Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 31 januari 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple verscheepte minder smartphones dan Huawei in heel 2019

Apple heeft meer smartphones dan Samsung in het vierde kwartaal verscheept, maar Huawei ‘voorblijven’ lukte het bedrijf niet in 2019. Daardoor is het bedrijf uit Cupertino van de tweede plaats gestoten door de fabrikant uit China als het gaat om de onderneming die de meeste telefoons verscheept.

Dat meldt althans marktonderzoeker Strategy Analytics. Het bedrijf schat dat Apple zo’n 70,7 miljoen iPhones verscheept heeft in het vierde kwartaal van 2019, tegenover 68,8 miljoen verscheepte smartphones van Samsung in hetzelfde kwartaal. In het vierde kwartaal van 2018 waren deze rollen nog omgedraaid. In totaal werden er ongeveer 375 miljoen telefoons verscheept in het vierde kwartaal. Het onderzoeksbureau schrijft op dat er daardoor geen sprake is van een groei in de smartphonemarkt.

Veel verscheepte smartphones van Apple

Apple staat bovenaan de lijst als het gaat om het aantal verscheepte smartphones in het vierde kwartaal van 2019, met 18,9 procent van het wereldwijde marktaandeel. Samsung staat comfortabel op plek twee met 18,4 procent (hetzelfde percentage als in dezelfde periode van een jaar geleden). Huawei bereikte een marktaandeel van vijftien procent, wat een daling is van meer dan een procentpunt in vergelijking met het vierde kwartaal van 2018.

Klik/tap voor groter.

Het onderzoeksbureau laat zien dat Apple in een jaar tijd zeven procent meer marktaandeel verkregen heeft. Dat is de beste groei die het bedrijf sinds 2015 heeft laten zien. Waarschijnlijk komt dit door de goedkoper geprijsde iPhone-modellen van de laatste tijd en de gezonde vraag uit Azië en Noord-Amerika.

Smartphonemarkt in 2019

Als we kijken naar de smartphonemarkt in 2019, dan heeft het Amerikaanse bedrijf toch een kleine klap gekregen. Het marktaandeel daalde van 14,4 procent naar 14 procent, terwijl Huawei van 14,4 naar 17 procent steeg. Daardoor staat Huawei nu op de tweede plek, vlak onder Samsung, terwijl de iPhone-fabrikant naar de derde plek gedaald is. Samsung heeft ook een lichte groei laten zien. Daar waar de fabrikant in 2018 20,3 procent van de markt in handen had, heeft het in 2019 20,9 procent van diezelfde markt in handen.

Een ander onderzoeksbureau, Counterpoint Research. laat eveneens weten dat Huawei nu op de tweede plek staat. Hoe het Huawei in de toekomst afgaat, is nog onduidelijk. Momenteel heeft het bedrijf last van een Amerikaans handelsverbod.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple verscheepte minder smartphones dan Huawei in heel 2019
Sluiten