Apple zag onder druk van de FBI af van end-to-end iCloud encryptie

Door: Thomas Aalderink - 12 reacties
FBI iCloud Apple
(Afbeelding: AFP / Handout)

Eerder dit jaar ging Apple niet in op het verzoek van de FBI om een iPhone te ontgrendelen. Dit was niet de eerste keer dat dit gebeurde en Apple blijft bij het standpunt dat de privacy van hun gebruikers voorop staat. Dat valt te prijzen, maar volgens Reuters is Apple toch niet zo principieel als gedacht werd. Meerdere bronnen bewerend dat het bedrijf uit Cupertino in het verleden toe gaf aan FBI bezwaren.

Apple zou plannen om de back-up van iPhone-gebruikers in iCloud te beveiligen met encryptie software stilgezet hebben. Dit gebeurde op verzoek van de FBI. Ruim twee jaar geleden vertelde Apple de politiedienst dat het van plan was om end-to-end encryptie toe te passen op iCloud data. Onderdeel van dit plan was dat ook Apple zelf niet zou beschikken over een sleutel. De data van gebruikers zou dus niet meer ontgrendeld kunnen worden.

Apple zwicht voor FBI

De FBI tekende vervolgens bezwaar aan tegen deze end-to-end encryptie. Deze maakt het namelijk onmogelijk om data over te dragen aan de politie of het gerecht. De FBI wil in het kader van opsporingsonderzoek toegang kunnen hebben tot iCloud data. Apple gaf toe aan deze bezwaren en zag af van deze vorm van iCloud encryptie. Dit werd alleen nooit gecommuniceerd naar de buitenwereld.

Apple iCloud Rechtszaak
Geen end-to-end encryptie voor iCloud. (Afbeelding: OMT, logo: Apple)

Privacy staat hoog in het vaandel van Apple en deze end-to-end encryptie had gebruikers beter moeten beschermen tegen hackers. Het idee om iCloud data beter te beschermen ontstond in 2014. In dat jaar wisten hackers naaktfoto’s te stelen uit de iCloud-accounts van verschillende celebrities. De nieuwe encryptie plannen hadden ervoor moeten zorgen dat dit in de toekomst niet opnieuw kon gebeuren, maar onder druk van de FBI werd daar vanaf gezien.

Privacy vs veiligheid

Het blijft een lastige spagaat voor Apple. Aan de ene kant wil je gebruikers zo goed mogelijk beschermen tegen hackers, maar aan de andere kant wil je ook bijdragen aan onderzoeken om criminelen in de kraag te vatten. Donald Trump is er in ieder geval duidelijk over, maar wat vinden jullie?

Reuters

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Hiermee valt een belangrijk argument vóór Apple weg en wordt het een gewoner merk. En, nee, ik heb nuks te verbergen.

 • Profielfoto
  Reaguurder

  Apple moet iCloud dicht gooien. Er zijn veel meer gebruikers met gevoelige privé data, dan dat er criminelen zijn. Daarbij, wat lost het op voor de FBI om die data te hebben.. misdaad is al gepleegd, levens zijn al verloren.

  De prijs is de hoog om iCloud ‘onveilig’ te maken, de FBI verzint maar wat anders.

 • Profielfoto
  Imade

  Dan moet Apple regelen dat men de backups ook elders kan regelen… iedereen heeft namelijk wel iets te verbergen…

 • Profielfoto
  Di May

  Bedenkelijke evolutie …

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Reaguurder op 22 januari 2020 09:12
  Apple moet iCloud dicht gooien. Er zijn veel meer gebruikers met gevoelige privé data, dan dat er criminelen zijn. Daarbij, wat lost het op voor de FBI om die data te hebben.. misdaad is al gepleegd, levens zijn al verloren.

  De prijs is de hoog om iCloud ‘onveilig’ te maken, de FBI verzint maar wat anders.

  Tot je zelf een keer het slachtoffer van zo’n misdaad wordt…

   

 • Profielfoto
  arno1975

  Aldus Reuters. Die zouden dit volgens anonieme bronnen hebben gehoord, waarna een aantal aannames volgen.

  Korreltje zout. Dode Zee lading aan zout.

 • Profielfoto
  pruus

  Nu kijken of Apple een slapjanus is…

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Dit is echt echt heel slecht nieuws. Ik weet niet eens zeker of ik iedere ontkenning van Apple geloof en het geeft een diepe knauw in mijn vertrouwen. Iets met te voet en te paard. Je iPhone zwaar vergrendelen en dan de backups open en bloot leggen klinkt echt te dom voor woorden. Zo dom dat ik het me niet kan voorstellen. Dan maar weer lokaal  op de Mac backuppen als dat zo is.
  Iedereen heeft iets te verbergen. De mensen die denken van niet hebben te weinig fantasie.

 • Profielfoto
  icegodd

  Van hun website…..

 • Profielfoto
  doctor_apple

  @icegodd: eveneens van hun website …

  https://support.apple.com/nl-nl/HT207428

   

  Dit wordt opgenomen in iCloud-reservekopie
  App-gegevens
  Apple Watch-reservekopieën
  Apparaatinstellingen
  Organisatie van het beginscherm en apps
  iMessage-, tekst- (sms) en mms-berichten1
  Foto’s en video’s op uw iPhone, iPad en iPod touch1
  Aankoopgeschiedenis van Apple voorzieningen, zoals muziek, films, tv-programma’s, apps en boeken2
  Beltonen
  Visual Voicemail-wachtwoord (hiervoor moet dezelfde simkaart zijn geplaatst als tijdens het maken van de reservekopie)
  Reservekopieën van uw iPhone, iPad en iPod touch bevatten alleen gegevens en instellingen die op het apparaat worden bewaard. Ze bevatten geen gegevens die al in iCloud worden bewaard, zoals contacten, agenda’s, bladwijzers, e-mail, notities, gesproken memo’s3, gedeelde foto’s, iCloud Foto’s, gezondheidsgegevens, gespreksgeschiedenis4 en bestanden die u bewaart in iCloud Drive.

  1. Wanneer u Berichten in iCloud gebruikt of iCloud Foto’s inschakelt, wordt uw materiaal automatisch bewaard in iCloud. Dat betekent dat het niet wordt opgenomen in uw iCloud-reservekopie.

  Gelet op het feit dat iedereen de zaken (mogelijk) anders leest of begrijpt, kan ik dingen zien die er niet zijn. Maar volgens mij staat het er echt … Ook SMS en MMS wordt naar de Cloud verstuurd …

  … ik zeg niet dat Apple nu opeens zoveel slechter is dan de concurrent, dat zeker niet … Maar om te roepen dat ze wezenlijk anders handelen vind ik ook wat overtrokken … Let wel, bezien vanuit het “meeluisteren door de overheid” … Verkopen aan derden is een heel ander verhaal waar Apple (vooralsnog) de zaken beter op orde lijkt  te hebben. Maar het verschil is – als je je erin verdiept – eigenlijk veel minder groot dan op het eerste gezicht lijkt.

  … kan ook niet anders, want ze hebben allemaal te dansen naar de politiek, maar bovenal de wetgevende macht …

   

 • Profielfoto
  Di May

  En als dit fake news nu eens fake was ? …

 • Profielfoto
  Frans

  dat jaar wisten hackers naaktfoto’s te stelen uit de iCloud-accounts van verschillende celebrities. De nieuwe encryptie plannen hadden ervoor moeten zorgen dat dit in de toekomst niet opnieuw kon gebeuren

  Die foto’s konden gestolen worden omdat die hackers over de account gegevens van die celebrities beschikten. Als je de account gegevens hebt kan je gewoon inloggen en wordt alles wat je uit je account ophaalt dat versleutelt is opgeslagen weer ontsleutelt. De encryptie plannen hadden die diefstal daarom niet kunnen voorkomen.