Nieuwe update macOS: Muziek bedienen vanaf iPhone en meer

Door: Dennis Hoogeveen - 11 reacties
iOS 13.1.1 update
Afbeelding: Apple (Bewerking: OMT)

Apple heeft vandaag een nieuwe update voor mac-gebruikers gelanceerd. MacOS 10.15.2 bevat voornamelijk bugfixes. Verwacht dus ook geen grote veranderingen, maar toch brengt Apple wat verbeteringen naar Mac die we het noemen waard vinden. Lees hier wat je kunt verwachten van de update.

MacOS 10.15.2 is een typische ‘bugfix’-update, als we de release notes van Apple mogen geloven. Zoals wel vaker brengt het mac-fabrikant een update uit om bepaalde problemen op te lossen. Daarvan lijken nu vooral bugs met de foto’s-app en mail-app aan de beurt te zijn. Ongeveer tegelijkertijd is iOS 13.3 gelanceerd.

Muziek bedienen vanaf iPhone in macOS 10.15.2

Toch heeft Apple een kleine, nieuwe functie toegevoegd die zomaar eens heel prettig kan zijn. Gebruikers van de Muziek-app, die de vervanger van het verouderde iTunes is, kunnen hun muziek namelijk vanaf hun iPhone of iPad bedienen. Apple schrijft dat het gaat om een functie rondom ‘Apple Remote’. Die iOS-app kun je installeren uit de App Store. Voorheen werkte het alleen als afstandsbediening van je Apple TV. Vanaf nu bedient het dus ook je muziek op macOS.

tvOS 12 iOS 12 remote
Klik/tap voor groter.

Overigens is het vanaf deze update ook mogelijk om de tv-app op een Macbook of ander mac-model te bedienen via een iPhone. Het is in macOS 10.15.2 de enige toevoeging die ‘nieuw’ te noemen is. Verdere veranderingen zijn voornamelijk bugfixes, op een verandering in de Muziek-app na. Daar kun je opnieuw met een kolomweergave werken, schrijft Apple.

Bugfixes in nieuwe update

Apple heeft onder andere de volgende bugfixes aangekondigd bij de update van macOS:

 • De kolomweergave in de Muziek-app kan weer worden gebruikt voor het beheren van de muziekbibliotheek
 • Bepaalde .AVI- en .MP4-bestanden werden als niet-ondersteund werden weergegeven, dat is opgelost
 • Er is een probleem verholpen waarbij zojuist aangemaakte mappen niet werden weergegeven in de albumweergave
 • Een oplossing voor een bug waarbij het voorkeurenvenster van Mail in macOS met een leeg venster opende
 • Verwijderde e-mails konden mogelijk niet ongedaan worden gemaakt, dat is opgelost
 • De betrouwbaarheid van het synchroniseren van boeken en audioboeken naar je iPad of iPhone via de Finder is verbeterd
 • Er is een probleem verholpen waarbij herinneringen mogelijk in een onjuiste volgorde werden weergegeven in de slimme lijst Vandaag in de app Herinneringen.
 • Er is een probleem verholpen dat kon leiden tot langzame typprestaties in de app Notities

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Toch heeft Apple een kleine, nieuwe functie toegevoegd die zomaar eens heel prettig kan zijn. Gebruikers van de Muziek-app, die de vervanger van het verouderde iTunes is, kunnen hun muziek namelijk vanaf hun iPhone of iPad bedienen.

  Hoezo nieuwe functie? Muziek op je Mac bedienen vanaf een iPhone of iPad is al heel lang mogelijk. Of had Apple dat eerst stuk gemaakt met 13?

 • Profielfoto
  vincentvega

  Ik krijg de remote voor muziek nog steeds aan de praat

 • Profielfoto
  Sanderadio

  Wat ik heb gemerkt sinds de start van iOS 13/macOS 10.15 dat de iOS/iPadOS-app ‘iTunes Remote’ niet meer goed werkte. Ik kon wel m’n muziek in Music op m’n Mac bekijken, maar niet stoppen of starten. Dat kan ik nu weer wel, al werkt het bij mij niet als ‘Home Sharing’ in de ‘iTunes Remote’-app aanstaat. Ik heb onder Settings de schuif daarvoor uitgezet en mijn iTunes Library (feitelijk de Music Library) opnieuw toegevoegd. Er verscheen in de linkerkolom van de Music-app op mijn Mac een extra device, met de naam van mijn iPhone. Toen ik daarop klikte kon ik de code invullen die op mijn iPhone verscheen. En nu kan ik m’n muziek weer wel stoppen en starten. Hoera!

  (sorry voor de Engelse termen, maar mijn devices staan nu eenmaal op het Engels ingesteld)

 • Profielfoto
  Matrix-Z

  Paragraaf : “Muziek bedienen vanaf iPhone”.

  Het gaat niet om de “Apple Remote app” maar om de iTunes Remote app” !

  Maar als je in die app “thuisdeling” inschakelt werkt het nog niet, enkel als je je bibliotheek handmatig toevoegt (en thuisdeling in de app dus uitschakelt), dan wel ! (zoals ook Sanderadio al opmerkte)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is wat allemaal. Zijn het niet de emoji’s dan is het wel de remote app functies…

 • Profielfoto
  iDeMi

  Wat ik niet begrijp is waarom hier een aparte app voor nodig is. Hetzelfde voor de Replay 2019 playlist. Daarvoor moet je op een aparte website inloggen. Totaal onbegrijpelijk waarom dat dat niet binnen de Music app zit. Zelfs zoeken in een playlist is blijkbaar heel moeilijk voor Apple om te bouwen.
  Als ex-Spotify gebruiker mis ik deze gebruiksvriendelijke functies wel. Daar kan Apple nog veel van leren.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Sanderadio op 11 december 2019 00:14
  Wat ik heb gemerkt sinds de start van iOS 13/macOS 10.15 dat de iOS/iPadOS-app ‘iTunes Remote’ niet meer goed werkte. Ik kon wel m’n muziek in Music op m’n Mac bekijken, maar niet stoppen of starten. Dat kan ik nu weer wel, al werkt het bij mij niet als ‘Home Sharing’ in de ‘iTunes Remote’-app aanstaat. Ik heb onder Settings de schuif daarvoor uitgezet en mijn iTunes Library (feitelijk de Music Library) opnieuw toegevoegd. Er verscheen in de linkerkolom van de Music-app op mijn Mac een extra device, met de naam van mijn iPhone. Toen ik daarop klikte kon ik de code invullen die op mijn iPhone verscheen. En nu kan ik m’n muziek weer wel stoppen en starten. Hoera!

  (sorry voor de Engelse termen, maar mijn devices staan nu eenmaal op het Engels ingesteld)

  Hey bedankt voor de tip! Het werkt terug!

 • Profielfoto
  pinkie

  @iDeMi, je kunt dit ook doen vanuit de iPhone Muziek app zelf. In Bibliotheek kies ‘thuisdeling’ en kies daar de betreffende muziekbibliotheek et voilá, je kunt je gehele muziek verzameling op je Mac bedienen, inclusief Airplay naar elke verbonden speaker en het werkt meteen ook op Apple Watch.

 • Profielfoto
  Sirll

  Klopt voor geen meter dit artikel

 • Profielfoto
  Rareluis

  Bedankt Sanderadio! Ik moest je bericht wel 4x herlezen, maar snapte uiteindelijk je uitleg. Het werkt weer!

 • Profielfoto
  Pbelmaps

  iMac blokkeert gedurende update naar 10.15.2. ik krijg continu een klein draaiend wieltje op het scherm afgewisseld met even de pijl van de muis. Via Timemachine dan maar terug naar 10.15.1. gezet. Iemand anders ook deze problemen?