Wachtwoord gestolen? Google Chrome laat het je vanaf nu weten!

Door: Wesley Akkerman - 4 reacties
Google Chrome
(Afbeelding: Pixabay/ Google, bewerking: OMT)

Versie 79 van Google Chrome is uitgebracht voor computers. Het programma kan je nu waarschuwen wanneer je wachtwoord gestolen is, door bijvoorbeeld een datalek bij een bedrijf. De update wordt nu naar alle gebruikers van de browser uitgerold.

Eerder bracht Google al een aparte extensie voor de browser uit waarmee je kon controleren of je wachtwoorden buitgemaakt waren. Dat kan sinds kort ook met een tool die je vindt in de wachtwoordmanager van de populaire browser. Maar nu gaat de zoekmachinegigant dus een stap verder door gebruikers actief te waarschuwen wanneer nodig.

Google Chrome waarschuwt gebruikers

Je vindt de nieuwe opties voor de Chrome-browser in de instellingen van synchronisatie en meer. Ga daarvoor naar de instellingen van de browser, klik links in het menu op Geavanceerd en druk daarna op Privacy en beveiliging. Bovenaan staat dan Synchronisatie en Google-services. Heb je de nieuwste versie van Chrome binnen, dan tref je daar alle opties aan.

Google slaat kopieën van de wachtwoorden van gebruikers op door ze sterk te beveiligen en te versleutelen. Mocht de versleutelde kopie herkend worden op een website of dienst waar een datalek geweest is, dan krijg je vanzelf de melding dat je wachtwoord buitgemaakt is.

Google Chrome browser
(Bron: ANP. Foto door Denis Charlet / AFP)

Meer opties tegen phishing

Daarnaast zijn er meer maatregelen getroffen tegen phishing, waarbij criminelen vaak op slinkse wijze je wachtwoord proberen te achterhalen. De beveiliging vindt nu plaats in real-time, dus zonder vertraging. Dat houdt in dat Google in dit geval tot dertig procent vaker mensen kan waarschuwen.

Voorheen gebruikt de zoekmachinegigant hiervoor een website die elke dertig minuten ververste. Echter, criminelen konden hier slim mee omgaan door constant de locatie van zo’n pagina te veranderen of te verbergen voor Google-crawlers (waarmee websites en pagina’s automatisch doorzocht worden).

Als laatste heeft Google Chrome een betere ondersteuning voor meerdere profielen gekregen. Je kunt de browser al gebruiken met meerdere personen door op je eigen profiel in te loggen, maar nu is er een betere visuele indicator die laat zien wie ingelogd is. De update wordt nu uitgerold en zal in de komende weken bij iedereen arriveren.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Google weet alles;)

 • Profielfoto
  arno1975

  Google weet alles voordat jij het van jezelf weet

 • Profielfoto
  Shmoo

  Echt wel. Vorige weet moest ik pinnen. Steek mijn bankpas in de automaat. Fuck wat was de pincode ook al weer, normaal blaas ik alleen maar automaten op, pinnen op de traditionele manier doe je nooit meer.  Ik bel Google, krijg ik Bianca aan de lijn en ze zegt, “Shmoo je pincode is 1731”. Tja, das toch wel handig zo’n bedrijf. 💪

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik kreeg zelfs een mailtje dat mijn buurman blijkbaar mijn pincode weet en mijn kat weet waar zijn snoepjes verborgen zijn. Gewoon eng…