54 Gemeenten straks niet meer te bereiken via WhatsApp

Door: Lisanne Beijen - 15 reacties
WhatsApp beveiligde chatberichten
(Afbeelding: Ritchie B. Tongo/EPA)

Vanaf zaterdag (7 december) kun je 54 Nederlandse gemeenten niet meer via WhatsApp bereiken. Dit blijkt uit een rondgang van Nu.nl langs alle 355 Nederlandse gemeenten.

Op dit moment gebruiken 189 gemeenten WhatsApp om vragen te beantwoorden van inwoners. Van die 189 gemeenten stoppen dus 54 gemeenten met het gebruik maken van de dienst. Daarnaast gaan 122 gemeenten door met de zakelijke versie van de chat-app.

WhatsApp klaar met gratis gebruik door gemeenten

De reden voor het stoppen met WhatsApp is dat de gemeenten geen gebruik meer mogen maken van de externe koppeling om inkomende berichten te monitoren. De chat-app wil niet meer dat overheden de service gebruiken en dreigt met juridische stappen.

WhatsApp is een laagdrempelige manier van contact die veel mensen verkiezen boven het plegen van een belletje aan een gemeente. Wanneer je een gemeente belt moet je vrijwel altijd door een keuzemenu navigeren en word je soms in de wacht geplaatst. Dat is iets waar je op WhatsApp geen last van hebt. De laagdrempeligheid van WhatsApp in het contact met een gemeente is iets waar veel mensen over te spreken zijn.

Alternatief is onwerkbaar groot aantal gemeenten

De meeste gemeenten maakten gebruik van een externe API. Dit is een soort koppeling tussen de chatapp en een dashboard waarop de gemeenten hun sociale media kunnen monitoren. Deze externe koppeling mag dus niet meer gebruikt worden volgens het dochterbedrijf van Facebook. Dit betekent dat, mits de gemeenten WhatsApp Business gebruiken, ze alle berichten net als particulieren op één smartphone binnenkrijgen. En dus ook al hun appjes via die ene smartphone moeten versturen.

Whatsapp chatberichten
Klik/tap voor groter

Dat is verre van praktisch en niet werkbaar, vinden 54 gemeenten. En daarom stoppen ze met het gebruiken van de service. Veel van de gemeenten die nu stoppen met de service zijn wel van plan om komend voorjaar over te stappen naar de betaalde versie. Van de overstap naar de betaalde versie van de service merken inwoners niks.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Mijn gemeente stopt er ook mee, helaas. ?

  Ik vind het bedroevend dat ze geen goed alternatief aanbieden voordat ze ergens mee stoppen. Zo moeilijk is het niet om klantvriendelijk te zijn. Je hoeft het alleen maar te willen!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waarom appen jullie met je gemeente. Waar moet ik mij daar bij voorstellen?

   

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Meldingen over een scheve stoeptegel in je straat, vragen over het legen van je container of ophaaldagen, waar je subsidie moet aanvragen, etc.

  Naast website, telefoon of post, dus gewoon een communicatiemiddel als elke andere.

 • Profielfoto
  darthvader

  Voor meldingen aan gebruikt onze gemeente FIXI en dat werkt top

 • Profielfoto
  neuerburg

  Zet dan gewoon SMS open. Dan kan je als gemeente alles in je eigen CRM krijgen zonder problemen

 • Profielfoto
  Frans

  neuerburg op 6 december 2019 17:05
  Zet dan gewoon SMS open. Dan kan je als gemeente alles in je eigen CRM krijgen zonder problemen

  Dat werkt niet als de burger een foto van de situatie die hij/zij wil melden wil meesturen.

 • Profielfoto
  Joid

  @ Frans Want met SMS kan je geen foto’s versturen?

 • Profielfoto
  GuZ

  Je bedoeld tenzij ipv mits

 • Profielfoto
  Bas

  Geen mits maar tenzij inderdaad

 • Profielfoto
  Macteach

  GuZ op 6 december 2019 19:12
  Je bedoeld tenzij ipv mits

  En jij bedoelt ‘Je bedoelt’ neem ik aan:-)

 • Profielfoto
  Papjes

  Whatsapp is out, Fixi in! Bevalt goed!

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Een e-mail sturen anders?

  het grote nadeel van whatsapp is dat het een gesloten protocol is, in tegenstelling tot e-mail. Het lijkt mij geen goed idee dat we meer en meer afhankelijk worden van een gesloten protocol, in eigendom van één onbetrouwbaar bedrijf.

 • Profielfoto
  Jorik

  In o.a. Eindhoven hebben ze de BuitenBeter app, werkt hier top. Foto en locatie kun je zo makkelijk doorsturen.

 • Profielfoto
  hagar2008

  In België is Whatsapp niet ingeburgerd om overheden te contacteren of buurtnetwerken te organiseren. Vind ik niet erg: het is een app van Facebook en mag van mij verdwijnen. Helaas gebruikt zowat iedereen het in België voor persoonlijke communicatie. Dat en FB Messenger:-(

 • Profielfoto
  Cenobyte

  hagar2008 op 8 december 2019 16:48
  In België is Whatsapp niet ingeburgerd om overheden te contacteren of buurtnetwerken te organiseren. Vind ik niet erg: het is een app van Facebook en mag van mij verdwijnen. Helaas gebruikt zowat iedereen het in België voor persoonlijke communicatie. Dat en FB Messenger:-(

  Waarom “helaas”? Ben je bang dat je Herpes of een Hernia krijgt van het appen met Whatsapp? Wees niet bang: dat gebeurt niet hoor. Je gaat er hooguit verkeerd van spellen:-D