Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 2 januari 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple patent toont virtuele speakers voor unieke audio-ervaring MacBooks

Apple heeft deze week een patent toegekend gekregen voor virtuele speakers. Deze moeten in de toekomst een unieke audio-ervaring leveren voor MacBooks. In Q2 van 2018 werd het patent ingediend en deze is inmiddels gepubliceerd door de U.S. Patent and Trade Office.

Het patent kan uiteindelijk de basis leggen voor een nieuwe audio-ervaring voor applicaties en producten. Het lijkt op een eerder ingediend patent waarin Apple, met speciale technologie voor headphones, de gebruiker kan laten horen waar een persoon fysiek in een ruimte is. Het patent dat deze week is goedgekeurd doet exact hetzelfde, maar dan voor de ingebouwde speakers van de Macbook.

Toegekend Apple patent voor unieke audio-ervaring MacBooks

Het gaat om een akoestisch virtueel audiosysteem dat gebruik maakt van crosstalk canceling. Hierdoor horen gebruikers geluiden vanaf een andere locatie komen dan de geluidsbron. In het geval van de MacBook zou dat dus betekenen dat je het geluid schuin achter je hoort, terwijl dit geluid gewoon uit de MacBook komt die voor je staat. Het is een soortgelijke technologie als ruisonderdrukking. Simpel gezegd past Apple noise-cancellation toe aan de ene kant van de MacBook, zodat het lijkt alsof het geluid vanaf de andere kant komt.

De technologie kan gebruikt worden voor gaming, maar ook zeker voor AR-applicaties. Dat Apple oog heeft voor Augmented Reality is inmiddels bekend, maar tot op heden was de focus er alleen voor de iPhone en de iPad. Inmiddels lijkt het bedrijf, met de twee toegekende patenten die in dit artikel benoemd worden, ook voorzichtig de stap te maken voor MacBooks. Directe AR-applicaties zullen alleen werken wanneer een MacBook voorzien is van een camera aan de achterkant. Uiteraard zou het wel kunnen werken wanneer je de iPhone voor die functie gebruikt, terwijl je de audio en video output uit de MacBook laat komen.

MacBooks Apple
Klik/tap voor groter

Patent voor AR Headphones

Zoals eerder vermeld in het artikel dook er afgelopen maand een soortgelijk patent op. Apple heeft een patent toegekend gekregen voor AR headphones, die het mogelijk maken om te horen waar een persoon is in een bepaalde ruimte. Zelfs wanneer deze persoon er fysiek niet staat. Dit patent positioneert de hoofdtelefoon als een zakelijke gadget, die vooral gebruikt kan worden voor telefonische vergaderingen. Iets waar bovenstaand patent ook goed voor gebruikt kan worden.

Weinig mensen zullen echter gek opkijken wanneer Apple deze technologieën ook voor entertainment-doeleindes gaat gebruiken. Denk hierbij aan het spelen van games, kijken van films of het luisteren van podcasts.

Lees ook: Premium iPhone van 2020 mogelijk zonder notch en met in-screen TouchID

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple patent toont virtuele speakers voor unieke audio-ervaring MacBooks
Sluiten