Facebook ziet af van advertenties in WhatsApp

Door: Raymon Mens - 12 reacties
WhatsApp logo iPhone Nederland 16x9
Afbeelding: ANP XTRA

De hooivorken kunnen terug de kast in. Facebook heeft in al zijn wijsheid besloten toch geen advertenties in WhatsApp te integreren. De afgelopen tijd kon je veelvuldig lezen over de plannen die het bedrijf van Mark Zuckerberg had om langzaam wat aan de populaire chat-app die het in 2014 kocht te gaan verdienen.

Die plannen zijn geschrapt, meldt The Wall Street Journal op basis van insiders. Het team dat bezig was met het integreren van advertenties is opgeven en alle code is naar verluidt reeds uit de app gehaald. Er is een plan om op een andere manier geld te verdienen.

WhatsApp Status toch niet met advertenties

Het plan was aanvankelijk om advertenties aan de Status-functie toe te voegen, zoals dat nu ook gebeurt met Instagram. Tussen de verschillende verhalen door verschijnen daar nu al advertenties. Je kunt ze wel overslaan door snel door te tikken, maar er helemaal aan ontkomen kun je niet. Dit zou ook naar WhatsApp komen, maar gebeurt toch niet.

De functie ‘Status’ in WhatsApp is niet erg populair en veel gebruikers zouden dan ook niet in aanraking komen met de advertenties. Er werd echter gevreesd dat advertenties in de status-functie slechts het begin waren. Waarom Facebook de keutel in heeft getrokken is formeel niet duidelijk. Bronnen van WSJ melden wel dat het activeren van advertenties formeel aan gebruikers gemeld moet worden en wellicht was het bedrijf van Mark Zuckerberg bang voor de gevolgen.

WhatsApp Status
Zo zouden de advertenties eruit gaan zien – Klik/tap voor groter.

Nieuw plan om geld te verdienen

Facebook wil nog steeds geld verdienen met WhatsApp, dat het in 2014 voor een bedrag van 22 miljard dollar kocht. Het sociale netwerk zou zich meer willen richten op de uitbouw van WhatsApp Business. Dit is een aparte app die (kleine) bedrijven in staat stelt om met hun klanten te communiceren. Daar moet een marketing-element aan toegevoegd worden waarbij bedrijven mogelijk per bericht aan klanten gaan betalen. Over deze plannen is echter nog weinig concreets bekend.

Het besluit om advertenties in WhatsApp te integreren, heeft nogal wat stof doen opwaaien. Niet alleen onder boze tiktokkies. Zo besloot mede-oprichter Jan Koum in 2018 op te stappen, vier jaar na de overname door Facebook. Koum was het namelijk niet eens met de manier waarop het bedrijf geld wilde verdienen aan de chat-app. Maanden voor Koum vertrok ook de andere oprichter van WhatsApp, Brian Acton. Hij had soortgelijke zorgen en gaf destijds als reden op dat hij het niet eens is met hoe Facebook met privacy en gerichte reclame omgaat. Acton heeft later ook de bekende uitspraak ‘Delete Facebook‘ de wereld in geholpen, waarmee hij mensen probeert te overtuigen hun Facebook-account te verwijderen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Mooi zo. Geen zin in irritante reclame voordat je een bericht kan gaan typen.

 • Profielfoto
  Prometheus

  En terecht! Ik denk dat ze de hete adem van Telegram en Sigal in hun nek voelen… Ik merk dat in mijn omgeving steeds meer mensen overstappen op deze twee alternatieven.

 • Profielfoto
  thebest07111

  Jamie Yang op 17 januari 2020 13:45
  Mooi zo. Geen zin in irritante reclame voordat je een bericht kan gaan typen.

  Lezen is ook een vak… er zouden alleen advertenties komen in het status tablad van whatsapp.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Prometheus op 17 januari 2020 13:48
  En terecht! Ik denk dat ze de hete adem van Telegram en Sigal in hun nek voelen
 Ik merk dat in mijn omgeving steeds meer mensen overstappen op deze twee alternatieven.

  Dan heb jij een vreemde omgeving, want volgens mij zit niemand op die “alternatieven”. Een enkele verstokte Facebookhater misschien…

  En 22 miljard betalen voor een app waarmee je geen hol kunt verdienen is echt geniaal.:-)

   

 • Profielfoto
  pruus

  Let op: OP DIT MOMENT. Dus er kan nog van alles gebeuren.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Cenobyte op 17 januari 2020 14:41

  Prometheus op 17 januari 2020 13:48
  En terecht! Ik denk dat ze de hete adem van Telegram en Sigal in hun nek voelen
 Ik merk dat in mijn omgeving steeds meer mensen overstappen op deze twee alternatieven.

  Dan heb jij een vreemde omgeving, want volgens mij zit niemand op die “alternatieven”. Een enkele verstokte Facebookhater misschien


  En 22 miljard betalen voor een app waarmee je geen hol kunt verdienen is echt geniaal.:-)

   

  Curieus om eigen situatie als “normaal” te zien en die van iemand anders als “vreemd” toch? Dan zou ik ook in een vreemde omgeving zitten volgens die theorie.

  Ook in mijn contactenlijst zitten heel veel mensen op telegram, de app werkt vele malen fijner in mijn optiek en de stand alone versies die op alle platformen draaien zijn ook zeer prettig in gebruik, ik denk dat ik zo’n 80 procent telegram en 20 procent whatsapp.

   

  Think different was het toch, of mag dat hier niet meer;)

   

 • Profielfoto
  Niet jij niet of toch niets.

  Het is en blijft kut dat dit kwaad WhatsApp gekocht heeft. Maar zodra dit kwaad ook maar iets doet dat stuit tegen mijn principes  stap ik over op iets anders. Pech voor ieder die contact opneemt met mij via Whatsapp in dat geval. Ik ben dan altijd nog via iMessage / sms te bereiken.

 • Profielfoto
  Odie

  One Less Thing op 17 januari 2020 20:54
  Het is en blijft kut dat dit kwaad WhatsApp gekocht heeft. Maar zodra dit kwaad ook maar iets doet dat stuit tegen mijn principes  stap ik over op iets anders. Pech voor ieder die contact opneemt met mij via Whatsapp in dat geval. Ik ben dan altijd nog via iMessage / sms te bereiken.

  Wedden dat je dat niet doet? Anders had je het al lang gedaan.

 • Profielfoto
  Niet jij niet of toch niets.

  Odie op 17 januari 2020 23:38

  One Less Thing op 17 januari 2020 20:54
  Het is en blijft kut dat dit kwaad WhatsApp gekocht heeft. Maar zodra dit kwaad ook maar iets doet dat stuit tegen mijn principes  stap ik over op iets anders. Pech voor ieder die contact opneemt met mij via Whatsapp in dat geval. Ik ben dan altijd nog via iMessage / sms te bereiken.

  Wedden dat je dat niet doet? Anders had je het al lang gedaan.

  Wedden dat ik dat wel doe? Niet dingen voor andere gaan invullen graag! Jij bent niet degene die voor mij bepaalt welke principes naleef.

  even ter aanvulling, toon WhatsApp overgenomen werd ben ik een maand of zes van WhatsApp afgehaakt. En dat ging prima.  Destijds was ik vooral bang dat ze mijn data automatisch met hun diensten zouden verbinden. Toen duidelijk werd dat ze dat niet deden (vooralsnog) Heb ik de app weer geïnstalleerd. Maar met het zelfde gemak haal ik hem er ook weer af als mij iets niet aanstaat.

   

 • Profielfoto
  Chuck

  Cenobyte op 17 januari 2020 14:41En 22 miljard betalen voor een app waarmee je geen hol kunt verdienen is echt geniaal.:-)
  Van 1,5 miljard gebruikers, wereldwijd, weten wat ze elkaar sturen, wat ze delen,.. wie ze bellen,.. Dat is blijkbaar interessant genoeg.

   

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik wil geen andere apps meer. Ben al op veel te veel kanalen bereikbaar. Als mijn peers naar Telegram/Signal gaan dan moet ik wel maar ik zal zeker geen trendsetter zijn. Even kijken: Skype, iMessage, Teams, Slack, Zulip, Yammer, WhatsApp, Messenger en o ja: gewoon bellen. Ik ben echt chatbeu.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Cenobyte op 17 januari 2020 14:41

  Prometheus op 17 januari 2020 13:48
  En terecht! Ik denk dat ze de hete adem van Telegram en Sigal in hun nek voelen
 Ik merk dat in mijn omgeving steeds meer mensen overstappen op deze twee alternatieven.

  Dan heb jij een vreemde omgeving, want volgens mij zit niemand op die “alternatieven”. Een enkele verstokte Facebookhater misschien


  En 22 miljard betalen voor een app waarmee je geen hol kunt verdienen is echt geniaal.:-)

   

  Ik weet niet in welke omgeving jij je begeeft maar heb wel een bepaalde indruk.

  Inmiddels zie ik bv in mijn contactenlijst van Signal steeds meer mensen komen die het ook gebruiken. Het kortzichtge “Facebookhater” slaat helemaal nergens op en is echt niet van toepassing in deze. Waarom wederom kortzichtig? Omdat niet iedereen die gesteld is op privacy, en dat is wat bv Signal voor staat, behoefte heeft om via WhatsApp berichten te sturen. Ik mag hopen dat je dat enigszins logisch overkomt voor je. Maar om die mensen “Facebookhater” te noemen is erg stupide. Je term “een enkele” geeft trouwens voldoende aan. Denk gewoon eens na voordat je dit soort onzin hier neerplemt.

   

  Oja, ik ben wel een FB hater. Ik heb dat commercieel k*t bedrijf nooit gevraagd een profiel van mij op te bouwen terwijl ik geen account bij ze heb. Ja, dat doen meer bedrijven maar daarmee is het niet minder k*t.