Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 29 december 2019
Leestijd: 8 minuten

Top tien van tien jaar Apple in onderwijs en bedrijfsomgeving

Tegen het einde van het jaar duiken overal lijstjes op, ook op OMT, van de beste en slechtste Apple producten van de afgelopen tijd. Nu we weer een decennium aan het afronden zijn, is één trend duidelijk: de groei van Apple binnen het bedrijfsleven. Tijd dus voor wederom een lijstje. Ditmaal van de top tien van Apple innovaties voor het bedrijfsleven en het onderwijs.

Apple is aardig succesvol bij bedrijven. Tijdens de JNUC 2019 werd bekendgemaakt dat alle Fortune 500-bedrijven Apple-producten gebruiken. Er zijn inmiddels bedrijven die enterprise security-tools bouwen voor macOS. En bij IBM zien we dat hun werknemers die macOS gebruiken, over het algemeen ook beter presteren. Je kan dus wel zeggen dat het een prachtig decennium geweest voor Apple.

Tijd dus, om te kijken naar de top tien van Apple producten en diensten voor het bedrijfsleven en onderwijs.

10. iOS

De App Store op een iOS-device
Klik/tap voor groter.

Als je denkt dat iOS al werd uitgebracht vóór 2010, heb je helemaal gelijk. Het werd echter pas in 2011, met de release van iOS 4, hernoemd tot iOS. Het gaf aan dat het iPhone OS meer zou worden dan alleen een besturingssysteem voor de telefoon. Hoewel iOS 4 achteraf gezien geen opzienbarende release was, zal dit symbolische gebaar in de boeken gaan als de echte kick-off van de mobiliteits-revolutie in het bedrijfsleven en het onderwijs. iOS zou uiteindelijk ook de weg vrijmaken voor zijn broertje, iPadOS.

9. OTA updates

publieke bèta iOS 13
Klik/tap voor groter.

In iOS 5 konden gebruikers voor het eerst hun apparaten draadloos updaten. Deze functionaliteit betekende dat enterprise- en onderwijs-klanten nu apparaten konden updaten zonder dat ze aan iTunes gekoppeld hoefden te worden en dat lange proces moesten doorlopen.

Hoewel toekomstige updates systemen voor beheer van mobiele apparaten in staat zouden stellen de updates te forceren of uit te stellen (waardoor IT nóg meer keuze zou krijgen), legden de OTA-updates van iOS 5 de basis voor een toekomst waarin iOS geen macOS meer nodig had. Als je een IT specialist bent, die tijd heeft besteed aan het met de hand bijwerken van tientallen apparaten, weet je gewoon dat software-update functie ongetwijfeld een plaats in de top tien van Apple innovaties verdient.

8. AirDrop

Klik/tap voor groter.

Hoewel het in het begin nogal buggy was, is AirDrop een fundamentele technologie in de klas geworden. Het maakt het voor docenten en studenten kinderlijk eenvoudig om inhoud te delen zonder een synchronisatieoplossing. Zelfs een snelle wifi is niet nodig. Als een student snel een groot iMovie-bestand moet delen, kan hij deze eenvoudig exporteren en delen via AirDrop. Airdrop gebruikt bluetooth om het bestand snel van het ene naar het andere apparaat te sturen. Vóór AirDrop was je afhankelijk van hacks zoals gebruik van gedeelde Dropbox-mappen. Het lijkt misschien een kleine update, maar het hoort echt thuis op een Apple top tien-lijst van bedrijfsinnovaties.

7. AirPlay

Klik/tap voor groter.

Je kan AirPlay misschien als een technologie voor thuis omschrijven. Toch hoort het absoluut thuis in de top tien van Apple’s innovatielijst. Oorspronkelijk uitgebracht als AirTunes in 2004, zag AirPlay in 2010 het daglicht. Het is van fundamenteel belang geweest in het onderwijs en de onderneming.

Met AirPlay kon men nu eenvoudig apparaten draadloos aansluiten op een Apple TV. Zo konden mensen in vergaderruimtes en studenten in de klas inhoud delen op een groter scherm. AirPlay 2 is uitgebracht in 2018 en wordt nog steeds intensief gebruikt in veel bedrijven en onderwijs-instellingen. We hopen alleen dat Apple in 2020 een goedkopere ‘Apple TV Light’ uitbrengt voor organisaties die gewoon alleen AirPlay 2 willen gebruiken en geen andere toeters en bellen nodig hebben.

6. Gratis OS-updates

macOS 13.1 High Sierra
Klik/tap voor groter.

Apple’s overstap naar gratis OS-updates heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de groei binnen het bedrijfsleven. Het was voorheen een belangrijke reden voor IT-afdelingen om het besturingssysteem van een computer niet te upgraden: de kosten. Stel je een Mac OS X-upgrade van 129 euro voor. Stel je daarna voor dat je 500 machines hebt. Dat is veel geld voor een besturingssysteem dat een bedrijf waarschijnlijk niet direct ook geld opleverde. Daarnaast veroorzaakte zo’n update ook technische problemen en vereiste nieuwe training. Omdat de upgrade op een schijf kwam, zou het waarschijnlijk lastig zijn om het via het netwerk te implementeren (als het überhaupt al mogelijk was). Zouden IT-afdelingen € 65.000 willen uitgeven om 500 machines te upgraden voor slechts een paar nieuwe Dashboard-widgets? Wij denken van niet.

In een altijd via internet verbonden wereld betekenen gratis OS-updates dat IT-afdelingen altijd de nieuwste beveiligingsupdates kunnen hebben zonder zich zorgen te maken over de kosten. In combinatie met zero-day OS-ondersteuning van bedrijven zoals Jamf, is het niet langer eng om de nieuwste updates te installeren.

5. Toewijzing op basis van een apparaat

Klik/tap voor groter.

Voor veel onderwijs-klanten was de implementatie van apps via MDM moeilijk omdat hun jongere studenten geen Apple ID’s hadden. De op apparaten gebaseerde app-toewijzing is uitgebracht in iOS 9 en macOS 10.11. IT-afdelingen konden nu een app naar een apparaat pushen, ongeacht of een Apple ID op het apparaat is ingelogd of niet. Ook kan zo’n app weer snel ook van een apparaat gehaald worden, als het niet langer nodig was.

Een perfect voorbeeld van het nut hiervan is als je een dure app hebt die je maar met één klas tegelijk wilt gebruiken. Apple heeft het eenvoudig gemaakt om alleen het exacte aantal licenties te kopen die je nodig hebt. Deze kan je dan op een set iPads installeren zonder interactie van de eindgebruiker en deze vervolgens ook terugtrekken als je er klaar mee bent. Voor veel onderwijsinstellingen is deze innovatie dan ook waarschijnlijk de nummer één op een Apple-top tien-lijst met bedrijfsinnovaties, maar of dat ook voor bedrijven geldt? Vandaar een plekje op de vijfde plaats.

4. Bestanden-app voor iOS

iOS 13 bestanden app lokaal
Klik/tap voor groter.

Als onderdeel van iOS 13 heeft Apple de app Bestanden uitgebracht met ondersteuning voor integratie met derden. De app Bestanden is sterk geïntegreerd in iOS en voelt dus net zo native als de Finder op macOS. Apps zoals Google Drive en OneDrive konden naast iCloud in de bestanden-app verschijnen zodat gebruikers met hun eigen gegevens konden werken. In plaats van persoonlijke gegevens op een andere plaats dan werkdocumenten te moeten beheren, kon je ze nu in dezelfde app beheren, net zoals in macOS.

Hoewel Bestanden niet altijd de meest stabiele app is geweest, zal het het uiterst belangrijk Apple onderdeel in het bedrijfsleven en het onderwijs van de toekomst zijn. Ongeacht de oplossing voor het synchroniseren van bestanden, kunt je gebruikmaken van alle native aspecten van de app die in iOS is ingebouwd.

3. iPad multitasking in iOS 11

ipadOS 13.2 multitasking 001
Klik/tap voor groter.

Hoewel het een uitdaging bleef om te gebruiken na de eerste introductie in iOS 9, brachten de multitasking-functies in iOS 11 de iPad op de juiste weg. De iPad kon nu veel meer taken uitvoeren waarvoor normaal gesproken een Mac nodig zou zijn. iOS 11 bracht een nieuwe Dock, multitasking met Drag en Drop, en meer. Hoewel het instellen van de multitasking-iPad nog steeds niet perfect is, bleef Apple eraan werken om de kracht en eenvoud van iOS optimaal in te zetten.

2. Volume-aankoopprogramma

Apple VPP
Klik/tap voor groter.

We konden de exacte releasedatum van het Volume aankoop-programma van Apple niet achterhalen, maar het moet ergens rond 2011/2012 zijn geweest. Het werkte met Apple Configurator en compatibele MDM-leveranciers. Het bood een manier voor IT-afdelingen om apps in bulk te kopen en in te zetten en zo te besparen. Het is nu inmiddels vervangen door Apple Schoolwerk en Apple Business Manager, maar het was een fundamentele technologie voor iOS- en macOS-beheer.

1. API’s voor beheer van mobiele apparaten

Apple MDM API's
Klik/tap voor groter.

Het kan haast niets anders: de nummer één op een Apple-top tien-lijst van bedrijfsinnovatie moeten de MDM-API’s zijn. Op iOS heeft Apple jaar na jaar in hoog tempo geïnnoveerd om IT-afdelingen betere controle en beheersbaarheid van hun apparatenpark te geven. Een paar van de belangrijkste zijn apparaten met toezicht, Single app-modus, Per-app VPN, zero-touch implementatie, een lange lijst met beperkingen en nog veel meer. De toewijding van Apple aan zijn MDM-API’s is een van de belangrijkste onderdelen van zijn groeistrategie voor bedrijven.

De samenvatting van Apple’s top tien bedrijfsinnovaties

Het is zowel voor Apple als voor het onderwijs en bedrijven een geweldig decennium geweest. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in hun hardware, software en met de steun van externe partners zoals Jamf, konden ze in alle Fortune 500-organisaties worden ingezet. In de GIF hieronder zijn die enkele dingen te zien die Apple heeft gebouwd, om zakelijke klanten van dienst te zijn. Het zijn foto’s, gemaakt door 9to5Mac, tijdens de laatste JNUC conferentie.

Klik/tap voor groter.

Volgens mij zijn de belangrijkste dingen in deze top tien van Apple’s innovaties wel behandeld. Als jij in de IT werkt, horen we graag jouw mening over de innovaties van Apple die jouw leven gemakkelijker hebben gemaakt en of we iets vergeten zijn…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Top tien van tien jaar Apple in onderwijs en bedrijfsomgeving
Sluiten