Waakhond weerlegt claim dat iPhone 7 te hoog stralingsniveau heeft

Door: Wesley Akkerman - 5 reacties
iPhone 9 ontwerp
(Afbeelding: Pixabay)

In augustus werd geclaimd dat de iPhone 7 een veel te hoog stralingsniveau zou hebben nadat er extra beproevingen uitgevoerd werden. Datzelfde zou gelden voor de opvolger, namelijk de iPhone 8, en enkele smartphones die op het Android-besturingssysteem draaien.

De Amerikaanse krant Chicago Tribune liet in augustus van dit jaar extra beproevingen uitvoeren, nadat er meldingen waren binnengekomen over het voorval. Die beproevingen waren geheel gedaan volgens de federale richtlijnen in een geaccrediteerd lab. De krant testte daarnaast nog drie andere, gloednieuwe smartphones. Zo sloten ze uit dat het niet om een kapot model kon gaan.

Hoog stralingsniveau van iPhone 7

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de iPhone 7 een veel te hoog stralingsniveau zou hebben, hoger dan maximaal is toegestaan volgens de wet. Bovendien zou het niveau een verdubbeling zijn met wat Apple als resultaat aandraagt. Ditzelfde zou gelden voor de iPhone 8 na een enkele test. Toen men de test echter herhaalde, vielen de resultaten weer mee.

Daarnaast zouden drie Android-smartphones van Samsung ook een veel te hoog stralingsniveau kennen. Reden genoeg voor de FCC, de Amerikaanse communicatiewaakhond, om de boel eens te controleren. Dit is wel een zeldzaam geval, want normaal gebeurt dit niet.

Apple weerlegt claim

Apple weerlegde de claim al eerder. De tech-gigant zei destijds dat de resultaten inaccuraat waren. Dat zou komen omdat de onderzoekers niet op eenzelfde manier toegang hebben tot iPhones zoals Apple dat heeft. Daardoor kan het inderdaad zo zijn dat er andere resultaten gemeten werden.

De Amerikaanse Federal Communications Commission heeft uiteindelijk zelf ook extra tests uitgevoerd in de afgelopen vier maanden. De FCC concudeert dat beide genoemde iPhones en de Samsung Galaxy-modellen, niet voorbij de grens van maximale bestraling gaan. Dat laat Bloomberg nu weten op Twitter.

Bloomberg

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Sannetju

  Nu dit weer pffffffff🤥

 • Profielfoto
  farl4web

  Goed dat ze dit blijven monitoren. Beter extra controleren dan dat over 20 jaar gezondheidsklachten krijgen van overdosis stralingen.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  De Amerikaanse krant Chicago Tribune liet in augustus van dit jaar extra beproevingen uitvoeren, nadat er meldingen waren binnengekomen (…)

  Beproevingen uitvoeren ( 😳) is een vorm van martelen of in elk geval iets doen wat onaangenaam is.

  Proeven uitvoeren is iets testen.

  Ik denk dat dit laatste is bedoeld. 🤓

 • Profielfoto
  csteelooper

  farl4web op 21 december 2019 11:42
  Goed dat ze dit blijven monitoren. Beter extra controleren dan dat over 20 jaar gezondheidsklachten krijgen van overdosis stralingen.

  Die zogenaamde overdosis straling hebben we al láng gehad, en dat gaat bovendien tot op de dag van vandaag door. Maar wie denkt dat de individuele toestellen de boosdoener zijn, heeft het mis… Al vanaf 3G (of moet ik zeggen met náme 3G) is een heus stralingskanon. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is 4G ten opzichte van 3G juist minder “schadelijk”. Over 5G valt wat dat betreft weinig te zeggen; het aantal masten (zendlocaties) is vele malen groter, maar het vermogen per locatie ligt wel weer lager dan 4G. Het is mede daarom dat men ook een milieu-argument gebruikt om 5G aan de man te brengen.

  Desalniettemin zijn er natuurlijk al vele andere bronnen van straling te benoemen. Telecom is tegenwoordig een grote factor, maar bij lange niet de enige. Dus voor de mensen die denken dat er nu onderhand een overdosis straling aankomt heb ik slecht nieuws: dat punt zijn we al zo’n 20 jaar geleden ruimschoots gepasseerd. En je eigen toestelletje had daar nauwelijks nog een factor van belang in.

 • Profielfoto
  iNicky

  De tech-gigant zei destijds dat de resultaten inaccuraat waren. Dat zou komen omdat de onderzoekers niet op eenzelfde manier toegang hebben tot iPhones zoals Apple dat heeft. Daardoor kan het inderdaad zo zijn dat er andere resultaten gemeten werden.

  Huh? Zit er dan toch een achterdeurtje in een iPhone? En wat voor soort toegang heb ik als eenvoudige gebruiker? Een met een laag of juist superhoog stralingsniveau?