Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 15 januari 2020

Apple verscheepte in 2019 minder Macs ondanks groei van de industrie

Uit onderzoek van marktonderzoeker International Data Corporation (IDC) blijkt dat de pc-industrie gegroeid is in 2019, maar dat Apple daar niet van geprofiteerd heeft. Het aantal verscheepte computers is in het vierde kwartaal van vorig jaar gestegen met 4,8 procent.

In totaal werden er 71,8 miljoen pc’s verscheept. Daarmee is het vierde kwartaal van 2019 het beste kwartaal dat de pc-industrie in de afgelopen vier jaar meegemaakt heeft. Lenovo is het bedrijf die er het meest van geprofiteerd heeft. In vergelijking met dezelfde periode van een jaar geleden is er een groei gemeten van 6,5 procent (17,8 miljoen apparaten). HP staat op een ferme tweede plek, met 17,17 miljoen exemplaren, terwijl Dell op plek drie staat met 12,46 miljoen verscheepte pc’s.

Apple staat in de top vier

Apple staat in de top vier, maar dan wel op de laatste plaats. De IDC schat in dat het bedrijf uit Cupertino zo’n 4,7 miljoen computers verkocht heeft. Dat betekent dan een daling van 5,3 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2018. Daarnaast is het marktaandeel ook gedaald. Eerder had de fabrikant nog 7,3 procent in handen en een jaar later is dat gedaald naar 6,6 procent marktaandeel.

Klik/tap voor groter.

Voor heel 2019 zit het aantal verscheepte computers in de lift. Er is een groei gemeten van 2,7 procent. Daarmee is 2019 het eerste jaar sinds 2011 waarin de industrie in een jaar tijd gegroeid is. Apple moest een daling opschrijven van 2,2 procent voor heel 2019, met een geschat aantal verscheepte pc’s van 17,68 miljoen stuks.

Klik/tap voor groter.

Andere data

Data van Gartner vertelt een soortgelijk verhaal, al komen niet alle cijfers overeen. Wereldwijd zouden er 2,3 procent meer verscheepte pc’s zijn in het vierde kwartaal van 2019, terwijl er voor heel het jaar een groei geldt van 0,6 procent. Voor Apple geldt een daling van drie procent in een jaar tijd. Verder denkt Gartner dat het Amerikaanse bedrijf 5,26 miljoen Macs verscheept heeft en nu een marktaandeel van 7,5 procent heeft.

Klik/tap voor groter.

Voor heel 2019 zou Apple volgens Gartner 18,35 miljoen computers verscheept hebben. Dat is een ietwat optimistischer beeld dan van IDC. Hoe het ook precies zit, beide onderzoeksbureaus laten een groei in de pc-markt zien, maar Apple lijkt er dus niet helemaal van geprofiteerd te hebben. Wellicht dat de nieuwe MacBook hier verandering in kan brengen. De kanttekening hier is dat de data is gemaakt door het aantal verscheepte pc’s te schatten en door gesprekken te voeren met leveranciers van fabrikanten. Apple brengt zelf geen verkoopcijfers over Mac-producten naar buiten.

 

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple verscheepte in 2019 minder Macs ondanks groei van de industrie
Sluiten