Tech: de 10 allergrootste flops van het afgelopen decennium

Door: Mark Hofman - 18 reacties
Samsung Galaxy Note 7 tech flops 2019
Afbeelding: Samsung

Met de komst van 2020 sluiten we niet alleen het jaar 2020 af, maar ook het hele decennium. Een mooi moment om terug te blikken naar alles wat ons, op het gebied van tech, voor de voeten geworpen werd. En helaas was niet alles een succes.

Tech die faalde in het afgelopen decennium

Op jaarbasis zien veel producten het daglicht, maar er zijn nog heel veel meer ideeën die sneuvelen. In het afgelopen decennium hebben we heel veel mooie dingen kunnen zien op het gebied van tech, maar zijn er ook zeker dingen die we het liefste vergeten. Of we nu vol verwachting zaten te wachten op producten die uiteindelijk nooit het daglicht zouden zien of dat bepaalde producten uit het niets in brand vlogen: we hebben de 10 grootste flops voor je op een rij gezet.

We hebben dit idee van de mensen van The Verge, die een gigantische lijst met 84 flops van het afgelopen decennium op een rij hebben gezet. We hebben onze eigen top 10 in elkaar gezet, maar de inspiratie komt zeker van hen.

#10 Google+ | Social Media

Tech flops 2019 Google+
Het logo van Google+

Google+ voelde in 2011 de hete adem van Facebook in de nek. En dat zou het bedrijf niet zomaar toelaten. Het besloot om mee te liften op de social media hype en introduceerde het meest fantastische platform ooit gemaakt: Google+. Man, wat was dat een succes zeg.

Naast het feit dat Google+ er simpelweg uitzag als Facebook met een laagje rode verf erop, werd het ook nog eens (met gepaste agressie) door iedereens strot geduwd. Of je nu gebruik maakte van Gmail of YouTube: Google+ kwam overal voorbij. Iets dat in de eerste paar jaar zeker werkte, gezien de gebruikers aantallen vrij hoog waren. Of die mensen er vervolgens ook echt wat mee deden was een tweede. Maar over het algemeen was het geen succes te noemen.

Maar er waren wel degelijk mensen die Google+ een uitstekend platform vonden en daarom wist het ook vol te houden tot oktober 2018. Toen werd er besloten om stekker eruit te trekken. Niet alleen vanwege het weinige succes dat het had, maar ook vanwege de problemen die er met data aan de hand waren. Want net als het succes, stortte ook de beveiliging van de data als een kaartenhuis in elkaar. Maar goed. We hebben er Google Photos, Google Hangouts en Steam aan overgehouden, dus wat dat betreft was het niet allemaal voor niets. Al is het maar omdat je door Google+ bij alle diensten van het bedrijf in kan loggen door je slechts bij een van de diensten aan te melden.

#9 BlackBerry | Tech

Tech flops 2019 BlackBerry
BlackBerry telefoon

Aan het begin van het decennium behoorde BlackBerry tot de top van de markt. Zelfs toen de iPhone vijf jaar oud was had Blackberry-eigenaar Research in Motion een recordaantal abonnees en de iconische telefoon was uiterst populair. Tieners, zakenmensen en beroemdheden liepen massaal rond met de PDA-stijl telefoon. Maar al snel daalde de cijfers, liepen de abonnees terug en stapte mensen over naar de iPhone 4S. Android sloeg aan en de nieuwe functies voor iOS vlogen met een noodgang de wereld over. En dit alles zorgde voor paniek bij BlackBerry.

Verkeerde beslissingen werden genomen en tegenvallende producten verschenen op de markt. Van de PlayBook tablet tot aan BlackBerry 10 OS: het werd er niet beter op. Nog zacht gezegd, want het bedrijf lanceerde de ene grote flop na de andere. Het werd een beetje pijnlijk om te zien, zeker toen BlackBerry veel te laat de Android-gedreven Priv op de markt bracht. Het bedrijf had pas veel te laat door dat Apple en Google niet meer bij te houden waren.

#8 AirPower | Tech

Apple AirPower patent
AirPower

Als Apple het normaal gesproken op een bepaald gebied goed voor elkaar heeft, dan is dat wel op bouwkundig of grafisch gebied. Het bedrijf uit Cupertino maakt wat dat betreft al jaren de meeste indruk in de markt en weet simpelweg waar het mee bezig is. Alhoewel, als ze niet met toetsenborden (later in de lijst) en AirPower bezig zijn dan.

Met de aankondiging van de iPhone X kwamen ook de eerste officiële berichten over AirPower naar buiten. Het ging om een mat waar je drie apparaten tegelijkertijd op kon laden. Je iPhone, je Apple Watch en je AirPods konden dus tegelijkertijd voorzien worden van een nieuwe lading stroom. Daarbij hoefde de gebruiker niet bang te zijn waar het de producten precies neerlegde, als het op de mat lag kwam het goed. Alleen het hele punt is: het kwam niet goed.

AirPower werd dit jaar officieel geannuleerd nadat er jaren over gesproken werd. Klanten van Apple konden niet wachten tot de mat op de markt zou komen en het werd een van de meest besproken producten van de afgelopen paar jaar. Maar het bedrijf uit Cupertino leek het niet voor elkaar te krijgen om het product goed te laten werken en zette een streep door AirPower. Dit terwijl het product al op de doosjes van de AirPods 2 te vinden waren. Ouch.

#7 Nintendo WII U | Gaming

Wii U tech flops 2019
Spelcomputer Wii U

De Nintendo WII U moest dé geweldige opvolger worden van de immens populaire Wii. Alleen, om in de termen van Nintendo te blijven, dat werd hij Nii. Eerlijk is eerlijk: zonder de Wii U hadden we de Nintendo Switch op dit moment nooit gehad, maar dat is dan ook het enige positieve dat we erover kunnen vertellen.

Het product was een drama op elk mogelijk niveau. De touchscreen controller was van lage kwaliteit, de software was traag en Nintendo was al snel door creatieve ideeën heen om gebruik te maken van hun eigen hardware. Er stonden een aantal fantastische titels in het aanbod van Wii U games. Denk hierbij aan spellen als Mario Kart 8 en Breath of the Wild, waarbij je de dual-screen mogelijkheden helemaal niet hoefde te gebruiken.

Het was tof dat je door het gehele huis kon gamen met alleen je touchscreen controller, maar dat idee moest beter en verder uitgewerkt worden. Iets dat Nintendo, met de Switch, dan ook deed. Die eerste behoorde met 13.56 miljoen verkochte apparaten tot Nintendo’s slechts verkochte consoles van de moderne tijd. De Nintendo Switch schiet daar met meer dan 40 miljoen lachend overheen.

#6 De boete van Facebook | Social Media

Mark Zuckerberg Facebook
Mark Zuckerberg (Facebook) in de rechtszaal

Het jaar 2019 ging eindelijk de boeken in als het jaar dat Facebook gestraft zou worden. Het jaar waarin de Federal Trade Commission (beter bekend als de FTC) hun jarenlange onderzoek zou afronden naar Facebooks misbruik van persoonsgegevens en hun privacy-schandalen (kennen jullie Cambridge Analytica nog?). Maar thuiskomen van een koude kermis was nog nooit zo goed van toepassing.

De FTC gaf Facebook namelijk een boete van 5 miljard dollar voor het misbruiken van informatie. Nu is 5 miljard dollar een gigantisch bedrag, maar een grote grap voor een bedrijf als Facebook. Een bedrijf dat alleen in 2019 al 16 miljard dollar om wist te zetten. Hierdoor verloor het bedrijf weinig tot niets en kon het vrolijk verder gaan waar het mee bezig was. Sterker nog: sinds de boete van 5 miljard dollar schoten de aandelen van Facebook als een mafkees de lucht in. Wat een straf…

#5 Google Glass | Tech

Google Glass tech 2019
De Google Glass

De Google Glass moest de wereld, op technologisch gebied, compleet veranderen. Dat is wat Google ons wel duidelijk maakte toen het bedrijf de Google Glass introduceerde in 2012. En eerlijk is eerlijk, de potentie was er zeker. Maar de slimme bril wist mensen uiteindelijk dusdanig af te schrikken, dat het gehele product nooit verscheen op de markt.

Het grootste probleem van de Google Glass was de zorgen om privacy. Mensen gingen niet heel erg lekker op het idee dat er constant een camera op hun gericht kon zijn, zonder daar enige toestemming voor te geven. Het vertrouwen in het product verdween en zo verdween het product zelf ook. Google hield de droom in leven door een zakelijke variant van de bril op de markt te brengen, maar voor de consument was het einde verhaal.

#4 Windows Phone | Tech

Microsoft zag wat Google en Apple deden met hun besturingssystemen en waren er, rond de lancering van het systeem, van overtuigd dat Windows Phone het einde van iOS zou kunnen zijn. Maar dat feestje werd te vroeg gevierd, want in 2019 kwam het systeem officieel tot een einde.

In de afgelopen paar jaar heeft Microsoft constant geprobeerd om ontwikkelaars te overtuigen van Windows Phone. Een droom die dusdanig nagejaagd werd dat Nokia ondertussen ten onder ging in de strijd. Er werd maar liefst 7,2 miljard dollar geïnvesteerd in het besturingssysteem, maar het eindigde in een “mislukt experiment”. Duizenden banen gingen verloren, waardoor het bedrijf nog eens 1 miljard dollar verloor.

#3 3D TV | Tech

Tech Flops 3D TV
De 3D TV

Nadat James Cameron’s Avatar in 2009 in premiere ging, en voor het eerst in 3D te zien was, kwam de wens naar boven om mensen deze ervaring ook in hun eigen huiskamer te bieden. De 3D TV werd in het leven geroepen en het moest dé nieuwe manier van televisie kijken worden. Alleen faalde het project keihard. Niemand wilde thuis een 3D bril op hun hoofd zetten, ondanks het feit dat de content er wel degelijk was. Maar de manier waarop de technologie toegepast werd in de televisies zorgde ervoor dat de populariteit alles behalve aanwezig was.

Halverwege 2010 liet de industrie de droom voor 3D content in de woonkamer varen en werd er ingezet op HDR. Een technologie waarbij een externe bril niet nodig was en wel degelijk aansloeg bij de consument.

#2 Apple’s toetsenbord | Tech

16-inch MacBook Pro Apple toetsenbord WANT
Nieuwe Magic Keyboard

Man, wat zat Apple er in dit decennium naast met het toetsenbord met het vlindermechanisme. Deze werd voor het eerst toegepast bij de 12-inch MacBook in 2015 en werd vervolgens ook voor de MacBook Pro en MacBook Air gebruikt. Het toetsenbord zag er ontzettend strak uit, maar het werd als snel duidelijk dat er op het gebied van werkbaarheid ingeleverd werd. Het was luider dan zijn voorganger en de key travel van een schrale 1mm beviel de gebruiker niet. Maar dat was pas het begin van de tegenvallende geluiden.

Toen het toetsenbord in de MacBook Pro van 2016 verscheen, kwamen al snel de eerste berichten naar boven over de grote problemen die het met zich meebracht. Toetsen bleven hangen, spatiebalken deden raar en in een mum van tijd waren er toetsen die simpelweg niet meer werkten. Uiteindelijk bleef Apple stug volhouden dat er niets mee aan de hand was en bracht het uiteindelijk vier generaties van het vlindermechanisme uit op de markt. Elke keer waren er kleine upgrades te vinden ten opzichte van de generatie daarvoor, maar de problemen werden er niet minder door.

Uiteindelijk moest Apple toegeven dat het vlindertoetsenbord alles behalve een goed idee was geweest en bracht het bedrijf in 2019 de 16-inch MacBook Pro uit. Een laptop die weer een stapje terug deed door de Scissor Switch weer in het leven te roepen. Een toetsenbord met een langere key travel, minder geluid en meer betrouwbaarheid. Al zijn de MacBook Air en 13-inch MacBook Pro nog steeds voorzien van de labiele toetsenborden.

#1 Samsung Galaxy Note 7 | Tech

Samsung Galaxy Note 7
De Note 7

De Samsung Galaxy Note 7 was een veelbelovende smartphone. Het toestel zag er ontzettend goed uit, de eerste indrukken waren ontzettend goed en de specificaties waren veel belovend. Het was een uiterst goed toestel, totdat er vlammen mee gepaard gingen.

Op 17 augustus 2016 werden de eerste review-modellen naar buiten gestuurd en op 1 september waren er al 35 telefoon in vlammen opgegaan. Het probleem werd uiteindelijk dusdanig groot dat Samsung alle toestellen terug moest roepen en iedereen moest voorzien van een vervangend toestel. Alleen het enige probleem met deze toestellen was dat ze ook in vlammen opgingen. Kortom: het was een probleem waar je eng van werd. Zeker gezien het feit dat het ook een keer misging in een vliegtuig, waardoor alle Note 7 smartphones verbannen werden.

Samsung besloot een einde te maken aan de Note 7 en riep alle toestellen terug. De toestellen die niet teruggestuurd werden kregen een software-update, waardoor ze niet meer werkten. Door alle smartphones terug te roepen en de gebruikers te voorzien van andere modellen, heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de reputatie van het bedrijf gered werd. Maar man, wat was dit een flop.

Meer flops in Tech?

Zoals gezegd heeft The Verge een gigantische lijst met flops, fails en verloren dromen gepubliceerd. In deze lijst zijn onder andere ook de PlayStation Vita, Google Nexus Q, Magic Leap en de Hoverboard te vinden.

Benieuwd welke flops The Verge verder in hun top 84 hebben staan? Lees het artikel dan via deze link.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Dat de WiiU niet goed heeft verkocht is jammer. Maar het is wel een goede console. Ik heb er een top tijd op gehad en hij staat nog steeds tussen de PS4 en de Switch. En er wordt nog regelmatig op gegamed.

 • Profielfoto
  Nord

  Voor de goede orde: dit decennium is nog niet afgelopen, het loopt van 2011 t/m 2020. Het eerste decennium liep nl van het jaar 1 t/m 10 (voor de telling vanaf 0 moest eerst nog een programeertaal bedacht worden).

 • Profielfoto
  arno1975

  Apple Airpods niet in de lijst? Volgens de eerste berichten toenertijd, zou dit dus niet aanslaan?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waardeloze lijstjes gebaseerd op stereotype gedachtes en (onderbuik)gevoelens. ?

   

  Google heeft dan ongeveer 150 flops gehad en maar twee dingen staan in dit lijstje terwijl het bedrijf een van de grootste ter wereld is?

  https://killedbygoogle.com

   

  Soms werken dingen niet, klaar. Afschrijven, stekker eruit en verder. Ik vind dat er nogal een groot verschil zit tussen iets als AirPower, dat veel aandacht heeft gehad, aangekondigd is geweest en dan uiteindelijk nooit op de markt komt. Of iets als het vlinder-toetsenbord waar een bepaald deel van de mensen niet mee kan omgaan. Het ding functioneert wel maar voldoet niet aan de hoge verwachtingen/standaarden van Apple dus gaat deze er weer uit. Dat zijn toch twee totaal verschillende dingen.

 • Profielfoto
  peterharte

  Komkommertijd lijstje….

 • Profielfoto
  Frans

  Niemand wilde thuis een 3D bril op hun hoofd zetten

  Ik weet zeker, en kan ook bewijzen, dat deze uitspraak 100% onwaar is.;-)

 • Profielfoto
  recoiller

  Veel mensen vinden lijstjes leuk. Ik hoor daar ook bij.

  @arno1975: Airpods een flop? Ze zijn het op 2 na meest succesvolle product van Apple. Zoals meer producten werden ze sceptisch ontvangen maar ze zijn bij far voor veel mensen de beste optie.

  #5 Google Glass: Voor Google was dit zeker geen geflopt project. De doelstelling was niet om er een commercieel succes van te maken maar om te pijlen hoe de maatschappij aankijkt tegen dergelijke vormen van wearables. Er is nooit een verkoopdoelstelling geweest dus afscheid nemen was makkelijk.

  Van mij had de ZUNE van Microsoft er wel bij gemogen.

  De 3D TV voor thuis ben ik het wel mee eens. Heb ik hier ook staan maar zonder 3D uitzendingen en zonder 3D content op Netflix bloed het dood.

   

 • Profielfoto
  Frans

  recoiller op 26 december 2019 00:48
  De 3D TV voor thuis ben ik het wel mee eens. Heb ik hier ook staan maar zonder 3D uitzendingen en zonder 3D content op Netflix bloed het dood.

  Een gebrek aan 3D content op TV en Netflix is meer een reden voor het doodbloeden van 3D geweest dan dat mensen geen brilletje op wilde zetten, denk ik. Ook het bestaan van twee verschillende systemen zal niet geholpen hebben. Ik vind het jammer.

  De nieuwste ‘hype’ is 4K en 8K. Het verschil tussen Full HD en 4K is nauwelijks zichtbaar in de huiskamer en dan nog alleen als je een hele grote TV hebt. 4K is nu wel beschikbaar via streaming diensten, hoewel de kwaliteit niet optimaal is door de relatief hoge compressie die nodig is om bandbreedte te beperken. Waarschijnlijk kunnen we pas echt van 4K gaan genieten als overal glasvezel is aangelegd. Maar 4K content is er genoeg, daarom verwacht ik dat 4K wel een succes zal worden. Van 8K voor in de huiskamer vermoed ik dat het eind 2029 in het lijstje met flops zal staan.

   

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Nord op 25 december 2019 12:13
  Voor de goede orde: dit decennium is nog niet afgelopen, het loopt van 2011 t/m 2020. Het eerste decennium liep nl van het jaar 1 t/m 10 (voor de telling vanaf 0 moest eerst nog een programeertaal bedacht worden).

  Dat hangt af van welke definitie je gebruikt. Wat eeuwen betreft heb je zonder meer gelijk: die lopen van (bijvoorbeeld) het jaar 2001 t/m het jaar 2100, niet van 2000 t/m 2099. Hetzelfde geldt voor millennia: 2001 t/m 3000.

   

  Voor decennia kán dit ook opgaan, volgens dezelfde redenering als hierboven. Maar je kunt decennia ook rekenen als een periode van tien jaar die met dezelfde drie getallen begint: „de jaren ’10” is 2010 t/m 2019 en niet 2011 t/m 2020. „Het tweede decennium van de 21e eeuw” zou echter wel 2011 t/m 2020 zijn.

 • Profielfoto
  arno1975

  recoiller op 26 december 2019 00:48
  Veel mensen vinden lijstjes leuk. Ik hoor daar ook bij.

  @arno1975: Airpods een flop? Ze zijn het op 2 na meest succesvolle product van Apple. Zoals meer producten werden ze sceptisch ontvangen maar ze zijn bij far voor veel mensen de beste optie

  De 3D TV voor thuis ben ik het wel mee eens. Heb ik hier ook staan maar zonder 3D uitzendingen en zonder 3D content op Netflix bloed het dood.

  Van die airpods was sarcasme. Had de eerste serie vanaf dag één en is één van mijn beste aankopen geweest.

   

  3D daarentegen ben ik het niet mee eens, dat het een flop is.

 • Profielfoto
  donut

  Ik had de opvouwbare telefoon verwacht van Samsung…

  Je kan dingen een flop noemen om verschillende redenen- hier loopt het door elkaar…  goede producten die niet verkopen is een andere soort flop dan het presenteren van een product dat uit elkaar valt als je het gebruikt.

  3D-TV was technisch in orde- misschien niet groot aangeslagen, maar voor mij geen flop.

  Dat vlinder toetsenbord van Apple vind ik gewoon gezichtsverlies voor zo’n High Tech bedrijf.

  Vooral ook omdat ze 4 jaar hun typische stalen gezicht hebben laten zien, van let maar op wij hebben gelijk, om vervolgens een oude techniek toe te passen.

   

   

 • Profielfoto
  SvS

  recoiller op 26 december 2019 00:48
   

  Van mij had de ZUNE van Microsoft er wel bij gemogen.

  Klopt, de ZUNE was ook een grote flop. Maar het past niet op het lijstje, omdat het al in 2006 was geïntroduceerd. De Zune spelers waren tevens niet verkrijgbaar in Europa, aangezien Microsoft zelf had aangekondigd te stoppen met de productie van de hardware vanwege de sterke concurrentie met de iPod.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Het decennium is nog niet ten einde. Dat duurt nog een jaar.

 • Profielfoto
  steveb

  Samsung fold is een nog grotere flop dan alles samen geteld wat in deze lijst staat

 • Profielfoto
  PowerMac

  Goed dat het vrij duidelijk wordt gemeld dat het gebaseerd is op een lijst van de The Verge, maar dan geen link geven is een beetje raar.

  Bij deze dan maar, dacht ik…, maar ik kan het hele artikel niet vinden op theverge.com, ondanks dat ik zo’n 15 pagina’s in de geschiedenis ben terug gegaan.

  Enniwee, lijstje zijn lijstjes, en vaak grappig, heel soms interessant, maar het blijven lijstjes, zoals er honderden worden gemaakt aan het einde van een jaar of decennium.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Die lijst met 84 flops vind je hier:

  https://www.theverge.com/2019/12/20/21029499/decade-fails-flops-tech-science-culture-apple-google-data-kickstarter-2010-2019

  De $ 10.000 Apple Watch Edition staat er ook op, terecht volgens mij.

 • Profielfoto
  bugboy

  Shmoo op 25 december 2019 14:07
  Google heeft dan ongeveer 150 flops gehad en maar twee dingen staan in dit lijstje terwijl het bedrijf een van de grootste ter wereld is?

  https://killedbygoogle.com

  Google heeft een wat andere benadering. Die brengen proof-of-concepts uit en als het niet aanslaat, dan stoppen ze daar weer mee. Apple brengt pas een product uit als ze er 99% zeker van zijn dat het werkt. Als je zo op zeker speelt, dan hoef je natuurlijk niet zo vaak iets terug te trekken.

  Soms werken dingen niet, klaar. Afschrijven, stekker eruit en verder. Ik vind dat er nogal een groot verschil zit tussen iets als AirPower, dat veel aandacht heeft gehad, aangekondigd is geweest en dan uiteindelijk nooit op de markt komt. Of iets als het vlinder-toetsenbord waar een bepaald deel van de mensen niet mee kan omgaan. Het ding functioneert wel maar voldoet niet aan de hoge verwachtingen/standaarden van Apple dus gaat deze er weer uit. Dat zijn toch twee totaal verschillende dingen.

  Je moet wel een hele fanatieke Apple fanboy zijn om te ontkennen dat Apple gewoon een fout heeft gemaakt met het vlindertoetsenbord. Lachwekkend is ook de opmerking dat sommige mensen er niet mee om kunnen gaan. Het is gewoon een toetsenbord dat build-to-fail is. Wellicht dat het heel blijft in een steriele omgeving, maar dat is nu eenmaal niet waar laptops gebruikt worden. Blijkbaar is Apple daar ondertussen ook achter en gebruiken ze gewoon weer een vertrouwd mechanisme.

  Airpower vind ik juist weer een wat mindere blunder. Hooguit een PR blunder door het te vroeg aan te kondigen, maar het siert Apple om geen rommel op de markt te brengen en het terug te trekken.

  Apple’s eerste poging tot een cloud-dienst (AppleMe) vond ik ook dramatisch slecht. De opvolger iCloud vind ik nog niet geweldig, maar is al een heel stuk beter. Sowieso was Apple in het begin niet zo sterk met zijn cloud-activiteiten. Apple Maps was ook in het begin een drama. Gelukkig heeft men ervan geleerd en is het tegenwoordig een stuk beter. Alleen Siri zou wel wat verbeterd mogen worden. Als je ook een Google Assistent in gebruik hebt, dan lijkt Siri wel een beetje het debiele broertje er van.

 • Profielfoto
  bugboy

  Ome Kor op 28 december 2019 17:39
  Die lijst met 84 flops vind je hier:

  https://www.theverge.com/2019/12/20/21029499/decade-fails-flops-tech-science-culture-apple-google-data-kickstarter-2010-2019

  De $ 10.000 Apple Watch Edition staat er ook op, terecht volgens mij.

  Dat was gewoon een erg goede PR-stunt om dat klokje nog beter onder de aandacht te krijgen. Ik zou niet graag een snel-verouderend stukje tech kopen in zo’n dure behuizing, maar er is blijkbaar ook een markt voor hele zware gouden iPhones voor ruim $90.000 (iPhone 11 Pro Max, 512GB).