Orderdatum nieuwe Mac Pro bekend gemaakt

Door: Night - 9 reacties
Mac Pro 2019 studio 001
Afbeelding: OMT/Raymon Mens

Na een half jaar – of eigenlijk twee jaar, als je er echt over nadenkt – is de compleet vernieuwde Mac Pro van Apple eindelijk binnen handbereik. Apple heeft geïnteresseerde klanten laten weten dat zowel het werkstation als de Pro Display XDR vanaf 10 december te bestellen zullen zijn.

Toch heeft Apple ook nog veel niet bekend gemaakt. Zo is er nog veel onduidelijkheid over de mogelijke configuraties en hun respectieve prijzen. Ook de Nederlandse prijzen blijven vooralsnog onduidelijk. Tenslotte is ook de uiteindelijke leverdatum nog niet bekend.

Flinke prijzen voor Mac Pro en Pro Display

Je kunt er nog steeds vanuit gaan dat het basissysteem 5.999 dollar gaat kosten. Voor die prijs krijg je een acht-core Xeon, 32 GB RAM, een 256 GB SSD en Radeon Pro 580X grafische kaart. Die prijzen zullen – Apple kennende – flink omhoog springen als je een zwaardere machine nodig hebt, vooral als je van het maximale RAM-geheugen van 1,5 TB wilt profiteren. Gelukkig kun je dat geheugen, en ook de opslag, wel later zelf toevoegen.

De prijs van de Pro Display XDR is gemakkelijker te achterhalen. Die begint bij 4.999 dollar voor een standaardmodel en 5.999 dollar voor de versie met nano-textuurglas, dat reflectie vermindert zonder toevlucht te nemen tot een coating. En ja, dan hebben we het nog niet over die beruchte monitor-stand. Die maakt je maar liefst 999 dollar lichter als de standaard VESA-mount van 199 dollar niet werkt voor je.

De nieuwe Mac Pro
De nieuwe Mac Pro (klik/tap voor groter). Afbeelding: OMT / Raymon Mens

Mac pro alleen voor de Pro

De prijzen laten duidelijk weerspiegelen dat Apple de Mac Pro alleen voor de echter grote jongens, de echte Pro’s, heeft ontwikkeld. Dat geldt ook voor de Pro Display XDR. Die is slechts bedoeld voor mensen die anders zouden opspringen voor een referentiemonitor in het vijfcijferige bereik.

Ze zijn waarschijnlijk bedoeld voor het soort persoon wiens computerbudget triviaal is. Zoals bijvoorbeeld bij een top-DJ.

Lees meer over de Mac Pro ➔ Officieel: nieuwe Mac Pro vanaf december 2019 verkrijgbaar

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Odie

  De 16” MacBook Pro komt standaard met 512GB en de Mac Pro moet het nog met 256GB SSD doen? Mijn hemel.

 • Profielfoto
  interFACE

  Om de basisprijs zo laag mogelijk te houden natuurlijk —> marketingtruukje

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik neem aan dat ze dat nog wel aanpassen. De iMac Pro start bij 1 TB SSD.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  interFACE op 8 december 2019 11:18
  Om de basisprijs zo laag mogelijk te houden natuurlijk —> marketingtruukje

  Ja, die vijftien euro minder zal mensen vast over de streep trekken.

 • Profielfoto
  Melle

  Als Apple op het spoor blijft dat ze zitten, verassen ze en starten ze voor zelfde basisprijs met 1tb opslag en een beter gpu

 • Profielfoto
  donut

   

   

  Melle op 8 december 2019 14:14
  Als Apple op het spoor blijft dat ze zitten, verassen ze en starten ze voor zelfde basisprijs met 1tb opslag en een beter gpu

  andere assen op het zelfde spoor?

  Deze Mac Pro kopen in de basis configuratie slaat helemaal nergens op; het is 10.000 euro uitgeven voor echt iets beters of een iMac kopen die net zo snel is voor de helft van de prijs…

 • Profielfoto
  bluefuzz89

  Ik snap de kritiek op prijzen of specs van het instapmodel niet zo goed.

  Ook bij dit product geldt: indien je nadenkt over de prijs behoor je niet tot de doelgroep. Dit is simpelweg geen product voor de consument, fanboy en/of ZZP’er.

  Het instapmodel zal hoogstwaarschijnlijk het minst verkocht worden.

  Daarnaast zal Apple dit ongetwijfeld weten/snappen en zullen dus echt niet hun best doen om dit product een paar euro goedkoper te maken met een gigabyte meer of minder om de “twijfelende consument” over de streep te trekken.

 • Profielfoto
  Melle

  @bluefuzz – ik weet wat je bedoelt, maar prijs is specs is wel relevant – voor Apple en voor de kopers van de nieuwe Mac Pro.
  Mocht Apple jouw redenering echt hebben en volgen zouden ze werken met een vanaf prijs van vb. 3k ZONDER cpu/gpu/ram en ssd en dan alles in optie laten.
  Met je basis config zet je wel degelijk basis en geef je een signaal. Als blijkt dat de base MacBook Pro 16” á 2,5k op alle vlak sneller en beter werkt dan je basis Mac Pro, dan moet je je toch vragen stellen…

 • Profielfoto
  Gio

  Zojuist gecheckt, Nog steeds niet bestelbaar in NL en US.