Europese Unie sluit Huawei niet uit voor 5G-netwerk (maar…)

Door: Mark Hofman - 2 reacties
5G Netwerk
(Afbeelding: AFP / Charly Triballeau)

Europese landen krijgen geen verbod om samen met Huawei een 5G-netwerk op te zetten, zo meldt het ANP vanmiddag. Wel heeft de EU besloten om strengere voorwaarden te introduceren.

Dat de Amerikaanse regering het niet heeft op Chinese techgigant Huawei is inmiddels wel duidelijk. Naast een ban voor bedrijven uit de VS om te handelen met het bedrijf, heeft de regering van het land de Europese Unie ge-eist dat het merk bij de aanleg van een Europees 5G-netwerk geweerd wordt. De EU laat vandaag weten geen gehoor te geven aan deze eis, maar komt wel met strengere voorwaarden voor telecomproviders.

Huawei niet geweerd in Europa

Het is bij de Europese Unie inmiddels ook wel duidelijk dat er met een 5G-netwerk veel dingen bereikt kunnen worden, maar dan wel wanneer dit netwerk volledig veilig is. Om dat te bereiken heeft de Europese Commissie een soort gereedschapskist gemaakt om deze veiligheid te kunnen garanderen. Het zou een cruciaal onderdeel zijn om cyberaanvallen, of spionagepraktijken, van buiten de Europese Unie te voorkomen. Telecomproviders moeten een risicoprofiel maken van leveranciers en deze moet vervolgens door de commissie goedgekeurd worden. Op basis van de informatie kan een provider uitgesloten worden bij de aanleg van kritieke en gevoelige kernnetwerken.

Eerder besloot KPN al om niet in zee te gaan met Huawei voor een 5G-netwerk. De telecomprovider kiest voor de aanleg van het netwerk een westers bedrijf. Iets dat overigens toegejuicht wordt door de Europese Commissie. Vicevoorzitter Margrethe Vestager laat bijvoorbeeld weten dat het belangrijk is dat we niet afhankelijk worden van slechts één leverancier.

Huawei Mate 30 batterij Huawei Mate X
Het logo van Huawei (Afbeelding: Fred Dufour / ANP)

Duitsland voegt strafclausule toe

Europa lijkt steeds minder iets te voelen voor een uitsluiting van Huawei bij de aanleg van het 5G-netwerk. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar het Chinese techbedrijf inmiddels onder een ban valt. Duitsland lijkt volgens Business Insider Duitsland zeker iets te voelen voor een samenwerking met Huawei, maar dan zal het bedrijf wel een beperktere rol moeten aanvaarden. De bron meldt dat Duitsland wel een zware strafclausule inbouwt voor het geval dat Huawei het netwerk toch gebruikt voor spionage.

Niet heel gek aangezien het Duitse Handelsblatt meldt dat de Duitse regering over bewijs beschikt dat Huawei wel degelijk samenwerkt met de Chinese veiligheidsdiensten. De website heeft naar eigen zeggen een vertrouwelijk document van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in handen. Hierin staat dat eind 2019 informatie is ontvangen vanuit de Verenigde Staten, die wijst op een samenwerking tussen de twee partijen. In het document wordt het bewijs een “smoking gun” genoemd, al zijn er verder weinig details van het bewijs te vinden.

Huawei toegelaten in Brits 5G-netwerk

In Groot-Britannië heeft Huawei toestemming gekregen om mee te bouwen aan 5G-netwerken. Wel wordt het bedrijf door de regering gezien als een groot risico die een groter veiligheids- en weerbaarheidsrisico vormt voor telecomproviders. Daarom zal er geen apparatuur van Huawei gebruikt worden voor gevoelige kernonderdelen, maar mag het techbedrijf wel 35% van het omliggende deel leveren.

Ondanks het feit dat Europese landen Huawei onder een vergrootglas hebben liggen, is het wel duidelijk dat het bedrijf in ons werelddeel veel meer bewegingsruimte krijgt dan in de Verenigde Staten.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  interFACE

  Dat de Amerikaanse regering het niet heeft op Chinese techgigant Huawei is inmiddels wel duidelijk.

  Moet natuurlijk zijn:

   

  Dat de Amerikaanse regering het niet op heeft met de Chinese techgigant Huawei is inmiddels wel duidelijk.

  Het is allemaal zo slordig wat jullie schrijven. Ik vraag mij oprecht af of de adverteerders niet weglopen bij jullie. Er zit geen ziel en trots in de slordig in elkaar geschreven (vertaalde) artikelen.

  Waar is de eindredactie? Waar is het streven naar kwaliteit?

  ik kom al sinds het prille begin op deze website, toen nog anders geheten. De laatste jaren is de kwaliteit zienderogen achteruit gegaan. Vele mensen voor mij hebben jullie geattendeerd op het feit dat de artikelen erbarmelijk zijn geschreven.Mijn vraag is waarom dat niet opgepikt wordt maar nog meer waarom er niks mee gedaan wordt.

 • Profielfoto
  donut

  Een achtergrond spelling artikel van OMT!

  inhoudelijk: een smoking gun uit de VS stelt tegenwoordig niet veel voor.

  Helaas vaak meer politieke wenselijkheid dan gebaseerd op feiten.

  Een vreselijk voorbeeld waren de vermeende  ‘weapons of mass destruction’ in het Irak van Saddam Hussein.