Apple Pencil 3e generatie krijgt mogelijk touch interface

In de afgelopen maanden zijn er een aantal patenten opgedoken die onthullen dat Apple werkt aan een nieuwe versie van de Pencil. Onlangs nog kwam een concept voorbij die hint naar een mogelijk touch interface. Hoewel het nog om een patent gaat, zou deze toevoegingen de volgende generatie van de Apple Pencil nog functioneler maken.

Het patent werd ontdekt door Apple Insider en heeft als titel: Touch-based input for stylus. Wat dat precies inhoudt kun je lezen op de US Patent & Trademark Office, maar in het kort komt het erop neer dat de Apple Pencil vlakbij de punt een aanraakgevoelig gebied gaat krijgen. Waar deze voor bedoeld is, staat niet vermeld.

Toevoeging met risico’s

Wat de functie gaat zijn van dit aanraakgevoelige gebied laat zich wel raden. Zo zou deze in een tekenprogramma gebruikt kunnen worden om snel te wisselen tussen verschillende tools. Ook zou deze kunnen dienen als een scrollwiel om bijvoorbeeld in te zoomen of om door pagina’s te scrollen.

Deze toevoeging klinkt als een goede verbetering op de huidige Apple Pencil, maar er zijn ook valkuilen. De grootste is dat je vingers constant in contact staan met het aanraakgevoelige gebied. Het verschil tussen vasthouden en daadwerkelijk input leveren is klein. De gevoeligheid van de Touch-based input is dus essentieel.

Andere Apple Pencil 3 patenten

In het patent wordt hierover gesproken. Volgens Apple zou de nieuwe pencil in staat moeten zijn om onbedoelde inputs te negeren. Gezien het feit dat iedereen een pen op een andere manier en vooral met een andere intensiteit vasthoudt, is het nog maar afwachten of dit in de praktijk ook echt zo goed gaat werken.

Hoewel er dus nog twijfels zijn, biedt deze toevoeging ook een hoop nieuwe mogelijkheden. Dat Apple bezig is met een verbeterde versie van de Pencil lijkt in ieder geval duidelijk. Zo verschenen ook al patenten die onthulden dat er nagedacht wordt over een status indicator en de toevoeging van haptische feedback.

Pencil ondersteuning voor iPhone

Wanneer de Apple Pencil 3e generatie gaat verschijnen is nog afwachten. Op dit moment zijn er nog geen geruchten die wijzen op een snelle release. Tussen de eerste en tweede generatie zat drie jaar, dus het ligt in de lijn der verwachting dat een nieuwe versie in 2021 het levenslicht gaat zien. Mogelijk dan ook met iPhone ondersteuning, want ook daar lijkt aan gewerkt te worden.

Reageer op artikel:
Apple Pencil 3e generatie krijgt mogelijk touch interface
Sluiten