Raymon Mens
Raymon Mens Hardware 7 januari 2020
Leestijd: 2 minuten

Bluetooth LE Audio maakt samen luisteren en meer mogelijk

De afgelopen tijd zijn Bluetooth-oortjes steeds populairder geworden. Apple heeft daar met de AirPods een belangrijke bijdrage aan geleverd. Toch zijn er nog wel wat ongemakken. Zo is het niet altijd heel makkelijk om samen te luisteren. Voorheen had je gewoon een splitter voor een kabel, maar nu is er geen standaard.

De Bluetooth Special Interest Group (SIG) gaat daar verandering in brengen. De groep die gaat over de Bluetooth-standaard heeft Bluetooth LE Audio aangekondigd. Dat maakt het mogelijk om draadloze audio naar meerdere hoofdtelefoons of oortjes te sturen en brengt andere interessante innovaties.

Bluetooth LE Audio met Multi-Stream en Broadcast

Bluetooth LE Audio ondersteunt een nieuwe techniek genaamd Multi-Stream. Dat wil zeggen dat het geluidsignaal tegelijkertijd naar twee draadloze hoofdtelefoons wordt gestuurd. Het maakt niet uit van welk merk de oortjes of hoofdtelefoon zijn. Momenteel hebben een aantal fabrikanten, waaronder Apple, een eigen implementatie. Bij AirPods is het sinds kort mogelijk om audio te delen, maar daarbij stuurt het eerste setje AirPods de audio door naar het tweede. Het werkt ook niet met draadloze oortjes van andere fabrikanten. Dat moet straks verleden tijd zijn.

Er is nog een nieuwe functie, namelijk Broadcast Audio. Daarbij maakt één apparaat een Bluetooth-signaal waar anderen op af kunnen stemmen. Het verschil met Multi-Stream is dat er geen bedieningsmogelijkheden zijn. Dit is handig voor publieke plaatsen, zoals musea, bars, bioscopen, vergaderzalen, sportclubs, een tv in een wachtkamer, enz.

Deel audio iOS 13 001
Klik/tap voor groter.

Nieuwe codec voor betere geluidskwaliteit

Een nieuwe codec moet ook de geluidskwaliteit verbeteren. Een codec is de methode die gebruikt wordt om de audio te comprimeren, ook MP3 en AAC zijn codes. Bluetooth LE Audio gaat de Low Complexity Communication Codec (LC3) gebruiken. Die zal de inmiddels antieke SBC-codec vervangen. De benodigde bandbreedte wordt ook gereduceerd, wat een positieve invloed zal hebben op de accuduur van hoofdtelefoons en oortjes. Er zijn ook verbeteringen in het beheer van hoortoestellen, met meerdere functies voor oproepbeheer of het luisteren naar muziek.

Bluetooth LE Audio is nog in ontwikkeling en de volledige specificaties van de nieuwe standaard worden in de eerste helft van 2020 gepubliceerd. Het zal daarna nog wat tijd kosten voordat fabrikanten het in hun producten integreren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Bluetooth LE Audio maakt samen luisteren en meer mogelijk
Sluiten