Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 4 december 2019

Touch ID keert terug: ‘iPhone 12 krijgt vingerscanner onder het scherm’

Met de komst van de iPhone 10 nam Apple afscheid van Touch ID. De mogelijkheid om te ontgrendelen met je vingerafdruk verdween en werd definitief vervangen door Face ID. Een keuze waar niet iedereen blij mee was. Een grote groep iPhone-gebruikers wil deze functie graag terugzien, en als de geruchten kloppen, gaat Apple deze mensen heel blij maken.

Volgens een aantal rapporten van de Economic Daily News gaat een vertegenwoordiger van Apple volgende week om tafel met iemand van GIS. Dit is een fabrikant uit Taiwan die zich onder andere bezighoudt met touchscreens. Volgens insiders gaan ze bespreken of het mogelijk is om de 2020 iPhone uit te rusten met een vingerafdrukscanner onder het scherm.

Qualcomm zorgt voor terugkeer Touch ID

Naast Apple en GIS is er nog een partij betrokken bij de deal. Qualcomm lijkt namelijk de partij te zijn die de daadwerkelijke vingerafdrukscanners gaat leveren. Zij gaan nauw samenwerken met GIS om de terugkeer van Touch ID mogelijk te maken. Het doel is om in 2020 deze techniek te introduceren, maar er wordt ook al rekening gehouden dat dit pas in 2021 gaat gebeuren.

Qualcomm iPhone Touch ID Apple vingerafdrukscanner
Klik/tap voor groter.

Om de veiligheid te waarborgen zal er gebruik gemaakt gaan worden van een ultrasonic vingerafdrukscanner. Deze maakt door middel van trillingen een 3D afdruk van je vinger. Dit is veiliger dan de optische vingerafdrukscanner. Dit alternatief maakt slechts een 2D print van je vingertopje.

Vingerafdrukscanner over het gehele scherm

Beide varianten zijn al op de markt te vinden. Zo zijn de Galaxy S10 en de Galaxy Note10 uitgerust met een ultrasonische scanner. Deze is gemaakt door Qualcomm, maar zal niet één op één overgezet worden naar de iPhone. Volgens het rapport wordt er voor Apple gewerkt aan een geavanceerdere versie van de techniek.

Dit moet er niet alleen voor gaan zorgen dat deze veiliger is, maar ook gemakkelijker om te gebruiken. Zo wordt er beweerd dat de vingerafdrukscanner over het hele scherm zit. Het maakt dan dus niet meer uit waar jij je vinger neerlegt. Inmiddels heeft Qualcomm bevestigd dat ze een nieuwe versie hebben ontwikkeld die 17x zo groot is als die van de Galaxy S10.

5G in de iPhone 12

Het lijkt er dus op Qualcomm een nog grotere rol gaat spelen binnen de nieuwe iPhone. Naast deze vingerafdrukscanner gaat het bedrijf volgens geruchten namelijk ook 5G chips leveren voor de nieuwe iPhone die in 2020 moet gaan verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Touch ID keert terug: ‘iPhone 12 krijgt vingerscanner onder het scherm’
Sluiten