Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 24 januari 2020

Apple is tegen het idee van een universele smartphone-aansluiting

De Europese Unie wil een universele standaard voor smartphone-aansluitingen, maar Apple heeft zich tegen dit plan uitgesproken. Volgens het bedrijf uit Cupertino zorgt dat plan er juist voor dat het innovatie in de weg zit. Bovendien zou dit nadelig zijn voor gebruikers van de Lightning-poort.

Wanneer de Europese Unie (EU) besluit de regels in te voeren, dan vindt Apple dat het gedwongen wordt om afscheid te nemen van de Lightning-poort. Dat zou heel nadelig worden voor alle gebruikers met een iPhone, mocht dit ooit gebeuren. Bovendien zou dit een grote berg afval opleveren, omdat gebruikers opladers en accessoires moeten weggooien, aangezien die dan nergens meer mee werken.

Afscheid nemen van de Lightning-poort?

De EU is aan het kijken of het mogelijk is of er een universele telefoonoplader komt. Apple suggereert dat dat dan ook invloed heeft op de poorten van een telefoon. Het gaat wat het bedrijf betreft dus niet alleen om een oplader, het gaat een stapje verder.

Klik/tap voor groter. Apple inc.
Klik/tap voor groter.

Apple begon in 2012 met de Lightning-poort op de iPhone 5. Destijds bracht dat een hoop negatieve pr met zich mee, omdat zo’n overstap natuurlijk nooit gemakkelijk is. Echter, sinds 2010 zijn er een hoop apparaten verschenen waarmee draadloos opgeladen kan worden. En zo zijn er nog wel meer accessoires denkbaar die niet werken met het ecosysteem van Apple en in plaats daarvan leunen op bijvoorbeeld bluetooth. Daardoor is dat ecosysteem mogelijk kleiner dan we aanvankelijk denken; maar dat maakt voor de mensen die er afhankelijk van zijn natuurlijk niets aan.

Het is wel zo dat verschillende iPad Pro-modellen een USB-c-poort hebben. Ook worden nieuwe iPhones met een special kabel geleverd, die een brug legt tussen USB-c en Lightning. Daarnaast is het goed om te weten dat Apple ondersteuning aanbiedt voor Qi: een draadloze oplaadtechnologie. Verder bestaan er al langere tijd geruchten dat Apple voornemens is een iPhone zonder aansluitingen uit te brengen, waardoor de discussie dus steeds minder relevant lijkt te worden voor het bedrijf.

In het statement sluit Apple af met de boodschap dat het hoopt dat de EU naar oplossingen blijft zoeken die minder impact gaan hebben op innovatie en de mogelijkheid dat te blijven doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple is tegen het idee van een universele smartphone-aansluiting
Sluiten