Lisanne Beijen
Lisanne Beijen App Store 6 december 2019

54 Gemeenten straks niet meer te bereiken via WhatsApp

Vanaf zaterdag (7 december) kun je 54 Nederlandse gemeenten niet meer via WhatsApp bereiken. Dit blijkt uit een rondgang van Nu.nl langs alle 355 Nederlandse gemeenten.

Op dit moment gebruiken 189 gemeenten WhatsApp om vragen te beantwoorden van inwoners. Van die 189 gemeenten stoppen dus 54 gemeenten met het gebruik maken van de dienst. Daarnaast gaan 122 gemeenten door met de zakelijke versie van de chat-app.

WhatsApp klaar met gratis gebruik door gemeenten

De reden voor het stoppen met WhatsApp is dat de gemeenten geen gebruik meer mogen maken van de externe koppeling om inkomende berichten te monitoren. De chat-app wil niet meer dat overheden de service gebruiken en dreigt met juridische stappen.

WhatsApp is een laagdrempelige manier van contact die veel mensen verkiezen boven het plegen van een belletje aan een gemeente. Wanneer je een gemeente belt moet je vrijwel altijd door een keuzemenu navigeren en word je soms in de wacht geplaatst. Dat is iets waar je op WhatsApp geen last van hebt. De laagdrempeligheid van WhatsApp in het contact met een gemeente is iets waar veel mensen over te spreken zijn.

Alternatief is onwerkbaar groot aantal gemeenten

De meeste gemeenten maakten gebruik van een externe API. Dit is een soort koppeling tussen de chatapp en een dashboard waarop de gemeenten hun sociale media kunnen monitoren. Deze externe koppeling mag dus niet meer gebruikt worden volgens het dochterbedrijf van Facebook. Dit betekent dat, mits de gemeenten WhatsApp Business gebruiken, ze alle berichten net als particulieren op één smartphone binnenkrijgen. En dus ook al hun appjes via die ene smartphone moeten versturen.

Klik/tap voor groter

Dat is verre van praktisch en niet werkbaar, vinden 54 gemeenten. En daarom stoppen ze met het gebruiken van de service. Veel van de gemeenten die nu stoppen met de service zijn wel van plan om komend voorjaar over te stappen naar de betaalde versie. Van de overstap naar de betaalde versie van de service merken inwoners niks.

Reageer op artikel:
54 Gemeenten straks niet meer te bereiken via WhatsApp
Sluiten