Apple is tegen het idee van een universele smartphone-aansluiting

Door: Wesley Akkerman - 17 reacties
Apple iPhone Lightning-poort kabel
(Afbeelding: Unsplash / Brett Jordan)

De Europese Unie wil een universele standaard voor smartphone-aansluitingen, maar Apple heeft zich tegen dit plan uitgesproken. Volgens het bedrijf uit Cupertino zorgt dat plan er juist voor dat het innovatie in de weg zit. Bovendien zou dit nadelig zijn voor gebruikers van de Lightning-poort.

Wanneer de Europese Unie (EU) besluit de regels in te voeren, dan vindt Apple dat het gedwongen wordt om afscheid te nemen van de Lightning-poort. Dat zou heel nadelig worden voor alle gebruikers met een iPhone, mocht dit ooit gebeuren. Bovendien zou dit een grote berg afval opleveren, omdat gebruikers opladers en accessoires moeten weggooien, aangezien die dan nergens meer mee werken.

Afscheid nemen van de Lightning-poort?

De EU is aan het kijken of het mogelijk is of er een universele telefoonoplader komt. Apple suggereert dat dat dan ook invloed heeft op de poorten van een telefoon. Het gaat wat het bedrijf betreft dus niet alleen om een oplader, het gaat een stapje verder.

Klik/tap voor groter. Apple inc.
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Apple begon in 2012 met de Lightning-poort op de iPhone 5. Destijds bracht dat een hoop negatieve pr met zich mee, omdat zo’n overstap natuurlijk nooit gemakkelijk is. Echter, sinds 2010 zijn er een hoop apparaten verschenen waarmee draadloos opgeladen kan worden. En zo zijn er nog wel meer accessoires denkbaar die niet werken met het ecosysteem van Apple en in plaats daarvan leunen op bijvoorbeeld bluetooth. Daardoor is dat ecosysteem mogelijk kleiner dan we aanvankelijk denken; maar dat maakt voor de mensen die er afhankelijk van zijn natuurlijk niets aan.

Het is wel zo dat verschillende iPad Pro-modellen een USB-c-poort hebben. Ook worden nieuwe iPhones met een special kabel geleverd, die een brug legt tussen USB-c en Lightning. Daarnaast is het goed om te weten dat Apple ondersteuning aanbiedt voor Qi: een draadloze oplaadtechnologie. Verder bestaan er al langere tijd geruchten dat Apple voornemens is een iPhone zonder aansluitingen uit te brengen, waardoor de discussie dus steeds minder relevant lijkt te worden voor het bedrijf.

In het statement sluit Apple af met de boodschap dat het hoopt dat de EU naar oplossingen blijft zoeken die minder impact gaan hebben op innovatie en de mogelijkheid dat te blijven doen.

Financial Times

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Nosferatu
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Natuurlijk niet Apple. Want dan kan je weer mooi miljoenen Lightning naar USB-C converters verkopen. Win/win.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Ik vind dat de lightning t.o.v. USB-c veel gebruikersvriendelijker is en bovendien robuuster. Dus als alle andere fabrikanten nu overstappen op lightning zijn we eruit.

  laten ze daar bij het Europarlement maar eens door iemand met verstand naar laten kijken ipv dit onnozele gekwaak.

 • Profielfoto
  csteelooper

  edbdgsk op 24 januari 2020 14:20
  Ik vind dat de lightning t.o.v. USB-c veel gebruikersvriendelijker is en bovendien robuuster. Dus als alle andere fabrikanten nu overstappen op lightning zijn we eruit.

  laten ze daar bij het Europarlement maar eens door iemand met verstand naar laten kijken ipv dit onnozele gekwaak.

  Met alle respect, maar wat is er niet gebruiksvriendelijk aan USB-C? En zijn die kabels van Apple echt zo robuust? Ik heb mijn originele nog, maar ik heb al zóveel mensen in m’n omgeving die al aan exemplaar 30 bezig zijn… En er zit ook nauwelijks stress-ontlasting in die kabels, dus helemáál vreemd is dit niet. Ook qua robuustheid is er overigens niets mis met de USB-C connector.
  Als Apple per se de Lightning poort wil behouden kunnen ze natuurlijk ook voor een oplossing met én een Lightning poort, én een USB-C poort kiezen. Wel zo makkelijk, vooral als je beide poorten overal voor kunt gebruiken…

  En dan is er nog iets waar ik niet bij kan (zal vast al wel eens aan de orde gekomen zijn, maar goed, ik blijf het niet snappen): Waarom kan de overstap naar USB-C absoluut niet voor de iPhone, maar is hij zelfs zeer succesvol voor de iPad Pro? Kom niet aan met ‘De iPad Pro heeft een hele andere doelgroep, a.u.b. Dat kan misschien zo zijn, maar dat is zeker deels zo omdát Apple de overstap naar USB-C niet wil maken. De iPhones zijn tegenwoordig net zo krachtig als de iPads, met het enige écht grote verschil in het scherm. De grootte (uiteraard) en de ondersteuning voor Apple Pencil. Toch zou ik het júist fijn vinden als ik bijvoorbeeld mijn USB-C DAC ook aan m’n iPhone zou kunnen hangen. En dan bedoel ik zónder een dongle ertussen. Waarom zou je dat wel toestaan (die dongle) maar niet gewoon een poort in je product duwen?

  Tot slot: alle fabrikanten naar Lightning is geen optie, want dan wordt Apple rijk over de ruggen van die andere fabrikanten en dat wil men vast niet. Zoals iedereen inmiddels wel weet is Lightning proprietary, iets wat niet geldt voor USB (inclusief type C).

 • Profielfoto
  Tegenwind

  csteelooper op 24 januari 2020 15:43

  Met alle respect, maar wat is er niet gebruiksvriendelijk aan USB-C?

  Nou, ik kan in ieder geval één dingetje verzinnen: Als ik een USB-C SSD ‘blind’ op de ene USB-C poort van de rear I/O van mijn desktop probeer aan te sluiten, merk ik dat die ook héél eenvoudig in een omliggende USB-A poort verdwijnt, waar de volledig metalen USB-C dan sluiting veroorzaakt en de computer direct uitdondert.. ?

   

  Net iets vervelender dan die oude USB-A kabel 3x om te moeten draaien voordat je de juiste oriëntatie hebt..

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Tegenwind op 24 januari 2020 16:42

  csteelooper op 24 januari 2020 15:43

  Met alle respect, maar wat is er niet gebruiksvriendelijk aan USB-C?

  Nou, ik kan in ieder geval één dingetje verzinnen: Als ik een USB-C SSD ‘blind’ op de ene USB-C poort van de rear I/O van mijn desktop probeer aan te sluiten, merk ik dat die ook héél eenvoudig in een omliggende USB-A poort verdwijnt…

  Tsja. Als je een Lightning kabel daar insteekt gebeurt hetzelfde waarschijnlijk. .:)

 • Profielfoto
  Frans

  Ik begrijp de argumenten van Apple wel. Stel je voor dat er voor de komst van de iPhone een norm voor een universele mobiele telefoon aansluiting was vastgesteld, dan zouden alle telefoons nu voorzien moeten zijn van zo’n rond adapter stekkertje, twee polen met alleen stroom.

  Standaarden kunnen zeer blokkerend zijn voor innovatie.

  Ik kan me voorstellen dat er een standaard komt voor de adapter zelf, met name het voltage daarvan en de aansluiting er op, zoals de USB-adapters die we nu hebben. Wat er aan de andere kant van het kabeltje zit is minder belangrijk, al zou het wel fijn zijn als er niet ieder jaar en nieuw soort stekkertje aan zit.

 • Profielfoto
  novae

  Apple begint steeds meer een kut bedrijf te worden. Die prijzen gaan nergens meer over. En nog steeds hebben ze niet genoeg. Hebben, hebben, hebben…. bah!

 • Profielfoto
  rob seller

  Apple is niet tegen USB-C. Apple is tegen het vastleggen van afspraken dat er door alle bedrijven gebruik gemaakt moet worden van USB-C. En hiervan zegt apple dit houdt innovatie. Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom….

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Apple maakt gewoon mooiere spullen.

  USB-C is een holle stekker. Daar komt troep in. Lightning is daar minder/niet gevoelig voor.

  Een Lightning stekker steekt makkelijker. USB C niet je heel gericht recht voor de opening zijn.

  Apple geeft meer aandacht aan een design en komt dan ook meestal met een slimmere oplossing.

   

  Heel begrijpelijk dat ze dat willen behouden.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Tee Loo op 25 januari 2020 10:30
  USB-C is een holle stekker. Daar komt troep in. Lightning is daar minder/niet gevoelig voor.

   

  Heel begrijpelijk dat ze dat willen behouden.

  USB-C mag dan een holle stekker hebben (toegegeven, dat kon beter); Lightning heeft een holle áánsuiting. Sorry hoor, maar ik maak liever een stekkertje schoon dan de aansluiting van een apparaat…

  Bovendien: Apple hóudt een overgang naar USB-C niet tegen. Niet voor de iPad Pro en niet voor de Mac-lineup. Waarom dan in gódsnaam wel voor de iPhone? Ik blijf bij mijn vorige reactie hier. Apple zal om moeten, anders kost ze het gegarandeerd marktaandeel.

  Ik zie overigens ook niet hoe het hebben van één aansluiting “innovatie in de weg staat”. Zeker niet in het geval van de USB-C formfactor. Die wordt namelijk ook gedeeld met Thunderbolt. DUs als je het écht chique wilt hebben doe je gewoon een Thunderbolt-chip in je device. Heeft Apple meteen haar zin, want ook dát is proprietary en bovendien (mede ontwikkeld door Apple. Voordeel is wel dat, in ieder geval waar het om stroomvoorziening gaat (en dus het laden van de telefoon) je in ieder geval ook gewoon USB-C kabels mag gebruiken.

  Anyway: iemand die hier zegt dat ze de argumenten van Apple begrijpen, vergeet dat Apple het zélf al eens gedaan heeft, toen men afscheid nam van de 30pin-connector. Die werd namelijk wel zomaar gedropt. Ook dat heeft ertoe geleid dat behoorlijk wat gebruikers accessoires moesten afdanken. Dat is Apple dus alleszins niet vreemd. Dus waarom dat met Lightning niet kan is en blijft mij een raadsel.

 • Profielfoto
  yellow

  Die porten zijn niet het probleem. Het standaard meeleveren van de lader en kabel is het probleem. Dát moet de EU (en andere landen) verbieden. Scheelt 1 miljard stuks per jaar.

  Verplicht de fabrikanten om een prijs te vermelden met lader én zonder lader. Wedden dat iedereen zonder lader/kabel kiest.

  iPhone 11, met lader/kabel €809
  iPhone 11, zonder lader/kabel €779

   

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Helemaal mee eens Yellow. De lader die ze bij de iPhone 11 leveren is een lachertje en als je makkelijk (draadloos) of sneller wilt opladen, dan laat je hem in de doos zitten en haal je een andere.

 • Profielfoto
  yellow

  Apple moet courage tonen, het voortouw nemen en die dingen niet meeleveren. Samsung en andere fabrikanten volgen wel. Die kopieren sowieso alles (ff sneren :-)).

  Er zullen klagers zijn, die zeggen dat Apple hier weer aan wilt verdienen. Als dat beter is voor het milieu dan kies ik daar liever voor. En op de langere termijn betalen wij (of ons nageslacht) de rekening als we zo doorgaan.

 • Profielfoto
  Remko

  Links-om of Rechts-om
  Er moet gewoon een universele lader komen.
  Het feit dat dat er nog niet is
  Is gewoon te triest voor woorden
  Wie dan ook de schuld krijgt.
  Met een Bertje commitment en regelgeving kan dat gewoon, daar zijn zat voorbeelden van…

 • Profielfoto
  Frans

  csteelooper op 25 januari 2020 11:19

  Tee Loo op 25 januari 2020 10:30
  USB-C is een holle stekker. Daar komt troep in. Lightning is daar minder/niet gevoelig voor.

   

  Heel begrijpelijk dat ze dat willen behouden.

  USB-C mag dan een holle stekker hebben (toegegeven, dat kon beter); Lightning heeft een holle áánsuiting. Sorry hoor, maar ik maak liever een stekkertje schoon dan de aansluiting van een apparaat…

  Zwak punt van je argument is dat USB-C ook een holle aansluiting is. Je hebt dan 2 holtes waar troep in kan komen. Met Lightning is dat maar 1 holte, en die is gemakkelijker schoon te maken dan de holte van een USB-C aansluiting.

  Anyway: iemand die hier zegt dat ze de argumenten van Apple begrijpen, vergeet dat Apple het zélf al eens gedaan heeft, toen men afscheid nam van de 30pin-connector. Die werd namelijk wel zomaar gedropt. Ook dat heeft ertoe geleid dat behoorlijk wat gebruikers accessoires moesten afdanken. Dat is Apple dus alleszins niet vreemd. Dus waarom dat met Lightning niet kan is en blijft mij een raadsel.

  Apple heeft dat toen gedaan omdat de nieuwe aansluiting een verbetering was. Dat is nu precies het punt van innovatie: iets beter maken. Ze hebben toen overigens ook een 30-pin naar Lightning adapter uitgebracht waarmee je accessoires met zo’n 30-pin aansluiting kon blijven gebruiken. Zoiets zouden ze nu weer kunnen doen, maar de vraag is of USB-C op een telefoon een verbetering is t.o.v. Lightning?

   

 • Profielfoto
  polansky

  rob seller op 25 januari 2020 09:15
  Apple is niet tegen USB-C. Apple is tegen het vastleggen van afspraken dat er door alle bedrijven gebruik gemaakt moet worden van USB-C. En hiervan zegt apple dit houdt innovatie. Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom….

  Nou eigenlijk wel, want vertel mij even wat er zo innovatief is aan dat kut stekkertje? Terwijl ik bij USB-C zo zonder enig probleem allerlei externe hardware kan aansluiten en direct kan gebruiken zonder kloterig verloopkabeltje!