Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Diensten 6 januari 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple krijgt lof én kritiek tijdens Golden Globe Awards

Wie op een politiek correct praatje zit te wachten, moet de presentatie van zijn evenement niet aan Ricky Gervais toevertrouwen. De Britse cabaretier was host tijdens de 77ste Golden Globe Awards. Daar heeft hij kritiek geuit op de ‘sweatshops’ van Apple. Maar er was ook ruimte voor lof. Zo was Gervais te spreken over Apple TV+ serie The Morning Show. Apple-CEO Tim Cook zat ook in het publiek.

Over The Morning Show zei Gervais dat het een “uitstekende dramaserie is over het belang van waardigheid en altijd het juiste te willen doen”. Op dat moment stond de camera op het gezicht van Tim Cook gericht, die moest glimlachen om de mooie woorden.

Ricky Gervais haalt uit naar Apple

Niet lang daarna haalde Ricky Gervais echter hard uit naar Apple. De Britse cabaretier heeft namelijk kritiek op het feit dat Apple gebruikmaakt van ‘sweatshop’ in China. Vrij vertaald worden sweatshops in het Nederlands slavenhokken genoemd; plekken waar medewerkers vaak lange werkdagen maken voor een heel laag uurloon.

Vervolgens ging Ricky Gervais verder met zijn betoog en raadde bedrijven als Apple, Amazon en Disney aan hun awards in ontvangst te nemen en vervolgens “op te rotten”. “Maak er geen politiek praatje van”, zegt Gervais. “Jullie zijn niet in de positie om mensen ook maar iets wijs te maken. Jullie weten niets over de echte wereld. De meeste mensen hier hebben minder tijd op school doorgebracht dan Greta Thunberg. Als je dus wint, accepteer je award, bedank je agent en je god en rot dan op.”

Kritiek op bedrijven, maar ook op acteurs

Gervais uit de kritiek niet alleen op bedrijven als Apple en Amazon; hetzelfde geldt namelijk voor de acteurs die afwachten of ze een prijs in de wacht kunnen slepen. Op Twitter circuleren nu meerdere tweets over de Golden Globe Awards, waar je delen van de speech kunt bekijken. Maar ook op YouTube staat de speech (voor een deel). Die kun je hierboven bekijken.

Apple viel als nieuwkomer overigens niet in de prijzen. The Morning Show moest het opnemen tegen Big Little Lies (HBO), Killing Eve (BBC) en The Crown (Sony), Succession (HBO). De award voor beste dramaserie ging naar HBO voor de serie Succession en niet naar Apple. Jennifer Aniston en Reese Witherspoon streden om de titel beste actrice in een dramaserie. Ze werden echter verslagen door Olivia Colman, die koningin Elizabeth II speelt in het derde seizoen van The Crown. Misschien volgend jaar!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple krijgt lof én kritiek tijdens Golden Globe Awards
Sluiten