Apple onthult op CES 2020 dat ze je foto’s in de gaten houden

Door: Thomas Aalderink - 34 reacties
Apple kijkt mee foto's iCloud
Afbeelding: Unsplash / Tom Sodoge

Op de CES 2020 ging Apple in op vraagstukken rondom veiligheid. Onlangs kwam het bedrijf uit Cupertino namelijk opnieuw in het nieuws omdat de FBI opnieuw een verzoek had gedaan om een iPhone te kraken. Dat is volgens Apple niet hoe ze dit soort dingen oplossen, maar gaven ook aan dat ze wel zelf actie ondernemen om misstanden aan het licht te brengen.

In Las Vegas kwam de chief privacy officer van Apple, Jane Horvath, aan het woord. Zij ging in op het feit dat Apple weigert om iPhones van criminelen te kraken. Volgens haar is de privacy van gebruikers erg belangrijk voor Apple en willen daarom geen gehoor geven aan dit soort verzoeken van bijvoorbeeld de FBI.

Apple jaagt zelf op misdadigers

Volgens Horvath zijn beveiligingen zoals end to end encryption essentieel voor de diensten waar mensen gebruik van maken. Onze telefoons staan steeds voller met belangrijke gegevens over bijvoorbeeld je gezondheid en betalingsdata. Gezien het feit dat een je een telefoon gemakkelijk kwijt kan raken of gestolen kan worden, is het belangrijk dat deze data beschermd is. Horvath is dan ook van mening dat er genoeg andere manieren zijn om misdadigers op te sporen.

Het voorbeeld dat ze vervolgens gaf was gericht op het opsporen van mogelijke pedofielen. Apple is zeer toegewijd aan het beschermen van kinderen. Daarom worden er verschillende technologieën gebruikt om seksueel misbruik bij kinderen binnen hun eigen ecosysteem op te sporen. Dit wordt voornamelijk gedaan door foto’s te scannen.

Apple iCloud Rechtszaak
Het is onbekend of het om iCloud gaat. (Afbeelding: OMT, logo: Apple)

Hierbij wordt gebruik gemaakt van vergelijkingssoftware. Deze is in staat om bepaalde elementen te herkennen die kunnen wijzen op misbruik van kinderen. Hoe dit precies werkt, werd niet bekendgemaakt. Waarschijnlijk lijkt deze techniek op een systeem dat door veel andere bedrijven gebruikt wordt: PhotoDNA. Deze vergelijkt foto’s met andere foto’s in een database om zo gelijkenissen spotten.

Geen woord over iCloud

Opvallend genoeg werd er niet gesproken over welke foto’s Apple in de gaten houdt. Het meest voor de hand liggende is dat het om de foto’s gaat die in je iCloud staan. Toch noemt Jane Horvath de cloudservice niet en deze wordt ook niet genoemd in Apple’s disclaimer.

Telegraph

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Prima! Ik zeg aanpakken !

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Vooropgesteld dat ik kindermisbruik, -mishandeling verafschuw en veroordeel, vind ik Apple’s handelswijze bizar.

  En wel hierom: Apple hardware beschikt over AI-engines op elk modern apparaat. Dit betekend dat, net zoals bij kopieerapparaten, het toestel ZELFSTANDIG profielen van mishandeling kan selecteren en aanmerken als zijnde verdacht. Tevens heeft men de nodige cloudtechnologie waar dit tevens, doch middels een iets ander mechanisme kan plaatshebben.

  Mijn probleem hiermee: het ontberen van een (mondiale) juridische context. Immers, wat strafbaar is in Amerika is niet perse strafbaar in Nederland of Duitsland en omgekeerd.

  Verder is de vraag: hoe wordt de data geanalyseerd, op welke grond, welke jurisdictie enzovoorts. Immers, het kan dus zijn dat als jij een foto maakt van een kind dat geslagen is door leeftijdsgenootjes om dat vervolgens op WhatsApp of iMessage te delen met familie, dat je vervolgens aangemerkt kan worden als zijnde “potentiële verdachte van kindermishandeling”.

  Evenals foto’s van naakte kinderen. Privefoto’s van 7 of 8 jarige kinderen die naakt bij het zwembad rondbazuinen en waar een foto wordt gemaakt voor het prive archief kan leiden tot drama’s.

  Zeker als dit een “quasi juridische grond” heeft. Immers, is er een arbitrage commissie, in welk land naar welk recht wordt er gehandeld.

  Deze techniek kan namelijk ook worden ingezet om “wangedrag” te identificeren en te gebruiken binnen heel vervelende context. Denk aan “dissidenten” opsporen of bewijs verzamelen van wie met elkaar heeft opgetrokken waar precies.

  Zeker als de berekening lokaal wordt uitgevoerd en de metadata (of het resultaat) wordt teruggekoppeld aan Apple is het wat mij betreft niet beter dan verwerking in de eigen gelederen.

  Ik erken het probleem, onderken dat men meer moet doen, maar ik heb voorbeelden genoeg waar dergelijke initiatieven tot drama’s kunnen leiden.

  Apple gaat wat mij betreft te veel richting politiek(e) (correctheid) … Schoenmaker blijf bij je leest. Maak mooie producten, maar ga niet op de stoel van opsporingsdiensten, politie en vrouwe Justitia zitten.

  Van God los daar in Cupertino …

 • Profielfoto
  puccini

  doctor_apple op 10 januari 2020 12:39
  Vooropgesteld dat ik kindermisbruik, -mishandeling verafschuw en veroordeel, vind ik Apple’s handelswijze bizar.

  En wel hierom: Apple hardware beschikt over AI-engines op elk modern apparaat. Dit betekend dat, net zoals bij kopieerapparaten, het toestel ZELFSTANDIG profielen van mishandeling kan selecteren en aanmerken als zijnde verdacht. Tevens heeft men de nodige cloudtechnologie waar dit tevens, doch middels een iets ander mechanisme kan plaatshebben.

  Mijn probleem hiermee: het ontberen van een (mondiale) juridische context. Immers, wat strafbaar is in Amerika is niet perse strafbaar in Nederland of Duitsland en omgekeerd.

  Verder is de vraag: hoe wordt de data geanalyseerd, op welke grond, welke jurisdictie enzovoorts. Immers, het kan dus zijn dat als jij een foto maakt van een kind dat geslagen is door leeftijdsgenootjes om dat vervolgens op WhatsApp of iMessage te delen met familie, dat je vervolgens aangemerkt kan worden als zijnde “potentiële verdachte van kindermishandeling”.

  Evenals foto’s van naakte kinderen. Privefoto’s van 7 of 8 jarige kinderen die naakt bij het zwembad rondbazuinen en waar een foto wordt gemaakt voor het prive archief kan leiden tot drama’s.

  Zeker als dit een “quasi juridische grond” heeft. Immers, is er een arbitrage commissie, in welk land naar welk recht wordt er gehandeld.

  Deze techniek kan namelijk ook worden ingezet om “wangedrag” te identificeren en te gebruiken binnen heel vervelende context. Denk aan “dissidenten” opsporen of bewijs verzamelen van wie met elkaar heeft opgetrokken waar precies.

  Zeker als de berekening lokaal wordt uitgevoerd en de metadata (of het resultaat) wordt teruggekoppeld aan Apple is het wat mij betreft niet beter dan verwerking in de eigen gelederen.

  Ik erken het probleem, onderken dat men meer moet doen, maar ik heb voorbeelden genoeg waar dergelijke initiatieven tot drama’s kunnen leiden.

  Apple gaat wat mij betreft te veel richting politiek(e) (correctheid) … Schoenmaker blijf bij je leest. Maak mooie producten, maar ga niet op de stoel van opsporingsdiensten, politie en vrouwe Justitia zitten.

  Van God los daar in Cupertino …

  Ik had het niet beter kunnen zeggen, dank daar voor doctor_apple !

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Dus als ik het goed begrijp willen ze de FBI niet helpen een zware crimineel aan te pakken omdat privacy belangrijker is en ondertussen trappelt Apple overal op onze privacy door AL ONZE FOTO’S TE SCANNEN omdat ze zo pedofilie willen opsporen?!

   

 • Profielfoto
  thebest07111

  Cenobyte op 10 januari 2020 13:58
  Dus als ik het goed begrijp willen ze de FBI niet helpen een zware crimineel aan te pakken omdat privacy belangrijker is en ondertussen trappelt Apple overal op onze privacy door AL ONZE FOTO’S TE SCANNEN omdat ze zo pedofilie willen opsporen?!

   

  Ja pretty much inderdaad. Heel vreemd.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Er komen zo hier en daar wel wat kleine barstjes in het credo ‘bij Apple is je privacy verzekerd’.

 • Profielfoto
  bluefuzz89

  Dapper van Apple om dit op deze manier bekend te maken, want dit vraagt natuurlijk om kort-door-de-bocht artikelen en “HELP! Apple kijkt mee! Waar is mijn aluminiumfolie hoed?!” reacties van mensen die niets begrijpen van dit soort technieken.
  Zelf snap ik ook niet alles over dit soort technieken, maar gezien de prioriteit van Apple rondom privacy in vergelijking met andere tech bedrijven ben ik van mening dat we als Apple gebruikers in een warm bad liggen wat dat betreft. Er is simpelweg geen partij die vergelijkbare hard-, software en diensten maakt die in de buurt komt van de privacy voorwaarden die Apple stelt. En natuurlijk hoeft een vergelijking met andere bedrijven geen goedkeuring te verdienen, maar als je hier problemen mee zou hebben is het tijd om afstand te nemen van techniek en je werk voort te zetten met een analoge camera, pen en papier.

  Ik ben benieuwd naar de voorbarige reacties en artikelen die hierover in de media gaan verschijnen! *pakt een bak popcorn*

   

 • Profielfoto
  thebest07111

  bluefuzz89 op 10 januari 2020 14:30
  Dapper van Apple om dit op deze manier bekend te maken, want dit vraagt natuurlijk om kort-door-de-bocht artikelen en “HELP! Apple kijkt mee! Waar is mijn aluminiumfolie hoed?!” reacties van mensen die niets begrijpen van dit soort technieken.
  Zelf snap ik ook niet alles over dit soort technieken, maar gezien de prioriteit van Apple rondom privacy in vergelijking met andere tech bedrijven ben ik van mening dat we als Apple gebruikers in een warm bad liggen wat dat betreft. Er is simpelweg geen partij die vergelijkbare hard-, software en diensten maakt die in de buurt komt van de privacy voorwaarden die Apple stelt. En natuurlijk hoeft een vergelijking met andere bedrijven geen goedkeuring te verdienen, maar als je hier problemen mee zou hebben is het tijd om afstand te nemen van techniek en je werk voort te zetten met een analoge camera, pen en papier.

  Ik ben benieuwd naar de voorbarige reacties en artikelen die hierover in de media gaan verschijnen! *pakt een bak popcorn*

   

  BS, ze geven aan bij apple zijn je foto’s veilig bla bla bla. Als er iets veilig is dan gaat er geen AI of wat dan ook naar mijn foto’s kijken. Aangezien dit echt niet op het apparaat zelf gaat gebeuren wordt dit dus gewoon online naar een dienst verstuurd. dus zo veilig is dat allemaal niet meer.

 • Profielfoto
  bluefuzz89

  thebest07111 op 10 januari 2020 14:35

  bluefuzz89 op 10 januari 2020 14:30
  Dapper van Apple om dit op deze manier bekend te maken, want dit vraagt natuurlijk om kort-door-de-bocht artikelen en “HELP! Apple kijkt mee! Waar is mijn aluminiumfolie hoed?!” reacties van mensen die niets begrijpen van dit soort technieken.
  Zelf snap ik ook niet alles over dit soort technieken, maar gezien de prioriteit van Apple rondom privacy in vergelijking met andere tech bedrijven ben ik van mening dat we als Apple gebruikers in een warm bad liggen wat dat betreft. Er is simpelweg geen partij die vergelijkbare hard-, software en diensten maakt die in de buurt komt van de privacy voorwaarden die Apple stelt. En natuurlijk hoeft een vergelijking met andere bedrijven geen goedkeuring te verdienen, maar als je hier problemen mee zou hebben is het tijd om afstand te nemen van techniek en je werk voort te zetten met een analoge camera, pen en papier.

  Ik ben benieuwd naar de voorbarige reacties en artikelen die hierover in de media gaan verschijnen! *pakt een bak popcorn*

   

  BS, ze geven aan bij apple zijn je foto’s veilig bla bla bla. Als er iets veilig is dan gaat er geen AI of wat dan ook naar mijn foto’s kijken. Aangezien dit echt niet op het apparaat zelf gaat gebeuren wordt dit dus gewoon online naar een dienst verstuurd. dus zo veilig is dat allemaal niet meer.

  Aanname na aanname. Dit vereist aardig wat achtergrond info om dit überhaupt goed te begrijpen, laat staan daar een vergelijkbare conclusie uit te trekken.

 • Profielfoto
  thebest07111

  bluefuzz89 op 10 januari 2020 14:40

  thebest07111 op 10 januari 2020 14:35

  bluefuzz89 op 10 januari 2020 14:30
  Dapper van Apple om dit op deze manier bekend te maken, want dit vraagt natuurlijk om kort-door-de-bocht artikelen en “HELP! Apple kijkt mee! Waar is mijn aluminiumfolie hoed?!” reacties van mensen die niets begrijpen van dit soort technieken.
  Zelf snap ik ook niet alles over dit soort technieken, maar gezien de prioriteit van Apple rondom privacy in vergelijking met andere tech bedrijven ben ik van mening dat we als Apple gebruikers in een warm bad liggen wat dat betreft. Er is simpelweg geen partij die vergelijkbare hard-, software en diensten maakt die in de buurt komt van de privacy voorwaarden die Apple stelt. En natuurlijk hoeft een vergelijking met andere bedrijven geen goedkeuring te verdienen, maar als je hier problemen mee zou hebben is het tijd om afstand te nemen van techniek en je werk voort te zetten met een analoge camera, pen en papier.

  Ik ben benieuwd naar de voorbarige reacties en artikelen die hierover in de media gaan verschijnen! *pakt een bak popcorn*

   

  BS, ze geven aan bij apple zijn je foto’s veilig bla bla bla. Als er iets veilig is dan gaat er geen AI of wat dan ook naar mijn foto’s kijken. Aangezien dit echt niet op het apparaat zelf gaat gebeuren wordt dit dus gewoon online naar een dienst verstuurd. dus zo veilig is dat allemaal niet meer.

  Aanname na aanname. Dit vereist aardig wat achtergrond info om dit überhaupt goed te begrijpen, laat staan daar een vergelijkbare conclusie uit te trekken.

  Uberhaubt Apple scant je foto’s om daar pedofilie uit te vissen. Zelfs al gebeurd het op de telefoon wordt het ooit naar het internet verstuurd anders heeft het hele ai onderzoek geen zin.(En kan Apple er niks mee)

 • Profielfoto
  bluefuzz89

  Wat ik me nu ineens afvraag; als deze manier nu echt zo gevaarlijk en agressief is zoals “de boze man met de aluminium hoed” schetst, zou dan de media niet vol staan met “succes” artikelen over Apple die succesvol criminelen ontmaskert?

 • Profielfoto
  thebest07111

  bluefuzz89 op 10 januari 2020 14:46
  Wat ik me nu ineens afvraag; als deze manier nu echt zo gevaarlijk en agressief is zoals “de boze man met de aluminium hoed” schetst, zou dan de media niet vol staan met “succes” artikelen over Apple die succesvol criminelen ontmaskert?

  Apple en politie zal dit niet publiekelijk beschikbaar maken natuurlijk. Als dat wel beschikbaar zou komen zouden denk ik aardig wat mensen vragen hebben bij de privacy van Apple

 • Profielfoto
  Shmoo

  Aanname na aanname. Dit vereist aardig wat achtergrond info om dit überhaupt goed te begrijpen, laat staan daar een vergelijkbare conclusie uit te trekken.

  Wat ben ik blij om te zien dat er op OMT zo nu en dan nog iemand reageert waarvan je kunt denken, deze persoon in naar school geweest en niet alleen voor de pauzes. Dankjewel. 🙏

   

  Mensen doe jezelf een plezier en click op het volgende artikel. #clickbait.

 • Profielfoto
  bluefuzz89

  thebest07111 op 10 januari 2020 14:48

  bluefuzz89 op 10 januari 2020 14:46
  Wat ik me nu ineens afvraag; als deze manier nu echt zo gevaarlijk en agressief is zoals “de boze man met de aluminium hoed” schetst, zou dan de media niet vol staan met “succes” artikelen over Apple die succesvol criminelen ontmaskert?

  Apple en politie zal dit niet publiekelijk beschikbaar maken natuurlijk. Als dat wel beschikbaar zou komen zouden denk ik aardig wat mensen vragen hebben bij de privacy van Apple

  Elke scheet de Apple laat wordt met een vergrootglas bekeken en geanalyseerd of het wel aan de CO2-norm voldoet, waarvan de artikelen op websites als OMT het levende bewijs van zijn.. Dus denk je nu echt dat zoiets niet opgepakt wordt door de media?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  KarelWillem op 10 januari 2020 14:28
  Er komen zo hier en daar wel wat kleine barstjes in het credo ‘bij Apple is je privacy verzekerd’.

  Liever een klein barstje wat je moet zoeken met een vergrootglas dan een onmogelijk te repareren kloof a la Gran Cayon genaamd Google;-)

 • Profielfoto
  polansky

  Opsporing van criminele activiteiten en misbruik is de taak van de politie, niet van een bedrijf met commerciele belangen.

  Beetje vreemd dat Apple op de stoel van de politie gaat zitten, maar de politie niet wil helpen als het om criminele activiteiten gaat…

  Iets klopt er niet!
  Wel zelf de privacy van haar gebruikers misbruiken, maar dan als het er echt op aankomt de deur ineens dichthouden.

  Terroristen zullen Apple dankbaar zijn, tenzij het een pedofiele terrorist is, dan is ie volgens Apple het haasje.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  nothing to hide…..
  but being framed?

 • Profielfoto
  Chuck

  Quoten moet echt verboden worden.

 • Profielfoto
  icegodd

  Sinds wanneer is een foto met een “naakt” mens[0-120 jaar] erop strafbaar?

  (ik weet het niet)

 • Profielfoto
  doctor_apple

  bluefuzz89 op 10 januari 2020 14:30
  Dapper van Apple om dit op deze manier bekend te maken, want dit vraagt natuurlijk om kort-door-de-bocht artikelen en “HELP! Apple kijkt mee! Waar is mijn aluminiumfolie hoed?!” reacties van mensen die niets begrijpen van dit soort technieken.

  [ … ]

  Ik ben benieuwd naar de voorbarige reacties en artikelen die hierover in de media gaan verschijnen! *pakt een bak popcorn*

   

  Even een wake-up call. Apple is helemaal niet zo privacy gedreven als ze doen geloven.  Voorbeelden: Apple verstuurde data naar het Chinese Tencent onder het mom van “Safe Browsing”. Niet wezenlijk anders dan Google. Google heeft zijn spraakassistent en daar wordt geregeld met de menselijke hand een de spraakherkenning met de “menselijke hand” verbeterd, lees: mensen luisterden mee en corrigeerden het algoritme.

  Oh wacht, Apple bleek het mogelijk nog dramatischer te doen, namelijk men had een extern bedrijf ingehuurd om … “met de menselijke hand” de spraakherkenning te verbeteren.

  Dan hadden we natuurlijk de Goldman Sachs gesponsorde Apple Card waar er nogal een verschil zat in gender alsmede etniciteit en nog wat zaken als het aankwam op kredietwaardigheid.

  Dan hadden we het debacle waarbij Apple openlijk koos om een dikke duim in het rectum van de Chinese overheid te stoppen om onder het mom van een prostaatonderzoek laatstgenoemde gunstig te doen stemmen, want sja … Idealen zijn natuurlijk ambities, dus daad bij het woord voegen mag best in afgezwakte vorm. En … weg waren de VPN’s en nog wat toepassingen die de Chinese overheid als zijnde “vervelend ervoer”.

  En dan hebben we nog de controversele “feature” in de laatstgenoemde iPhone (en iOS) iteraties, alwaar het uitzetten van Bluetooth en WiFi enkel via een omslachtige weg kan. Het blijkt dat Bluetooth en WiFi nooit echt uitgezet konden worden, maar dat deze niet actief zochten of benaderbaar waren. Althans, dat is wat ze je doen geloven. Zoek je op wat lager netwerk en radio-niveau dan zul je erachter komen dat het daarmee zeer goed mogelijk is om middels WiFi en Bluetooth een iPhone te blijven volgen.

  En dan hebben we nog iets kwalijkers, zinds iOS 13 staat op je iOS apparaat altijd de “Personal Hotspot” aan. Je kunt deze niet meer uitzetten. Ook hier geldt, je bent daardoor veel beter te volgen.

  Illussie? Voor de onwetende no-no die van mening is dat, omdat hij een OS kan installeren en de nodige netwerk commando’s kan uitvoeren en daarmee een “uber nerd” is, mogelijk af te doen als zijnde : “so what”. Expert smullen echter van dergelijke constant informatiestromen want daarmee zijn mensen uitstekend te traceren. Daarbij komt dat …

  De eSIM nogal wat zwakheden kent. Vorig jaar waren de nodige problemen met het provisionen en deprovisionen van eSIMS in Amerika en Duitsland, maar het erge aan het hele verhaal is dat er wederom een identificatienummer aan je telefoon wordt geplakt waar je wederom goed te vinden bent. Zowel voor geheime diensten, als voor adverteerders en natuurlijk daarmee (binnen de interne gelederen ook Apple, want dat is immers ook een adverteerder). Er is de nodige controverse rondom eSIM, immers … “it’s pinned to your phone” en er is een provisioning mechanisme nodig waar toch nog redelijk wat partijen in de keten moeten zitten.

  Waar vroeger je provider de provisioning kon doen, moet hij dit nu doen middels derden.

  En dan moeten we ook nog niet vergeten dat volgens mij alle Amerikaanse grote bedrijven meedoen met PRISM, zo ook Apple …

  Dit is slechts een korte opsomming, kan er behoorlijk wat ruimte mee vullen. Apple is verre van heilig. Sorry, houdt van Apple producten, maar het is en blijft een bedrijf met winstoogmerk. En dat is goed te zien in wat ze wel en niet toelaten en hoe ze producten ontwerpen.

  Om een off-topic thema even aan te halen. Hoe verklaar je het gemis aan upgrade mogelijkheden sinds jaar en dag bij Apple? Waar ik 4 jaar oude PC notebooks de SSD kan vervangen en het geheugen kan opwaarderen, zit ik bij verschillende Mac producten redelijk “op slot”.

  Denk ook aan oudere Android apparaten alwaar je in je 32GB oude Samsung Tablet rustig een 256GB kaartje kunt prikken om het apparaat te laden met multimedia voor op reis. Moet je met je iPad proberen. Problemen met dergelijke oplossingen ben ik niet tegengekomen, maar goed, Apple deed mij altijd geloven dat omwille de stabiliteit het opwaarderen van geheugen niet aan te bevelen was. Immers, losse geheugen modules.

  En ook niet nodig, want men past geheugencompressietechnieken toe in het OS. Guttogut, was het voor een tijdje nog gaan geloven ook. Net als hun privacy verhaal. Totdat je naar een Lenovo X230 notebook uit 2012 aankijkt … HD4000 videokaart, Core i5, oude HDD, 4GB RAM.

  Dan kijk je naar een MacBook Air 13″ eveneens een Core i5 met 2GB Ram en 64GB SSD (MD508LL/A A1369) … Je besteld een 512GB SSD voor 80 euro op Amazon en voor 40 euro 16GB en dan kijk je nog eens naar de Lenovo X230 met 512GB SSD en 16GB RAM uit 2012 en weer naar de MacBook Air 13″ met 2GB RAM en 64GB SSD.

  Zeer milieubewust van Apple, echt duurzaam!

  En datzelfde gevoel bekruipt mij een beetje met beveiliging en Apple. Absoluut dat het veilig is. Maar als Apple (die de uitvinder, maar ook tevens houder van de sleutels is) steeds meer zich opwerpt als “hoeder van de wet”. Dan gaat deze in mijn beleving gewoon te ver.

  Immers, wettelijke context, moraal, sexualiteit en zelf begrippen als etniciteit zijn onderhavig aan culturele normen en waarden en zelfs doctrine.

  Binnen deze context vind ik het dubieus dat een onderneming met een commercieel winstoogmerk zich (pro)actief wil toeleggen op morele en zelfs juridische vraagstukken.

  Je kunt zelfs gaan filosoferen of het overleveren van een Chinees aan de grillen van de overheid minder kwalijk is dan het inzetten van de neural engine voor het opsporen van (potentiëel) kindermisbruik en kindermishandeling. Immers, gaan we zometeen foto’s met Schwastika’s verbieden of aanmerken als potentiëel racistisch? Want in deze context …

  … zul je mijn woorden nog heugen dat foto’s van de Nederlandse Zwarte piet potentiëel aangemerkt zullen kunnen worden als Blackface en daarmee als racistisch. Immers, buiten Nederland is “Zwarte Piet” niet zo een begrepen concept.

  En daarom is het volgens mij belangrijk eens heel kritisch naar deze ontwikkeling te kijken. Apple heeft ons veel moois gebracht. Maar niet alles is zo “milieuvriendelijk” en “efficient” gebleken. Voorbeeld is het verdwijnen van de koptelefoon/lijn uitgang. Erg leuk, maar waar ik vroeger een gewone koptelefoon zonder stroomvoorziening kon gebruiken, moet ik nu verplicht aan Bluetooth koptelefoons met … ingebouwde (niet te vervangen) accu’s. Wederom: zeer milieuvriendelijk, maar ondertussen wel zeveren over NOx en CO2 …

  Dezelfde hypocrisie herken ik in dit verhaal. Namelijk, Google scant al sinds begin van het decenium op Kinderporno op Gmail en de eigen diensten. Dit scannen werd redelijk rap uitgebreid naar andere “diensten”. Zo zie ik ook bij Apple langzamaan dat Privacy onder het mom van “collectieve veiligheid” tanende is.

  Maar mogelijk is dat alles slechts perceptie en onderhavig aan “interpretatie”. Slecht kan immers goed zijn en goed ook slecht. Wie zal het zeggen. Ik neem slechts waar …

  Groet,

  de Doctor …

   

 • Profielfoto
  Ruwepit

  doctor_apple op 10 januari 2020 20:10

  bluefuzz89 op 10 januari 2020 14:30
  Dapper van Apple om dit op deze manier bekend te maken, want dit vraagt natuurlijk om kort-door-de-bocht artikelen en “HELP! Apple kijkt mee! Waar is mijn aluminiumfolie hoed?!” reacties van mensen die niets begrijpen van dit soort technieken.

  [ … ]

  Ik ben benieuwd naar de voorbarige reacties en artikelen die hierover in de media gaan verschijnen! *pakt een bak popcorn*

   

  Even een wake-up call. Apple is helemaal niet zo privacy gedreven als ze doen geloven.  Voorbeelden: Apple verstuurde data naar het Chinese Tencent onder het mom van “Safe Browsing”. Niet wezenlijk anders dan Google. Google heeft zijn spraakassistent en daar wordt geregeld met de menselijke hand een de spraakherkenning met de “menselijke hand” verbeterd, lees: mensen luisterden mee en corrigeerden het algoritme.

  Oh wacht, Apple bleek het mogelijk nog dramatischer te doen, namelijk men had een extern bedrijf ingehuurd om … “met de menselijke hand” de spraakherkenning te verbeteren.

  Dan hadden we natuurlijk de Goldman Sachs gesponsorde Apple Card waar er nogal een verschil zat in gender alsmede etniciteit en nog wat zaken als het aankwam op kredietwaardigheid.

  Dan hadden we het debacle waarbij Apple openlijk koos om een dikke duim in het rectum van de Chinese overheid te stoppen om onder het mom van een prostaatonderzoek laatstgenoemde gunstig te doen stemmen, want sja … Idealen zijn natuurlijk ambities, dus daad bij het woord voegen mag best in afgezwakte vorm. En … weg waren de VPN’s en nog wat toepassingen die de Chinese overheid als zijnde “vervelend ervoer”.

  En dan hebben we nog de controversele “feature” in de laatstgenoemde iPhone (en iOS) iteraties, alwaar het uitzetten van Bluetooth en WiFi enkel via een omslachtige weg kan. Het blijkt dat Bluetooth en WiFi nooit echt uitgezet konden worden, maar dat deze niet actief zochten of benaderbaar waren. Althans, dat is wat ze je doen geloven. Zoek je op wat lager netwerk en radio-niveau dan zul je erachter komen dat het daarmee zeer goed mogelijk is om middels WiFi en Bluetooth een iPhone te blijven volgen.

  En dan hebben we nog iets kwalijkers, zinds iOS 13 staat op je iOS apparaat altijd de “Personal Hotspot” aan. Je kunt deze niet meer uitzetten. Ook hier geldt, je bent daardoor veel beter te volgen.

  Illussie? Voor de onwetende no-no die van mening is dat, omdat hij een OS kan installeren en de nodige netwerk commando’s kan uitvoeren en daarmee een “uber nerd” is, mogelijk af te doen als zijnde : “so what”. Expert smullen echter van dergelijke constant informatiestromen want daarmee zijn mensen uitstekend te traceren. Daarbij komt dat …

  De eSIM nogal wat zwakheden kent. Vorig jaar waren de nodige problemen met het provisionen en deprovisionen van eSIMS in Amerika en Duitsland, maar het erge aan het hele verhaal is dat er wederom een identificatienummer aan je telefoon wordt geplakt waar je wederom goed te vinden bent. Zowel voor geheime diensten, als voor adverteerders en natuurlijk daarmee (binnen de interne gelederen ook Apple, want dat is immers ook een adverteerder). Er is de nodige controverse rondom eSIM, immers … “it’s pinned to your phone” en er is een provisioning mechanisme nodig waar toch nog redelijk wat partijen in de keten moeten zitten.

  Waar vroeger je provider de provisioning kon doen, moet hij dit nu doen middels derden.

  En dan moeten we ook nog niet vergeten dat volgens mij alle Amerikaanse grote bedrijven meedoen met PRISM, zo ook Apple …

  Dit is slechts een korte opsomming, kan er behoorlijk wat ruimte mee vullen. Apple is verre van heilig. Sorry, houdt van Apple producten, maar het is en blijft een bedrijf met winstoogmerk. En dat is goed te zien in wat ze wel en niet toelaten en hoe ze producten ontwerpen.

  Om een off-topic thema even aan te halen. Hoe verklaar je het gemis aan upgrade mogelijkheden sinds jaar en dag bij Apple? Waar ik 4 jaar oude PC notebooks de SSD kan vervangen en het geheugen kan opwaarderen, zit ik bij verschillende Mac producten redelijk “op slot”.

  Denk ook aan oudere Android apparaten alwaar je in je 32GB oude Samsung Tablet rustig een 256GB kaartje kunt prikken om het apparaat te laden met multimedia voor op reis. Moet je met je iPad proberen. Problemen met dergelijke oplossingen ben ik niet tegengekomen, maar goed, Apple deed mij altijd geloven dat omwille de stabiliteit het opwaarderen van geheugen niet aan te bevelen was. Immers, losse geheugen modules.

  En ook niet nodig, want men past geheugencompressietechnieken toe in het OS. Guttogut, was het voor een tijdje nog gaan geloven ook. Net als hun privacy verhaal. Totdat je naar een Lenovo X230 notebook uit 2012 aankijkt … HD4000 videokaart, Core i5, oude HDD, 4GB RAM.

  Dan kijk je naar een MacBook Air 13″ eveneens een Core i5 met 2GB Ram en 64GB SSD (MD508LL/A A1369) … Je besteld een 512GB SSD voor 80 euro op Amazon en voor 40 euro 16GB en dan kijk je nog eens naar de Lenovo X230 met 512GB SSD en 16GB RAM uit 2012 en weer naar de MacBook Air 13″ met 2GB RAM en 64GB SSD.

  Zeer milieubewust van Apple, echt duurzaam!

  En datzelfde gevoel bekruipt mij een beetje met beveiliging en Apple. Absoluut dat het veilig is. Maar als Apple (die de uitvinder, maar ook tevens houder van de sleutels is) steeds meer zich opwerpt als “hoeder van de wet”. Dan gaat deze in mijn beleving gewoon te ver.

  Immers, wettelijke context, moraal, sexualiteit en zelf begrippen als etniciteit zijn onderhavig aan culturele normen en waarden en zelfs doctrine.

  Binnen deze context vind ik het dubieus dat een onderneming met een commercieel winstoogmerk zich (pro)actief wil toeleggen op morele en zelfs juridische vraagstukken.

  Je kunt zelfs gaan filosoferen of het overleveren van een Chinees aan de grillen van de overheid minder kwalijk is dan het inzetten van de neural engine voor het opsporen van (potentiëel) kindermisbruik en kindermishandeling. Immers, gaan we zometeen foto’s met Schwastika’s verbieden of aanmerken als potentiëel racistisch? Want in deze context …

  … zul je mijn woorden nog heugen dat foto’s van de Nederlandse Zwarte piet potentiëel aangemerkt zullen kunnen worden als Blackface en daarmee als racistisch. Immers, buiten Nederland is “Zwarte Piet” niet zo een begrepen concept.

  En daarom is het volgens mij belangrijk eens heel kritisch naar deze ontwikkeling te kijken. Apple heeft ons veel moois gebracht. Maar niet alles is zo “milieuvriendelijk” en “efficient” gebleken. Voorbeeld is het verdwijnen van de koptelefoon/lijn uitgang. Erg leuk, maar waar ik vroeger een gewone koptelefoon zonder stroomvoorziening kon gebruiken, moet ik nu verplicht aan Bluetooth koptelefoons met … ingebouwde (niet te vervangen) accu’s. Wederom: zeer milieuvriendelijk, maar ondertussen wel zeveren over NOx en CO2 …

  Dezelfde hypocrisie herken ik in dit verhaal. Namelijk, Google scant al sinds begin van het decenium op Kinderporno op Gmail en de eigen diensten. Dit scannen werd redelijk rap uitgebreid naar andere “diensten”. Zo zie ik ook bij Apple langzamaan dat Privacy onder het mom van “collectieve veiligheid” tanende is.

  Maar mogelijk is dat alles slechts perceptie en onderhavig aan “interpretatie”. Slecht kan immers goed zijn en goed ook slecht. Wie zal het zeggen. Ik neem slechts waar …

  Groet,

  de Doctor …

   

  Ik ben afgehaakt na een aantal regels. Je zult ongetwijfeld ergens een punt hebben maar ik verwacht niet dat velen hier zover in je verhaal komen dat zij dat kunnen beamen. Zonde, want ik denk als je ‘iets’ doseert je meer handjes op elkaar krijgt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik ben afgehaakt nadat iedereen mega-lange post vlak boven hen is gaan citeren.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  doctor_apple op 10 januari 2020 20:10
  En dan hebben we nog iets kwalijkers, zinds iOS 13 staat op je iOS apparaat altijd de “Personal Hotspot” aan. Je kunt deze niet meer uitzetten. Ook hier geldt, je bent daardoor veel beter te volgen.

  Klopt niet. Je kunt met een ander macOS/iOS apparaat waar je met dezelfde iCloud account bent ingelogd, gebruik maken van de persoonlijke hotspot, deze dus activeren; dat wil niet zeggen dat ie altijd aan staat.

  Instant Hotspot heet dat.

   

 • Profielfoto
  arno1975

  Shmoo op 10 januari 2020 14:50

  Aanname na aanname. Dit vereist aardig wat achtergrond info om dit überhaupt goed te begrijpen, laat staan daar een vergelijkbare conclusie uit te trekken.

  Wat ben ik blij om te zien dat er op OMT zo nu en dan nog iemand reageert waarvan je kunt denken, deze persoon in naar school geweest en niet alleen voor de pauzes. Dankjewel. 🙏

   

  Mensen doe jezelf een plezier en click op het volgende artikel. #clickbait.

  Amen. Niveau gaat heel hard achteruit.

  Trollen komen als paddestoelen uit de grond. Gek, bij Nu.NL en Tweakers.Net krijgt deze vogel wél telkens een ban.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Tja, maar het ligt ook aan OMT zelf. Er is geen bron, het is niet duidelijk in welke context dit gezegd is, wat ze precies scannen etc.

  Op andere sites zie ik hier niks over, misschien hebben die het te druk met CES zelf of is het niet helemaal zoals hier beweerd wordt (clickbait?). Anyway, ik denk dat ik de “nieuwsberichten” hier in het vervolg maar links laat liggen.

 • Profielfoto
  arno1975

  Ome Kor op 11 januari 2020 11:11
  Tja, maar het ligt ook aan OMT zelf. Er is geen bron, het is niet duidelijk in welke context dit gezegd is, wat ze precies scannen etc.

  Op andere sites zie ik hier niks over, misschien hebben die het te druk met CES zelf of is het niet helemaal zoals hier beweerd wordt (clickbait?). Anyway, ik denk dat ik de “nieuwsberichten” hier in het vervolg maar links laat liggen.

  Ik had precies het zelfde. Ik kijk nu eerst naar de schrijvers. Als het Raymond is, lees ik het wel.

  Die andere schrijvers lijken ook voor Want.NL te schrijven. Dat is zo’n site wat je nauwelijks serieus kan nemen.
  Die site lees ik dus niet. Als het hier zo door gaat, denk ik dat het ook die kant op gaat.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  bluefuzz89 op 10 januari 2020 14:30
  Dapper van Apple om dit op deze manier bekend te maken, want dit vraagt natuurlijk om kort-door-de-bocht artikelen en “HELP! Apple kijkt mee! Waar is mijn aluminiumfolie hoed?!” reacties van mensen die niets begrijpen van dit soort technieken….

  Ik ben benieuwd naar de voorbarige reacties en artikelen die hierover in de media gaan verschijnen! *pakt een bak popcorn*

   

  Leuk te lezen dat wanneer Apple met AI door al jouw foto’s heen snuffelt het wel oke is en het allemaal zo’n vaart niet zal lopen, maar wanneer watsapp of instagram wordt overgenomen door Google, iedereen massaal (roept dat men) het platform verlaat omdat je privacy dan automatisch door de plee gespoeld wordt. Als ik dit artikel lees is voor mij Apple gewoon dezelfde “meekijker” als Google of Facebook hoor.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  icegodd op 10 januari 2020 19:17
  Sinds wanneer is een foto met een “naakt” mens[0-120 jaar] erop strafbaar?

  (ik weet het niet)

  Dat is in veel landen ook niet strafbaar. Maar AI software is niet onfeilbaar en kan heel moeilijk onderscheid maken tussen een naakt kind op een onschuldige vakantie foto en een daadwerkelijke pedofiele scene.

  Een aantal jaren geleden verwijderde Facebook de iconische foto van een (9 jarige) naakte Kim-Phuc die ernstig werd verbrandt door een napalm aanval tijdens de Vietnam oorlog. Dat gebeurde puur op basis van die ‘naaktheid’ terwijl deze foto een grote internationale maatschappelijke waarde heeft die nooit vergeten mag worden.

 • Profielfoto
  Dennis

  Ome Kor op 11 januari 2020 11:11
  Tja, maar het ligt ook aan OMT zelf. Er is geen bron, het is niet duidelijk in welke context dit gezegd is, wat ze precies scannen etc.

  Op andere sites zie ik hier niks over, misschien hebben die het te druk met CES zelf of is het niet helemaal zoals hier beweerd wordt (clickbait?). Anyway, ik denk dat ik de “nieuwsberichten” hier in het vervolg maar links laat liggen.

  Wanneer je even in het Engels zoekt dan vind je wel meerdere artikelen hierover. Waarom het verder in Nederland nog niet opgepakt is weet ik niet.

   

 • Profielfoto
  donut

  Goed stuk Doctor Appe! lang, maar met inhoud.

  Heb zelf een probleem met alle WOLKEN, ik hou mijn data liefst bij me, lokaal.

  Het is duidelijk dat een WOLK een black box is waar je geen toezicht hebt over wat er met je data gebeurt. Ik vermoedt dat zelfs Apple niet weet wat er met de iCloud DATA gebeurt, of in de toekomst zal gebeuren. De voorwaarden worden even makkelijk weer vervangen door nieuwe voorwaarden als de commerciële of andere nood hoog is.

  De concentratie van al die DATA is een potentiële bron van onveiligheid.

  Ik pleit voor decentralisatie van DATA.

 • Profielfoto
  arno1975

  Dennis op 13 januari 2020 10:55

  Ome Kor op 11 januari 2020 11:11
  Tja, maar het ligt ook aan OMT zelf. Er is geen bron, het is niet duidelijk in welke context dit gezegd is, wat ze precies scannen etc.

  Op andere sites zie ik hier niks over, misschien hebben die het te druk met CES zelf of is het niet helemaal zoals hier beweerd wordt (clickbait?). Anyway, ik denk dat ik de “nieuwsberichten” hier in het vervolg maar links laat liggen.

  Wanneer je even in het Engels zoekt dan vind je wel meerdere artikelen hierover. Waarom het verder in Nederland nog niet opgepakt is weet ik niet.

  (OK ik weet het: don’t feed the troll)

  Een beetje journalist (let wel: “een beetje”) zet er dan een verwijzing bij.

  “Opvallend genoeg wel een aanname- Opvallend genoeg werd er niet gesproken over welke foto’s Apple in de gaten houdt. Het meest voor de hand liggende is dat het om de foto’s gaat die in je iCloud staan. Toch noemt Jane Horvath de cloudservice niet en deze wordt ook niet genoemd in Apple’s disclaimer.”

   

  Derhalve kan deze journalist alsmede dit stuk NIET serieus genomen worden.

   

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Stom, stom, stom…. vooraf, tijdens en na niet gekeken wie de schrijver was. Thomas dus weer…

 • Profielfoto
  myunclesmailman

  doctor_apple op 10 januari 2020 12:39
  Vooropgesteld dat ik kindermisbruik, -mishandeling verafschuw en veroordeel, vind ik Apple’s handelswijze bizar.

  En wel hierom: Apple hardware beschikt over AI-engines op elk modern apparaat. Dit betekend dat, net zoals bij kopieerapparaten, het toestel ZELFSTANDIG profielen van mishandeling kan selecteren en aanmerken als zijnde verdacht. (…)

  Van God los daar in Cupertino …

  Prachtig betoog, maar als ik eerdere berichtgeving goed heb begrepen, gaat dit hier niet helemaal op. Er wordt o.b.v. devices geen profiel opgemaakt van wat wel of niet kindermishandeling, seksuele uitbuiting van kinderen etc. is, maar voorhanden foto’s van (vermeend) misbruik (er zijn bijv. sites waar slachtoffers anoniem de hotelkamer posten waar ze net zijn misbruikt) worden middels AI gespiegeld aan de foto’s die op alle devices zijn om de locatie te achterhalen.

 • Profielfoto
  myunclesmailman

  myunclesmailman op 22 januari 2020 23:33

  (…) Er wordt o.b.v. devices geen profiel opgemaakt van wat wel of niet kindermishandeling, seksuele uitbuiting van kinderen etc. is, (…)

  Edit: “op” i.p.v. “o.b.v.”