Gaat de EU Apple forceren om Lightning-poort in te ruilen voor USB-C?

Door: Thomas Aalderink - 28 reacties
Apple iPhone Lightning-poort kabel
(Afbeelding: Unsplash / Brett Jordan)

Vorige week verschenen er verschillende berichten die beweerden dat Apple afscheid moet nemen van de Lightning-poort. De EU zou bedrijven willen forceren om over te stappen naar een universeel oplaadsysteem om zo de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen. Dat laatste klopt, maar dit betekent niet dat de nieuwe iPhone een USB-C poort krijgt.

De Europese unie is namelijk al sinds 2009 bezig om tech bedrijven te overtuigen om over te stappen van een gepatenteerd systeem, naar een universeel systeem dat gebruikt kan worden voor verschillende apparaten. Met groot succes, want toen de EU aan deze missie begon waren er dertig verschillende gepatenteerde oplaadsystemen. Inmiddels zijn dat er nog maar drie.

Het gaat niet om de Lightning-poort

Ook Apple heeft daar aan bijgedragen door een Micro USB naar 30-pin adapter op de markt te brengen voor de iPhone 4 en oudere modellen. Ook verscheen er een Micro USB naar Lightning adapter. Hierdoor kunnen ook andere laders gebruikt worden om een Apple apparaat op te laden. Het is namelijk niet zo zeer te doen om de poorten, maar om de laders zelf.

Inmiddels krijg je bij de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max een 18W USB-C lader met daarbij een USB-C naar lightning kabel. De 2018 iPad Pro en nieuwe MacBooks zijn zelfs al volledig overgestapt naar USB-C. Hoewel er nog voldoende verbeterpunten zijn als het om opladen gaat (zo wordt de gewone iPhone 11 geleverd met een 5W USB Type-A lader), timmert Apple op dit gebied hard aan de weg. Dat zal de EU zeker niet zijn ontgaan.

De EU gaat actie ondernemen

Toch lijkt het erop dat de Europese Commissie niet geheel tevreden is over het tempo waarin bedrijven de overstap maken naar een universeel systeem. Tot 2014 vertrouwde de EU erop dat de industrie dit zelf zou oplossen, maar daar is het op teruggekomen. Sindsdien wordt er gekeken naar regelgeving om dit proces te versnellen.

MacBook Pro 16-inch 26
De MacBook Pro 16-inch is al overgestapt op USB-C. (Afbeelding: One More Thing)

Daar wordt momenteel over gesproken in de Europese Commissie en dat is dus ook de reden dat er nu geschreven wordt dat Apple geforceerd afscheid moet nemen van de Lightning-poort. Dat klopt dus niet, want deze regelgeving raakt met name de adapters die je in het stopcontact steekt. Op dat punt zit Apple goed, want hiervoor maakt de producent uit Cupertino gebruik van USB Type-A en USB-C. Dat hier vervolgens een USB A of C naar Lightning kabel ingestoken wordt, is dus niet waar het om gaat.

USB-C op je Apple iPhone

Toch is het zeker niet ondenkbaar dat Apple in de toekomst ook voor de iPhone overstapt naar USB-C. Dit heeft namelijk verschillende voordelen, maar zal ongetwijfeld ook tot ophef gaan leiden. Dat doet het namelijk nu al.

The Verge

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Poeh poeh – dat ‘achterlijke’ instituut wat EU heet… erg hoor… (NOT!!!)

  Doe niet net alsof het heel erg is dat de EU regelgeving schrijft die het uiteindelijk ook voor de consument beter maakt.

  Er is absoluut niets erg aan het feit dat Apple eens moet stoppen met haar eigengereide kabeltjes die je alleen in Apple apparatuur kunt stoppen.
  Het zou dus heel goed zijn voor consument en milieu als Apple gewoon eens in te toom moet gaan lopen met de rest van de wereld.

  Soms word je hier toch echt wel doodziek van het ophemelen van Apple.
  Altijd die stomme excuses die nergens op slaan.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Het woord dat in de titel hoort is „dwingen” — forceren doe je als iets niet open wil:)

 • Profielfoto
  MacBro

  Even opgezocht in het bolle woordenboek. forceren:

  for·ce·ren (forceerde, heeft geforceerd)

  1 doordrijven, afdwingen: een beslissing forceren

  2 openbreken: een slot forceren

  3 te veel vergen van (zichzelf): zich forceren

   

 • Profielfoto
  AT024

  Doe maar

 • Profielfoto
  Yosemite

  Blijft raar beleid van Apple. Op de MacBooks en iPad Pro is alles USB-C maar op de iPhone blijven ze maar rommelen met die achterhaalde Lightning poort.

  Phil Schiller had het over ‘courage’ om de mini jack op de iPhone weg te halen maar die moed ontbreekt bij het afscheid nemen van Lightning. Of gaan ze helemaal over op draadloos opladen?

 • Profielfoto
  pruus

  Pas al Apple overstapt op de usb-C dan wordt die standaard de beste plug. Anderen hebben het al lang, dus Apple zal ook wel zo overschakelen. Ik schat versie XII.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  usb-c zou een prima opvolger zijn, zeker omdat ze bij de usb-brigade eindelijk doorhebben hoe je een plug ontwerpt waarbij het niet uitmaakt hoe om je hem er in stopt;)

 • Profielfoto
  arno1975

  Wat een geneuzel om een aansluitinkje, gaat helemaal nergens over. Ik wil trouwens ook niet eens geforceerd worden om nieuwe kabels aan te schaffen, draadloos is al helemaal kut.

 • Profielfoto
  mfduffel

  Als je een smartphone of tablet koopt, wordt er altijd een voeding en kabel meegeleverd, zodat je het ding kan opladen. Ik heb nu een voorraadje liggen met lightning connectie. Overschakelen wil zeggen: deze weggooien en nieuwe bijkopen (heb er op verschillende plekken liggen). Gevolg: extra afval. Ik blijf trouwens bij Apple, heb geen andere kabels nodig!

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Nooit problemen gehad met een Lightning aansluiting, de connector lijkt me robuster dan een USB-C connector. Verder heb ik genoeg Lightning kabels in voorraad en dan kan ik ook weer een nieuwe adapter kopen om SD-kaartjes te lezen.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Yosemite op 20 januari 2020 19:56
  Blijft raar beleid van Apple. Op de MacBooks en iPad Pro is alles USB-C maar op de iPhone blijven ze maar rommelen met die achterhaalde Lightning poort.

  Phil Schiller had het over ‘courage’ om de mini jack op de iPhone weg te halen maar die moed ontbreekt bij het afscheid nemen van Lightning. Of gaan ze helemaal over op draadloos opladen?

  Nou nee, USB-C zal een keer komen, maar wat Als Apple plots de lightning port overboord gooit? Dan zal het geraas luid zijn, want dan laat Apple zijn gebruikers met alle accessoires in de steek. Naar mijn mening doet Apple er goed aan om de overstap zolang mogelijk uit te stellen. Het USB kamp heeft te lang zitten treuzelen met halfslachtige aansluitingen zoals micro en mini USB. Dat was gewoon niet serieus te namen. Nu is er USB-C, mede dankzij Apple, maar men kan niet verwachten dat lightning nu maar meteen vervangen wordt. (Vergelijkingen met de laptops zijn krom, want daar zijn de mogelijkheden anders een dongle op een iPhone met zijn accessoires zorgt voor meer uitdagingen) USB-C voegt ook t.o.v lightning nog weinig toe voor iPhones. Dus de geleidelijke stap zoals men nu doet, is alleen maar fijn.

 • Profielfoto
  Kevin

  Elduderino op 20 januari 2020 22:15

  Yosemite op 20 januari 2020 19:56
  Blijft raar beleid van Apple. Op de MacBooks en iPad Pro is alles USB-C maar op de iPhone blijven ze maar rommelen met die achterhaalde Lightning poort.

  Phil Schiller had het over ‘courage’ om de mini jack op de iPhone weg te halen maar die moed ontbreekt bij het afscheid nemen van Lightning. Of gaan ze helemaal over op draadloos opladen?

  Nou nee, USB-C zal een keer komen, maar wat Als Apple plots de lightning port overboord gooit? Dan zal het geraas luid zijn, want dan laat Apple zijn gebruikers met alle accessoires in de steek. Naar mijn mening doet Apple er goed aan om de overstap zolang mogelijk uit te stellen. Het USB kamp heeft te lang zitten treuzelen met halfslachtige aansluitingen zoals micro en mini USB. Dat was gewoon niet serieus te namen. Nu is er USB-C, mede dankzij Apple, maar men kan niet verwachten dat lightning nu maar meteen vervangen wordt. (Vergelijkingen met de laptops zijn krom, want daar zijn de mogelijkheden anders een dongle op een iPhone met zijn accessoires zorgt voor meer uitdagingen) USB-C voegt ook t.o.v lightning nog weinig toe voor iPhones. Dus de geleidelijke stap zoals men nu doet, is alleen maar fijn.

  Niet mee eens. Zo goed als al mijn apparaten zijn inmiddels usb-c. iPhone is 1 van mijn laatste apparaten dat het niet ondersteunt en ik ben het zat. Als de iPhone 12 wederom met lightning aan komt zetten, dan koop ik een Samsung.

 • Profielfoto
  Remko

  Tuurlijk
  Die soorten aansluitingen is toch om moe van te worden…
  Hup USB-c
  Prima
  Klaar
  Allemaal gelijk

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Zes jaar geleden werd Apple ook al door de EU gedwongen om USB te gaan gebruiken. Toen zei Apple gewoon: “Maar HALLO dat hebben we al! De oplader is USB!” En daar kwamen ze gewoon mee weg. Ze hoefden niets aan te passen. Ze konden gewoon hun gesloten dure Lightning-stekkertjes in lengte van dagen blijven gebruiken. Zonder boete of wat dan ook. Beetje dom van de EU.

  Dus nu gaat Apple hetzelfde foefje uithalen. Ze blijven gewoon bij het achterlijke Lightning, lekker gesloten, met woekerwinst per snoertje van 35 euro, inkoop 1 euro. En alleen de OPLADER maken ze USB-C. Waardoor je al je snoertjes kan weggooien, of verloopjes moet gaan gebruiken.

  En over 2 jaar moet je alles WEER OPNIEUW weggooien. Want USB-C is onvermijdelijk. Zelfs de iPhone zal volgen. Want iPads en MacBooks hebben dat al lang.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Iedereen overstappen op lightning en de EU opdoeken !

 • Profielfoto
  Ruwepit

  aartjan.nl/blog op 20 januari 2020 23:14
  Zes jaar geleden werd Apple ook al door de EU gedwongen om USB te gaan gebruiken. Toen zei Apple gewoon: “Maar HALLO dat hebben we al! De oplader is USB!” En daar kwamen ze gewoon mee weg. Ze hoefden niets aan te passen. Ze konden gewoon hun gesloten dure Lightning-stekkertjes in lengte van dagen blijven gebruiken. Zonder boete of wat dan ook. Beetje dom van de EU.

  Dus nu gaat Apple hetzelfde foefje uithalen. Ze blijven gewoon bij het achterlijke Lightning, lekker gesloten, met woekerwinst per snoertje van 35 euro, inkoop 1 euro. En alleen de OPLADER maken ze USB-C. Waardoor je al je snoertjes kan weggooien, of verloopjes moet gaan gebruiken.

  En over 2 jaar moet je alles WEER OPNIEUW weggooien. Want USB-C is onvermijdelijk. Zelfs de iPhone zal volgen. Want iPads en MacBooks hebben dat al lang.

  Kun jij mij uitleggen wat er achterlijk is aan Lightning?

 • Profielfoto
  yellow

  Heb sinds kort mijn eerste USB-C apparaat en kabel. Moet zeggen dat ik de Lightning veel prettiger vind qua in/uitpluggen. Die USB-C-kabel zit er veel strakker in. Ik ben vooral bang dat ik (de port van) het apparaat beschadig. En als je over die kabel struikelt dan weet je vrijwel zeker dat er iets kapot gaat…

 • Profielfoto
  henq

  De enige zinnige maatregel is verbieden dat in de doos van de phone een lader wordt meegeleverd. En ook verbieden dat je er een apart gratis bij krijgt. DAN heb je de keuze: nieuwe kopen of oude blijven gebruiken.
  Zo lang dat verbod er niet is helpt geen enkele standaardisatie aan het verminderen van de afvalberg aan afgedankte laders.

 • Profielfoto
  Melle

  @henq – het helpt uiteraard wel, maar jouw voorstel is beter natuurlijk.
  En zeker met het online bestellen – moet het haalbaar zijn om de kabel – altijd voor een prijs- er bij te bestellen…

 • Profielfoto
  Vetronic1542

  als de prijs van zo kabel dan ook goed koper wordt  in plaats van die achtelijke 25 eu  gelukkig is er ook nog china vele malen goed koper

 • Profielfoto
  Vetronic1542

  als de prijs van zo kabel dan ook goed koper wordt  in plaats van die achtelijke 25 eu

 • Profielfoto
  thebest07111

  Vetronic1542 op 21 januari 2020 08:05
  als de prijs van zo kabel dan ook goed koper wordt  in plaats van die achtelijke 25 eu

  Het blijft Apple heh.

 • Profielfoto
  okeribok

  Zelfs als de fysieke standaard USB-C wordt, kunnen een zullen fabrikanten nog steeds dmv ingebouwde chips hun “eigen” dure, “echte” kabels afdwingen of door een bizarre implementatie van de elektrische standaard het voor anderen nagenoeg onmogelijk maken om 3rd party accessoires te maken. voorbeeld: nintendo switch dock en oplader voor hdmi output en gebrickte consoles door “nep” accessoires.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @AartJan, als Apple zes jaar geleden naar de EU geluisterd had, dan was de stekker mini-USB geweest. Ik heb een camera die daarmee is uitgerust, heel erg onhandig. Als je niet oppast dan gaat of de stekker of de poort stuk.

 • Profielfoto
  jasper050

  Ik zou er ook voorstander van zijn dat je de kabel en lader apart er bij moet kopen en de prijs van het toestel iets verlaagd. De meeste hebben vast wel een paar kabels en laders ergens in een lade liggen. Dat geldt trouwens ook voor de Apple Watch, waarom moet er standaard een bandje bijgeleverd worden? Heb er al 10 liggen.

 • Profielfoto
  novae

  Bring it on!! Belachelijk dat Apple dat nog steeds niet gedaan heeft. En dat allemaal om maar zoveel mogelijk veel te dure verloofdes te kunnen verkopen… bah!

 • Profielfoto
  Ome Kor

  verloofdes? Ja, die kunnen duur zijn ?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Tja, sinds mijn MacBook Pro en iPad heb ik gewoon een extra tasje voor mijn kabels. Je hebt aan de ene kant: usb-a en usb-c. En de andere kant: usbmini (ja echt), microusb, usb-a, usb-c, en zo’n usb-b-micro (harddisk aansluiting).

  Het is echt hopeloos. Zelfs mijn usb-c usb-c kabels heb ik meerdere, sommige werken niet met alle apparaten, sommige zijn usb 3 (snelheid) en anderen weer 2.

  Eigenlijk zou alles usb-c usb-c moeten worden…