William Gallagher
William Gallagher Apple Inc. 18 januari 2020

De eerste iPhone was de computer ‘voor de rest van ons’

Op 9 januari 2007, vlak na de grootste Amerikaanse computerbeurs van die tijd, de CES, onthulde Steve Jobs de iPhone. De meesten van ons kunnen zich deze op het eerste oog vlekkeloze demo nog wel herinneren. Wat je je waarschijnlijk niet meer voor de geest kan halen, is dat een deel van deze keynote toch behoorlijk mis ging, of wat Apple nog meer aankondigde die dag.

Laten we de gebeurtenissen even in de juiste context plaatsen. Op zondag 7 januari 2007 gaf Bill Gates, jawel, de man achter Microsoft, zijn keynote speech op de CES, de Consumer Electronics Show, in Las Vegas. Gates had het toen over Microsofts slagzin ‘Digital Decade’. Hij vertelde dat geweldige hardware niet genoeg was en dat we ‘verbonden ervaringen’ nodig hadden. Een kleine zinsnede uit zijn toenmalige speech: “Waar mensen productief zijn, nieuwe creatieve dingen doen, en waneer ze mobiel zijn… dat is een essentieel element dat nu nog ontbreekt.”

In zijn speech zei Gates verder dat ‘Vista en de PC de centrale rol zouden blijven spelen’. Dat klinkt nog steeds aannemelijk. Daarna beweerde hij ook dat Windows Vista ‘een release van de hoogste kwaliteit was die Microsoft ooit heeft uitgebracht’. Dat bleek echter iets minder waar te zijn.

Want amper twee dagen later en driehonderd kilometer verderop introduceerde Steve Jobs precies dát apparaat, dié ervaring, dat volgens Gates ontbrak. Op de Macworld in San Francisco instroduceerde Jobs namelijk de allereerste iPhone. Hoewel Steve toen niet de term ‘post-PC-tijdperk’ gebruikte, is dat wel wat de iPhone teweeg heeft gebracht. De iPhone was echt een device voor productieve, creatieve mensen die mobiel waren… en hij draaide niet op Windows Vista.

One More Thing Many More Things

Steve Jobs’ keynote van 2007 is terecht beroemd vanwege de prachtige introductie van de iPhone. Jobs trapte zijn speech af met de woorden “We gaan vandaag samen geschiedenis schrijven”. Niets bleek minder waar te zijn, want het was de iPhone waarop hij toen doelde.

https://youtu.be/P-a_R6ewrmM

Zijn presentatie is een schoolvoorbeeld van een echt fraai geproduceerde keynote. Jobs nam je mee door de wereld van mobiele telefoons zoals ze toen waren en hij liet je precies liet zien waar ze allemaal de mist in gingen. En natuurlijk hoe de iPhone dat allemaal in één klap zou oplossen.

Zelfs als je niets met Apple hebt, je liever een Android smartphone koopt in plaats van een iPhones, dan nóg profiteer je vandaag de dag nog steeds van wat Apple die dag op die keynote presenteerde.

Gedurende de vele keren dat Apple later naar de rechtbank zou stappen vanwege de overeenkomsten tussen iPhone en Android, gaf het bedrijf een grafische weergave van zijn positie. Dit is de afbeelding die Apple toonde in de rechtszaak tegen Samsung.

Samsung smartphones voor en na de introductie van de iPhone
Samsung smartphones voor én na de introductie van de iPhone (klik/tap voor groter).

Niet alleen de iPhone

De presentatie omvatte naast de iPhone nog veel meer noviteiten, waarvan sommigen destijds ronduit werden toegejuicht. Anderen hebben we pas echt leren waarderen in de jaren daarna.

Jobs opende de presentatie door terug te verwijzen naar wat hij het jaar ervoor had aangekondigd. Die keynote in 2006 was toen Apple niet alleen aankondigde dat het van PowerPC naar Intel-processors verhuisde, het beloofde de overgang voor alle Mac-modellen binnen 12 maanden te voltooien. In 2007 noemde hij dit een ‘enorme harttransplantatie’ en dat ‘we het in zeven maanden hebben gedaan’.

De Mac

In de keynote vertelde Jobs dat het afgelopen jaar van Apple opmerkelijk succesvol was geweest en gaf ook aan dat meer dan de helft van alle nieuwe Mac-kopers nu overstapte van Windows. Het was toen al de helft van alle kopers in Apple Stores geweest, maar het was nu ook 50 procent van alle Mac aankopen.

Vervolgens toonde hij een citaat uit een interne memo van 2004 bij Microsoft, waarin Jim Allchin van het Senior Leadership-team van het bedrijf zei: “Ik zou vandaag een Mac kopen als ik niet bij Microsoft werkte.”

Microsofts Jim Allchin
Een citaat uit een interne memo van 2004 bij Microsoft (klik/tap voor groter).

Jobs onthulde dat Allchin binnenkort met pensioen zou gaan, dus heeft hij ‘onze Seattle-winkels gewaarschuwd goed op te letten zodat we hem echt goed van dienst kunnen zijn’ ?.

De rest van dat Allchin-memo bevatte overigens de verklaring dat “Longhorn” [codenaam voor Vista] een varken is en hij geen oplossing zag voor dit probleem.” Jobs citeerde dat niet, maar het was wel de aanleiding voor een nieuwe advertentie uit de Get a Mac-campagne, specifiek gericht op Vista.

“Dus 2007 wordt een geweldig jaar voor de Mac,” zei Steve Jobs, “maar dit is alles waar we het vandaag met betrekking tot de Mac over zullen hebben. We gaan verder met wat andere dingen.”

Vergeet niet dat er toentertijd meer geruchten gingen over de introductie van een telefoon door Apple dan tegenwoordig het geval is. Je kan dus wel spreken van een hype. Met deze woorden zou hij dus zeker dé grote aankondiging gaan doen.

Jobs laat de aanwezigen op het punt van hun stoel zitten

Maar dat deed hij niet. In plaats daarvan nam Jobs ons mee naar de muziekbusiness van Apple. Hij onthulde dat ze net de twee miljard verkochte nummers hadden gepasseerd en dat de iPod naast MP3 speler, nu ‘met een grote marge’ ook de populairste videospeler ter wereld was. Hij onthulde dat in de eerste vier maanden dat films beschikbaar waren op iTunes, er 1,3 miljoen titels waren verkocht.

Op dat moment waren er slechts 100 films beschikbaar, maar Jobs kondigde aan dat dit zou toenemen tot 250 omdat Paramount naar iTunes zou komen.

Steve Jobs maakt het Microsoft Zune marktaandeel in zijn lanceringsmaand belachelijk (klik/tap voor groter).

Jobs slaagde erin om ‘250 films’ goed te laten klinken – maar er was één cijfer waar hij tóch even bij stil wilde blijven staan. En dat was de verkoop van de Zune, de ‘iPod-killer’ van Microsoft die de vorige november was uitgebracht. Alleen de cijfers van de lanceringsmaand waren beschikbaar, maar die toonden aan dat de Zune na de grootse lancering toch slechts 2 procent marktaandeel had weten te bemachtigen.

“Hoe je dit ook wendt of keert, tja, wat zal ik zeggen..?” zei Jobs.

Eindelijk… de iPhone

Nadat hij 24 minuten aan het woord was geweest, pauzeerde Jobs. “Dit is een dag waar ik tweeënhalf jaar naar heb uitgekeken,” zei hij. Later, aan het einde van de succesvolle keynote, bekende hij ook op het podium: “Weet je, ik heb vannacht niet geslapen, ik was zo enthousiast over vandaag.”

Het bleek dat er andere redenen waren om zo opgewonden te zijn en het achter de schermen aanwezige legertje technici van Apple wisten dat allemaal. Hoewel dit pas veel later werd onthuld, werd Jobs bijgestaan door iPhone-technici die stuk voor stuk wisten hoe gemakkelijk het allemaal fout kon zijn gegaan. De software was nog niet klaar, er werd nog steeds aan de hele telefoon gewerkt en als Jobs zou afwijken van de geplande demo, zou de telefoon hoogstwaarschijnlijk vastgelopen zijn.

Steve Jobs met de in 2007 populairste smartphones.
Steve Jobs met de op dat moment populairste smartphones (klik/tap voor groter)

Gelukkig voor Jobs verliep de hele iPhone presentatie, zoals je vast nog wel weet, helemaal vlekkeloos. Of liever gezegd, bijna helemaal.

Mijn clicker werkt niet

Nadat de demo van de nieuwe iPhone met succes was afgesloten, sprak Jobs verder over het marktaandeel en drukte op zijn clicker om door te gaan naar de volgende dia. En drukte… en drukte…

Hij legde uit dat de clicker niet werkte en pakte een reserve – die ook niet leek te werken. “Ze grabbelen er nu ergens eentje backstage,” vertelde hij het publiek.

Tijdens deze meest cruciale presentatie van in Apple-carrière had Steve Jobs het bijna een minuut lang over hoe Steve Wozniak op de universiteit een clicker-achtig apparaat had gebouwd om te knoeien met de tv-zender waar mensen naar keken. Je moet tenslotte wat doen om de tijd op te vullen totdat de nieuwe clicker er was.

Streven naar 1 procent

Eerder had Jobs de indruk gegeven dat het twee procent marktaandeel van de Zune rampzalig was. Toen hij de dia-presentatie eindelijk weer aan de praat kreeg, zei hij dat Apple streefde naar een aandeel van één (!) procent op de markt voor mobiele telefoons – en dat dit geweldig was.

Toch was er een klein verschil. Op basis van de laatste beschikbare cijfers uit 2006 zei Jobs dat er op de mobiele markt ongeveer een miljard telefoons waren geweest. Apple streefde dus naar een verkoop van 10 miljoen iPhones in het eerste jaar.

Apple’s doelstellingen voor de iPhone-verkoop lijken nu bescheiden (klik/tap voor groter).

De iPhone werd pas in juni van 2007 gelanceerd. Het duurde echter slechts 74 dagen voordat het bedrijf de eerste miljoen exemplaren had verkocht .

Apple verandert van naam

Het allerlaatste wat Steve Jobs bij deze presentatie van 9 januari 2007 aankondigde, was dat het bedrijf van naam zou veranderen. Het bedrijf zou niet langer Apple Computer, Inc. heten.

De naam voldeed niet langer voor een bedrijf dat zowel de Mac als de iPod, de Apple TV en de iPhone heeft uitgebracht. Hij wees erop dat alleen de eerste echt een computer is. “We hebben hierover nagedacht”, zei hij, terwijl hij sprak over hoe Apple meer deed dan alleen computers, “en we dachten dat onze naam dit misschien iets meer zou moeten weerspiegelen dan nu het geval is. Vanaf vandaag heet het bedrijf Apple, Inc. – en het zal echt nooit meer hetzelfde zijn.”

Meer dan ‘One More Thing’

De iPhone was het allereerste iOS-apparaat. Die categorie omvat nu ook de iPod touch, plus alle variaties van de iPad. In september 2018 kondigde Tim Cook aan dat Apple bijna zijn twee-miljardste iOS-apparaat zou verschepen.

Destijds werd aan de hand van de verkoopcijfers berekend dat de twee-miljardste iPhone in het midden van 2021 zou worden verkocht. Ondanks het feit dat de verkoop van smartphones in het algemeen gedaald is en de iPhone over zijn verkooppiek heen lijkt te zijn, zijn er nu schattingen dat Apple die doelstelling al in het begin van dit jaar zal bereiken.

De iPhone was voor Apple een enorme gok, maar wel een gok die zijn vruchten enorm heeft afgeworpen.

Reageer op artikel:
De eerste iPhone was de computer ‘voor de rest van ons’
Sluiten