Opvolger Sony’s populaire WH-1000XM3 headphones lijkt onderweg

Door: Mark Hofman - 18 reacties
Sony WH-1000XM3 opvolger
Afbeelding: WANT

Sony’s uiterst populaire WH-1000XM3 headphones lijken een opvolger te krijgen, zo wordt duidelijk dankzij een productregistratie bij de FCC. Het zou gaan om de Sony WH-1000XM4 hoofdtelefoon.

Sinds de lancering van de Sony WH-1000XM3 worden de headphones al geroemd om hun kwaliteit. Zowel de noise-cancelling als de audiokwalteit en de accu: het zit allemaal heel goed in elkaar. Dat een van de beste headphones van de markt een opvolger krijgt, is dus helemaal niet gek. Al is het alleen al vanwege de populariteit.

Sony WH-1000XM3 opvolger onderweg?

Sony heeft bij de FCC een productregistratie gedaan voor de WH-1000XM4, wat overduidelijk de opvolger van de WH-1000XM3 is. Er zijn gevallen waaruit veel op te maken is uit zo’n registratie, maar bij dit specifieke geval is dat niet aan de orde. Bedrijven dienen dit soort dingen vaak ver voor lancering in en krijgen daarbij, in het geval van de FCC, de keuze om bepaalde documenten geheim te houden. Vaak zijn dit foto’s van het desbetreffende product of de gebruikshandleiding. Sony heeft ervoor gekozen om, in het geval van de WH-1000XM4, alles geheim te houden.

Uiteraard bevestigd de registratie niet persé dat het gaat om de opvolger van de Sony XM-1000M3, op basis van de FCC registratie lijkt het er wel op. De WH-1000XM3 had bij de FCC destijds productnummer AK8WH1000XM3 en het nieuwe productnummer is AK8WH1000M4. De voorgaande versies van de headphones hadden exact hetzelfde nummer, maar dan met M1 en M2 aan het einde. Wat dat betreft lijkt M4 de logische volgende stap te zijn.

Sony WH-1000XM3 review noise cancelling redactie
Klik/tap voor groter

CES 2020

Wanneer de volgende headphones van Sony op de markt verschijnen is op dit moment moeilijk te zeggen. Het feit dat het product nu geregistreerd is bij de FCC, wil niet zeggen dat deze ook snel het daglicht zal zien. Al is het wel goed om rekening te houden met CES 2020. Over minder dan een maand vind de grootste tech-beurs te wereld plaats in Las Vegas. Mocht Sony headphones binnenkort willen laten zien, dan is dat misschien wel het moment waarop ze het doen.

Maar wie tot die tijd opzoek is naar goede headphones met noise-cancelling, kan zeker nog uit de voeten met de Sony WH-1000XM3.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Interessant. Was deze koptelefoon al met Black Friday in de gaten aan het houden. 250,- vind ik echt wel te duur voor een koptelefoon, ongeacht hoe goed deze is.

  Misschien wordt de huidige wel 199,- en komt er een nieuwe bij. Dat zou ideaal zijn want 200,- is wel het maximale wat ik wil betalen voor zo’n ding.

 • Profielfoto
  donut

  Ding zal zeker niet goedkoper zijn en 299 voor zo’n goede koptelefoon is logisch. Wat jammer is dat iedereen nog naar de inferieure MP3 luistert/ moet luisteren.

  Audio kwaliteit is vanaf de CD-introductie in 1980 niet verbetert en zelfs een stuk slechter geworden met de MP3- eigenlijk onbegrijpelijk anno 2020.

 • Profielfoto
  Frans

  donut op 17 december 2019 12:01
  Ding zal zeker niet goedkoper zijn en 299 voor zo’n goede koptelefoon is logisch. Wat jammer is dat iedereen nog naar de inferieure MP3 luistert/ moet luisteren.

  Audio kwaliteit is vanaf de CD-introductie in 1980 niet verbetert en zelfs een stuk slechter geworden met de MP3- eigenlijk onbegrijpelijk anno 2020.

  Met een Bluetooth hoofdtelefoon maakt het niet echt uit of je naar MP3, AAC of ongecomprimeerde audio luistert, aangezien Bluetooth compressie de geluidskwaliteit toch al zal beïnvloeden.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Frans op 17 december 2019 16:48
  Met een Bluetooth hoofdtelefoon maakt het niet echt uit of je naar MP3, AAC of ongecomprimeerde audio luistert, aangezien Bluetooth compressie de geluidskwaliteit toch al zal beïnvloeden.

  Och, sommigen blijven ervan overtuigd dat je (met popmuziek) verschil hoort tussen een 320 mp3 of een FLAC bestand, terwijl in heel veel onderzoeken al is aangetoond dat 99% van de bevolking echt het verschil niet hoort tussen 190kbps of 320 of flac (m.u.v. een enkeling met supergehoor, maar dat betreft <1% van de bevolking).

 • Profielfoto
  error

  Ik kocht vorig jaar een 1000XM3 bij CoolBlue. Na twee dagen weer teruggebracht. Grootste minpunten voor mij: de notificatie stem is niet uit te zetten (wellicht inmiddels wel) en als je wilt switchen tussen iPhone en MacBook moet je allerlei zinloze handelingen verrichten.

  Bose doet dat veel slimmer, die blijft verbonden met de twee laatste devices, superhandig! En die stem is gewoon uit te schakelen met de app.

  Ik koos dus voor de QC35 II (zit ook prettiger dan die Sony).

 • Profielfoto
  Niekw

  Frans op 17 december 2019 16:48

  donut op 17 december 2019 12:01
  Ding zal zeker niet goedkoper zijn en 299 voor zo’n goede koptelefoon is logisch. Wat jammer is dat iedereen nog naar de inferieure MP3 luistert/ moet luisteren.

  Audio kwaliteit is vanaf de CD-introductie in 1980 niet verbetert en zelfs een stuk slechter geworden met de MP3- eigenlijk onbegrijpelijk anno 2020.

  Met een Bluetooth hoofdtelefoon maakt het niet echt uit of je naar MP3, AAC of ongecomprimeerde audio luistert, aangezien Bluetooth compressie de geluidskwaliteit toch al zal beïnvloeden.

  Bij koptelefoons uit deze prijsklasse, wordt voor bluetooth de codecs LDAC, AAC en AptxHD ondersteund waarbij de kwaliteit en codec van de bron wel degelijk érg belangrijk is en de geluidskwaliteit flink beïnvloedt.

   

 • Profielfoto
  Niekw

  Niekw op 17 december 2019 18:39

  Frans op 17 december 2019 16:48

  donut op 17 december 2019 12:01
  Ding zal zeker niet goedkoper zijn en 299 voor zo’n goede koptelefoon is logisch. Wat jammer is dat iedereen nog naar de inferieure MP3 luistert/ moet luisteren.

  Audio kwaliteit is vanaf de CD-introductie in 1980 niet verbetert en zelfs een stuk slechter geworden met de MP3- eigenlijk onbegrijpelijk anno 2020.

  Met een Bluetooth hoofdtelefoon maakt het niet echt uit of je naar MP3, AAC of ongecomprimeerde audio luistert, aangezien Bluetooth compressie de geluidskwaliteit toch al zal beïnvloeden.

  Bij koptelefoons uit deze prijsklasse, wordt voor bluetooth de codecs LDAC, AAC en AptxHD ondersteund waarbij de kwaliteit en codec van de bron wel degelijk érg belangrijk is en de geluidskwaliteit flink beïnvloedt.

   

  Aanvullend: op veel goedkopere merken koptelefoons en oordopjes(zoals JBL) wordt de SBC(Sub Band Coding) codec gebruikt, waar bluetooth geluidskwaliteit zijn slechte reputatie vandaan heeft. Hierbij maakt de kwalitiet van de bron idd minder uit, aangezien SBC gewoon een inferieure bluetooth codec is.

  Apple heeft overigens alleen aanvullende ondersteuning voor AAC (Advanced Audio coding) bluetooth codec. Dit geeft al veel betere resultaten en is vaak zelfs beter dan standaard aptx dat op Android wordt gebruikt. Android kan niet zo goed overweg met AAC, aangezien het energiemanegementsysteem van Android geen prioriteit geeft aan bluetooth encoding. Zonde.

  AptxHD gaat wel een stapje verder in kwaliteit dan AAC en LDAC van Sony streamt nagenoeg in CD-kwaliteit. Deze twee hebben echter een minder stabiele verbinding en ik gok dat dat een van de redenen is dat Apple dit niet ondersteund op de iPhone. Op de Mac is normale aptx echter wel beschikbaar.

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Niekw op 17 december 2019 18:47
   

  Blah .. blah .. blah .. AptxHD gaat wel een stapje verder in kwaliteit dan AAC en LDAC van Sony streamt nagenoeg in CD-kwaliteit. Deze twee hebben echter een minder stabiele verbinding en ik gok dat dat een van de redenen is dat Apple dit niet ondersteund op de iPhone. Op de Mac is normale aptx echter wel beschikbaar.

   

  Maar HOORT een normaal mens dat verschil? Want daar draait het allemaal om. Ik geloof best dat er audiofielen zijn die het horen, maar dat betreft echt 1% van de bevolking en dat is niet de doelgroep van hoofdtelefoons volgens mij. Je kunt miljoenen extra investeren in onzin die 1% alleen maar hoort, maar ik denk dat dan die andere 99% belangrijker zijn.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  … en dat is ook de reden dat die onzin-koptelefoons 300 Euro kosten:-D

   

 • Profielfoto
  Niekw

  Cenobyte op 17 december 2019 19:59

  Niekw op 17 december 2019 18:47
  Blah .. blah .. blah .. AptxHD gaat wel een stapje verder in kwaliteit dan AAC en LDAC van Sony streamt nagenoeg in CD-kwaliteit. Deze twee hebben echter een minder stabiele verbinding en ik gok dat dat een van de redenen is dat Apple dit niet ondersteund op de iPhone. Op de Mac is normale aptx echter wel beschikbaar.

   

  Maar HOORT een normaal mens dat verschil? Want daar draait het allemaal om. Ik geloof best dat er audiofielen zijn die het horen, maar dat betreft echt 1% van de bevolking en dat is niet de doelgroep van hoofdtelefoons volgens mij. Je kunt miljoenen extra investeren in onzin die 1% alleen maar hoort, maar ik denk dat dan die andere 99% belangrijker zijn.

  Op een goede kwaliteit koptelefoon hoort nagenoeg iedereen met minstens een gemiddeld gehoor het verschil tussen SBC en superieure alternatieven. Er is een reden dat zelfs Airpods alleen met AAC werken en niet eens SBC ondersteunen. Maar dit gaat om Bluetooth codecs, en niet  het formaat codec zoals .MP3 of .AAC. Een goede kwalitwit bitrate MP3 zal moeilijker te onderscheiden zijn van betere alternatieven voor de doorsnee mens.

   

   

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Cenobyte op 17 december 2019 20:00
  … en dat is ook de reden dat die onzin-koptelefoons 300 Euro kosten:-D

   

  Die driehonderd spijkers die ik voor mijn WH-1000MX2 indertijd heb uitgegeven behoren tot de beste investeringen die ik ooit heb gedaan. Zeker in verschillende vormen van transport (vooral vliegtuigen en treinen) maakt ANC een enorm verschil.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zouden we kunnen ophouden met dat onnodig quoten van de persoon boven je. ?

   

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Shmoo op 18 december 2019 10:35
  Zouden we kunnen ophouden met dat onnodig quoten van de persoon boven je. ?

   

   

  Waarom?:-D

 • Profielfoto
  okeribok

  Xm4: waterdicht misschien? Multidevice?

 • Profielfoto
  donut

  De geluidskwaliteit wordt nog eens beter als je de koptelefoon met een draad verbind.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Er van uitgaande dat een 4-model beter is dan een 3-model, moet het wel een super apparaat zijn/worden! Ben bijzonder in mijn nopjes met de WH-1000XM3.

 • Profielfoto
  sjonnie

  De enige die goede noice canceling ook kan toepassen zonder de kwaliteit van jouw stem in een telefoongesprek (negatief) te beïnvloeden is de Bose 700.