Nederlandse leveranciers willen keurmerk refurbished MacBooks en iPads

Door: Wesley Akkerman - 6 reacties
MacBook Pro 16-inch 19 Macbooks
(Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

De Nederlandse leveranciers van refurbished Apple-producten willen een keurmerk voor refurbished MacBooks en iPads gaan invoeren. Het gaat om de bekende leveranciers Forza Refurbished, leapp, Renewd, SWOOP en iUsed. Als een product het keurmerk draagt, dan kan de klant ervan uitgaan dat het apparaat een bepaalde inspectie doorlopen heeft.

Mocht je als bedrijf straks het keurmerk willen presenteren op refurbished MacBooks en iPads, dan moet je ervoor gezorgd hebben dat de producten op vijftig punten gecontroleerd zijn. De belangrijkste onderdelen daarvan zijn de status van de accu, het scherm, het besturingssysteem, de touchfunctionaliteiten, de cameralens, de microfoon en de werking van de verschillende interfaces.

Keurmerk voor refurbished MacBooks en iPads

Het instituut TÜV Nederland heeft de taak op zich genomen om technische audits uit te voeren bij de leveranciers. Zodoende wil het instituut controleren of de nieuwe checklijst goed doorlopen en aangehouden wordt, met als doel te voorkomen dat er gesjoemeld wordt.

Phil Schiller Google Chromebook
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Kimihiro Hoshino / AFP)

Bedrijven die het keurmerk voeren moeten bovendien een garantieperiode van twee jaar afgeven op de refurbished MacBooks en iPads. EDR Credit Services controleert ondertussen de financiële positie van de deelnemende bedrijven. Daaronder vallen aspecten als solvabiliteit, vermogenspositie, omzet, resultaat, leverancierservaringen en kredietfaciliteiten. Zodoende moet er zekerheid aan klanten geboden kunnen worden, zodat ze ook niet voor verrassingen komen te staan.

Het keurmerk voor refurbished MacBooks en iPads is een initiatief van Techniek Nederland. De ondernemersorganisatie heeft eerder al met enkele bedrijven een soortgelijk keurmerk opgezet voor iPhones. De iPhone is nog altijd een ontzettend populair product als het om refurbished artikelen gaat.

Er zit verder nog een reden achter de keurmerken. De bedrijven die dergelijke producten aanbieden willen graag een beter imago scheppen nadat de Consumentenbond eerder constateerde dat de kwaliteit van de refurbished iPhones ondermaats was, terwijl de prijzen niet veel lager waren dan nieuwe iPhone-modellen.

Techniek Nederland

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Blijft gebakken lucht, deze partijen kunnen niet repareren met originele Apple onderdelen, Apple levert ze die niet…

  Allemaal bla, bla, trap er niet in…

  Apple zelf heeft een geweldige reputatie opgebouwd met gerefurbishde Apple producten, zoals, standaard, nieuwe behuizing en nieuwe accu.

  Van deze term wil men nu dus misbruik maken, betekent in het Nederlands gewoon “opgeknapt”, vaak is het gewoon tweedehands..

  Ook nog smoesjes zoals grade A of grade B,C

  Kijk eens hiervoor:

  “Consumentenbond eerder constateerde dat de kwaliteit van de refurbished iPhones ondermaats was, terwijl de prijzen niet veel lager waren dan nieuwe iPhone-modellen”

 • Profielfoto
  Frans

  De term ‘refurbished’ betekent ‘gerestaureerd naar een staat zo goed als nieuw‘. Dat is iets heel anders dan ‘tweedehands’. Wanneer een product als ‘refurbished’ verkocht wordt maar niet ‘zo goed als nieuw’ is, dan is er sprake van misleiding, misschien zelfs oplichting.

  Een keurmerk voor ‘refurbished’ producten lijkt mij niet nodig, wel dat er beter gecontroleerd wordt op het onterecht hanteren van deze term voor producten die gewoon tweedehands zijn.

 • Profielfoto
  Festen

  Refurbished betekent gerestaureerd, wat de eindstaat is, ligt helemaal in het midden. Deze Porsche is ook refurbished, maar de eigenaar heeft de patina bewust laten zitten. Wel refurbished, duidelijk niet al nieuw.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Per Joop. En het wordt met Apple alleen maar erger, onder meer door de hogere beveiliging van de T2-chip, een niet verkrijgbare ISL-chip, een foutcode bij het vervangen van het scherm met vingerafdruksensor etc. Als de onafhankelijke reparatieshop hier al tegenaan loopt, geldt dat eveens voor de refurbisher. Er was ook nog zo’n geintje dat wanneer je een scherm wilde vervangen dat het brak ofzo. Doffe ellende.

 • Profielfoto
  Pad

  Laatst bij Forza een Refurbished iPhone Se aangeschaft. Ding kon na installatie binnen 5 min retour wegens batterij foutmeldingen.

 • Profielfoto
  DGE1965

  Zoals er goede, maar ook slechte ervaringen zijn heb ik met mijn iPad 2018 van Forza een prima ervaring! Niet te onderscheiden van nieuw in september 2019!