Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 31 januari 2020

Gezichtsherkenning in Moskou: camera’s herkennen in realtime gezichten

In Moskou hangen voortaan camera’s in de stad die zijn voorzien van gezichtsherkenning. Gezichten kunnen op beeld herkend worden. Het bedrijf achter dit camerasysteem meldt dat het de grootste in zijn soort is. Met het systeem kunnen bijvoorbeeld criminelen opgespoord worden.

Ntechlab is het bedrijf dat achter het camerasysteem met de herkenning zit. Dat systeem wordt Findface genoemd. Op moment van schrijven is niet bekend hoeveel camera’s er precies op zijn aangesloten. Echter, topman Alex Minin laat tegenover Forbes weten dat het gaat om het grootste systeem in zijn soort als het gaat om het herkennen van gezichten. De technologie zou moeten kunnen werken met honderdduizenden camera’s.

Gezichtsherkenning in Moskou

Het systeem voor gezichtsherkenning werkt op basis van neurale netwerken en is niet getraind met afbeeldingen die het bedrijf uit verschillende databases gehaald heeft. Ntechlab zou twee jaar aan het systeem gewerkt hebben.

Gezichtsherkenning.

Wel is het zo dat de software bijvoorbeeld gekoppeld is aan een fotodatabase van de lokale politie. Zodoende kan het systeem criminelen herkennen die over straat lopen, door het resultaat van de live beelden naast de eerder opgeslagen foto’s te leggen. Als er een match is, krijgen agenten een notificatie via de Findface-applicatie.

Bril met dezelfde technologie

Ntechlabs zou achter de schermen een bril beschikbaar hebben waar hetzelfde systeem op actief is. Als een agent zo’n bril draagt, dan kan die tijdens het patrouilleren een notificatie krijgen wanneer gezichten herkend worden.

De Findface-applicatie was aanvankelijk bedoeld als consumentensoftware. Wanneer het systeem gezichten op foto’s zou herkennen, dan zouden die automatisch aan de juiste profielen van Vkonakte-gebruikers gekoppeld kunnen worden. Dat is een Russisch sociaal netwerk.

Het project is kort daarna een zakelijke kant opgegaan. De deal met de hoofdstad van Rusland zou het bedrijf 2,9 miljoen euro opgeleverd hebben, dus dat lijkt geen slechte zet te zijn geweest. Ook in Londen is het de bedoeling dat er een systeem voor gezichtsherkenning komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gezichtsherkenning in Moskou: camera’s herkennen in realtime gezichten
Sluiten