Touch ID keert terug: ‘iPhone 12 krijgt vingerscanner onder het scherm’

Door: Thomas Aalderink - 13 reacties
Touch id Apple iPhone 2020
Afbeelding: Apple

Met de komst van de iPhone 10 nam Apple afscheid van Touch ID. De mogelijkheid om te ontgrendelen met je vingerafdruk verdween en werd definitief vervangen door Face ID. Een keuze waar niet iedereen blij mee was. Een grote groep iPhone-gebruikers wil deze functie graag terugzien, en als de geruchten kloppen, gaat Apple deze mensen heel blij maken.

Volgens een aantal rapporten van de Economic Daily News gaat een vertegenwoordiger van Apple volgende week om tafel met iemand van GIS. Dit is een fabrikant uit Taiwan die zich onder andere bezighoudt met touchscreens. Volgens insiders gaan ze bespreken of het mogelijk is om de 2020 iPhone uit te rusten met een vingerafdrukscanner onder het scherm.

Qualcomm zorgt voor terugkeer Touch ID

Naast Apple en GIS is er nog een partij betrokken bij de deal. Qualcomm lijkt namelijk de partij te zijn die de daadwerkelijke vingerafdrukscanners gaat leveren. Zij gaan nauw samenwerken met GIS om de terugkeer van Touch ID mogelijk te maken. Het doel is om in 2020 deze techniek te introduceren, maar er wordt ook al rekening gehouden dat dit pas in 2021 gaat gebeuren.

Qualcomm iPhone Touch ID Apple vingerafdrukscanner
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: EPA / Long Wei)

Om de veiligheid te waarborgen zal er gebruik gemaakt gaan worden van een ultrasonic vingerafdrukscanner. Deze maakt door middel van trillingen een 3D afdruk van je vinger. Dit is veiliger dan de optische vingerafdrukscanner. Dit alternatief maakt slechts een 2D print van je vingertopje.

Vingerafdrukscanner over het gehele scherm

Beide varianten zijn al op de markt te vinden. Zo zijn de Galaxy S10 en de Galaxy Note10 uitgerust met een ultrasonische scanner. Deze is gemaakt door Qualcomm, maar zal niet één op één overgezet worden naar de iPhone. Volgens het rapport wordt er voor Apple gewerkt aan een geavanceerdere versie van de techniek.

Dit moet er niet alleen voor gaan zorgen dat deze veiliger is, maar ook gemakkelijker om te gebruiken. Zo wordt er beweerd dat de vingerafdrukscanner over het hele scherm zit. Het maakt dan dus niet meer uit waar jij je vinger neerlegt. Inmiddels heeft Qualcomm bevestigd dat ze een nieuwe versie hebben ontwikkeld die 17x zo groot is als die van de Galaxy S10.

5G in de iPhone 12

Het lijkt er dus op Qualcomm een nog grotere rol gaat spelen binnen de nieuwe iPhone. Naast deze vingerafdrukscanner gaat het bedrijf volgens geruchten namelijk ook 5G chips leveren voor de nieuwe iPhone die in 2020 moet gaan verschijnen.

MacRumors

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Niets tegen een terugkeer op tegen uiteraard, maar ik mis het wel niet. Faceid is mss het beste wat Apple laatste drie jaar gerealiseerd heeft. Heel af en toe – op je zij liggen in bed – of tijdens rare verboden manoeuvres in de auto, zou het handig kunnen zijn.

  Maar je zou kunnen stellen dat als Face ID niet volstaat je vermoedelijk iets aan het doen bent, waarbij je beter geen smartphone kan gebruiken. (Slapen – autorijden – vergaderen met andere mensen – …)

 • Profielfoto
  csteelooper

  Waarom toch…? Ik ben eigenlijk nog steeds heel tevreden met m’n iPhone 6s, maar áls er een ding is wat ik mis, is het Face ID. En nu wil Apple Touch ID terugbrengen? Als dat dan maar niet ten koste gaat ván Face ID. Ik heb Face ID op m’n iPad Pro en vind het eigenlijk veel handiger dan Touch ID. Hoewel elk van de twee weer handiger is dan het intoetsen van je toegangscode…

 • Profielfoto
  RW076

  Die 5G mogen ze houden, maar van Face-ID moeten ze echt afblijven. Is zo veel fijner dan touch-ID.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik heb geen ervaring met Face-ID, heb nog een iPhone 6, maar Touch-ID vind ik heel handig, vooral bij gebruik van Apple Pay. Dat gaat bij mij zo. Ik houd mijn iPhone boven het betaalapparaat, de iPhone ontwaakt en het scherm toon mijn twee betaalpassen, ik kies de pas waarmee ik wil betalen, leg mijn vinger op de Touch-ID sensor en de betaling wordt geautoriseerd. Tijdens het hele proces kan ik mijn iPhone met één hand boven het betaalapparaat houden.

  Ik vraag me al een tijdje af, hoe zou dit gaan met Face-ID, betalen wanneer je twee passen in je Wallet hebt? Hoe autoriseer je dan een betaling met de juiste pas? Moet je dan je iPhone van het betaalapparaat naar je gezicht brengen en weer terug of moet je even voorover buigen en naar je iPhone kijken? Hoe gaat dat met Face-ID? Iemand daar ervaring mee?

 • Profielfoto
  ¿`„

  Melle op 4 december 2019 15:10
  Niets tegen een terugkeer op tegen uiteraard, maar ik mis het wel niet. Faceid is mss het beste wat Apple laatste drie jaar gerealiseerd heeft. Heel af en toe – op je zij liggen in bed – of tijdens rare verboden manoeuvres in de auto, zou het handig kunnen zijn.

  Maar je zou kunnen stellen dat als Face ID niet volstaat je vermoedelijk iets aan het doen bent, waarbij je beter geen smartphone kan gebruiken. (Slapen – autorijden – vergaderen met andere mensen – …)

  Nou dat leest weer lekker

 • Profielfoto
  pim939

  Frans op 4 december 2019 21:30
  Ik heb geen ervaring met Face-ID, heb nog een iPhone 6, maar Touch-ID vind ik heel handig, vooral bij gebruik van Apple Pay. Dat gaat bij mij zo. Ik houd mijn iPhone boven het betaalapparaat, de iPhone ontwaakt en het scherm toon mijn twee betaalpassen, ik kies de pas waarmee ik wil betalen, leg mijn vinger op de Touch-ID sensor en de betaling wordt geautoriseerd. Tijdens het hele proces kan ik mijn iPhone met één hand boven het betaalapparaat houden.

  Ik vraag me al een tijdje af, hoe zou dit gaan met Face-ID, betalen wanneer je twee passen in je Wallet hebt? Hoe autoriseer je dan een betaling met de juiste pas? Moet je dan je iPhone van het betaalapparaat naar je gezicht brengen en weer terug of moet je even voorover buigen en naar je iPhone kijken? Hoe gaat dat met Face-ID? Iemand daar ervaring mee?

  Hoe ik het altijd doe: twee keer snel de aan/uit knop indrukken om Apple Pay te openen, betaalpas selecteren die ik gebruiken wil en hij is al klaar om te gebruiken. Face ID werkt zo snel dat bij het selecteren van de juiste betaalpas hij al gecheckt heeft dat ik het ben.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Hey Siri, pay the bill””

 • Profielfoto
  gipsman

  Face ID werkt beter, het werkt zo goed als altijd. Met Touch ID heb ik problemen, bv. bij een kwetsuur aan de vinger (door tuinwerk bv.), vuil of vet op de vingertop of op de home button, slordig plaatsen van de vingertop bv. in een foutieve hoek vergeleken met de originele instelling van Touch ID. Deze afwijkingen heb ik nog nooit gehad bij Face ID. Anderzijds: een cijfercode moet altijd blijven bestaan vind ik, cfr. het recente topic op macfreak.nl van iemand wiens vader overleden is; hij heeft de code niet, maar het was mogelijk geweest om met de code de iPhone van zijn vader te ontgrendelen, wat met Touch of Face ID niet kan.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Twee keer drukken op knopje, Face ID herkent je en toont passen, selecteer pas, hou toestel bij apparaat. Zelfde als op AppleWatch behalve Face ID

 • Profielfoto
  Juistemm

  Ja!!! Dit is toch goud. Face ID is top, maar maak vaak mee dat ik niet voor mijn telefoon zit oid en dat hij niet unlocked.

 • Profielfoto
  DBIW

  Gaan ze toch Samsung achterna. Wat een verassing… Maar goed voor de gebruiker want Touch ID untrasoon is sneller, accurater en veiliger dan Face ID. En je hebt geen lelijke notch nodig met overbodig veel sensors.

  En Qualcomm werkt hier helemaal niet ‘speciaal’ voor Apple aan. Wat een kul. Die grotere sensor is al ontwikkelt en komt in de S11. Daarnaast is Samsung de enige die het nu heeft en was Samsung de launch customer, maar ongetwijfeld zullen Apple en de schaapjes weer claimen dat ze het wiel opnieuw uitgevonden hebben. Het patent voor herkenning op het hele scherm is ook al jaren in handen van Samsung toen Apple druk bezig was met het promoten van Face ID.

 • Profielfoto
  Frans

  @ pim & alexander,

  Dank voor de uitleg!:-)

 • Profielfoto
  Starred

  Ik zou dit wel verwelkomen.
  Face ID werkt te vaak net niet goed bij mij. Wisselende houding, zonnebril, baard, etc herkent ie niet goed en ook in de auto werkt Face ID niet optimaal