Nieuwe Intel-chips voor de iMac: op naar 10 cores

Door: Raymon Mens - 14 reacties
iMac op bureau 16x9
Afbeelding: Pexels

Wat brengt het jaar 2020 voor de iMac? Er wordt steeds meer gehoopt op een nieuw ontwerp, maar dat is niet zeker. Een interne upgrade is wel waarschijnlijk. Intel komt namelijk met nieuwe chips die voor Apple’s desktopcomputer geschikt zijn. Het aantal cores gaat flink omhoog. Een ontwikkeling die we eerder ook bij de MacBook Pro zagen.

Momenteel beschikt de 21,5-inch iMac over een processor met 4 of 6 cores en de 27-inch iMac heeft Intel-chips met 6 of 8 cores. In 2020 kun je echter op maximaal 8 cores in de 21,5-inch iMac rekenen en maar liefst 10 cores in de grotere variant van 27-inch.

21,5-inch iMac in 2020 met 8 cores

Momenteel zijn alleen de 27-inch iMac-modellen uitgerust met negende generatie Intel-chips. Het model met een scherm van 21.5-inch heeft nog chips van de achtste generatie, die zijn standaard uitgerust met 4 cores. Alleen het duurste model is te upgraden naar 6 cores. Dit jaar wordt een sprong naar de negende generatie processors verwacht. Intel heeft die al enkele maanden gereed en ze bevatten standaard 6 cores. Het topmodel met Intel i7-9700 CPU gaat zelfs naar 8 cores.

Deze chips hebben de naam Coffee Lake Refresh en beschikken naast Thunderbolt 3 ook over USB 3.1 Gen2 (10 Gbps). Ondersteuning voor Wi-Fi 6 ontbreekt echter nog.

27-inch iMac in 2020 met 10 cores

De 27-inch iMac beschikt al over Intel-chips van de negende generatie en krijgt dit jaar waarschijnlijk een upgrade naar de tiende generatie. Hierbij wordt het standaard aantal cores verhoogd naar 8 en komen er ook modellen met 10 cores. Tijdens elektronicabeurs CES 2020 lichtte Intel al een tipje van sluier op van de aankomende generatie die Comet Lake-S heet.

Hoewel details nog schaars zijn, zegt Intel dat de chips met 8 cores beter zullen presteren dan hun voorganger. De Intel Core i9-10900K die de i9-9900K uit de high-end 27-inch iMac opvolgt gaat van 8 naar 10 cores. Tevens zullen alle chips van de tiende generatie over Wi-Fi 6 beschikken. Dat kan in de praktijk voor een behoorlijke verbetering van de snelheid zorgen.

Meer cores staat over het algemeen gelijk aan betere prestaties. Dat is vooral het geval bij applicaties die zwaar rekenwerk uitvoeren. Iedereen die wel eens muziek maakt, foto’s bewerkt of gewoon veel tabbladen in zijn browser open heeft staan, kan hiervan profiteren. Wanneer de nieuwe iMac-modellen op de markt worden gebracht, is nog niet duidelijk. De Intel-chips voor het 21,5-inch model zijn reeds verkrijgbaar, maar de chips voor het 27-inch model laten nog even op zich wachten. In het verleden werd de iMac in maanden maart of juni vernieuwd.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Soulshaker

  die cores kunnen me niet bommen . Die harde schijf moet er weg. Dat is de traagste factor van de hele machine.

 • Profielfoto
  Shmoo

  De iMac 2017 was eigenlijk al een monster van een machine voor heel erg veel consumenten. Wat we missen is een MacBook Air en MacBook Pro 13 (instap) kwaliteit in een iMac-jasje. All-in-One, snel, degelijke + minimale specs en perfect voor kantoorwerkzaamheden, internetten en jonge lesbische dochters. Zo’n computer is er nu alleen in MacBook en Mac mini formaat.

  Elke iMac die ik nu zou kopen om mijn 2014 Mac mini mee te vervangen is zeg maar 800,- weggegooid geld omdat het 40% te veel prestaties heeft voor wat ik nodig heb en ik ook nog eens extra moet betalen voor hetzelfde type opslag dat ik twee/drie jaar geleden al standaard in mijn MacBook kreeg.

   

  Het middelste model van de 21 inch is eigenlijk perfect als daar een 256GB SSD in zou zitten. Dat stukje kwaliteit voor 1550,- verkopen en je bent klaar. Alle andere iMac-modellen die daar boven komen krijgen dan standaard 512GB SSD en mogelijk kun je er nog een iMac-model onder wegzetten voor 1280,- met 128GB SSD maar wel met een Retina display. Wat je dan krijgt is dat je deze instap-instap nog kunt upgraden naar een 256GB SSD model en dan net geen 1400,- kwijt bent omdat er geen grafische model in zit maar een Intel chip. Ideaal dus voor internetters. Leg je 150 tot 200,- daar weer op bij dan krijg een machine met extra grafische processor + processor.

   

  Het is allemaal niet zo moeilijk. We moeten gewoon eens met Tim Cook gaan slepen over de parkeerplaats. 😈

 • Profielfoto
  Melle

  @shmoo – laat die laatste twee zinnen weg van je post en je valabele visie en idee kan tenminste zijn kans krijgen. Ik volg je namelijk. Die laatste zinnen – hoewel uiteraard sarcastisch bedoelt – herleiden je volledige post tot standaard internet luidroeperij.

  Je volledig recht uiteraard, maar jammer van je visie en mening, vind ik persoonlijk.

 • Profielfoto
  Maarten2015

  Smoo vindt het altijd nodig om in zijn reacties een paar storende zinnen te schrijven. Vaak over meisjes, vrouwen of vriendinnen en bijna altijd nergens op slaand.

   

 • Profielfoto
  defores

  “Elke iMac die ik nu zou kopen om mijn 2014 Mac mini” Maar die Mac Mini’s met hun 5400 rpm zijn al jaren niet vooruit te branden, slechter performance is helemaal niet mogelijk.

 • Profielfoto
  MacPro 5.1

  Maarten2015 op 6 januari 2020 16:28
  Smoo vindt het altijd nodig om in zijn reacties een paar storende zinnen te schrijven. Vaak over meisjes, vrouwen of vriendinnen en bijna altijd nergens op slaand.

   

  Is ie homo dan als hij zo over vrouwen praat?

 • Profielfoto
  McJohn

  Het aantal cores is voor heel wat gebruikers, overkill imho. De doorsnee gebruiker zal zelden zoveel rekenkracht aanspreken.

  De HDD is de traagste factor in het verhaal, moet eigenlijk nu (en moet al enige jaren) allemaal SSD zijn, zeker voor de prijzen die je bij Apple betaald.

  Mijn 2012 mac mini met 4 cores i7, doet het nog prima qua rekenkracht, en qua snelheid zelfs.

  Het enige waar ik “spijt van heb” is dat ik een fusion drive heb, maar destijds waren de prijzen van SSD nog een stuk duurder. Nu ondervind ik niet bepaald traagheid met een FS, maar mocht ik de klok trugkeren, dan had ik mss die extra kost gemaakt. Alhoewel, een full SSD inbouwen in mijn Mac altijd een optie is, en ik ooit ga doen, is dat de grote snelheidswinst.

 • Profielfoto
  djneo

  Hopelijk (waarschijnlijk) wordt de volgende update van de iMac een nieuw platform want het is nu de laatste mac zonder T2 die nu te koop is.

  Vorige update was alleen een cpu upgrade op het zelfde platform, nieuwe chips hebben ook een nieuwe chipset dus waarschijnlijk ook een nieuw moederbord met T2 chip, en een SSD

 • Profielfoto
  Shmoo

  defores op 6 januari 2020 18:19
  “Elke iMac die ik nu zou kopen om mijn 2014 Mac mini” Maar die Mac Mini’s met hun 5400 rpm zijn al jaren niet vooruit te branden, slechter performance is helemaal niet mogelijk.

  In de Mac mini heb ik natuurlijk zelf een SSD gebouwd.

 • Profielfoto
  DGE1965

  Voorlopig dus geen nieuw concept!
  Alhoewel je het bij Apple nooit weet….
  Maar wat zou een nieuw model kwa vormgeving spectaculairder anders moeten maken als men de huidige modellen upgrade met cores dit en cores dat?

  Maar de huidige modellen zijn toch ook wel weer chique! Een 27” inch iMac Mid 2010 vergelijken met nu is absoluut onmogelijk! Kortom maar heel langzaam een beetje blij worden van op termijn een nieuwe iMac!

 • Profielfoto
  donut

  Op het moment dat er voor een snelle Apple machine maar 2 keuzes zijn iMac of MacPro kan de iMac niet snel genoeg zijn;

  Want het alternatief is 2x zo veel geld uitgeven zonder snelheidswinst.

 • Profielfoto
  fabian

  En nu nog het uiterlijk nog,alhoewel wat kun je veranderen?Rond scherm?Driehoek scherm?Dus alleen de voet kan.En liefst één die je kunt verstellen.Meestal stel je die maar één keer in.

 • Profielfoto
  Melle

  @fabian…. wat je kan veranderen? Die baard. Daar stoor ik mij al aan sinds de alu iMacs. En aangezien ik esthetiek heel belangrijk vind, koop ik enkel daarom geen iMac, maar Mac mini + ouderwets Apple Cinema Display.

  Wat trouwens exact de look van de iMac zou moeten zijn, met eventueel kleinere vezels (maar niets eens nodig)

  En als achterkant design van nieuwe Mac Pro.

  Kortom – ik vind dat je enorm veel kan veranderen aan de looks van de iMac.

 • Profielfoto
  Funske

  Mijn huidige iMac (27-inch, Late 2013) wil ik gaan vervangen. Hij werkt nog prima, maar ik gun mezelf gewoon een cadeautje.
  Ik zit alleen te twijfelen wat ik zal kopen; een iMac 27″ met SSD of een mac mini met SSD (uiteraard met een losse 27″ monitor; maar welke?).

  Wie kan me redenen geven waarom ik de ene of waarom ik juist de andere moet kopen.