Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 11 januari 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple stijgt in waarde door onverwachts verkoopsucces in China

De vraag naar de iPhone in China zit wederom in de lift, nadat Apple eerder investeerders waarschuwde over een serieuze daling. De verkoop voor de Apple-telefoon is met achttien procent gestegen in december, in vergelijking met dezelfde periode van een jaar daarvoor.

Dat laat CNN Business weten. Volgens Wedbush-analist Dan Ives is dit een veel betere prestatie dan Wall Street van tevoren gedacht had. Apple heeft vorige maand 3,2 miljoen iPhone-modellen verscheept naar China; een jaar eerder was dat nog 2,7 miljoen. De analist haalt zijn informatie uit de China Academy of Information and Communication Technology.

Goed nieuws voor Apple

Dat is dus goed nieuws voor Apple, nadat de verkoop van de smartphone eerder flink omlaag ging. Ives voegt eraan toe dat hij het vertrouwen heeft dat Apple de opwaartse verrassing vol kan houden. Het goede nieuws had ook meteen positief effect op de aandelen van het bedrijf uit Cupertino. De waarde van die aandelen ging namelijk met twee procent omhoog.

Rode iPhone 11 achterkant
Klik/tap voor groter.

China is een belangrijke markt voor Apple. Het bedrijf haalt daar zeventien procent van zijn verkoop vandaan. Het is tevens de drijvende kracht achter de winst als het om iPhone-verkopen gaat. In januari 2019 ging het echter minder goed, toen Tim Cook in een brief aan investeerders liet weten dat de verkoop zou tegenvallen. De topman kreeg gelijk: uiteindelijk werden er vijftien procent minder smartphones verkocht.

Verschillende factoren

Dat had te maken met verschillende factoren. De ruzie tussen de Verenigde Staten en China, wat leidde tot een handelsoorlog, heeft zeker de grootste impact op dit voorval gehad. In april van 2019 gaf Apple wederom een waarschuwing af, wederom vanwege de teruglopende vraag vanuit China. Niet lang daarna voorspelden analisten dat de handelsoorlog het effect zou hebben dat het aantal verkochte iPhone-smartphones in China gehalveerd zou worden.

In juni kwam naar buiten dat iPhones slechts verantwoordelijk waren voor de helft van de omzet van het techbedrijf. Echter, we moeten er ook rekening mee houden dat Apple zich steeds meer was gaan concentreren op verschillende diensten, zoals Apple Music.

De iPhone 11, met zijn betere camera en mooiere prijs, heeft Apple geholpen met het terugkaatsen, aldus Ives. Al snel bleek dat er veel vraag naar het toestel was. In oktober liet Tim Cook daarom nog weten dat hij de situatie in China weer positief inzag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple stijgt in waarde door onverwachts verkoopsucces in China
Sluiten