Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 21 december 2019

Waakhond weerlegt claim dat iPhone 7 te hoog stralingsniveau heeft

In augustus werd geclaimd dat de iPhone 7 een veel te hoog stralingsniveau zou hebben nadat er extra beproevingen uitgevoerd werden. Datzelfde zou gelden voor de opvolger, namelijk de iPhone 8, en enkele smartphones die op het Android-besturingssysteem draaien.

De Amerikaanse krant Chicago Tribune liet in augustus van dit jaar extra beproevingen uitvoeren, nadat er meldingen waren binnengekomen over het voorval. Die beproevingen waren geheel gedaan volgens de federale richtlijnen in een geaccrediteerd lab. De krant testte daarnaast nog drie andere, gloednieuwe smartphones. Zo sloten ze uit dat het niet om een kapot model kon gaan.

Hoog stralingsniveau van iPhone 7

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de iPhone 7 een veel te hoog stralingsniveau zou hebben, hoger dan maximaal is toegestaan volgens de wet. Bovendien zou het niveau een verdubbeling zijn met wat Apple als resultaat aandraagt. Ditzelfde zou gelden voor de iPhone 8 na een enkele test. Toen men de test echter herhaalde, vielen de resultaten weer mee.

Daarnaast zouden drie Android-smartphones van Samsung ook een veel te hoog stralingsniveau kennen. Reden genoeg voor de FCC, de Amerikaanse communicatiewaakhond, om de boel eens te controleren. Dit is wel een zeldzaam geval, want normaal gebeurt dit niet.

Apple weerlegt claim

Apple weerlegde de claim al eerder. De tech-gigant zei destijds dat de resultaten inaccuraat waren. Dat zou komen omdat de onderzoekers niet op eenzelfde manier toegang hebben tot iPhones zoals Apple dat heeft. Daardoor kan het inderdaad zo zijn dat er andere resultaten gemeten werden.

De Amerikaanse Federal Communications Commission heeft uiteindelijk zelf ook extra tests uitgevoerd in de afgelopen vier maanden. De FCC concudeert dat beide genoemde iPhones en de Samsung Galaxy-modellen, niet voorbij de grens van maximale bestraling gaan. Dat laat Bloomberg nu weten op Twitter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waakhond weerlegt claim dat iPhone 7 te hoog stralingsniveau heeft
Sluiten