‘Apple neemt bedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie over’

Apple heeft naar verluidt een startup overgenomen die gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie. Dat bedrijf heet Xnor.ai. Het bedrijf uit Cupertino zou er 200 miljoen dollar voor betaald hebben. De AI die Xnor.ai gebruikt is edge-based. Oftewel: de lokale hardware is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de algoritmen, niet de cloud.

Xnor.ai is gespecialiseerd in beeldherkenning-technologie, die zelfs op minder krachtige apparaten goed zijn werk kan doen. Nu is een iPhone krachtig genoeg voor dit soort taken, maar dergelijke technologie kan ervoor zorgen dat de smartphone er ook heel efficiënt in wordt. Daarnaast kan Apple dit gebruiken voor toekomstige apparaten die, in vergelijking met een iPhone of iPad, wel minder krachtig zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de Apple Glasses.

Kunstmatige intelligentie voor beginners

Ali Farhadi, de mede-oprichter van het bedrijf, vertelde Geekwire vorig jaar al in een interview dat de ontwikkelaar van het programma een selfserviceplatform heeft voor ontwikkelaars die weinig kennis hebben van coderen met kunstmatige intelligentie. Die mensen kunnen een drag-and-drop-systeem gebruiken voor het realiseren van hun doelen: dat geldt voor zowel verschillende modules en bibliotheken. Vervolgens kan het product draaien op bijna elk apparaat.

Apple iPhone 11 en iPhone 11 Pro camerasysteem frankrijk
Klik/tap voor groter.

Volgens een verslag van CBInsights heeft Apple vorig jaar verder behoorlijk wat bedrijven in de wacht gesleept die allemaal gespecialiseerd zijn in kunstmatige intelligentie. De populaire fabrikant heeft meer dan twintig andere bedrijven opgekocht. Google staat in die race op de tweede plek, met minder dan vijftien aangekochte ondernemingen.

Apples aankopen van de afgelopen jaren

In de afgelopen jaren heeft Apple flink wat bedrijven overgenomen. De meest opvallend en belangrijke is ongetwijfeld Novauris Technologies, het bedrijf achter de populaire stemassistent Siri. Ook heeft Apple Shazam in handen (een app waarmee je muziek kunt herkennen en opzoeken), evenals Drive.ai (voor autonome auto’s) en Spectral Edge. Dat laatste bedrijf werkte aan technologie voor het verbeteren van beeldkwaliteit op smartphones.

Reageer op artikel:
‘Apple neemt bedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie over’
Sluiten