Apple moet 85 miljoen dollar betalen aan WiLan vanwege patentinbreuk

Een jury in San Diego in Californië heeft bepaald dat Apple het bedrijf WiLan 85 miljoen dollar moet betalen wegens patentinbreuk. Dit was een herziene zaak van vorig jaar waarin WiLan al met 145 miljoen dollar op de bank naar huis ging.

De patenten waar deze rechtszaak om draait, gaat over de manieren waarop eigenaars van smartphones belletjes kunnen plegen, terwijl hun smartphone op de achtergrond data downloadt. De eerste is voor een “method and apparatus for bandwidth request protocols in a wireless communication system” terwijl de andere er eentje is voor “adaptive call admission control for use in a wireless communication system”. Zo worden de patenten beschreven.

Patentinbreuk: WiLan versus Apple

Vorig jaar nam WiLan het ook al op tegen Apple vanwege patentinbreuk. Destijds moest het bedrijf uit Cupertino al 145 miljoen dollar overmaken. Apple gaf destijds aan dat het Canadese WiLan een verkeerde methode gebruikte om de opgelopen schade te berekenen. Dat deed het namelijk op basis van het aantal verkochte iPhones en daar was een rechter het toen mee eens.

Daarom kreeg WiLan destijds twee opties voorgeschoteld: of het bedrijf ging akkoord met een extra bedrag van tien miljoen dollar of er moest een nieuwe rechtszaak komen. En de partij koos voor de tweede optie, aangezien het zeker van zijn zaak was aangaande de patentinbreuk.

Apple iPhone 11 en iPhone 11 Pro camerasysteem frankrijk
De iPhone 11 en 11 Pro.

WiLan sleepte Apple in 2014 voor de rechter, omdat er sprake was van patentinbreuk bij de iPhone 6 en iPhone 7. Uiteraard vond Apple destijds dat de onderneming niet genoeg bewijs had hiervoor.

WiLan werd in 1992 opgericht met de focus op het ontwikkelen van draadloze technologie. Echter, in 2006 besloot de ontwikkelaar zich volledig te concentreren op het managen van zijn patentportfolio. Het bedrijf omschrijft zichzelf als één van de meest succesvolle partijen die licenties verlenen en heeft als doel de potentie in andere bedrijven te ontgrendelen door de waarde van het intellectuele eigendom goed in te schatten en die op een juiste manier in te zetten.

Reageer op artikel:
Apple moet 85 miljoen dollar betalen aan WiLan vanwege patentinbreuk
Sluiten