Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 3 januari 2020

Apple en Imagination Technologies vernieuwen overeenkomst

Apple heeft hun overeenkomst met GPU-maker Imagination Technologies vernieuwd, zo laat dat laatste bedrijf weten in een kort bericht. Het bedrijf uit Cupertino krijgt door de nieuwe overeenkomst bredere toegang tot patenten van het bedrijf.

Sinds 6 februari 2014 hebben Apple en Imagination Technologies een overeenkomst met elkaar, al verliep die samenwerking niet altijd even soepeltjes. Toch wordt de overeenkomst, die meerdere jaren geldig was, vernieuwd en krijgt Apple bredere toegang tot de intellectuele eigendommen van het bedrijf dat gevestigd is in Kings Langley (Verenigd Koninkrijk).

Apple op eigen houtje

Apple en Imagination Technologies hebben dan al sinds 2014 een samenwerking, maar deze verliep niet altijd vlekkeloos. Zo kondigde het bedrijf uit Cupertino in 2017 aan dat het zou splitsen van het Britse bedrijf, omdat het eigen grafische chips wilde ontwerpen. Daarbij kwam de voorspelling dat de overeenkomst tussen de twee partijen binnen twee jaar zou stoppen. Destijds reageerde Imagination sceptisch op het hele verhaal. Apple zou het niet voor elkaar krijgen om grafische chips te maken zonder patentent, intellectuele eigendommen en vertrouwelijke informatie van het Britste bedrijf te gebruiken.

In datzelfde jaar verschenen de iPhone 8 en de iPhone X met de A11 Bionic Chip. Deze beschikt over Apple’s eerste eigen ontworpen grafische processor. Destijds liet het bedrijf uit Cupertino weten dat deze chip 30 procent sneller was dan zijn voorganger. Een jaar later verscheen de eigen grafische processor in de iPad Pro van 2018.

iPhone 8, 8 Plus en iPhone X
(klik/tap voor groter)

Problemen voor Imagination Technologies

Nadat het nieuws van de splitsing met Apple naar buiten kwam, gingen de aandelen van Imagination Technologies direct bergafwaarts. Het bedrijf claimde destijds dat Apple slecht een paar dagen van te voren bekend maakte dat het zou stoppen met de overeenkomst, wat direct voor grote problemen zorgden. Apple ontkende dat overigens. Later dat jaar verkocht het bedrijf zich, gedwongen, aan Canyon Bridge. Met de verkoop ging een prijs van $25 miljoen dollar gepaard. Imagination Technologies was naar eigen zeggen toen nog in discussie met Apple.

Inmiddels heeft Apple de afhankelijkheid van andere partijen aanzienlijk verminderd als op het grafische chips aankomt. In 2018 kreeg het bedrijf een deel van chipmaker Dialog in handen voor een bedrag van 300 miljoen dollar. Door deze deal kreeg Apple toegang tot Dialog’s power management technologie en 300 engineers. Het jaar daarop nam het bedrijf de modem-tak van Intel over, waardoor het ook de mogelijkheid had om eigen modems te produceren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple en Imagination Technologies vernieuwen overeenkomst
Sluiten