Tim Cook wil Trump aan klimaatakkoord houden

Door: Dennis Hoogeveen - 12 reacties
Klimaatakkoord, Trump en Cook
(Afbeelding: Brendan Smialowski, Angela Weiss / AFP)

Tim Cook heeft samen met andere CEO’s een verklaring ondertekend die de Amerikaanse overheid aandringt om niet uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Dat heeft de leider van Apple zelf op Twitter bekendgemaakt. Hij sluit zich aan bij vele andere leiders van Amerikaanse bedrijven die Trump oproepen niet uit het akkoord te stappen.

Het klimaatakkoord bevat afspraken tussen bijna alle landen om de temperatuur niet verder dan 2 graden Celsius te laten stijgen. Het akkoord is de afgelopen jaren zowel bejubeld als bekritiseerd. Donald Trump, die het niet zo heeft op maatregelen tegen klimaatverandering, wilde in 2017 al uit het akkoord stappen. Volgens hem is het een slechte deal voor Amerika en kost het banen en economische vooruitgang.

Klimaatakkoord goed voor economie

Tim Cook beweert net als de andere ondertekenaars juist het tegenovergestelde. Samen met onder meer Sundar Pichai (Google) en Satya Nadella (Microsoft) heeft de leider van Apple maandag zijn handtekening gezet. De verklaring heet United For The Paris Agreement en krijgt de steun van veel grote bedrijven. Het betoogt dat het Parijs-akkoord juist voor economische voorspoed kan zorgen als de juiste kansen worden benut.

“De belofte van het Parijs-akkoord is een rechtvaardige en welvarende wereld. We dringen er bij de Verenigde Staten op aan mee te blijven doen”, schrijven de initiatiefnemers in de open brief. De tekst is geschreven door AFL-CIO, de grootste vakbondsfederatie van de Verenigde Staten. Ze vertegenwoordigen meer dan 12,5 miljoen werkgevers in het land. Overigens lijkt Cook soms een kort lijntje met Trump te hebben, terwijl het in andere gevallen weer hopeloos misgaat.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  “leave the planet better than we found it”

  dit is briljant, zo moet het!

  goed zo Tim

 • Profielfoto
  sedikit

  Uitstekende actie van Tim Cook e.a.!!!!

 • Profielfoto
  defores

  Dus weer weerstanden/condensatoren fixen ipv complete mainboards op de schroot.
  https://youtu.be/GSetI9nfknc

 • Profielfoto
  icegodd

  1 day later…

  “Trump wil Tim Cook aan mensenrechten houden in china”

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Grote kans dat Trump inderdaad zo iets zegt. Alleen slaat hij dan als gebruikelijk weer de plank mis.

  Want werkomstandigheden in een fabriek in China worden niet door Cook bepaald maar door de CEO van de fabriek in kwestie.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Heb je wel eens van een audit gehoord? En contractvoorwaarden?

 • Profielfoto
  Elduderino

  PowerMac op 4 december 2019 04:56
  Heb je wel eens van een audit gehoord? En contractvoorwaarden?

  Tja alleen los je daar plots niet alles mee op. Zoals publiek bekend doet Apple audits bij zijn leveranciers. Het grote probleem zit in de cultuur en regelgeving en handhaving vanuit de overheid. Daar zal ook hulp vanuit moeten komen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  PowerMac op 4 december 2019 04:56
  Heb je wel eens van een audit gehoord? En contractvoorwaarden?

  Waarom zou Apple zich daar druk om maken als concurrenten dat ook niet doen. Als onderneming kun je je wel opstellen als braafste jongetje van de klas, maar commercieel is dat onverstandig.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Kwaliteitsbewaking verkrijg je oa door een veilige, schone en prettige werkvloer te eisen. Daar horen “sweatshops” niet in thuis.
  En ja, de naam van Apple cs komt wel degelijk voor in dat soort zaken. Dat wil je nu eenmaal niet als eindproducer.

 • Profielfoto
  Didier

  Dat klimaatakkoord van Parijs is een grote farce!! ‘De aarde niet meer dan 2 graden laten opwarmen’ alsof wij moedernatuur kunnen sturen?! De temperatuur op aarde fluctueert al meer dan 4,5 miljard jaar! Het is een continu proces en wat dacht je van de zon. Die heeft ook zoveel invloed op de temperatuur op aarde.
  Als onze vriend Tim echt iets wil doen: zou ik zeggen, per direct stoppen met de productie van welk Apple product dan maar ook. Dan doe je wat!

 • Profielfoto
  Thijs

  hendrik ijzerbroot op 3 december 2019 23:45
  Grote kans dat Trump inderdaad zo iets zegt. Alleen slaat hij dan als gebruikelijk weer de plank mis.

  Want werkomstandigheden in een fabriek in China worden niet door Cook bepaald maar door de CEO van de fabriek in kwestie.

  Ook Cook e.d. slaan de plank volledig mis. Het klimaat wordt niet door Trump of andere regeringsleiders bepaald maar door een groot aantal verschillende factoren waar voor de mensheid nog enorm veel onduidelijk over is. Ook Trump heeft geen knopje om de temperatuur te regelen (helaas).

   

  Cook kan kiezen om zijn producten in andere fabrieken te fabriceren en onderzoek te doen naar werkomstandigheden van fabrieken waar hij contracten mee heeft. Cook heeft op dit vlak veel meer invloed dan Trump heeft op de mondiale gemiddelde temperatuur.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @Didier In die zin is het eigenlijk wel prima om niks te doen, zodat we de aarde dan van onszelf verlossen. De aarde gaat wel door. Zonder ons misschien beter.