Donald Trump veroordeelt Apple’s houding tegenover de FBI

Door: Mark Hofman - 7 reacties
Donald Trump 5G Amerika Apple FBI
Afbeelding: AFP / Mandel Ngan

Apple weigerde eerder deze week om twee iPhones, die mogelijk verbonden zijn aan de schietpartij uit Pensacola, te ontgrendelen voor de FBI. Het resultaat was veel kritiek op het bedrijf uit Cupertino en nu spreek ook de Amerikaanse President Donald Trump zich uit over de kwestie.

Het zal voor weinig mensen een verrassing zijn dat Donald Trump zijn uitlating op Twitter deed. Daar laat de Amerikaanse President weten dat Apple, naar zijn zeggen, zijn patriottische plicht niet vervuld heeft. Hieronder is het bericht te lezen:

Genuanceerdere zaak tussen Apple en de FBI

Advocaat Generaal Wiliam Barr beschuldigde Apple gisteren van een soortgelijke kwestie. Zo liet hij weten dat het bedrijf uit Cupertino de FBI alles behalve geholpen heeft om de iPhones, die in verband worden gebracht met de schietpartij in Pensacola (Florida), te ontgrendelen. En terwijl Apple er inderdaad voor kiest om deze iPhones niet te ontgrendelen, is de zaak wel iets genuanceerder dan dat.

 

Apple zegt zelf namelijk wel degelijk meegewerkt te hebben. Zo claimt het bedrijf dat het de FBI van back-up data heeft voorzien van de telefoons, die op iCloud waren opgeslagen en leverde account-gegevens aan. Volgens Apple zijn er gigabytes aan data ingeleverd bij onderzoekers en werd er op ieder verzoek vanuit de FBI binnen een aantal uur gereageerd.

Tim Cook Donald Trump made in China
klik/tap voor groter Afbeelding: EPA/Michael Reynolds

Een medewerker die, volgens Apple, ook zeer gewaardeerd werd door de FBI zelf. Al veranderde dit acht dagen geleden plotseling toen de FBI, een maand na de schietpartij, opeens nog meer assistentie nodig had.

Ontgrendelen iPhone geen gemakkelijke zaak

Ook al heeft Apple het verzoek om de iPhones te ontgrendelen mogelijk afgeslagen, dan nog is het geen gemakkelijke zaak om dit te doen wanneer het bedrijf wel in zou stemmen. Dat hebben we in 2016 gezien toen de FBI een verzoek indiende in Cupertino om een iPhone te ontgrendelen die gebruikt is door een van de Bernadino schutters. Destijds liet Apple weten dat het niet in de mogelijkheid was om een iPhone van een klant te ontgrendelen zonder toestemming van de persoon.

Om dat te kunnen doen moet er een achterdeur gebouwd worden en het bedrijf uit Cupertino weigert dat te doen, ook al zijn er verschillende verzoeken geweest vanuit de Amerikaanse regering om dat te doen. Volgens Apple zelf kan zo’n achterdeur ervoor zorgen dat er een gevaarlijke loophole ontstaat waar o.a. hackers voordeel uit kunnen halen. En dat wil het bedrijf voorkomen.

Apple opnieuw naar de rechtbank?

In 2016 zorgde de situatie ervoor dat Apple en de federale overheid in de rechtbank zaten, wat voor die tweede partij uiteindelijk beschamend afliep. Tijdens de rechtszaak kwam naar buiten dat de FBI de hulp van Apple helemaal niet nodig had, omdat het een derde partij inhuurde die wist in te breken in de iPhone. Deels ook beschamend vanwege het feit dat de onderzoekers zelf al achter het wachtwoord waren gekomen.

Apple zou zich op dit moment in alle stilte voorbereiden op een nieuwe rechtszaak over de encryptie-standaard van de iPhone en de wens van de overheid om een achterdeur te bouwen. Althans, zo meldt The New York Times. Dat het laatste woord over deze situatie nog niet gesproken is mag duidelijk zijn.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  stopa

  Hack the iPhone van Trump

 • Profielfoto
  Kielzog

  Laat die mafkees zijn belastingformulieren maar eens ff zien. Loser.

 • Profielfoto
  One Less Thing

  Kielzog op 15 januari 2020 17:02
  Laat die mafkees zijn belastingformulieren maar eens ff zien. Loser.

  Dit dus ! Kwam als eerste bij me op bij het lezen van het artikel.

 • Profielfoto
  RW076

  Jullie weten dat het laten zien wat je wel weer niet van Trump vind (in negatieve zin) enkel en alleen gezien wordt als virtue signaling? En je dus een enorme narcist maakt?

  Blijf vooral bij de feiten en het onderwerp.

  Trump weet blijkbaar niet dat Apple echt geen backdoor heeft. Het is niet moeilijk om zijn kant van het verhaal te snappen, maar met een tikkie meer tech ervaring en kennis, zou hij dit soort vragen niet stellen.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  No need to know tech….someone whispers in my ear
  but i’m deaf….i told them so lots of time you’ll have to speak loud….

 • Profielfoto
  Kielzog

  RW076 op 16 januari 2020 08:16
  Jullie weten dat het laten zien wat je wel weer niet van Trump vind (in negatieve zin) enkel en alleen gezien wordt als virtue signaling? En je dus een enorme narcist maakt?

  Blijf vooral bij de feiten en het onderwerp.

  Trump weet blijkbaar niet dat Apple echt geen backdoor heeft. Het is niet moeilijk om zijn kant van het verhaal te snappen, maar met een tikkie meer tech ervaring en kennis, zou hij dit soort vragen niet stellen.

  Man, ga toch fietsen met je pseudo-intellectuele gezwets.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @kielzorg: … waarmee hij wel gelijk heeft.
  Reacties die ingaan op het artikel heb je meer aan. Blij dat Apple geen achterdeuren inbouwt. Daarentegen zijn er al wel gewoon exploits voor onbedoelde achterdeuren. Deze kan de FBI natuurlijk gewoon gebruiken. Met name als je de iPhone fysiek hebt, kun je er gewoon in. Dat is pas met de iPhone 11 opgelost.