Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 7 januari 2020

FBI wil wederom dat Apple een iPhone kraakt

In 2016 kreeg Apple van de FBI de opdracht om versleutelde data van de iPhone van een terrorist te halen. Het ging toen om de man die in het Amerikaanse San Bernardino 14 mensen doodde. Apple verzette zich hevig tegen het maken van een backdoor. Nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen. De Amerikaanse federale politiedienst wil wederom dat Apple een iPhone kraakt.

Het gaat om twee iPhone-modellen die eigendom waren van Mohammed Saeed Alshamrani. Hij wordt beschuldigd van het doden van drie mensen tijdens een schietpartij vorige maand op de militaire basis van Pensacola, Florida. De schutter is dood, maar de FBI wil zich verdiepen in de inhoud van zijn smartphones. Die zijn echter vergrendeld.

Apple werkt (beperkt) mee

De Amerikaanse federale politiedienst probeerde de codes van de iPhones van de terrorist al te raden, maar zonder succes. Vandaar dat de FBI Apple opnieuw verzoekt om een iPhone te kraken. De dienst diende het verzoek vandaag bij Katherine Adams, juridisch directeur van Apple, in. De iPhone-maker is opnieuw niet van plan om gehoor aan het verzoek te geven. Net zoals in 2016 ook het geval was.

Apple zegt in een reactie tegen het Amerikaanse NBC News dat het alles dat binnen zijn macht valt gedaan heeft. Een woordvoerder: “We hebben het grootste respect voor de politie en we hebben altijd samengewerkt om hen te helpen bij hun onderzoeken”. De zaak blijkt al even te spelen: “Toen de FBI ons vorige maand om informatie over deze zaak vroeg, hebben we alle gegevens in ons bezit aan hen doorgegeven. We zullen hen blijven ondersteunen met het onderzoeken van de beschikbare gegevens”, besluit de woordvoerder.

De zegsman doelt waarschijnlijk op de gegevens die zijn opgeslagen in iCloud. Apple kan op verzoek van de autoriteiten gegevens die in iCloud-accounts zijn opgeslagen overdragen. Data die op een iPhone staat is echter versleuteld en kan niet ontgrendeld worden, tenzij de code bekend is of er een backdoor in iOS gestopt wordt.

Geen backdoor in iPhone

Een backdoor in de iPhone bouwen zodat data van terroristen gemakkelijk door de FBI onderzocht kan worden, ziet Apple niet zitten. Het bedrijf uit Cupertino verzette zich in 2016 met man en macht tegen een backdoor. Het kreeg toen het gerechtelijke bevel om te helpen met het kraken van het codeslot van de iPhone van een terrorist. Na een lange procedure, had de FBI Apple’s hulp plots niet meer nodig. De dienst had een private partij (waarschijnlijk cellebrite) gevonden die de iPhone 5c kon kraken.

De FBI benadrukte toen dat het met nieuwe iPhone-modellen niets kon. Dat blijkt nu te kloppen. Dient zich een nieuwe ronde Apple vs. FBI aan? Het lijkt er steeds meer op. (Zie ook ➝ Overzicht: deze gegevens geeft Apple aan wetshandhavers)

Reageer op artikel:
FBI wil wederom dat Apple een iPhone kraakt
Sluiten