Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 2 december 2019

‘Volgend jaar mini-LED in iPad en MacBook’

Eerder schreven we al over de voorspelling van betrouwbare analist Ming-Chi Kuo dat Apple de komende tijd zal overgaan op mini-LED. Nu kunnen we melden dat Kuo een nieuwe voorspelling rondom de nieuwe schermtechniek heeft gedaan. Volgens de analist kondigt Apple in het derde kwartaal van 2020 nieuwe iPad- en MacBook-modellen aan die voorzien zijn van mini-LED.

De 12,9-inch iPad Pro is als eerste aan de beurt, schrijft de bron in zijn nieuwste publicatie. Die is volgens de verwachting dan ook voorzien van Apples nieuwste processor: de A14X. Daarna is de 16-inch MacBook Pro aan de beurt voor een upgrade naar mini-LED, als we analist mogen geloven. In de komende drie jaar zullen er vier tot zes Apple-producten zijn die het nieuwe scherm bezitten. De verwachting is dan ook dat het een flinke boost zal geven aan de markt van mini-LED-producenten.

Apple stapt over naar mini-LED

De verbetering van LED zou significant zijn. In onderzoeksnota voor de TF International Securities is te lezen dat de iPad- en  MacBook-displays zo’n 10.000 LEDs gebruiken. Dit in vergelijking met de 576 LEDs die gebruikt gaan worden in de aankomende Pro Display XDR. Volgens Kuo is iedere LED in dit scherm kleiner dan 200 microns. Dat is een stuk kleiner dan de LEDs die gebruikt worden in de Pro Display XDR.

Phil Schiller Google Chromebook
Klik/tap voor groter

Kuo vertelt in zijn rapportage dat mini-LED de eerste keuze van Apple zal worden. Ondanks het feit dat de massaproductie van middelgrote OLED-schermen alleen maar verbeterd is en deze qua kleur een beetje op hetzelfde niveau zitten als dat van mini-LED, zal de voorkeur wel bij die laatste liggen. Vermoedelijk om minder afhankelijk te worden van een grote concurrent. Samsung levert namelijk de huidige OLED-schermen aan Apple, en daar wil het bedrijf op termijn waarschijnlijk vanaf. Zo’n ontwikkeling zien we ook in chips en modems. Er zijn ook positieve gevolgen voor de kwaliteit. Zo zou Apple mini-LED displays het liefst willen gebruiken om inbranding tegen te gaan.

Reageer op artikel:
‘Volgend jaar mini-LED in iPad en MacBook’
Sluiten