Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 20 januari 2020
Leestijd: 2 minuten

Gaat de EU Apple forceren om Lightning-poort in te ruilen voor USB-C?

Vorige week verschenen er verschillende berichten die beweerden dat Apple afscheid moet nemen van de Lightning-poort. De EU zou bedrijven willen forceren om over te stappen naar een universeel oplaadsysteem om zo de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen. Dat laatste klopt, maar dit betekent niet dat de nieuwe iPhone een USB-C poort krijgt.

De Europese unie is namelijk al sinds 2009 bezig om tech bedrijven te overtuigen om over te stappen van een gepatenteerd systeem, naar een universeel systeem dat gebruikt kan worden voor verschillende apparaten. Met groot succes, want toen de EU aan deze missie begon waren er dertig verschillende gepatenteerde oplaadsystemen. Inmiddels zijn dat er nog maar drie.

Het gaat niet om de Lightning-poort

Ook Apple heeft daar aan bijgedragen door een Micro USB naar 30-pin adapter op de markt te brengen voor de iPhone 4 en oudere modellen. Ook verscheen er een Micro USB naar Lightning adapter. Hierdoor kunnen ook andere laders gebruikt worden om een Apple apparaat op te laden. Het is namelijk niet zo zeer te doen om de poorten, maar om de laders zelf.

Inmiddels krijg je bij de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max een 18W USB-C lader met daarbij een USB-C naar lightning kabel. De 2018 iPad Pro en nieuwe MacBooks zijn zelfs al volledig overgestapt naar USB-C. Hoewel er nog voldoende verbeterpunten zijn als het om opladen gaat (zo wordt de gewone iPhone 11 geleverd met een 5W USB Type-A lader), timmert Apple op dit gebied hard aan de weg. Dat zal de EU zeker niet zijn ontgaan.

De EU gaat actie ondernemen

Toch lijkt het erop dat de Europese Commissie niet geheel tevreden is over het tempo waarin bedrijven de overstap maken naar een universeel systeem. Tot 2014 vertrouwde de EU erop dat de industrie dit zelf zou oplossen, maar daar is het op teruggekomen. Sindsdien wordt er gekeken naar regelgeving om dit proces te versnellen.

MacBook Pro 16-inch 26
De MacBook Pro 16-inch is al overgestapt op USB-C.

Daar wordt momenteel over gesproken in de Europese Commissie en dat is dus ook de reden dat er nu geschreven wordt dat Apple geforceerd afscheid moet nemen van de Lightning-poort. Dat klopt dus niet, want deze regelgeving raakt met name de adapters die je in het stopcontact steekt. Op dat punt zit Apple goed, want hiervoor maakt de producent uit Cupertino gebruik van USB Type-A en USB-C. Dat hier vervolgens een USB A of C naar Lightning kabel ingestoken wordt, is dus niet waar het om gaat.

USB-C op je Apple iPhone

Toch is het zeker niet ondenkbaar dat Apple in de toekomst ook voor de iPhone overstapt naar USB-C. Dit heeft namelijk verschillende voordelen, maar zal ongetwijfeld ook tot ophef gaan leiden. Dat doet het namelijk nu al.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.