Onderzoek naar blauw licht: Dark Mode en nachtmodus werken averechts

Door: Lisanne Beijen - 18 reacties
iOS Dark Mode
(Afbeelding: Apple)

Steeds meer apps en apparaten zijn voorzien van een nachtmodus en zogenaamde ‘Dark Mode’. Het idee hierachter is dat het verminderen van blauw licht beter is voor onze slaap. Uit recent onderzoek blijkt echter wat anders.

Wetenschappers van de University of Manchester hebben een onderzoek gepubliceerd waarin staat dat dit blauwe licht helemaal niet zo problematisch is voor onze slaap als gedacht. Het onderzoek werd opgepikt door het Engelse Guardian.

Blauw licht lijkt niet zo slecht als gedacht

Uit het onderzoek blijkt dat de kleur van het scherm in mindere mate van belang is. De helderheid van het scherm daarentegen is wel bepalend voor de kwaliteit van je scherm. Volgens het onderzoek is blauw licht dat van onze laptops, tablets en smartphones af komt in ieder geval minder schadelijk dan eerder werd aangenomen.

Het idee achter het verminderen van blauw licht is het verbeteren van je slaap. Dit onderzoek stelt echter dat de nachtmodus en Dark Mode je lichaam juist in de war brengen. Daardoor behalen de modi juist het tegenovergestelde effect van wat gewenst is. Verder is in het onderzoek te lezen dat als geel licht en blauw licht even ver gedimd zijn, het blauwe licht rustgevender is dan het gele. Dat is een opmerkelijke uitkomst, aangezien de nachtmodus juist overschakelt naar geel licht voor- en na het slapen.

Dark Mode iOS Android Facebook Blauw Licht
Dark Mode

Dark Mode en nachtmodus niet meer nodig?

Voor het onderzoek naar blauw licht werd gebruik gemaakt van LED-licht dat speciaal werd ontworpen voor het experiment. De onderzoekers konden de kleur van het licht veranderen zonder dat de helderheid er van toenam. De resultaten van het onderzoek zijn echter gebaseerd op experimenten met muizen die naar het LED-licht keken. En dus niet mensen met smartphones in hun hand. Maar de resultaten blijven derhalve interessant en relevant dat er vast vervolg onderzoek komt naar dit populaire onderwerp.

Voor nu zullen Google en Apple hun Dark Mode en nachtmodus nog gewoon actief houden. Maar wie weet dat je in de toekomst wel weer naar een scherm met blauw licht kijkt voor je in slaap valt.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  tomc

  Steeds meer apps en apparaten zijn voorzien van een nachtmodus en zogenaamde ‘Dark Mode’. Het idee hierachter is dat het verminderen van blauw licht beter is voor onze slaap. Uit recent onderzoek blijkt echter wat anders.

  Eerste paragraaf en al meteen de mist in. Proficiat OMT.

  Dark mode is gewoon een donkere versie van de witte UI. Ontwikkelt om de gebruikers een keuze te geven. Puur esthetisch of, vooral op de Mac dan, om meer rust te bieden tijdens het werken.
  Night shift. Zo heet de functie die blauw licht filtert.
  NIGHT SHIFT.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  tomc op 19 december 2019 10:05

  Steeds meer apps en apparaten zijn voorzien van een nachtmodus en zogenaamde ‘Dark Mode’. Het idee hierachter is dat het verminderen van blauw licht beter is voor onze slaap. Uit recent onderzoek blijkt echter wat anders.

  Eerste paragraaf en al meteen de mist in. Proficiat OMT.

  Dark mode is gewoon een donkere versie van de witte UI. Ontwikkelt om de gebruikers een keuze te geven. Puur esthetisch of, vooral op de Mac dan, om meer rust te bieden tijdens het werken.
  Night shift. Zo heet de functie die blauw licht filtert.
  NIGHT SHIFT.

  ‘Ontwikkeld’. Met een ‘d’.

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Ookal is het dan misschien slechter voor de slaap of wat dan ook. Ik vind nightshift echt een must voor in de avond. Het kijkt zoveel fijner. Als ik dan voor de grap mijn nightshift uit zet om het verschil te zien merk ik echt dat dat veel minder prettig kijkt. Doet dan gewoon pijn aan mijn ogen ?

 • Profielfoto
  koen

  Rene van den Abeelen op 19 december 2019 10:32

  tomc op 19 december 2019 10:05

  Steeds meer apps en apparaten zijn voorzien van een nachtmodus en zogenaamde ‘Dark Mode’. Het idee hierachter is dat het verminderen van blauw licht beter is voor onze slaap. Uit recent onderzoek blijkt echter wat anders.

  Eerste paragraaf en al meteen de mist in. Proficiat OMT.

  Dark mode is gewoon een donkere versie van de witte UI. Ontwikkelt om de gebruikers een keuze te geven. Puur esthetisch of, vooral op de Mac dan, om meer rust te bieden tijdens het werken.
  Night shift. Zo heet de functie die blauw licht filtert.
  NIGHT SHIFT.

  ‘Ontwikkeld’. Met een ‘d’.

  Haha – de wet van Muphry ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  NightShift is ?

  Darkmode is ?

 • Profielfoto
  MegaChriz

  Ik had reeds de indruk dat de helderheid van een scherm een grotere invloed had op het wakker blijven dan de kleur. Voordat ik van Night Shift wist, vond ik het al prettiger om ‘s avonds de helderheid van het scherm te verlagen. Tot nog toe dacht ik dat dit kwam door de aanname dat bij een helderder scherm de concentratie blauw licht ook groter is.

  Het klinkt alsof het goed is om beide methodes toe te passen: minder blauw licht + helderheid scherm omlaag.

  Het zou voor de gezondheid natuurlijk nog beter zijn ‘s avonds helemaal niet meer naar schermen te kijken en in plaats daarvan een boek te lezen, maar de verleiding is te groot om dan toch nog achter het Macje of een ander apparaat te kruipen.

 • Profielfoto
  Dakhaas

  Rene van den Abeelen op 19 december 2019 10:32

  tomc op 19 december 2019 10:05

  Steeds meer apps en apparaten zijn voorzien van een nachtmodus en zogenaamde ‘Dark Mode’. Het idee hierachter is dat het verminderen van blauw licht beter is voor onze slaap. Uit recent onderzoek blijkt echter wat anders.

  Eerste paragraaf en al meteen de mist in. Proficiat OMT.

  Dark mode is gewoon een donkere versie van de witte UI. Ontwikkelt om de gebruikers een keuze te geven. Puur esthetisch of, vooral op de Mac dan, om meer rust te bieden tijdens het werken.
  Night shift. Zo heet de functie die blauw licht filtert.
  NIGHT SHIFT.

  ‘Ontwikkeld’. Met een ‘d’.

  Ah, dan is het ook Domc ipv Tomc… dan snap ik zijn toon van schrijven ook beter.

 • Profielfoto
  feek

  herkenbaar leesvoer met betrekking tot Dark Mode

  Al een tijd weer de lichte modes in gebruik, zelfs voor het coderen…. heerlijk

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Dakhaas op 19 december 2019 12:51

  Rene van den Abeelen op 19 december 2019 10:32

  tomc op 19 december 2019 10:05

  Steeds meer apps en apparaten zijn voorzien van een nachtmodus en zogenaamde ‘Dark Mode’. Het idee hierachter is dat het verminderen van blauw licht beter is voor onze slaap. Uit recent onderzoek blijkt echter wat anders.

  Eerste paragraaf en al meteen de mist in. Proficiat OMT.

  Dark mode is gewoon een donkere versie van de witte UI. Ontwikkelt om de gebruikers een keuze te geven. Puur esthetisch of, vooral op de Mac dan, om meer rust te bieden tijdens het werken.
  Night shift. Zo heet de functie die blauw licht filtert.
  NIGHT SHIFT.

  ‘Ontwikkeld’. Met een ‘d’.

  Ah, dan is het ook Domc ipv Tomc… dan snap ik zijn toon van schrijven ook beter.

  Dan zal ik nog maar even mijn mening geven als iedereen toch bezig is, wat een azijngepis weer.

  Het grapje om Tomc voor dom uit te maken getuigd ook niet van een hoog slim niveau.

  Nederlands is een lastige taal en de grammatica is ook niet mijn sterkste kant. Mijn kwaliteiten liggen op andere vlakken en daardoor mag ik niet klagen waar ik samen met mijn gezin staat in ons leven. We hebben allemaal een mindere kant en moeten elkaar niet daarom uitlachen ons kinderachtig gedragen.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Shmoo op 19 december 2019 11:33
  NightShift is ?

  Darkmode is ?

  +1. Eens!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Pivni Pes op 19 december 2019 15:53
   

  Nederlands is een lastige taal en de grammatica is ook niet mijn sterkste kant. Mijn kwaliteiten liggen op andere vlakken en daardoor mag ik niet klagen waar ik samen met mijn gezin staat in ons leven. We hebben allemaal een mindere kant en moeten elkaar niet daarom uitlachen ons kinderachtig gedragen.

  Nederlands is inderdaad een lastige taal, ben ik helemaal met je eens. Maar even je artikel nalezen voordat je het online zet geeft vaak al een veel beter resultaat. Gelukkig hebben we hier nog wel gewoon “mijn” in plaats van “me”;-)

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Cenobyte op 19 december 2019 16:54

  Pivni Pes op 19 december 2019 15:53
  Nederlands is een lastige taal en de grammatica is ook niet mijn sterkste kant. Mijn kwaliteiten liggen op andere vlakken en daardoor mag ik niet klagen waar ik samen met mijn gezin staat in ons leven. We hebben allemaal een mindere kant en moeten elkaar niet daarom uitlachen ons kinderachtig gedragen.

  Nederlands is inderdaad een lastige taal, ben ik helemaal met je eens. Maar even je artikel nalezen voordat je het online zet geeft vaak al een veel beter resultaat. Gelukkig hebben we hier nog wel gewoon “mijn” in plaats van “me”;-)

  Ging mij nog niet zo zeer om het artikel, maar meer om mensen die elkaar afzeiken in de reacties.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Uit het artikel:

  “Verder is in het onderzoek te lezen dat als geel licht en blauw licht even ver gedimd zijn, het blauwe licht rustgevender is dan het gele. Dat is een opmerkelijke uitkomst”

   

  Helemaal niet! Het is al 10 tallen jaren bekend dat blauw (en groen) een rustgevende kleur is. (Ook als dat geen licht is maar gewoon verf). Geel, oranje en rood zijn in toenemende mate agressieve kleuren. Geel b.v. is de kleur waar het menselijk oog het gevoeligst voor is en daardoor ook het snelst vermoeiend.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Een scherm met een gele gloed noemde we vroeger een kutscherm. Desalniettemin gebruik ik de functie op mijn telefoon vaak. In bed > schermhelderheid op de laagste stand + de “gele gloed” aan > super, i.c.m. een zwarte interface i.p.v. wit, leest dat heerlijk en het bespaart ook nog eens een hoop stroom.

  Maar nog wat anders; Wat word(tdtdt) hier mee bedoeld? ?

  De helderheid van het scherm daarentegen is wel bepalend voor de kwaliteit van je scherm.

   

 • Profielfoto
  Frans

  Maikelw op 19 december 2019 22:34
  Een scherm met een gele gloed noemde we vroeger een kutscherm. Desalniettemin gebruik ik de functie op mijn telefoon vaak. In bed > schermhelderheid op de laagste stand + de “gele gloed” aan > super, i.c.m. een zwarte interface i.p.v. wit, leest dat heerlijk en het bespaart ook nog eens een hoop stroom.

  Maar nog wat anders; Wat word(tdtdt) hier mee bedoeld? ?

  De helderheid van het scherm daarentegen is wel bepalend voor de kwaliteit van je scherm.

   

  Ik vermoed dat het laatste woord in die zin ‘slaap’ had moeten zijn.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ah, ja, dat klinkt inderdaad wel logischer:)

 • Profielfoto
  Roko

  Haha – de wet van Muphry ?

  Murphy

 • Profielfoto
  koen