Review – Apple Watch Series 5 na drie maanden intensief gebruik

Door: Raymon Mens - 21 reacties
Apple Watch Series 5 review 34
(Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

Apple loopt nog steeds ver voor op de concurrentie en hoeft niet elk jaar het wiel opnieuw uit te vinden voor de nieuwe Apple Watch. De fabrikant heeft vorig jaar met de Series 4 serieuze inspanningen geleverd met grote vernieuwingen. De Apple Watch Series 5 is een iteratie die het succes van de vorige generatie voortzet en op het eerste gezicht weinig innovaties brengt.

Wat onderscheidt een Apple Watch Series 4 van een Apple Watch Series 5? Zelfs met een getraind oog is het onmogelijk om het verschil te zien. De behuizing is ongewijzigd, en op de achterkant zit dezelfde hartslagmeter. Toch zijn er belangrijke verbeteringen. Maar zijn ze de moeite? Onze review na drie maanden met de Apple Watch Series 5.

Nieuwe materialen Apple Watch Series 5, maar…

Dit jaar heeft Apple het pad der continuïteit bewandeld, terwijl er nog steeds een frisse wind blaast met de terugkeer van de Edition-reeks. De Apple Watch Series 5 komt in drie materialen:

 • Aluminium en roestvrij staal: in spacegrijs of zilver. Dit is ook de Nike-variant, die heeft een ander bandje en extra wijzerplaat.
 • Wit keramiek (Edition): dat we al eerder zagen in de Apple Watch Series 2 en 3 (er was een grijs keramisch model van de Series 3, maar nu heeft Apple alleen voor wit gekozen)
 • Titanium (Edition): een echte nieuwigheid in de grote Apple Watch-familie, in zilver of spacegrijs.

In Nederland is echter alleen voor het aluminium model van de Apple Watch Series 5 verkrijgbaar. Dat komt omdat de Apple Watch Edtion standaard met 4G wordt geleverd en dat is in Nederland (en België) niet voor Apple’s slimme horloge beschikbaar. Gelukkig zijn alle componenten in de verschillende Series 5 hetzelfde, alleen het materiaal is anders.

Apple Watch Series 5 review 26
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)
Apple Watch Series 5 review 25
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Scherm altijd aan: even wennen, maar onmisbaar

De Apple Watch is geen horloge. Het is een polscomputer die in staat is om een ​​ECG te maken, om te waarschuwen wanneer er teveel lawaai is, om het weer en notificaties te tonen, om fysieke activiteit te meten, om te communiceren met de hele wereld… maar een horloge?

Als je van mening bent dat een horloge de tijd toont, zelfs als je er niet naar kijkt, dan is de Apple Watch dat niet. Tenminste, dat was tot de Series 5 het geval. De grootste verrassing van de nieuwe generatie is het scherm dat altijd ingeschakeld is (always-on). Een horloge om je pols hebben dat de hele tijd de tijd weergeeft, is geweldig wanneer je fysiek niet in staat bent om je pols te bewegen of het scherm met je vinger aan te raken. Bijvoorbeeld wanneer je met beide handen bezig bent, in druk openbaar vervoer en tijdens fysieke inspanningen (of sporten). Er zijn veel situaties waarin je misschien de tijd wil zien, zonder dit noodzakelijkerwijs actief te willen doen.

Om dit te bereiken, moest Apple het ontwerp van het scherm herzien. De basis is nog steeds dezelfde LTPO-techniek als de series 4. Het scherm van de Series 5 bevat echter een verbeterd stroombeheercircuit, een nieuwe controller en nieuwe omgevingslichtsensor. Wanneer de drager zijn horloge actief gebruikt, werkt het scherm met 60 frames per seconde (60 Hz). Zodra de Apple Watch overschakelt naar stand-by, is de frequentie slechts één beeld per seconde (1 Hz). Hierdoor kan het horloge permanent een wijzerplaat op het scherm houden, zonder dat het een zware wissel op de batterij trekt.

Apple Watch Series 5 review 00
De Pride-wijzerplaat wanneer het scherm actief is – Klik/tap voor groter. Afbeelding: Dominick Vietor
Apple Watch Series 5 review 01
De Pride-wijzerplaat wanneer het scherm stand-by is – Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Always-on went snel

Het always-on-scherm is een hele verbetering, maar was wel wennen. De Apple Watch was jarenlang een ding om je pols dat geen aandacht vroeg, tenzij je er actief naar keek. Een object om je pols hebben met een scherm dat altijd ingeschakeld is, blijkt de eerste weken hard wennen. Maar na een tijdje wil je echt niet meer zonder.

In de afgelopen weken moest ik omdat een collega met de Apple Watch Series 5 aan de slag wilde even terug naar een Series 4. Het viel meteen op voor hoeveel comfort een scherm dat altijd aan staat zorgt. Tijdens het gebruik van de series 4 stond het scherm vaak uit wanneer ik naar de tijd wilde kijken of niet meer zeker was wanneer mijn volgende meeting was. Het actief draaien van je pols of op het scherm tikken, voelde weer als een achteruitgang.

Wijzerplaat Mickey actief
Wijzerplaat Mickey Mouse wanneer het scherm actief is – Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor
Wijzerplaat Mickey always-on
Wijzerplaat Mickey Mouse wanneer het scherm stand-by is. Het is op deze foto moeilijk te zien, maar de handen van Mickey blijven fel en dienen zo als wijzer, terwijl de rest van de wijzerplaat gedimd wordt – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

Wijzerplaten en complicaties goed uitgewerkt

Dit Retina-scherm staat altijd aan, met wijzerplaten die een paar seconden nadat je pols gezakt is donkerder worden. We hebben het niet over eenvoudige grijswaarden of zwart-wit, zoals bij veel Android-horloges met een scherm dat altijd aan staat het geval is. Apple heeft het anders aangepakt. Elke wijzerplaat en elke complicatie heeft nu ook een versie die geoptimaliseerd is voor laag verbruik.

De “grafische” wijzerplaten zoals Foto’s of Pride worden wat donkerder gemaakt. De op fysieke materialen gebaseerde wijzerplaten (nevel, caleidoscoop, toy story, vuur en water) laten de materialen verdwijnen en tonen alleen witte wijzers op de zwarte achtergrond van het OLED-scherm.

Voor andere wijzerplaten zijn de nuances veel subtieler. Mickey en Minnie stoppen met het bewegen van hun voeten (een beweging die de seconden markeert), maar hun witte handschoenen die als wijzers dienen, worden feller. Op de fysieke wijzerplaten verdwijnt de secondewijzer. Andere wijzerplaten zoals Activiteit worden wat versimpeld. De secondewijzer verdwijnt en bij de XL wijzerplaat zijn de cijfers niet meer gevuld.

Apple Watch Series 5 review 12
Wijzerplaat ‘handig’ wanneer het scherm actief is – Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor
Apple Watch Series 5 review 14
Wijzerplaat ‘handig’ wanneer het scherm in always-on-modus is. De secondewijzer is verdwenen – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

Over het algemeen zijn de kleuren van de wijzerplaten ingetogen en minder helder, maar de tijd is altijd duidelijk zichtbaar, wat natuurlijk een prioriteit is. Dit is goed uitgewerkt. Hoewel de helderheid lager is, kan het vervelend zijn als je je horloge draagt ​​tijdens het slapen of in de bioscoop. In dit geval is de oplossing om de Theatermodus in het controlecentrum te activeren. Tijdens het gebruiken van de Apple Watch in de bioscoop, zorgde het always on-scherm bij mijn gezelschap voor irritatie.

Apps en notificaties half werk

Sommige apps op de Apple Watch schakelen ook mee wanneer het scherm in altijd aan-modus staat. De work-out-app blijft werken, maar toont geen seconden meer. Over andere apps, zoals de timer, wordt een laag die het scherm donkerder en blurry maakt gelegd. Er staat dan een simpele, digitale klok in beeld1. Dit is een gemiste kans. Apps hebben geen ‘altijd aan’ modus, terwijl het best handig zou zijn om een timer permanent in beeld te houden of bij een externe work-out-app metingen te blijven tonen. Helaas zit dit er niet in. Er is ook geen API voor ontwikkelaars om dit te implementeren.

Een ander component dat als half werk voelt, zijn notificaties. Op de Apple Watch Series 5 voel en hoor je notificaties wel, maar ze verschijnen niet voordat je het scherm terug naar actieve modus schakelt. Ook de rode punt aan de bovenkant van het scherm, die aangeeft dat er een notificatie is, kan niet meteen naar beneden gesleept worden vanuit de always-on-modus. Je moet eerst het scherm activeren. Dit is bij intensief gebruik van de Apple Watch Series 5 een vaak terugkomende tekortkoming die in een toekomstige versie van watchOS aandacht verdient.

Apple Watch Series 5 review 19
De Timer-app bij een actief scherm – Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor
Apple Watch Series 5 review 21
De Timer-app blijft niet open in always-on-modus – Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Accuduur levert in, maar niet heel veel

Heeft een always-on-scherm invloed op de accuduur? Ja, maar niet heel veel. Ondanks alle inspanningen en goede wil van Apple, is de accuduur van de Series 5 minder dan die van de Series 4. De keuze voor een wijzerplaat heeft aardig wat invloed kop de autonomie. Met een Infographics-wijzerplaat vol dynamische complicaties zoals kompas en geluid, was onze Apple Watch Series 5 44 mm structureel na 14 uur leeg. Met de XL-wijzerplaat zonder complicaties was 19 uur geen probleem. Toch wordt de 24 of 26 uur die de Series 4 op een rustige dag kon bereiken niet meer gehaald.

De accuduur zal aanzienlijk verbeterd moeten worden als Apple in de toekomst met een geïntegreerde slaap-volgfunctie wil komen. Wellicht krijgt de Apple Watch een speciale modus voor nachtgebruik, maar ook dan wordt het krap. Voordat het zover is zal de Apple Watch Series 5 je niet teleurstellen op een drukke dag (van ’s morgens vroeg tot ’s avonds tot laat bezig zijn). Een oplaadbeurt in de nacht is absoluut nodig. Bij de Series 4 kwam ik bijvoorbeeld op thuiswerkdagen wel eens weg met een nacht je niet laden, maar bij de Series 5 bleef het absolute noodzaak.

Apple Watch Series 5 review 38
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

S5-chip

De S5-chip in het hart van de Apple Watch Series 5 is vrijwel identiek aan de S4-chip van de Series 4. De CPU en GPU zijn hetzelfde en er is dezelfde hoeveelheid RAM (1 GB). De nieuwe system-om-a-chip verschilt van zijn voorganger door de aanwezigheid van een magnetometer, die als kompas dient. Er is een kompas-app en die toont, raad eens, het noorden natuurlijk! Dit is standaard het magnetische noorden, maar je kunt ook het geografische noorden selecteren, als dat je ding is.

Laten we eerlijk zijn, de kompas-app is niet bijzonder nuttig. Veel praktischer is echter de weergave van de richting in navigatie-apps. Net als op de iPhone geeft de Kaarten-app nu aan in welke richting je loopt. Ook externe apps kunnen het kompas gebruiken, maar dat wordt nog maar mondjesmaat gedaan. In de afgelopen drie maanden ben ik geen enkele app tegen gekomen die het kompas echt gebruikte. Navigeren is in theorie handig, maar met een iPhone in je hand zijn er in de praktijk vaak genoeg herkenningspunten waaraan je kunt zien welke kant je op moet. Wellicht is het kompas voor sommige Apple Watch-gebruikers onmisbaar, maar lang niet voor iedereen.

Apple Watch Series 5 review 22
Navigeren met het kompas – Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

De S5-chip heeft in de 4G-versie van de Apple Watch Series 5 ook ondersteuning voor meer meer LTE-frequentiebanden. Om precies te zijn ondersteunt de Apple Watch er nu 16, tegen 12 voor de Series 4 en 9 voor de Series 3. In termen van andere connectiviteit doet Series 5 niets nieuws vergeleken met Series 4. De nieuwe generatie behoudt Bluetooth 5.0. De U1-chip van de iPhone 11 en 11 Pro is niet in de Apple Watch Series 5 aanwezig. Bovendien kan het horloge nog steeds geen Wi-Fi op 5 GHz gebruiken. Ook Wi-Fi 6 (802.11 ax), waarmee nieuwe iPhones zijn uitgerust, is afwezig. Waarschijnlijk zorgen deze nieuwe technieken voor uitdagingen op het gebied van accuduur. De integratie van al deze draadloze technologieën, hoe goed ze ook mogen zijn, moet uiteindelijk worden afgewogen. Misschien voor de Series 6?

Conclusie Apple Watch Series 5 review

Na een Series 4 met grote veranderingen, is de Apple Watch Series 5 echt een iteratie. Dat wil niet zeggen dat het een saaie upgrade is. Apple bewijst dat een functioneel always-on scherm gepaard kan gaan met een prima (maar geen geweldige) accuduur. Deze functionaliteit went snel en als je het eenmaal hebt, kun je niet meer zonder.

Bezitters van een Apple Watch Series 3 of ouder zullen zeker profiteren van deze sierlijke Series 5 die, naast al het andere, de looks en het grote scherm van de Series 4 behoudt. De accuduur is zelfs met het always-on-scherm beter dan dat van de Series 3. Eigenaren van Series 4 die geen budgetprobleem hebben en aan een Series 5 denken, zullen beperktere voordelen ervaren. Behalve dan het always-on-scherm, wat ontegenzeggelijk een grote vooruitgang is, maar ten koste gaat van de accuduur in vergelijking met de Series 4.

Apple Watch Series 5 review 31
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

Pluspunten

 • Always-on-scherm is een nuttige verbetering.
 • Wijzerplaten blijven volledig in stand-by-modus.
 • Grotere keuze in bandjes bij aanschaf2.

Minpunten

 • Apps en notificaties niet goed afgestemd op always-on-scherm.
 • Accuduur minder goed dan die van voorganger.
 • Geen U1-chip of Wi-Fi 6.

1) Dat ook nog eens niet mooi uitgelijnd is…
2) Hij is hier te koop

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  arno1975

  Iemand ervaring met Always on display tijdens het slapen? Vind het nu vrij vervelend (Series 4) als het display aanschiet in bed vanwege het licht.

 • Profielfoto
  Roko

  Blijft een mooi stukje techniek, maar blijft ook een hoop geld voor een device waarvan de accu over een jaar waarschijnlijk al versleten is.

 • Profielfoto
  macmellow

  arno1975 op 15 december 2019 17:32
  Iemand ervaring met Always on display tijdens het slapen? Vind het nu vrij vervelend (Series 4) als het display aanschiet in bed vanwege het licht.

  Je kan toch theatermodus aanzetten? Dan licht het scherm alleen op als je er op drukt.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Roko op 15 december 2019 19:00
  Blijft een mooi stukje techniek, maar blijft ook een hoop geld voor een device waarvan de accu over een jaar waarschijnlijk al versleten is.

  Mijn Apple Watch 1 gen gaat sinds een paar weken geen hele dag meer mee. BS om te stellen dat de accu na 1 jaar als versleten zou zijn.

 • Profielfoto
  SvS

  @Ruwepit, hoelang heb je dat Series 1 al?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Versleten is onzin natuurlijk maar je merkt na een jaar wel heel goed verschil in batterijduur. Zoals je dat bij AirPods na vier maanden ook duidelijk merkt. Kleinere batterijen, minder capaciteit is daar de oorzaak van.

  Een Apple Watch gaat gewoon makkelijk vier jaar mee met een batterij als je me elke avond op de lader legt en eens per maand of zo eens er mee gaat slapen zodat deze echt leeg raakt tot 10%

 • Profielfoto
  Shmoo

  Toevoeging. Het ding is niet gemaakt om mee te slapen. Stop gewoon eens met producten van Apple willen gebruiken voor dingen waar ze niet goed in zijn alleen omdat je een bepaalde behoefte hebt aan iets, maar geen enkel bedrijf produceert iets in de richting van deze behoefte.

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  Shmoo op 15 december 2019 22:13
  Versleten is onzin natuurlijk maar je merkt na een jaar wel heel goed verschil in batterijduur. Zoals je dat bij AirPods na vier maanden ook duidelijk merkt. Kleinere batterijen, minder capaciteit is daar de oorzaak van.

  Een Apple Watch gaat gewoon makkelijk vier jaar mee met een batterij als je me elke avond op de lader legt en eens per maand of zo eens er mee gaat slapen zodat deze echt leeg raakt tot 10%

  Waarom naar of onder de 10% brengen?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @Shmoo, over het slapen met de  Watch. Dat maak ik zelf wel uit Shmoo. Als hartpatiënt hou ik graag mijn rikketik in de gaten, ik wil  weten hoe hoog of laag mijn hartslag ’s nachts is geweest.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dan moet je je huisarts vragen voor medische apparatuur. Ik hen ooit een week met een apparaat van de huisarts mogen slapen die mijn hartslag registreerde.

  Zeker als je hartpatiënt bent. Dit bedoel ik nu precies! Apple maakt iets in speelgoedvorm en ja het kan ooit eens een verkeerd ritme opvangen en wat doen de Apple fans weer. De Apple Watch als professioneel stukje gereedschap willen inzetten. Daar is het niet voor gemaakt. Het staat ook met koeienletters overal bijgeschreven.

  @Whoopie, het heeft geen achterliggende gedachte dat je batterij er beter van zal worden maar je krijgt wel een beter inzicht hoe je batterij er aan toe is. Als je device ineens heel snel van 30% zakt naar 2% weet je meer dan elke dag je horloge op je de lader leggen ergens tussen de 74 – 58% dat zegt niet zoveel want geen dag is hetzelfde. Wel of geen Workout gedaan.

 • Profielfoto
  Rareluis

  Even over de batterijduur van deze Apple Watch: je kan de batterijduur mét Always On aanmerkelijk verlengen door een Watchface te kiezen met enkel rood of enkel groen of enkel blauw.

  Daardoor brandt er steeds 1 subpixel van elke pixel. Uit ervaring weet ik dat er na een dag nog steeds 70% acculading resteert, en dat is best een groot verschil met bijvoorbeeld een witte wijzerplaat.

 • Profielfoto
  RW076

  @Ome Kor: Negeer Shmoo gewoon. Hij heeft een paar nare trekjes die hij moeilijk onder controle kan houden. Nu ga ik me verstoppen, want hij kan erg verbaal agressief worden bij tegenspraak of creatief denken, en ik word niet graag in elkaar geschopt.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ach, voor mij is een hulpmiddel, net zoals een bloeddrukmeter. In het ziekenhuis heb we een paar jaar geleden de uitslag van de hartslagmeter vergeleken met een professionele meter en de metingen waren goed.

  Als ik een afwijking voel of zie, dan ga ik naar de dokter, want die hebben meer middelen en kennis.

 • Profielfoto
  Pjotr

  14 uur? Dan ook wel op tijd naar bed dan. Zodat ie in de oplader kan.

  Ondanks de pluspunten lijkt me dit wel een dingetje. Hiermee echt de kortste batterijduur in de wereld. Geen concurrent te vinden met 14 uur.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Na een jaar is dat dan 12 uur geworden en moeten allerlei sensoren uit om te voorkomen dat de Watch twee keer per dag in de oplader mag.

  Allerlei sensoren uit, monochroom scherm, allways uit, kompas uit zodat ik wel de hele dag mijn horloge om kan hebben lijkt me niet de bedoeling.

 • Profielfoto
  davedive

  Hallo,

  Mijn eerste Apple Watch deze 5, mijn vriend al een jaar en series 4.
  Het verschil is voor mij in ieder geval groot genoeg om resoluut de 5 te kiezen.
  Heb 23 jaar geen horloge meer gedragen en als ik er dan toch weer eentje wil dragen, dan moet ik wel altijd de tijd kunnen aflezen zonder extra handelingen. Dit is bij deze 5 perfect.

  Daarenboven heb ik de Californië wijzerplaat met batterijindicatie altijd actief. Zwarte achtergrond, witte wijzers. Om 6u15 gaat de horloge op de lader. Om 7u10 doe ik hem om om naar het werk te vertrekken. Dus tijdens ontbijt en douche laadt hij op. Elke avond (met 1 workout, wat aandelen checken, enkele berichten, …) minimaal nog 50% over.

  ’s nachts draait de app ‘autosleep’ die mijn slaap, hartritme, enz… bijhoudt. Theater modus is aan en vliegtuigmodus. ’s morgens blijkt dan rond de 6 à 8% extra verbruikt te zijn.

  Als de batterijcapaciteit vermindert in de komende jaren, denk ik dat ik hiermee best nog wel een aantal jaren weg mee kan.

  Alleen gedragen sommige apps zich soms nogal eigenaardig :
  – kompas : zet je het via zijknop en ‘x’ uit, dan blijkt hij zichzelf veelal weer te activeren (met gedimd always-on tijdweergave).
  – muziek die op watch staat afspelen op beats pro wireless, verspringt soms naar muziek van iPhone (sequentie van hoe dit gebeurt moet ik nog eens dichter bekijken).
  – dock : vind ik niet handig – apps die niet in de dock zitten (of als er geen enkele app in de dock zit): voordat je ze kan uitschakelen, moet je wachten tot er onder de app ‘altijd in dock’ verschijnt, daarop tikken, dan pas kan je ze swipen om uit te schakelen.

  Al met al ben ik super tevreden èn na 23 jaar zonder horloge blijkt het een plezier om te dragen wegens bijna onvoelbaar op de pols.

 • Profielfoto
  Groentenboer

  Tijdje zo’n watch gehad. Sonos, Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter: allemaal apps die niet beschikbaar zijn voor de watch. Je moet dan vervangende apps gebruiken die allemaal net niet of of via een omweg doen wat de oorpsronkelijke apps op je telefoon wel doen. Vond de Watch dan ook geen toegevoegde waarde hebben en zeker geen handig verlengstuk van de iPhone.

 • Profielfoto
  SvS

  Waarom zou je überhaupt Social media-apps op je horloge willen, @groentenboer?

 • Profielfoto
  Frank

  Hier nog steeds een Nike S2, batterij nog steeds geen probleem hou +/-40% eind vd dag (0700-2300).
  Jammer dat always in dus nog niet werkt bij bv Nike/strava als dat komt dan is het mij de upgrade wel waard!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Leeg na 14 uur? Doe maar wild.

  Ik heb een (inmiddels behoorlijk oude) LG Watch R, die met screen allways on nu – na 24 uur – op 43% staat. En dat is een behoorlijk groot scherm, met daarop een behoorlijke heldere wijzerplaat.

 • Profielfoto
  Groentenboer

  SvS op 16 december 2019 20:24
  Waarom zou je überhaupt Social media-apps op je horloge willen, @groentenboer?

  Dat zijn apps die ik veel gebruik en ik dacht:”Dan hoef ik mijn telefoon niet steeds te pakken als ik iets wil lezen of posten maar kan ik dat allemaal op mijn horloge doen.”

  Is dat raar?