Cook krijgt minder salaris door ‘zwakker’ presterend Apple

Door: Night - 19 reacties
Tim Cook Golden Globe Awards Apple
Afbeelding: EPA / Nina Prommer

Heb je altijd al willen weten wat Apple topman Tim Cook verdient? Een Indiase krant heeft het uitgezocht en kwam tot de conclusie dat Cook dit jaar een stuk aan salaris heeft moeten inleveren. Zijn inkomen daalde naar een nog altijd respectabele 11,6 miljoen vanwege de zwakke financiële prestaties van Apple.

Dat kwam omdat Cook’s bonus over 2019, is gekoppeld is aan de prestaties van Apple. Het bedrijf overschreed afgelopen jaar zijn verkoopdoelstelling met slechts 28 procent. Hierdoor daalde Cook’s salaris ettelijke miljoenen ten opzichte van boekjaar 2018.

Hoe wordt Cook’s salaris opgebouwd?

Basissalaris

Allereerst ontvangt Cook een basissalaris. Dat basissalaris bedraagt 3 miljoen dollar. Daarnaast ontvangt de Apple topman nog een jaarlijkse bonus, krijgt hij onkostenvergoedingen en is hij in het bezit van een aardige aandelenportefeuille

Jaarlijkse bonus

Daarnaast ontvang hij een bonus, die gebaseerd is op de prestaties van Apple. Doordat het bedrijf het in 2019 slechts 28 procent beter deed dan de verkoopdoelstellingen, bedroeg die bonus ‘slechts’ 7,7 miljoen dollar. Hierdoor zag de Apple-chef zijn jaarlijkse loonstrook zakken naar 11,6 miljoen dollar.

In 2018 zag Apple zijn verkoopdoelstellingen nog met 100% overtroffen worden. Cook ontving in dat jaar dan ook 12 miljoen dollar als bonus. Het totale salaris van de Apple topman kwam daarmee dat jaar op zo’n 15,7 miljoen dollar. Cook moest dus een slordige vier miljoen inleveren op zijn salaris. Dat was te lezen in het financieel jaarrapport van Apple, dat het bedrijf afgelopen vrijdag indiende bij de Securities and Exchange Commission.

Onkostenvergoedingen

Naast zijn vaste salaris en de bonus regeling, omvat Cook’s salaris ook nog eens 885.000 dollar aan andere vergoedingen. Daarvan kwam het meeste voor rekening van de beveiliging en het gebruik van een privéjet “Om veiligheids- en efficiencyredenen vereist het bestuur van de heer Cook dat hij privévliegtuigen gebruikt voor alle zakelijke en persoonlijke reizen,” volgens het jaarverslag.

Apple aandelen

Afgezien van zijn salaris, bezit Cook ook meer dan $ 113 miljoen dollar aan Apple-aandelen. Die zijn onderdeel van een langetermijnbeloning als hoofd van het bedrijf, volgens de boeken.

Met zijn salaris staat Cook zeker niet aan top in de wereld. De Apple topman staat ‘slechts’ op de vierde plek.

Klik/tap voor groter.

De cijfers van Apple

Omdat de iPhone-verkopen zijn gedaald, verschoven de inkomsten van Apple naar digitale inhoud en diensten. Ook boekte het bedrijf veel winst op de verkoop van wearables, accessoires en andere gadgets. Apple boekte in 2019 een netto-omzet van 260,2 miljard en een bedrijfsresultaat van 63,9 miljard dollar.

Business Today

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  De dag dat ik 4 miljoen moet inleveren op mijn salaris is de dag dat ik direct stop met werken. Dan is het de moeite niet echt meer waard.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Elon Musk zou zijn toko een plezier kunnen doen door minder af te romen… wat een geld kost die man zeg.

  Voor wat betreft Cook begrijp ik deze zin niet: “slechts 28% beter dan de verkoopdoelstellingen”. Dat is toch waanzinnig goed?

 • Profielfoto
  Erwal

  Alexander Henket op 5 januari 2020 11:47
  Elon Musk zou zijn toko een plezier kunnen doen door minder af te romen… wat een geld kost die man zeg.

  Voor wat betreft Cook begrijp ik deze zin niet: “slechts 28% beter dan de verkoopdoelstellingen”. Dat is toch waanzinnig goed?

  Musk krijgt 1$ salaris, de rest is in opties. Cook krijgt aandelen. De koers van Tesla fluctueert meer dan die van Apple. Dus op termijn kan het achteraf bekeken heel anders zijn. Maar je kunt ook prima in legale cannabis gaan. Word je gewoon nummer 2 in dit lijstje. 😎

 • Profielfoto
  Erwal

  28% boven de verkoopdoelstellingen presteren, dan ligt of de lat te laag of je doet een geweldige job. Of zie ik dat verkeerd?

 • Profielfoto
  Night

  28% is in vergelijk met de 100% van het jaar ervoor natuurlijk wel een afname van een kleine driekwart…. Maar ja. het ligt er natuurlijk ook aan hoe je doelstellingen uitzet aan het begin van het boekjaar.

 • Profielfoto
  Frans

  Alexander Henket op 5 januari 2020 11:47
  Elon Musk zou zijn toko een plezier kunnen doen door minder af te romen… wat een geld kost die man zeg.

  Voor wat betreft Cook begrijp ik deze zin niet: “slechts 28% beter dan de verkoopdoelstellingen”. Dat is toch waanzinnig goed?

  Dat is inderdaad waanzinnig goed. Het woord ‘slechts’ refereert aan het feit dat hij in 2018 nog hoger boven de doelstelling zat, daarom krijgt hij nu minder bonus.

 • Profielfoto
  pruus

  Jongens, niet zeiken op Apple! Kom op. Daar moeten we iets aan doen. Daarom volgend jaar de 12 of XII een paar tientjes duurder maken.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Night op 5 januari 2020 12:40
  28% is in vergelijk met de 100% van het jaar ervoor natuurlijk wel een afname van een kleine driekwart…. Maar ja. het ligt er natuurlijk ook aan hoe je doelstellingen uitzet aan het begin van het boekjaar.

  Inderdaad gaat het erom wat de doelstellingen zijn. Als de lat op 10 staat, en gaat uiteindelijk naar de 15, heb je het bijzonder goed gedaan; als de lat op 20 staat, en gaat uiteindelijk naar de 15, heb je het niet goed gedaan.

  In beide gevallen kwam je achteraf gezien uit op 15, maar blijkbaar heb je de boel een beetje laten versloffen door niet voor de volle 20 te gaan, terwijl je in het eerste geval niet stopte toe je bij de tien zat. Dat wordt dus beloond: je gaat er echt voor, ondanks dat je de doelstelling reeds behaald heb, en niet als een KarelWillem de handdoek in de ring gooit “want we zijn er al”;-)

  KarelWillem op 5 januari 2020 10:32
  De dag dat ik 4 miljoen moet inleveren op mijn salaris is de dag dat ik direct stop met werken. Dan is het de moeite niet echt meer waard.

  Dat is trouwens ook de reden dat velen onder ons nooit zoveel geld zullen verdienen/krijgen. De mensen uit dat soort rijtjes doen het dan ook niet voor het geld, genoeg is genoeg, en opmaken doe je het toch niet, maar je doet het vanuit een drive.
  Tenslotte had Elon Musk na de verkoop van zijn PayPal aan Amazon ook lekker op een Caribisch eiland met witte stranden en palmbomen kunnen gaan wonen…

 • Profielfoto
  PowerMac

  hm, Amazon moet dus eBay zijn: mijn geheugen liet me blijkbaar enigszins in de steek.

  https://en.wikipedia.org/wiki/PayPal

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Zullen we maar rondgaan met de pet dan?

 • Profielfoto
  wimbers

  geniaal dat de #2 aan het hoofd staat van een bedrijf dat medicinale cannabis maakt:) drugs pays.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  “Zwakker preseterend”

  “Het bedrijf overschreed afgelopen jaar zijn verkoopdoelstelling afgelopen jaar met slechts 28 procent”

  Dat is teveel voor mijn snappert…

 • Profielfoto
  arno1975

  KarelWillem op 5 januari 2020 10:32
  De dag dat ik 4 miljoen moet inleveren op mijn salaris is de dag dat ik direct stop met werken. Dan is het de moeite niet echt meer waard.

  Moet de hotemetoot van Nissan ook gedacht hebben. Carlos Gone. Ghosn to Beiroet… zoiets

 • Profielfoto
  arno1975

  Ruwepit op 5 januari 2020 14:45
  “Zwakker preseterend”

  “Het bedrijf overschreed afgelopen jaar zijn verkoopdoelstelling afgelopen jaar met slechts 28 procent”

  Dat is teveel voor mijn snappert…

  Er moet natuurlijk wel iets negatiefs over Apple in het stuk staan. Anders leest niemand het.
  buiten dat, welk lid van de Josti band is er nu weer aangenomen? Het niveau moet echt omhoog hier. Ik had wel een beetje hoop voor het nieuwe jaar, maar het laat even op zich wachten, geloof ik.

  Waarom schrijft Raymond niet zo vee

  meer? Was ‘ie niet negatief genoeg?

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Als je zelf al moeite hebt met de Nederlandse taal, zou ik anderen maar niet vergelijken met de “Josti band”. Want het is Jostiband en Waarom schrijft Raymond niet zo veel meer (het antwoord op deze vraag heb je overigens gemist, dus ben je niet echt een vaste bezoeker hier).

 • Profielfoto
  arno1975

  Hansi2124 op 5 januari 2020 17:25
  Als je zelf al moeite hebt met de Nederlandse taal, zou ik anderen maar niet vergelijken met de “Josti band”. Want het is Jostiband en Waarom schrijft Raymond niet zo veel meer (het antwoord op deze vraag heb je overigens gemist, dus ben je niet echt een vaste bezoeker hier).

  Was vast genoeg. Bijna dagelijks, dus ik kan een stukje gemist hebben (een uitleg van jou kon ook geen kwaad).

  Verder kan iedereen weleens een foutje maken in het typen, al vind ikzelf, dat een spatie in teveel- nota bene in de naam van een band- geen fout is (DuckDuckGo maar eens, dan zul je zien dat ik niet eens de enige ben). Buiten dat, ik hoef mijn brood hier niet mee te verdienen. En het niveau is om hier nu om te huilen.

 • Profielfoto
  xaddict

  Duidelijk geen onderdeel van de 1% dus, die Cook.

  Apart, ik dacht dat ie een veel hoger loon ontving.

 • Profielfoto
  arno1975

  Is dit stuk nou nog niet aangepast?

 • Profielfoto
  RW076

  Dat voelen dit soort mensen toch niet meer.