‘Volgende iPhone-chip wordt kleiner, zuiniger, sneller en… met 5G’

Door: Night - 6 reacties
TSMC maakt A-15 SoC op 5nm voor APple iPhone
Afbeelding: Reuters

Apple’s huisleverancier voor iPhone chips, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ligt naar verluidt op schema om de productie van de A14 Bionic-processor voor de iPhone van 2020 te starten. We verwachten de presentatie van de nieuwe iPhones wederom in september.

Zowel het Chinese Commercial Times als Digitimes kwamen met het nieuws dat de chipmaker tegen het einde van het tweede kwartaal van 2020 de volumeproductie van een nieuwe 5-nanometer-chip zal starten. Die chips zijn gepland voor de iPhone line-up van 2020. Hierdoor wordt de iPhone mogelijk de eerste smartphone die wordt geleverd met een 5nm SoC (System on a Chip).

Wat betekent dit voor iPhone kopers?

Het betekent dat Apple de 2020 iPhones uitrust met een gloednieuwe 5nm A14 Bionic-chip, die wederom kleiner, sneller en energiezuiniger zal zijn. De body van de chip kan kleiner worden gemaakt dan de huidige A13 SoC, die wordt gemaakt met het 7nm-proces. Door miniaturisatie kunnen transistors bij de A14 Bionic SoC dichter bij elkaar staan. De nieuwe 5nm-chip zal hierdoor onder andere betere prestaties kunnen bieden omdat er meer transistors op een chip passen die tegelijkertijd minder warmte produceren. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat de A14 zuiniger kan omspringen met energie.

Daarnaast zal de chip naar alle waarschijnlijkheid ā€“ net als de A12 en A13 ā€“ een geĆÆntegreerde kunstmatige intelligentie en GPU bevatten. Maar de Chinese krant oppert verder dat de 2020 iPhone modellen van Apple waarschijnlijk ook 5G-compatibel zullen zijn.

Apple A14 chip van TSMC op 5nm?
TSMC maakt Apple A14 chip op 5nm (klik/tap voor groter).

TSMC de enige leverancier voor A14 SoC’s

Het lijkt erop dat TSMC opnieuw de enige leverancier van Apple voor de nieuwe iPhone A14-chips zal zijn. Apple liet bij eerdere presentaties al blijken erg trots te zijn dat de laatste twee iPhone-generaties als eerste ter wereld een 7nm (A12 en A13) processor hadden.

Het afgelopen jaar waren er al geruchten dat TSMC bezig was met ‘extreme ultraviolette lithografie’ (EUV). Die techniek is nodig om de nieuwe 5nm-processoren te kunnen produceren. In februari meldde Digitimes dat Apple en TSMC op het punt stonden aan de slag te gaan met een verhoogde miniaturisatie van de processor. Het 5nm-proces zou het ook mogelijk maken om CPU’s te maken die, samen met kleinere Ā batterijen, passen in sommige wearables zoals AR-brillen, oortelefoons en misschien zelfs de Apple Watch 6. Daarnaast zijn de chips op 5nm door hun efficiĆ«ntie ook ideaal voor gebruik in 5G IoT (Internet of Things) apparaten.

Alleen voor de nieuwe Pro iPhones?

Hoewel Apple naar verwachting zijn nieuwe iPhones tijdens zijn traditionele september-event aankondigt, wordt ook verwacht dat het bedrijf ergens in het eerste kwartaal van 2020 een bijgewerkt ‘SE’-model zal uitbrengen. Volgens het voorspellingsrapport dat JPMorgan begin december uitbracht, zou Apple dus wel eens vier 5G-compatibele iPhones kunnen uitbrengen in 2020. Hierdoor lijkt het het meest waarschijnlijke scenario dat de nieuwe ‘SE’ zal beschikken over de huidige 7-nm A13 SoC.

De JPMorgan-analisten denken dat we de nieuwe iPhones met A14 SoC in september 2020 kunnen verwachten. De schermgrootten zullen je niet verrassen. Het zijn de bekende maten 5,4-, 6,7- en 6,1-inch.Ā In het rapport staat ook dat de grootste van de vier modellen wellicht nieuwe camera-technologie biedt. Dat moet op beweging gebaseerde video’s en foto’s van hogere kwaliteit mogelijk te maken. Dat rapport wijkt dus af van eerdere speculaties. Daarin dacht men dat de nieuwe iPhone-modellen enigszins vergelijkbaar zouden zijn met die van 2019. Dus Pro iPhones van 5,4 en 6,7 inch en een goedkopere 6,1-inch iPhone in het midden.

Apple niet de enige die op de 5-nm techniek loert

Apple is niet de enige die naar het nieuwe 5nm-proces kijkt. Huawei kondigde een nieuwe Kirin-processor aan, ook wel de Kirin 1000 genoemd, en is mogelijk de eerste 5nm chipset van het bedrijf. Analisten verwachten dat ook de lancering van die processor ergens in de tweede helft van 2020 zal plaatsvinden. Of Huawei dan ook gelijk een smartphone met de Kirin 1000 zal presenteren, lijkt vooralsnog echter onwaarschijnlijk.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Alleen voor de nieuwe Pro iPhones?

  Nee, ik denk dat de volgende generatie Apple Watch ook van 5 nm chips gebruik zal gaan maken.

 • Profielfoto
  WpV

  ā€œDaarnaast bevat de chip naar alle waarschijnlijkheid een geĆÆntegreerde kunstmatige intelligentie en GPU.ā€

  Ik mis misschien iets maar de A13 en A12 soc hadden de gpu en AI al ā€˜geĆÆntegreerdā€™ dus is een wat vreemde zin aangezien het dus vanzelfsprekend is dat een opvolger dit ook zal hebben…

 • Profielfoto
  WpV

  ā€œDaarnaast zijn de chips op 5nm door hun efficiĆ«ntie ook ideaal voor gebruik in 5G IoT (Internet of Things) apparaten.ā€

  Dit is we heel erg wishful thinking van de schrijver. Huidige generatie 5g chips is om te janken. Hebben we het nog niet eens over de masten. Om een IoT efficiĆ«nt op 5G te krijgen zijn we minimaal 3-5 jaar verder…

 • Profielfoto
  Maarten

  Het kan dan wel 3-5 jaar duren voor het iot goed is, maar als je bedenkt dat veel iPhones worden doorgegeven of tweedehands worden verkocht. Dan is het helemaal niet eens zo gek om het al er in te stoppen. Het zorgt er voor dat de toestellen toekomstbestendig zijn

 • Profielfoto
  steveb

  @WpV
  iPhone is van goeie kwaliteit. Toestel kan makkelijk 5jaar overleven. (Mijn 6S werkt ook nog vlot)
  Ideaal dus dat 5G ingebouwd wordt; zo hebben de providers alweer een reden minder om te wachten met de antennes.

 • Profielfoto
  steveb

  Ik hoop dat isim zijn plaats zal vinden in de A14 soc
  De isim. Is makkelijk 30x kleiner dan de e-sim die we nu in de iPhones hebben.
  Die plaatsnijdt kan vooral voor apple watch
  Veel betekenen.