Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 29 januari 2020
Leestijd: 3 minuten

Europese Unie sluit Huawei niet uit voor 5G-netwerk (maar…)

Europese landen krijgen geen verbod om samen met Huawei een 5G-netwerk op te zetten, zo meldt het ANP vanmiddag. Wel heeft de EU besloten om strengere voorwaarden te introduceren.

Dat de Amerikaanse regering het niet heeft op Chinese techgigant Huawei is inmiddels wel duidelijk. Naast een ban voor bedrijven uit de VS om te handelen met het bedrijf, heeft de regering van het land de Europese Unie ge-eist dat het merk bij de aanleg van een Europees 5G-netwerk geweerd wordt. De EU laat vandaag weten geen gehoor te geven aan deze eis, maar komt wel met strengere voorwaarden voor telecomproviders.

Huawei niet geweerd in Europa

Het is bij de Europese Unie inmiddels ook wel duidelijk dat er met een 5G-netwerk veel dingen bereikt kunnen worden, maar dan wel wanneer dit netwerk volledig veilig is. Om dat te bereiken heeft de Europese Commissie een soort gereedschapskist gemaakt om deze veiligheid te kunnen garanderen. Het zou een cruciaal onderdeel zijn om cyberaanvallen, of spionagepraktijken, van buiten de Europese Unie te voorkomen. Telecomproviders moeten een risicoprofiel maken van leveranciers en deze moet vervolgens door de commissie goedgekeurd worden. Op basis van de informatie kan een provider uitgesloten worden bij de aanleg van kritieke en gevoelige kernnetwerken.

Eerder besloot KPN al om niet in zee te gaan met Huawei voor een 5G-netwerk. De telecomprovider kiest voor de aanleg van het netwerk een westers bedrijf. Iets dat overigens toegejuicht wordt door de Europese Commissie. Vicevoorzitter Margrethe Vestager laat bijvoorbeeld weten dat het belangrijk is dat we niet afhankelijk worden van slechts één leverancier.

Het logo van Huawei (Afbeelding: Fred Dufour / ANP)

Duitsland voegt strafclausule toe

Europa lijkt steeds minder iets te voelen voor een uitsluiting van Huawei bij de aanleg van het 5G-netwerk. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar het Chinese techbedrijf inmiddels onder een ban valt. Duitsland lijkt volgens Business Insider Duitsland zeker iets te voelen voor een samenwerking met Huawei, maar dan zal het bedrijf wel een beperktere rol moeten aanvaarden. De bron meldt dat Duitsland wel een zware strafclausule inbouwt voor het geval dat Huawei het netwerk toch gebruikt voor spionage.

Niet heel gek aangezien het Duitse Handelsblatt meldt dat de Duitse regering over bewijs beschikt dat Huawei wel degelijk samenwerkt met de Chinese veiligheidsdiensten. De website heeft naar eigen zeggen een vertrouwelijk document van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in handen. Hierin staat dat eind 2019 informatie is ontvangen vanuit de Verenigde Staten, die wijst op een samenwerking tussen de twee partijen. In het document wordt het bewijs een “smoking gun” genoemd, al zijn er verder weinig details van het bewijs te vinden.

Huawei toegelaten in Brits 5G-netwerk

In Groot-Britannië heeft Huawei toestemming gekregen om mee te bouwen aan 5G-netwerken. Wel wordt het bedrijf door de regering gezien als een groot risico die een groter veiligheids- en weerbaarheidsrisico vormt voor telecomproviders. Daarom zal er geen apparatuur van Huawei gebruikt worden voor gevoelige kernonderdelen, maar mag het techbedrijf wel 35% van het omliggende deel leveren.

Ondanks het feit dat Europese landen Huawei onder een vergrootglas hebben liggen, is het wel duidelijk dat het bedrijf in ons werelddeel veel meer bewegingsruimte krijgt dan in de Verenigde Staten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Europese Unie sluit Huawei niet uit voor 5G-netwerk (maar…)
Sluiten