Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Diensten 2 december 2019

Reizen zonder Face ID: Apple Pay Express Mode van start in Londen

Vanaf vandaag is het in Londen mogelijk om zonder Touch ID of Face ID te reizen met het openbaar vervoer. Daarvoor werkt het Londense vervoersbedrijf Transport for London (TfL) samen met Apple. Het is de eerste plaats in heel Europa waar de Apple Pay Express Mode werkt.

In- en uitchecken met Apple Pay kon in Londen al veel langer, maar daarvoor moest iedere transactie nog geautoriseerd worden. Door gebruik te maken van Touch ID, Face ID of tweemaal klikken op de Apple Watch, gaf je toestemming om de bankpas te gebruiken. Dat gebeurt ook wanneer je in de winkel iets met Apple Pay wil afrekenen.

Express Mode: snel door het OV

Die extra handeling is sinds vandaag niet meer nodig, laat Apple op zijn website weten. De incheckkastjes van TfL, te herkennen aan een geel vlak, ondersteunen de Apple Pay ‘Express Mode’. Kort gezegd houdt de functie in dat de autorisatie voor een transactie met Apple Pay is ‘uitgeschakeld’ voor de OV-palen. Je apparaat er tegenaan houden is al genoeg.

Apple Pay pin terminal 16x9
Andere betalingen moet je blijven autoriseren

Daarmee zou het inchecken sneller moeten gaan, en de rijen dus korter. ‘Streamlined for London’ schrijft Apple er zelf over. Het is mogelijk om voor de Apple Pay Express Mode een andere standaardkaart te kiezen dan de bankkaart die voor andere transacties als standaard is gemarkeerd. Ook erg handig: Express Mode werkt met een lege batterij. Volgens Apple kun je tot vijf uur na het leeglopen van je accu nog in- of uitchecken met de functie.

Veiligheid versus gemak

Door de functie in te schakelen geeft de gebruiker wel een stukje veiligheid op. Een verloren iPhone kan immers door iedereen gebruikt worden om in het OV te reizen. Face ID, Touch ID of een andere vorm van identificatie zijn immers voor het gemak niet nodig. Wellicht is het een geruststellende gedachten dat andere transacties via de Apple Pay Express Mode niet mogelijk zijn. Maar toch: wie gemak wil, geeft een (klein) stukje veiligheid op.

Het handigheidje zit al in ingebakken sinds 12.3, maar functioneert pas als een transportbedrijf meewerkt. Het is niet bekend of ook Nederlandse iPhone-modellen werken met de Express Service in Londen. De instellingen zijn in ieder geval niet zichtbaar onder het kopje ‘Wallet’.

Reageer op artikel:
Reizen zonder Face ID: Apple Pay Express Mode van start in Londen
Sluiten