Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 30 januari 2020

Apple moet meer dan 800 miljoen dollar betalen aan Caltech

Apple en Broadcom moeten samen meer dan een miljard dollar betalen aan California Institute of Technology voor inbreuk op wifipatenten. Het instituut sleepte beide bedrijven ongeveer vier jaar geleden voor de rechter. Een jury heeft nu besloten dat ze daadwerkelijk schuldig zijn aan patentinbreuk.

Het gaat in totaal om een bedrag van 1,1 miljard dollar. Dat is omgerekend ongeveer één miljard euro. Apple moet daar 837 miljoen van betalen, terwijl Broadcom 270 miljoen dollar moet neerleggen. Dat bedrag is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het is namelijk gebaseerd op de schatting die het California Institute of Technology (ook wel Caltech genoemd) maakte: in 2010 zou het instituut mogelijk dat bedrag binnengehaald kunnen hebben aan royalties wanneer Apple en Broadcom een deal gesloten zouden hebben.

Apple tast diep in de buidel

Caltech had berekend dat Apple ongeveer 1,40 dollar per verkocht toestel verschuldigd is aan het instituut, terwijl Broadcom 26 cent per toestel zou moeten betalen. Het betreffen patenten voor de wifichips met de 802.11n- en 801.11ac-verbindingen.

Er zit nog wel een luchtje aan de zaak. Want de advocaat van Apple en Broadcom liet weten dat de mede-uitvinder van de chips aanvankelijk niet van plan was die te gebruiken voor de wifiverbinding. Dat idee ontstond pas toen bleek dat beide bedrijven die chips daar wel voor wilden gaan gebruiken. Dat heeft de uitvinder zelf bevestigd.

iPhone XS, XS Max en XR
Klik/tap voor groter.

Verder heeft Apple laten weten dat het slechts producten van Broadcom kocht en dat het bedrijf nooit de patenten gebruikt heeft voor het ontwikkelen van eigen, soortgelijke producten. Daardoor is de iPhone-maker van mening dat het hiervoor niet aangeklaagd kan worden.

Tegenover de redactie van Law360 laat een jurylid weten dat dergelijke argumenten – en nog een aantal gemaakte argumenten – geen rol gespeeld hebben in de beslissing. De jury is van mening dat de technologie van Broadcom, die in de producten van Apple zit, simpelweg inbreuk maakte op de patenten van Caltech. Het is nu afwachten of het instituut nu ook andere fabrikanten aanklaagt die dezelfde technologie aan boord van hun producten hebben.

Apple is in elk geval van plan om het besluit aan te vechten, maar geeft er vooralsnog geen details over. Eerder deze week kwam al naar buiten dat het bedrijf 85 miljoen dollar aan WiLan moest betalen voor een andere patentinbreukzaak.

Reageer op artikel:
Apple moet meer dan 800 miljoen dollar betalen aan Caltech
Sluiten