Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Diensten 10 januari 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple onthult op CES 2020 dat ze je foto’s in de gaten houden

Op de CES 2020 ging Apple in op vraagstukken rondom veiligheid. Onlangs kwam het bedrijf uit Cupertino namelijk opnieuw in het nieuws omdat de FBI opnieuw een verzoek had gedaan om een iPhone te kraken. Dat is volgens Apple niet hoe ze dit soort dingen oplossen, maar gaven ook aan dat ze wel zelf actie ondernemen om misstanden aan het licht te brengen.

In Las Vegas kwam de chief privacy officer van Apple, Jane Horvath, aan het woord. Zij ging in op het feit dat Apple weigert om iPhones van criminelen te kraken. Volgens haar is de privacy van gebruikers erg belangrijk voor Apple en willen daarom geen gehoor geven aan dit soort verzoeken van bijvoorbeeld de FBI.

Apple jaagt zelf op misdadigers

Volgens Horvath zijn beveiligingen zoals end to end encryption essentieel voor de diensten waar mensen gebruik van maken. Onze telefoons staan steeds voller met belangrijke gegevens over bijvoorbeeld je gezondheid en betalingsdata. Gezien het feit dat een je een telefoon gemakkelijk kwijt kan raken of gestolen kan worden, is het belangrijk dat deze data beschermd is. Horvath is dan ook van mening dat er genoeg andere manieren zijn om misdadigers op te sporen.

Het voorbeeld dat ze vervolgens gaf was gericht op het opsporen van mogelijke pedofielen. Apple is zeer toegewijd aan het beschermen van kinderen. Daarom worden er verschillende technologieën gebruikt om seksueel misbruik bij kinderen binnen hun eigen ecosysteem op te sporen. Dit wordt voornamelijk gedaan door foto’s te scannen.

Apple iCloud Rechtszaak
Het is onbekend of het om iCloud gaat.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van vergelijkingssoftware. Deze is in staat om bepaalde elementen te herkennen die kunnen wijzen op misbruik van kinderen. Hoe dit precies werkt, werd niet bekendgemaakt. Waarschijnlijk lijkt deze techniek op een systeem dat door veel andere bedrijven gebruikt wordt: PhotoDNA. Deze vergelijkt foto’s met andere foto’s in een database om zo gelijkenissen spotten.

Geen woord over iCloud

Opvallend genoeg werd er niet gesproken over welke foto’s Apple in de gaten houdt. Het meest voor de hand liggende is dat het om de foto’s gaat die in je iCloud staan. Toch noemt Jane Horvath de cloudservice niet en deze wordt ook niet genoemd in Apple’s disclaimer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple onthult op CES 2020 dat ze je foto’s in de gaten houden
Sluiten