Apple trekt onofficiële Apple Archive uit elkaar vanwege copyright

Door: Mark Hofman - 14 reacties
The Apple Archive
(Afbeelding: The Apple Archive)

Vorig week schreven we op One More Thing over een onofficieel pareltje genaamd de Apple Archive. Op deze website waren alle campagnes, interne video’s en presentaties van Apple te vinden die sinds de begindagen van het bedrijf het daglicht hadden gezien. Hopelijk heb je genoten van de collectie, want zo compleet is hij niet meer.

Sam Henri Gold, de jongen die het archief heeft opgezet, heeft via The Verge laten weten ruim 700 mailtjes ontvangen te hebben over het archief. De mailtjes gaan over copyright-problemen die de advocaten van Apple hebben aangekaart bij Vimeo. Daardoor zijn ruim 700 video’s offline gehaald.

Geweldige Apple Archive slinkt vanwege copyright

Het werk van de advocaten van Apple zorgt er overigens niet voor dat het gehele archief offline is gehaald. The Apple Archive kent op dit moment, volgens Sam Henri Gold zelf, nog zo’n 264 video’s. Daarbij zijn er ook nog voldoende toffe vintage Apple advertenties te vinden. Wat dat betreft is het dus geen einde verhaal voor het geweldige project. Er gaat echter wel een heel groot deel verloren. Gold laat weten persoonlijk nog geen contact te hebben gehad met Apple of de advocaten van het bedrijf.

Ondanks het feit dat het uiterst zonde is dat zo’n project niet in stand blijft, was een degelijke actie van Apple wel te verwachten. Ten eerste zijn de rechten van de video’s op de Apple Archive niet in handen van Gold, maar in die van Apple. Ten tweede is het de taak aan bedrijven om hun intellectuele eigendom te beschermen. Ten derde is de gehele situatie niet verrassend gezien Gold en Apple een kat-en muisspel lijken te spelen.

Het Apple Archive is namelijk niet de het eerste archief dat Sam probeert op te zetten. Eerder had hij ook al een soortgelijk archief op Google Drive. Drie jaar geleden ging de jonge Gold, toen 15-jaar oud, ook nog eens aan de slag met een archief op YouTube.

“Apple-medewerkers tonen interesse in wat ik doe”

Ondanks het feit dat een deel van het archief inmiddels verdwenen is, lijkt er wel support te zijn vanuit Cupertino. In het gesprek met The Verge laat Sam Henri Gold weten wel degelijk Apple-medewerkers te kennen die het tof vinden wat hij doet.

“Een aantal Apple-medewerkers, zowel oude als huidige, hebben interesse en steun getoond in wat ik doe.”

Daar voegt Gold nog eens aan toe dat hij maar al te graag met het marketing team van Apple aan de slag wil gaan om een officieel archief te bouwen. Gold is dus overduidelijk gemotiveerd om hoe dan ook een archief te bouwen. Misschien is het helemaal niet zo’n slecht idee voor Apple om daarop aan te haken.

Wat vinden jullie? Is het logisch dat Apple op deze wijze reageert of had het bedrijf sportiever mogen reageren in dit geval? Laat het ons weten!

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Prometheus

  Van mij hadden ze inderdaad sportiever mogen zijn. Of met hem samen mogen werken / in dienst nemen. Er zijn genoeg liefhebbers die een dergelijk archief zouden bezoeken.

 • Profielfoto
  digilb

  Precies. Laten ze een voorbeeld nemen aan bijv. Mercedes

 • Profielfoto
  Rickje

  Haha, alweer zo een fijn geschreven artikel. Gaat over de Apple Archive, en wat ontbreekt er op de pagina…?

  Een link naar de Apple Archive!

 • Profielfoto
  The - DDD

  Typisch geval van dat Apple op moet treden omdat ze anders elders in de toekomst problemen krijgen omdat deze site anders een precedent schept.

 • Profielfoto
  Niet jij niet of toch niets.

  Rickje op 27 januari 2020 18:21
  Haha, alweer zo een fijn geschreven artikel. Gaat over de Apple Archive, en wat ontbreekt er op de pagina…?

  Een link naar de Apple Archive!

  Is dat azijn drinken nou echo lekker ?

  iets melden dat onvolledig is is prima. Maar het zou zo prettig zijn als mensen de kunt leren van het vinden van de juiste ‘toon’. Je zet je zelf wel erg op het voetstuk van ‘ mij ongaan dat soort dingen nooit en ik doe het véél beter’. Zet dat zelf een site op om ons dat te laten zien. Het domein “zurevruchten.nl” is volgens mij nog wel vrij. Begin je eerste artikel maar het “Haha ik…… “.  Succes gewenst  !

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Is dat azijn drinken nou echt lekker ?

  Iets melden dat onvolledig is is prima. Maar het zou zo prettig zijn als mensen kunnen leren (?) van het vinden van de juiste ‘toon’. Je zet je zelf wel erg op het voetstuk van mij ontgaan dat soort dingen nooit en ik doe het véél beter’. Zet zelf een site op om ons dat te laten zien. Het domein “zurevruchten.nl” is volgens mij nog wel vrij. Begin je eerste artikel maar met “Haha ik…“.  Succes gewenst!

  Ik heb de ergste fouten even onderstreept, om je te helpen. Er rammelt meer, maar dit is het belangrijkste. .;)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Oké, dat werkt niet op een citaat. Zo dan maar:

  :)

 • Profielfoto
  checkpointx

  apple heeft groot gelijk, als ik een archief van alle films ga maken van een bepaalde acteur en dat gratis online gooi dan zou ook iedereen snappen dat dat fout is. Ik vind het ook oprecht jammer dat er niet zo’n archief is, maar dit is niet de manier

 • Profielfoto
  Niet jij niet of toch niets.

  KarelWillem op 27 januari 2020 19:34

  Is dat azijn drinken nou echt lekker ?

  Iets melden dat onvolledig is is prima. Maar het zou zo prettig zijn als mensen kunnen leren (?) van het vinden van de juiste ‘toon’. Je zet je zelf wel erg op het voetstuk van mij ontgaan dat soort dingen nooit en ik doe het véél beter’. Zet zelf een site op om ons dat te laten zien. Het domein “zurevruchten.nl” is volgens mij nog wel vrij. Begin je eerste artikel maar met “Haha ik…“.  Succes gewenst!

  Ik heb de ergste fouten even onderstreept, om je te helpen. Er rammelt meer, maar dit is het belangrijkste. .;)

  Ik had ze zelf wel gezien. Maar in de gauwigheid had ik het al geplaatst voor ik de tekst kon corrigeren.

  Maar ehm, dat herken jij wel denk ik  ;) Want anders had je je correcties wel in één post kwijt gekund in plaats van twee posts.

  Ik neem mij zelf nu maar voor in elk geval niet meer mijn reacties te plaatsen van af mijn oude iPad Air die inmiddels bijna onwerkbaar traag werkt.

  Proost.

 • Profielfoto
  polansky

  One Less Thing op 27 januari 2020 22:59

  Ik had ze zelf wel gezien. Maar in de gauwigheid had ik het al geplaatst voor ik de tekst kon corrigeren.

  Maar ehm, dat herken jij wel denk ik  ;) Want anders had je je correcties wel in één post kwijt gekund in plaats van twee posts.

  Ik neem mij zelf nu maar voor in elk geval niet meer mijn reacties te plaatsen van af mijn oude iPad Air die inmiddels bijna onwerkbaar traag werkt.

  Proost.

  Nederlands is niet je sterkste kant.
  Ook je reactie staat weer vol met diverse grammaticale en spelfouten!

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Beste Mensen,

  Ik snap dat wij in een tijd leven waar vorm boven inhoud gaat. Immers, het is zoveel belangrijker dat je iets zegt dan wat je nu eigenlijk zegt.

  Het leven van een taalpurist moet, ontegenzeggelijk, verworden zijn tot een ware hel. Immers, of het nu om het gebruik van het nederlands, duits, engels of frans gaat; media heeft duidelijk gekozen voor kwantiteit en niet kwaliteit, ook heeft men gekozen om het nieuws niet meer met een voorafgesproken interval ons te doen toekomen, maar nagenoeg onmiddelijk.

  Bij mij rijst de vraag of dit nu gedreven is door klantbehoefte of dat men stillaan een nieuwe klantbehoefte heeft gecreëerd. Maar dat terzijde.

  Dit alles staat nog los van het feit dat we te maken hebben met een (statistische) spreiding. Zowel bezien van de zijde van leeftijd, woonplaats, maar natuurlijk ook van zaken als opleiding, etniciteit, meertaligheid, enzovoorts.

  Ik heb de nodige discussies gevoerd over zaken als “etiquette” en taalgebruik op het internet waar deze discussies vaak snel ontaarden in emotionele betuigingen en monologen van aangesprokenen. Als ware krijgers en hoeders van het gelijk, verworden zelfs de muurbloempjes op Fora vaak tot felle strijders van vooral het eigen gelijk.

  Voor men er erg in heeft, groeperen zich de voorstanders en tegenstanders als zijnde een perfecte weerspiegeling van “hoe het gaat in de echte wereld” en kun je spreken van polarisatie maar bovenal: een verziekte stemming.

  OneMoreThing, alsmede haar zusteruitgave MacFreak zijn fora voor fans, gemaakt door fans van het merk Apple. Laten we in deze electronische wereld niet in de fout gaan door onze welhaast compulsieve drang naar perfectie te vervallen in een taalstrijd waarbij de minderbedeelde taalgebruikers per definitie het onderspit zullen delven, daar zij zich, – verhoudingsgewijs – slechter kunnen bedienen van taal en het gebruik hiervan als instrument.

  Niet allemaal hebben we “Lexicografie” als vrijetijdsbesteding.

  Laten we in deze tijden van grote onzekerheden, polarisatie maar ook van collectieve verdebilisering der samenleving ons als modelburger gedragen en elkaar niet naar het leven staan omwille van onze dwangmatigheid naar perfectie.

  Wij zijn niet perfect, jij bent niet perfect, de website is niet perfect, ons geliefde merk is niet perfect. Dus laten we elkaar niet tot in de perfectie vervelen over het minst opwindende onderwerp bezien in deze context. Immers, echte perfectie is een toestand van matiging en maat.

  Dit gezegd hebbende, wens ik u allen een heel fijne dag; wees lief voor elkaar en niet meer met modder (of zand) gooien.

  Onverminderd met vriendelijke groet,

   

  Doctor Apple

 • Profielfoto
  SvS

  Kortweg: gewoon elkaar respecteren en ook de (tenenkrommende) taalfouten over hoofd zien. Soms typt men te snel of is simpelweg niet goed in (grammaticale) taal. So be it, alle lagen van bevolking bezoekt dit hier. Ik ga ook niet iedereen, die ‘hun hebben‘ of ‘groter als‘ zegt, steeds verbeteren.

  By the way, jammer van de website Apple Archive, ik heb het op tijd bekeken, er waren leuke filmpjes en drukwerk van toen. Heel leuk, waarom zetten ze dit niet om in iets officieels of met ‘trademark’. Het zorgt ervoor dat hart van Apple-fans sneller gaat kloppen. Elk goede merk heeft ‘fanpage’. Jammer.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Hopelijk verschijnt er binnenkort een .torrent met alle ontbrekende videos?:)

 • Profielfoto
  DaveFlash

  slecht nieuws mensen, apple heeft nu maar bij square space de gehele site offline laten trekken, hartstikke zonde…