Jelle van Es
Jelle van Es Apple Inc. 23 januari 2020

Apple noteert recordbedrag voor lobbying met Amerikaanse overheid

Wanneer je in de Verenigde Staten dingen voor elkaar wil krijgen, dan is het belangrijk om goed te liggen bij de regering en diverse beleidsmakers. Voor dit zogenaamde lobying wordt door bedrijven elk jaar veel geld uitgetrokken. Ook door Apple.

Volgens de website MarketWatch heeft Apple het afgelopen jaar een recordbedrag uitgegeven om de mensen in Washington gunstig te stemmen. Toch geven ze minder uit dan andere grote technologiebedrijven.

Apple betaalt flink voor lobbying

Het afgelopen jaar werd er in totaal 7,4 miljoen dollar uitgegeven om te lobbyen in Washington. Hoewel dat een flink bedrag is, is het natuurlijk een schijnt wanneer je kijkt naar de totale jaarrekening van het bedrijf. Dit is meer dan de 6,7 miljoen dollar die in 2018 en de 7,2 miljoen dollar die in 2017 werd uitgegeven. Ondanks dat het nieuwe bedrag dus een record is voor Apple, is het een stuk minder dan bijvoorbeeld Facebook.

Klimaatakkoord, Trump en Cook

Die laatste partij gaf vorig jaar zo’n 16,7 miljoen dollar uit, wat een flinke verhoging was ten op zichte van de 12,6 miljoen dollar het jaar daarvoor. Amazon ging van een bedrag van 14,4 miljoen dollar naar 16,1 miljoen dollar. En Google? Die gaf juist een stuk minder uit voor lobbying. In 2018 was het de grote gulle gever met een bedrag van 21,7 miljoen dollar. In 2019 werd er slechts 11,8 miljoen dollar neergelegd. Met die bedragen worden etentjes gegeven, evenementen georganiseerd of mensen in dienst genomen die gesprekken voeren met de bewindsmensen in Washington DC om die laatsten te overtuigen waarop een bepaald beleid in het voordeel is van het bedrijf en het land in de algemene zin. Wat dat betreft is het dus net House of Cards, maar dan in het echt.

Overigens heeft Apple het niet verkeerd in de Verenigde Staten. De release tussen Apple-topman Tim Cook en President Trump erg goed, waarbij de laatste zich vaak positief uitspreekt over Cook. Ze zouden ook direct telefonisch overleg kunnen voeren zonder diverse tussenpersonen, wat een flinke besparing is op het uitgave patroon om te lobbyen. Toch is er nog altijd wat onenigheid tussen Apple en de regering, zoals je in ons overzicht kunt lezen.

Reageer op artikel:
Apple noteert recordbedrag voor lobbying met Amerikaanse overheid
Sluiten