KPN biedt 1Gbit/s-abonnement vanaf maart 2020 aan

Door: Mark Hofman - 16 reacties
KPN Telecom
(Afbeelding: Remko de Waal/ANP)

Vanaf maart 2020 start KPN met het aanbieden van 1Gbit/s abonnementen op zijn glasvezelnetwerk. De uitrol van het abonnement start in de grote steden en moeten uiteindelijk beschikbaar worden door het hele land.

Op de website van KPN wordt duidelijk dat circa 1,5 miljoen mensen in maart al voorzien zouden moeten zijn van de internetsnelheid. Vervolgens is het de bedoeling dat er dan aan de uitrol gaat beginnen voor de rest van het land. Iedereen met een glasvezelaansluiting zou dus toegang moeten hebben tot een internetsnelheid van 1Gbit/s.

KPN biedt 1Gbit/s snelheid vanaf maart 2020 aan

De nieuwe snelheid komt voor consumenten, zakelijke en wholesale klanten van KPN beschikbaar. De eerste mensen kunnen daar dus al vanaf maart mee aan de slag. In het persbericht meldt KPN dat eerst de inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en in tientallen andere plaatsen aan de slag kunnen gaan met de snelheid. Welke plaatsen dat overigens zijn wordt niet benoemd.

Volgens de Chief Technology and Digital Officer van KPN, Babak Fouladi, om te “investeren in glasvezel om tot ver in de 21ste eeuw Nederland van een veilig en snel digitaal netwerk te voorzien”. Verder meldt hij:

“Heel mooi dat we onze klanten toegang kunnen geven tot een razendsnelle gigabit verbinding”

Investeren in glasvezel

Dit is volgens KPN de eerste stap in het grotere geheel. De komende jaren is het bedrijf van plan om glasvezel massaal uit te rollen en te blijven innoveren in de technologie die daarmee gepaard gaat. Glasvezel staat erom bekend om de hoogste kwaliteit te leven en is daarbij ook nog duurzaam. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat er geen stroomsignaal over de glasvezelkabel gaat, maar een lichtsignaal. Dit zorgt ervoor dat er veel minder elektriciteit verbruikt hoeft te worden.

Glasvezel is wat dat betreft ook hét middel om de toenemende datagroei aan te kunnen. Het is geen geheim dat er steeds intensiever gebruik wordt gemaakt van het internet en dat ook het aantal apparaten blijft groeien. Daarbij hebben gaming, virtual reality en artificial intelligence ook zeker hun aandeel daarin.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  henrybu

  Mooi verhaal maar ze maken er niet echt haast mee, zelfs ondanks lokale initiatieven hebben ze geen interesse.

 • Profielfoto
  csteelooper

  henrybu op 20 december 2019 17:40
  Mooi verhaal maar ze maken er niet echt haast mee, zelfs ondanks lokale initiatieven hebben ze geen interesse.

  Ik weet niet waar je woont, maar hier willen ze binnen een jaar de hele stad op FTTH hebben… ‘t Is maar wat je geen interesse noemt… Ik heb in April  2020 glas…

 • Profielfoto
  arno1975

  csteelooper op 20 december 2019 18:19

  henrybu op 20 december 2019 17:40
  Mooi verhaal maar ze maken er niet echt haast mee, zelfs ondanks lokale initiatieven hebben ze geen interesse.

  Ik weet niet waar je woont, maar hier willen ze binnen een jaar de hele stad op FTTH hebben… ‘t Is maar wat je geen interesse noemt… Ik heb in April  2020 glas…

  Hier in Alphen aan den Rijn zitten we al sinds 2012 op glas. De hele stad.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Supertof maar in Rotterdam heerst v/adsl. Ik hoor het wel een keer als ze zover zijn. Joe!

 • Profielfoto
  Frans

  Veel haast maakt KPN niet met de uitrol van glasvezel. Zo’n 8 jaar geleden werd al beloofd dat het snel in mijn wijk zou komen, maar ik zit nog steeds op VDSL2 en moet blij zijn met 22 Mbps down en 2,5 Mbps up.

  De overheid had deze belangrijke infrastructuur nooit moeten privatiseren, want commerciële ondernemingen richten zich vooral op maximaliseren van winst, en niet op de belangen van burgers. Privatisering van de communicatie infrastructuur is net zo ‘slim’ als bijvoorbeeld het privatiseren de postvoorziening, of de wegen. Oh wacht, dat laatste hebben ze nog niet gedaan…

 • Profielfoto
  whaha

  Of het privatiseren van geldschepping.

 • Profielfoto
  polansky

  Eigenlijk wel benieuwd naar de prijs.

  KPN voelt zich blijkbaar gedwongen door Ziggo om naar 1Gbit te upgraden.
  Niet dat ik begrijp waarom een Ziggo klant tevreden kan zijn met 1Gbit down en een schamele upload.

 • Profielfoto
  Adoteq

  ik wil al jaren een stabiele verbinding van ftth naar datacenter aanleggen(verbinding over het internet, geen fysieke verbinding)

   

  Dit omdat ik 32tb aan hardeschijfruimte heb liggen, en deze wil koppelen via FTP naar een dedicated server in de cloud…

   

  Maar de verbinding van Ziggo valt vaak weg, en de upload blijft achter bij Ziggo.. ADSL en vdsl is natuurlijk nog erger…

  Ik hoop toch in de komende jaren ergens een glasvezel verbinding te hebben…

 • Profielfoto
  Ree

  Vaak schort het ook aan administratie; hier in de straat liggen glas-aders van 3 individuele aanbieders, maar welk bedrijf ik ook vraag om glasvezel aansluiting, het antwoord is steeds “het is niet mogelijk op uw adres”, of (KPN) “Uw postcode is niet bekend” …

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ree op 22 december 2019 14:32
  Vaak schort het ook aan administratie; hier in de straat liggen glas-aders van 3 individuele aanbieders, maar welk bedrijf ik ook vraag om glasvezel aansluiting, het antwoord is steeds “het is niet mogelijk op uw adres”, of (KPN) “Uw postcode is niet bekend” …

  Hier hebben ook al meerdere aanbieders fiber liggen, maar tot nu toe alleen voor (klein)zakelijke klanten. Inschieten kan alleen als je een KVK-inschrijving hebt en kost een behoorlijke bak met geld. Nu komt KPN Netwerk hier eindelijk met aansluitingen voor consumenten, waarbij inschieten bovendien gratis is. Ik ben benieuwd of de situatie bij jou vergelijkbaar is? Dus bij de bedoelde aanbieders wel beschikbaarheid voor bedrijven?

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Staat mooi op papier! Maar als ik bij KPN wil, max 35Mbit! Maximaal.

  En als er dan 2 tv’s aan staan is je internet traag als….;)

 • Profielfoto
  Yosemite

  Dat is geen glasvezel, je zal wel DSL hebben want met glasvezel haal je altijd wel de beloofde snelheid.

 • Profielfoto
  Odie

  Yosemite op 23 december 2019 08:32
  Dat is geen glasvezel, je zal wel DSL hebben want met glasvezel haal je altijd wel de beloofde snelheid.

  Onzin. Ook met glas kan het netwerk overbooked zijn. Sterker nog: WBA van KPn werkt standaard met overbooking in de “transport instances”, de transmissie in het glas netwerk. Ook de capaciteit “naar buiten” (transit) is niet oneindig. Het kan dus ook met glas gebeuren dat een verbinding niet altijd de snelheid oplevert die theoretisch haalbaar is met je glas verbinding. Bij een 100/100 ftth zul je dat minder snel ervaren dan bij een 500/500 of 1000/1000 verbinding.

 • Profielfoto
  Sal

  polansky op 21 december 2019 11:55
  Eigenlijk wel benieuwd naar de prijs.

  KPN voelt zich blijkbaar gedwongen door Ziggo om naar 1Gbit te upgraden.
  Niet dat ik begrijp waarom een Ziggo klant tevreden kan zijn met 1Gbit down en een schamele upload.

  Waar ik woon is al jaren glasvezel beschikbaar. Maar voor mij als standaard gebruiker voldoet Ziggo ook nog steeds. Ziggo is hier stabiel, biedt (als enige nog) de mogelijkheid van CI+ en ze zijn nog altijd goedkoper. Van die “schamele upload” heb ik hoegenaamd geen last.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Odie op 23 december 2019 08:58

  Yosemite op 23 december 2019 08:32
  Dat is geen glasvezel, je zal wel DSL hebben want met glasvezel haal je altijd wel de beloofde snelheid.

  Onzin. Ook met glas kan het netwerk overbooked zijn. Sterker nog: WBA van KPn werkt standaard met overbooking in de “transport instances”, de transmissie in het glas netwerk. Ook de capaciteit “naar buiten” (transit) is niet oneindig. Het kan dus ook met glas gebeuren dat een verbinding niet altijd de snelheid oplevert die theoretisch haalbaar is met je glas verbinding. Bij een 100/100 ftth zul je dat minder snel ervaren dan bij een 500/500 of 1000/1000 verbinding.

  In theorie heb je gelijk maar in de praktijk heb je daar geen last van en haal je met glasvezel altijd wel de commercieel aangeboden snelheid.

  Bij DSL is het probleem juist dat je in sommige gevallen nooit de commercieel aangeboden snelheid haalt door kwaliteit koper of een te grote afstand tussen je huis en en straatkast of centrale. En overboeking heb je ook bij DSL.

   

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nooit meer KPN in mijn huis of op mijn telefoon. Teveel heel slechte ervaringen mee, zowel privé als idioot slechte ervaringen op mijn werk. Een bedrijf dat niet weet waar ze mee bezig zijn.