Apple verscheepte in 2019 minder Macs ondanks groei van de industrie

Door: Wesley Akkerman - 12 reacties
MacBook Pro 16-inch 02
(Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

Uit onderzoek van marktonderzoeker International Data Corporation (IDC) blijkt dat de pc-industrie gegroeid is in 2019, maar dat Apple daar niet van geprofiteerd heeft. Het aantal verscheepte computers is in het vierde kwartaal van vorig jaar gestegen met 4,8 procent.

In totaal werden er 71,8 miljoen pc’s verscheept. Daarmee is het vierde kwartaal van 2019 het beste kwartaal dat de pc-industrie in de afgelopen vier jaar meegemaakt heeft. Lenovo is het bedrijf die er het meest van geprofiteerd heeft. In vergelijking met dezelfde periode van een jaar geleden is er een groei gemeten van 6,5 procent (17,8 miljoen apparaten). HP staat op een ferme tweede plek, met 17,17 miljoen exemplaren, terwijl Dell op plek drie staat met 12,46 miljoen verscheepte pc’s.

Apple staat in de top vier

Apple staat in de top vier, maar dan wel op de laatste plaats. De IDC schat in dat het bedrijf uit Cupertino zo’n 4,7 miljoen computers verkocht heeft. Dat betekent dan een daling van 5,3 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2018. Daarnaast is het marktaandeel ook gedaald. Eerder had de fabrikant nog 7,3 procent in handen en een jaar later is dat gedaald naar 6,6 procent marktaandeel.

Klik/tap voor groter. (Afbeelding: IDC)

Voor heel 2019 zit het aantal verscheepte computers in de lift. Er is een groei gemeten van 2,7 procent. Daarmee is 2019 het eerste jaar sinds 2011 waarin de industrie in een jaar tijd gegroeid is. Apple moest een daling opschrijven van 2,2 procent voor heel 2019, met een geschat aantal verscheepte pc’s van 17,68 miljoen stuks.

Klik/tap voor groter. (Afbeelding: IDC)

Andere data

Data van Gartner vertelt een soortgelijk verhaal, al komen niet alle cijfers overeen. Wereldwijd zouden er 2,3 procent meer verscheepte pc’s zijn in het vierde kwartaal van 2019, terwijl er voor heel het jaar een groei geldt van 0,6 procent. Voor Apple geldt een daling van drie procent in een jaar tijd. Verder denkt Gartner dat het Amerikaanse bedrijf 5,26 miljoen Macs verscheept heeft en nu een marktaandeel van 7,5 procent heeft.

Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Gartner)

Voor heel 2019 zou Apple volgens Gartner 18,35 miljoen computers verscheept hebben. Dat is een ietwat optimistischer beeld dan van IDC. Hoe het ook precies zit, beide onderzoeksbureaus laten een groei in de pc-markt zien, maar Apple lijkt er dus niet helemaal van geprofiteerd te hebben. Wellicht dat de nieuwe MacBook hier verandering in kan brengen. De kanttekening hier is dat de data is gemaakt door het aantal verscheepte pc’s te schatten en door gesprekken te voeren met leveranciers van fabrikanten. Apple brengt zelf geen verkoopcijfers over Mac-producten naar buiten.

 

Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Gartner)
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Gartner)

IDC

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  AT024

  Signaal naar Apple om producten betaalbaar der maken en luisteren naar wensen van de consumenten

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Inderdaad, Apple producten zijn té duur voor wat ze nog maar zijn!

 • Profielfoto
  Melle

  Absoluut zo – als ze de kentering die ze maakten met de nieuwe 16” en de nieuwe Mac Pro verder zetten, zal 2020 een recordjaar worden…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Gooi er een touchscreen in en men telt weer mee 🤷

 • Profielfoto
  Bunny

  Als je een paar honderd euro gaat vragen voor een 128gb upgrade…. Ja vind je het gek dat mensen dan toch anders gaan nadenken over het merk.

  Maar volgens mij wou Apple een luxe merk worden toch? Dus dan zou dit niet zoveel moeten uitmaken, want een luxe merk heeft eenmaal minder klanten.

 • Profielfoto
  arno1975

  “Verschepen”. Das heel geen retail

 • Profielfoto
  computer space

  Melle op 15 januari 2020 18:41
  Absoluut zo – als ze de kentering die ze maakten met de nieuwe 16” en de nieuwe Mac Pro verder zetten, zal 2020 een recordjaar worden…

  sorry,maar ik vind de 16 inch juist teken van afglijden. Specs zijn ok-ish, scherm op zich top, maar vormgeving is van padje af. Ive is duidelijk weg. Net als 11 pro en mac pro. Gaat niet lekker daar.

 • Profielfoto
  klonic

  Tsja, ik ben in 2009 overgestapt naar Apple. Ik kocht toen voor €1149 de 13″ Macbook Pro met 140 of 180 GB HDD. Voor €100 zette ik er, met behulp van de handleiding een 500 GB HDD in. Nu kost dat €1999. Terwijl een SSD inmiddels het zelfde kost als een HDD toen. Voor dat geld krijg je dan een 8e generatie processor terwijl de 10e generatie zijn intrede aan het doen is. Ook als je van mening ben dat je niet zelf zou moeten upgraden is de prijs voor 128 GB nu alsnog €1499, dus €350, na 11 jaar, voor een machine die ze PRO! noemen.

  Oh en dan hebben we het nog niet gehad over alle problemen. De Macbook Pro’s worden geplaagd door issues. Mijn macbook pro (2013, dus eerste generatie met retina scherm) heeft een loslatende scherm-coating. Deze is kosteloos gefixt in… 2017 ofzo, maar inmiddels heb ik dit probleem opnieuw. Dan heb je nog problemen met de slecht gesoldeerde GPU’s, thermal throttling, het belachelijke butterfly toetsenbord en de keus om van enkel USB A direct over te stappen naar enkel USB C: doe even een paar generaties beide, of bouw verloopjes in in de adapter. Het door de strot dauwen van de touchbar die voor bepaalde beroepsgroepen echt minder handig is dan fysieke F toetsen, de relatief beperkte software ondersteuning: na 8 jaar krijgt je Mac geen updates meer.

  En dat er voor Windows echt goede machines verkrijgbaar zijn: de Surface is echt goed!

  Hopelijk is de 16″ zo goed als die lijkt, ook kwa duurzaamheid. En hopelijk zet Apple dat door naar het 13″ model. Anders ga ik lekker Hackintoshen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Logisch gevolg van dat heel toetsenborddebacle lijkt mij. Daar hebben ze de bal serieus mis geslagen.
  Maar aan de andere kant: als ik zie hoeveel mensen rond mij nog perfect verder kunnen met Macs die soms zelfs tien jaar oud zijn… Als die nieuwe 16” MacBook Pro terug van dezelfde kwaliteit is, dan kan je toch spreken van een degelijk product.
  Ik geef liever één keer om de tien jaar €2700 uit aan een Mac dan drie keer €900 aan één af ander ding met Windows erop.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Maar als je naar webstats kijkt dan groeide de Mac juist supersnel:

  vanaf juli 2019 van 17% naar 26%.

  Dat is echt ongekend goed. In Nederland weliswaar, maar ook in Europa en zelfs Worldwide zie je zo’n trend, weliswaar minder sterk, maar ook met dalende Windows.

  Het kan ermee te maken hebben dat Macs gewoon veel langer meegaan, en veel meer gebruikt worden.

  https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/netherlands/#monthly-201712-201912

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Windows daalt vanaf juli 2019 van 75% naar 70%, dus de werkelijke conclusie is:

  men koopt steeds meer goedkope Windozen, terwijl al het echte werk steeds meer op dure Macs gedaan wordt, zelfs op oude Macs.

   

 • Profielfoto
  riji

  Ik heb op 3/12 een 27″ imac besteld bij een erkend verdeler en er is vandaag (17/1) nog altijd geen melding dat het toestel op komst is…