Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 22 januari 2020

CEO van Microsoft kijkt naar toekomst voorbij Windows, Android en iOS

De cloud is de grootste hardware business van Microsoft. Het bedrijf bouwt zelf datacentra, servers en de benodigde netwerken. Dit is voor het bedrijf de basis voor de toekomst, de bredere context in waarin de Amerikaanse techgigant wil gaan opereren.

Microsoft-CEO Satya Nadella is ervan overtuigd dat er straks meer dan vijftig miljard apparaten zijn die met het internet verbonden zijn. Windows heeft nu een miljard gebruikers, Android heeft er twee miljard en iOS heeft er ook één miljard. Maar uiteindelijk zijn er straks 46 miljard apparaten meer. Daar wil het bedrijf zich in de toekomst op concentreren, door nu alvast een strategie te bepalen.

Microsoft en Internet of Things

Microsoft praat al jaren over de potentie van het Internet of Things (het internet voor apparaten). Ondertussen bouwt het bedrijf aan zijn cloudbasis en koopt het bedrijven op die daarbij helpen. Tegen 2030 moeten het aantal van 50 miljard apparaten behaald zijn; Nadella zorgt er ondertussen voor dat zowel Windows als cloudplatform Azure daar klaar voor zijn wanneer die tijd aanbreekt.

Klik/tap voor groter (Afbeelding: Microsoft)

In de toekomst zal de focus meer op Azure komen te liggen, aangezien de cloud ook de toekomst is. En de cloud staat los van besturingssystemen. Nadella zegt dat het cloudplatform uiteindelijk ‘de computer van de wereld’ moet worden. Dat is ook de reden dat Microsoft het niet erg vindt dat de Microsoft Surface Duo straks op Android werkt. Het besturingssysteem is niet meer de belangrijkste factor.

Ondertussen moet Microsoft niet de fout maken de consument te vergeten die gewoon nog Windows gebruikt. Want dat zijn nog steeds een miljard gebruikers. Maar op zich hoeft het bouwen aan een crossplatform omgeving (een systeem dat op meerdere soorten apparaten werkt) niet ervoor te zorgen dat die gebruikers voorlopig achtergesteld of vergeten worden.

Bruikbaarheid en apps

Wel heeft Microsoft flink wat concurrentie van bedrijven die allemaal hetzelfde willen doen, zoals Amazon, ARM, Dell, Huawei, Cisco, IBM, Intel, Google, HP, Oracle, Qualcomm, Samsung en meer. Voorlopig is er echter geen duidelijke winnaar in zicht. Verder is het voor Microsoft belangrijk dat het ook partners overhaalt en andere samenwerkingen realiseert. Want onderaan de streep gaat het om bruikbaarheid en apps; en zodra mensen het idee hebben dat iets niet werkt zoals het zou moeten werken, dan is zo’n platform ook waardeloos.

Dit alles betekent overigens niet dat het nu gedaan is met Windows. Het platform is echter niet meer zo belangrijk als voorheen. En dat is een vrij logische conclusie als Microsoft kijkt naar een wereld voorbij Windows, Android en iOS.

Reageer op artikel:
CEO van Microsoft kijkt naar toekomst voorbij Windows, Android en iOS
Sluiten