Gezichtsherkenning in Moskou: camera’s herkennen in realtime gezichten

Door: Wesley Akkerman - 6 reacties
gezichtsherkenning omt
Afbeelding: Wikimedia Commons

In Moskou hangen voortaan camera’s in de stad die zijn voorzien van gezichtsherkenning. Gezichten kunnen op beeld herkend worden. Het bedrijf achter dit camerasysteem meldt dat het de grootste in zijn soort is. Met het systeem kunnen bijvoorbeeld criminelen opgespoord worden.

Ntechlab is het bedrijf dat achter het camerasysteem met de herkenning zit. Dat systeem wordt Findface genoemd. Op moment van schrijven is niet bekend hoeveel camera’s er precies op zijn aangesloten. Echter, topman Alex Minin laat tegenover Forbes weten dat het gaat om het grootste systeem in zijn soort als het gaat om het herkennen van gezichten. De technologie zou moeten kunnen werken met honderdduizenden camera’s.

Gezichtsherkenning in Moskou

Het systeem voor gezichtsherkenning werkt op basis van neurale netwerken en is niet getraind met afbeeldingen die het bedrijf uit verschillende databases gehaald heeft. Ntechlab zou twee jaar aan het systeem gewerkt hebben.

Gezichtsherkenning.

Wel is het zo dat de software bijvoorbeeld gekoppeld is aan een fotodatabase van de lokale politie. Zodoende kan het systeem criminelen herkennen die over straat lopen, door het resultaat van de live beelden naast de eerder opgeslagen foto’s te leggen. Als er een match is, krijgen agenten een notificatie via de Findface-applicatie.

Bril met dezelfde technologie

Ntechlabs zou achter de schermen een bril beschikbaar hebben waar hetzelfde systeem op actief is. Als een agent zo’n bril draagt, dan kan die tijdens het patrouilleren een notificatie krijgen wanneer gezichten herkend worden.

De Findface-applicatie was aanvankelijk bedoeld als consumentensoftware. Wanneer het systeem gezichten op foto’s zou herkennen, dan zouden die automatisch aan de juiste profielen van Vkonakte-gebruikers gekoppeld kunnen worden. Dat is een Russisch sociaal netwerk.

Het project is kort daarna een zakelijke kant opgegaan. De deal met de hoofdstad van Rusland zou het bedrijf 2,9 miljoen euro opgeleverd hebben, dus dat lijkt geen slechte zet te zijn geweest. Ook in Londen is het de bedoeling dat er een systeem voor gezichtsherkenning komt.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  oh jee ut gaat fout….

  helemaal fout.

 • Profielfoto
  farl4web

  Brave New World

 • Profielfoto
  EGrafland

  Zucht.
  Jongens, jullie mogen wel een béétje vraagtekens stellen bij deze ontwikkeling hoor. Het klinkt natuurlijk heel fijn als er “criminelen” worden opgespoord, maar in het woordenboek van het regime omvat dat ook demonstranten, mensenrechten-activisten, mensen die de oppositie steunen en eigenlijk iedereen die bij Poetin en zijn vriendjes in het verkeerde pulletje vallen. Dat kan een eigenaar van een startup zijn die zijn toko weigert te verkopen aan de lokale potentaat. Of iemand die geklaagd heeft over een stinkende illegale vuilnisbelt. Enzovoort.
  Tweede aantekening: in China is dit systeem ook al aardig op weg operationeel te worden, als het dat al niet is.
  En kom alsjeblieft niet aan met het verhaal “Als je niets verkeerd doet, heb je niets te verbergen”. Wat jij of ik “niet verkeerd” vinden, kan dat voor een beetje benepen politieagent of politicus wél zijn. En dan mag je ondertussen nog hopen dat zo’n agent alles wat hij ziet niet naar criminelen doorsluist – zulke rotte appels hebben we hier in Nederland ook al gehad.
  Verder een fijn weekend gewenst,

  E. Grafland

 • Profielfoto
  pruus

  Ik ga voorlopig niet naar Moskou. Stel je voor dat ze mij herkennen….

 • Profielfoto
  Kotter86

  EGrafland op 31 januari 2020 12:58
  Zucht.
  Jongens, jullie mogen wel een béétje vraagtekens stellen bij deze ontwikkeling hoor. Het klinkt natuurlijk heel fijn als er “criminelen” worden opgespoord, maar in het woordenboek van het regime omvat dat ook demonstranten, mensenrechten-activisten, mensen die de oppositie steunen en eigenlijk iedereen die bij Poetin en zijn vriendjes in het verkeerde pulletje vallen. Dat kan een eigenaar van een startup zijn die zijn toko weigert te verkopen aan de lokale potentaat. Of iemand die geklaagd heeft over een stinkende illegale vuilnisbelt. Enzovoort.
  Tweede aantekening: in China is dit systeem ook al aardig op weg operationeel te worden, als het dat al niet is.
  En kom alsjeblieft niet aan met het verhaal “Als je niets verkeerd doet, heb je niets te verbergen”. Wat jij of ik “niet verkeerd” vinden, kan dat voor een beetje benepen politieagent of politicus wél zijn. En dan mag je ondertussen nog hopen dat zo’n agent alles wat hij ziet niet naar criminelen doorsluist – zulke rotte appels hebben we hier in Nederland ook al gehad.
  Verder een fijn weekend gewenst,

  E. Grafland

  Rusland is echt een grafland!

  (Sorry :P)

 • Profielfoto
  wacon

  Minority Report (2002) had een vooruitziende blik.

  https://www.imdb.com/title/tt0181689/