Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 25 december 2019
Leestijd: 10 minuten

Tech: de 10 allergrootste flops van het afgelopen decennium

Met de komst van 2020 sluiten we niet alleen het jaar 2020 af, maar ook het hele decennium. Een mooi moment om terug te blikken naar alles wat ons, op het gebied van tech, voor de voeten geworpen werd. En helaas was niet alles een succes.

Tech die faalde in het afgelopen decennium

Op jaarbasis zien veel producten het daglicht, maar er zijn nog heel veel meer ideeën die sneuvelen. In het afgelopen decennium hebben we heel veel mooie dingen kunnen zien op het gebied van tech, maar zijn er ook zeker dingen die we het liefste vergeten. Of we nu vol verwachting zaten te wachten op producten die uiteindelijk nooit het daglicht zouden zien of dat bepaalde producten uit het niets in brand vlogen: we hebben de 10 grootste flops voor je op een rij gezet.

We hebben dit idee van de mensen van The Verge, die een gigantische lijst met 84 flops van het afgelopen decennium op een rij hebben gezet. We hebben onze eigen top 10 in elkaar gezet, maar de inspiratie komt zeker van hen.

#10 Google+ | Social Media

Het logo van Google+

Google+ voelde in 2011 de hete adem van Facebook in de nek. En dat zou het bedrijf niet zomaar toelaten. Het besloot om mee te liften op de social media hype en introduceerde het meest fantastische platform ooit gemaakt: Google+. Man, wat was dat een succes zeg.

Naast het feit dat Google+ er simpelweg uitzag als Facebook met een laagje rode verf erop, werd het ook nog eens (met gepaste agressie) door iedereens strot geduwd. Of je nu gebruik maakte van Gmail of YouTube: Google+ kwam overal voorbij. Iets dat in de eerste paar jaar zeker werkte, gezien de gebruikers aantallen vrij hoog waren. Of die mensen er vervolgens ook echt wat mee deden was een tweede. Maar over het algemeen was het geen succes te noemen.

Maar er waren wel degelijk mensen die Google+ een uitstekend platform vonden en daarom wist het ook vol te houden tot oktober 2018. Toen werd er besloten om stekker eruit te trekken. Niet alleen vanwege het weinige succes dat het had, maar ook vanwege de problemen die er met data aan de hand waren. Want net als het succes, stortte ook de beveiliging van de data als een kaartenhuis in elkaar. Maar goed. We hebben er Google Photos, Google Hangouts en Steam aan overgehouden, dus wat dat betreft was het niet allemaal voor niets. Al is het maar omdat je door Google+ bij alle diensten van het bedrijf in kan loggen door je slechts bij een van de diensten aan te melden.

#9 BlackBerry | Tech

BlackBerry telefoon

Aan het begin van het decennium behoorde BlackBerry tot de top van de markt. Zelfs toen de iPhone vijf jaar oud was had Blackberry-eigenaar Research in Motion een recordaantal abonnees en de iconische telefoon was uiterst populair. Tieners, zakenmensen en beroemdheden liepen massaal rond met de PDA-stijl telefoon. Maar al snel daalde de cijfers, liepen de abonnees terug en stapte mensen over naar de iPhone 4S. Android sloeg aan en de nieuwe functies voor iOS vlogen met een noodgang de wereld over. En dit alles zorgde voor paniek bij BlackBerry.

Verkeerde beslissingen werden genomen en tegenvallende producten verschenen op de markt. Van de PlayBook tablet tot aan BlackBerry 10 OS: het werd er niet beter op. Nog zacht gezegd, want het bedrijf lanceerde de ene grote flop na de andere. Het werd een beetje pijnlijk om te zien, zeker toen BlackBerry veel te laat de Android-gedreven Priv op de markt bracht. Het bedrijf had pas veel te laat door dat Apple en Google niet meer bij te houden waren.

#8 AirPower | Tech

AirPower

Als Apple het normaal gesproken op een bepaald gebied goed voor elkaar heeft, dan is dat wel op bouwkundig of grafisch gebied. Het bedrijf uit Cupertino maakt wat dat betreft al jaren de meeste indruk in de markt en weet simpelweg waar het mee bezig is. Alhoewel, als ze niet met toetsenborden (later in de lijst) en AirPower bezig zijn dan.

Met de aankondiging van de iPhone X kwamen ook de eerste officiële berichten over AirPower naar buiten. Het ging om een mat waar je drie apparaten tegelijkertijd op kon laden. Je iPhone, je Apple Watch en je AirPods konden dus tegelijkertijd voorzien worden van een nieuwe lading stroom. Daarbij hoefde de gebruiker niet bang te zijn waar het de producten precies neerlegde, als het op de mat lag kwam het goed. Alleen het hele punt is: het kwam niet goed.

AirPower werd dit jaar officieel geannuleerd nadat er jaren over gesproken werd. Klanten van Apple konden niet wachten tot de mat op de markt zou komen en het werd een van de meest besproken producten van de afgelopen paar jaar. Maar het bedrijf uit Cupertino leek het niet voor elkaar te krijgen om het product goed te laten werken en zette een streep door AirPower. Dit terwijl het product al op de doosjes van de AirPods 2 te vinden waren. Ouch.

#7 Nintendo WII U | Gaming

Spelcomputer Wii U

De Nintendo WII U moest dé geweldige opvolger worden van de immens populaire Wii. Alleen, om in de termen van Nintendo te blijven, dat werd hij Nii. Eerlijk is eerlijk: zonder de Wii U hadden we de Nintendo Switch op dit moment nooit gehad, maar dat is dan ook het enige positieve dat we erover kunnen vertellen.

Het product was een drama op elk mogelijk niveau. De touchscreen controller was van lage kwaliteit, de software was traag en Nintendo was al snel door creatieve ideeën heen om gebruik te maken van hun eigen hardware. Er stonden een aantal fantastische titels in het aanbod van Wii U games. Denk hierbij aan spellen als Mario Kart 8 en Breath of the Wild, waarbij je de dual-screen mogelijkheden helemaal niet hoefde te gebruiken.

Het was tof dat je door het gehele huis kon gamen met alleen je touchscreen controller, maar dat idee moest beter en verder uitgewerkt worden. Iets dat Nintendo, met de Switch, dan ook deed. Die eerste behoorde met 13.56 miljoen verkochte apparaten tot Nintendo’s slechts verkochte consoles van de moderne tijd. De Nintendo Switch schiet daar met meer dan 40 miljoen lachend overheen.

#6 De boete van Facebook | Social Media

Mark Zuckerberg (Facebook) in de rechtszaal

Het jaar 2019 ging eindelijk de boeken in als het jaar dat Facebook gestraft zou worden. Het jaar waarin de Federal Trade Commission (beter bekend als de FTC) hun jarenlange onderzoek zou afronden naar Facebooks misbruik van persoonsgegevens en hun privacy-schandalen (kennen jullie Cambridge Analytica nog?). Maar thuiskomen van een koude kermis was nog nooit zo goed van toepassing.

De FTC gaf Facebook namelijk een boete van 5 miljard dollar voor het misbruiken van informatie. Nu is 5 miljard dollar een gigantisch bedrag, maar een grote grap voor een bedrijf als Facebook. Een bedrijf dat alleen in 2019 al 16 miljard dollar om wist te zetten. Hierdoor verloor het bedrijf weinig tot niets en kon het vrolijk verder gaan waar het mee bezig was. Sterker nog: sinds de boete van 5 miljard dollar schoten de aandelen van Facebook als een mafkees de lucht in. Wat een straf…

#5 Google Glass | Tech

De Google Glass

De Google Glass moest de wereld, op technologisch gebied, compleet veranderen. Dat is wat Google ons wel duidelijk maakte toen het bedrijf de Google Glass introduceerde in 2012. En eerlijk is eerlijk, de potentie was er zeker. Maar de slimme bril wist mensen uiteindelijk dusdanig af te schrikken, dat het gehele product nooit verscheen op de markt.

Het grootste probleem van de Google Glass was de zorgen om privacy. Mensen gingen niet heel erg lekker op het idee dat er constant een camera op hun gericht kon zijn, zonder daar enige toestemming voor te geven. Het vertrouwen in het product verdween en zo verdween het product zelf ook. Google hield de droom in leven door een zakelijke variant van de bril op de markt te brengen, maar voor de consument was het einde verhaal.

#4 Windows Phone | Tech

Microsoft zag wat Google en Apple deden met hun besturingssystemen en waren er, rond de lancering van het systeem, van overtuigd dat Windows Phone het einde van iOS zou kunnen zijn. Maar dat feestje werd te vroeg gevierd, want in 2019 kwam het systeem officieel tot een einde.

In de afgelopen paar jaar heeft Microsoft constant geprobeerd om ontwikkelaars te overtuigen van Windows Phone. Een droom die dusdanig nagejaagd werd dat Nokia ondertussen ten onder ging in de strijd. Er werd maar liefst 7,2 miljard dollar geïnvesteerd in het besturingssysteem, maar het eindigde in een “mislukt experiment”. Duizenden banen gingen verloren, waardoor het bedrijf nog eens 1 miljard dollar verloor.

#3 3D TV | Tech

De 3D TV

Nadat James Cameron’s Avatar in 2009 in premiere ging, en voor het eerst in 3D te zien was, kwam de wens naar boven om mensen deze ervaring ook in hun eigen huiskamer te bieden. De 3D TV werd in het leven geroepen en het moest dé nieuwe manier van televisie kijken worden. Alleen faalde het project keihard. Niemand wilde thuis een 3D bril op hun hoofd zetten, ondanks het feit dat de content er wel degelijk was. Maar de manier waarop de technologie toegepast werd in de televisies zorgde ervoor dat de populariteit alles behalve aanwezig was.

Halverwege 2010 liet de industrie de droom voor 3D content in de woonkamer varen en werd er ingezet op HDR. Een technologie waarbij een externe bril niet nodig was en wel degelijk aansloeg bij de consument.

#2 Apple’s toetsenbord | Tech

Nieuwe Magic Keyboard

Man, wat zat Apple er in dit decennium naast met het toetsenbord met het vlindermechanisme. Deze werd voor het eerst toegepast bij de 12-inch MacBook in 2015 en werd vervolgens ook voor de MacBook Pro en MacBook Air gebruikt. Het toetsenbord zag er ontzettend strak uit, maar het werd als snel duidelijk dat er op het gebied van werkbaarheid ingeleverd werd. Het was luider dan zijn voorganger en de key travel van een schrale 1mm beviel de gebruiker niet. Maar dat was pas het begin van de tegenvallende geluiden.

Toen het toetsenbord in de MacBook Pro van 2016 verscheen, kwamen al snel de eerste berichten naar boven over de grote problemen die het met zich meebracht. Toetsen bleven hangen, spatiebalken deden raar en in een mum van tijd waren er toetsen die simpelweg niet meer werkten. Uiteindelijk bleef Apple stug volhouden dat er niets mee aan de hand was en bracht het uiteindelijk vier generaties van het vlindermechanisme uit op de markt. Elke keer waren er kleine upgrades te vinden ten opzichte van de generatie daarvoor, maar de problemen werden er niet minder door.

Uiteindelijk moest Apple toegeven dat het vlindertoetsenbord alles behalve een goed idee was geweest en bracht het bedrijf in 2019 de 16-inch MacBook Pro uit. Een laptop die weer een stapje terug deed door de Scissor Switch weer in het leven te roepen. Een toetsenbord met een langere key travel, minder geluid en meer betrouwbaarheid. Al zijn de MacBook Air en 13-inch MacBook Pro nog steeds voorzien van de labiele toetsenborden.

#1 Samsung Galaxy Note 7 | Tech

De Note 7

De Samsung Galaxy Note 7 was een veelbelovende smartphone. Het toestel zag er ontzettend goed uit, de eerste indrukken waren ontzettend goed en de specificaties waren veel belovend. Het was een uiterst goed toestel, totdat er vlammen mee gepaard gingen.

Op 17 augustus 2016 werden de eerste review-modellen naar buiten gestuurd en op 1 september waren er al 35 telefoon in vlammen opgegaan. Het probleem werd uiteindelijk dusdanig groot dat Samsung alle toestellen terug moest roepen en iedereen moest voorzien van een vervangend toestel. Alleen het enige probleem met deze toestellen was dat ze ook in vlammen opgingen. Kortom: het was een probleem waar je eng van werd. Zeker gezien het feit dat het ook een keer misging in een vliegtuig, waardoor alle Note 7 smartphones verbannen werden.

Samsung besloot een einde te maken aan de Note 7 en riep alle toestellen terug. De toestellen die niet teruggestuurd werden kregen een software-update, waardoor ze niet meer werkten. Door alle smartphones terug te roepen en de gebruikers te voorzien van andere modellen, heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de reputatie van het bedrijf gered werd. Maar man, wat was dit een flop.

Meer flops in Tech?

Zoals gezegd heeft The Verge een gigantische lijst met flops, fails en verloren dromen gepubliceerd. In deze lijst zijn onder andere ook de PlayStation Vita, Google Nexus Q, Magic Leap en de Hoverboard te vinden.

Benieuwd welke flops The Verge verder in hun top 84 hebben staan? Lees het artikel dan via deze link.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tech: de 10 allergrootste flops van het afgelopen decennium
Sluiten