Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 16 januari 2020

Instagram verbergt bewerkte afbeeldingen: schadelijk voor digitale artiesten?

Instagram labelt bewerkte afbeeldingen als foutieve informatie, waardoor die plaatjes worden verborgen voor gebruikers. Daardoor zien die gebruikers de afbeeldingen niet meer op verschillende pagina’s, wat mogelijk schadelijk kan zijn voor digitale artiesten.

Sinds december heeft Instagram een functie die op de achtergrond nepnieuws en foutieve informatie herkent en verbergt. Maar die functie zorgt er nu voor dat bepaalde afbeeldingen dus ook verdwijnen van het platform. PetaPixel schrijft dat fotograaf Toby Harriman het label van foutieve informatie bij een foto zag staan. Op de foto staat een man voor een berg die is ingekleurd met een regenboog.

Instagram en de strijd tegen foutieve info

De foto, die gemaakt is door fotograaf Christopher Hainey en bewerkt is door artiest Ramzy Masri, heeft wel een opmerkelijke geschiedenis. In het verleden is die namelijk gebruikt voor het verspreiden van misinformatie. De waarschuwing voor foutieve info is in dit geval gekoppeld aan een artikel dat foto’s zoals deze ontmaskert.

Verzameling sociale apps.

Artiesten fotografen hoeven zich geen zorgen te maken. Het systeem zal niet alle bewerkte foto’s voortaan aanzien als foutieve informatie. Echter, wanneer een foto in verband gebracht wordt met misinformatie, dan kan de waarschuwing er dus wel bij komen te staan. Het kan dus wel gebeuren dat digitale artiesten daarom hun foto’s van het platform zien verdwijnen.

Misinformatie

De foto is nog steeds te bekijken wanneer gebruikers de waarschuwing in acht genomen hebben en dat bevestigd hebben door nogmaals te tappen. Helaas is het zo dat de foto’s in kwestie daardoor niet meer op de Explore-tab staan en dat ze niet worden meegenomen in hashtags. Zo moet misinformatie minder goed vindbaar zijn op Instagram, maar voor digitale artiesten geldt dus helaas hetzelfde.

Daarnaast is het zo dat die fotografen en artiesten niet in de hand hebben wanneer andere mensen hun werk gebruiken om een punt te maken. Hierdoor zou het zelfs kunnen zijn dat de pagina van een artiest gelabeld kan worden als eentje die vaak misinformatie verspreid en dan is die helemaal slecht vindbaar.

Instagram heeft nog niet gereageerd op de situatie.

Lees ook: Instagram verbergt likes nu ook in Nederland en België

Reageer op artikel:
Instagram verbergt bewerkte afbeeldingen: schadelijk voor digitale artiesten?
Sluiten