iPhone 11 verzamelt ‘stiekem’ locatiegegevens. Apple legt nu uit waarom.

Door: Night - 11 reacties
iPhone 11 Pro in hand 16x9
(Afbeelding: AFP/Josh Edelson)

Eerder deze week ontdekte beveiligingsverslaggever Brian Krebs dat de nieuwste iPhone 11 Pro de locatie van een gebruiker leek te verzenden. Dat gebeurde zelfs wanneer de gebruiker Locatieservices in de instellingen van de telefoon uitschakelde. Dat zou in strijd zijn met het privacybeleid van Apple én de uitdrukkelijke wensen van de gebruiker.

Apple vertelde Krebs dat het “verwacht gedrag” was en dat er geen gevolgen voor de veiligheid waren. Desondanks kon dit de angst voor een locatie-lekkende bug niet wegnemen.

Krebs kwam tot een logische conclusie. “Het lijkt erop dat ze zeggen dat hun iPhones bepaalde systeemservices hebben die je locatie opvragen, ongeacht of je deze instelling voor alle apps en iOS-systeemservices afzonderlijk hebt uitgeschakeld,” schreef hij.

Apple komt eindelijk met een verklaring

Krebs had het niet bij verkeerde eind. De technologiegigant kwam gisteren eindelijk met een verklaring. Dat heeft twee dagen geduurd nadat het artikel van Krebs op meerdere nieuwssites te lezen was en meer dan een halve dag nadat het bedrijf weigerde commentaar te geven op de kwestie.

De nieuwste iPhones – inclusief de iPhone 11 Pro die Krebs gebruikte – worden geleverd met ultrabreedband (UWB)-technologie. Apple zegt dat de iPhone met deze technologie een “ruimtelijk inzicht” krijgt om te begrijpen waar andere UWB-apparaten zich bevinden. Apple maakt nu nog slechts voor één onderdeel gebruik van deze technologie: Gebruikers die draadloos bestanden delen via AirDrop staan nu in volgorde van nabijheid. Men gelooft echter dat de UWB technologie zal worden toegepast in de langverwachte “tag“-locatiefunctie. Die functionaliteit moet echter nog worden aangekondigd.

“UWB-technologie is een industriestandaard die is onderworpen aan internationale wettelijke vereisten. Eén van die vereisten is dat deze op bepaalde locaties moet worden uitgeschakeld,” vertelde een woordvoerder van Apple gisteren. “IOS gebruikt locatieservices om te bepalen of een iPhone zich op zo’n verboden locatie bevindt om UWB uit te schakelen en zo te voldoen aan de voorschriften. Het beheer van de naleving van ultrabreedband en het gebruik van locatiegegevens gebeurt echter volledig op het apparaat zelf. Apple verzamelt geen locatiegegevens van de gebruiker.”

Bevestiging van eerdere ontdekking

De verklaring van Apple lijkt een bevestiging van wat experts tot nu toe hebben ontdekt. Will Strafach, chief executive bij Guardian Firewall en een iOS-beveiligingsexpert, zei in een tweet dat hij het voorval heeft uitgezocht. Strafach toont met zijn analyse aan dat er ‘geen bewijs’ is dat er locatiegegevens naar een externe server worden verzonden.

Apple zei verder dat het een nieuwe speciale schakeloptie voor de functie zal bieden in een komende iOS-update.

Apple had speculaties over locatievoorzieningen kunnen voorkomen

Strafach vroeg zich, net als wij, af waarom Apple de situatie in het begin niet beter had uitgelegd. Het bedrijf had dagen geleden iets kunnen zeggen en onmiddellijk geruchten uit de wereld kunnen helpen met een eenvoudige uitleg. Maar dat deed het niet. Die afwezigheid van uitleg veroorzaakte alleen maar speculatie. De vertraagde reactie van Apple maakte dit dus een veel groter probleem dan het ooit had hoeven zijn. Desondanks bedanken we Krebs voor zijn oplettendheid en het melden van de kwestie.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Altijd weer zo’n slap excuus.

  En ondertussen zullen overheden als die in China en misschien ook wel in andere delen van de wereld het weer een superhandige feature om hun burgers nog beter in de gaten te houden – Maar dat wordt uiteraard door Apple verzwegen.

 • Profielfoto
  donut

  Men gelooft echter dat de UWB technologie zal worden in de langverwachte “tag“-locatiefunctie, die nog moet worden aangekondigd.

  spelfout…

  verder interressant artikel; vrag is of de locatie data kan worden uitgelezen met terugwerkende kracht.

   

   

 • Profielfoto
  donut

  oeps

  interessant

 • Profielfoto
  donut

  oeps vraag.

   

  helaas kan je niks meer veranderen

 • Profielfoto
  Frans

  Locatiegegevens verzenden en verzamelen zijn twee verschillende dingen, maar dat terzijde.

  Waarom ineens deze ophef? Locatiegegevens worden al heel lang door iOS en Android verzonden en gebruikt voor locatie diensten. Hoe denk je dat het mogelijk is dat je locatie op een tablet, zonder GPS-module, toch getoond wordt? Zolang die locatiegegevens niet gekoppeld worden aan personen is daar ook niets mis mee.

 • Profielfoto
  Niels

  Wat een hoop drama om niets weer. Van iedere Google maps en Facebook gebruiker wordt 10x zoveel locatiedata verzameld, maar daar hoor je niemand over.

  En dan zit er nog een groot verschil tussen locatiedata gebruiken om UWB activatie te kunnen bepalen en het daadwerkelijk uploaden en analyseren van deze data.

 • Profielfoto
  Kevin

  Niels op 7 december 2019 16:30
  Wat een hoop drama om niets weer. Van iedere Google maps en Facebook gebruiker wordt 10x zoveel locatiedata verzameld, maar daar hoor je niemand over.

  Daar hoor je mij wel over. Ik gebruik geen Facebook en Google meer en ik gebruik Apple-producten omdat Apple beweert mijn data te beschermen als “voorvechter van privacy”.

 • Profielfoto
  rob seller

  “Krebs had het niet bij verkeerde eind. De technologiegigant kwam gisteren eindelijk met een verklaring. Dat heeft twee dagen geduurd nadat het artikel van Krebs op meerdere nieuwssites te lezen was”

  Man man man serieus, ze hebben binnen twee dagen gereageerd. En dan suggestief zeggen “eindelijk gereageerd” pffff

 • Profielfoto
  Koezel

  Degenen die denken dat ze absolute privacy hebben met hun smartphone hebben het goed mis. Dat zal ook nooit veranderen. Wil je privacy dan moet je je smartphone uitzetten.

 • Profielfoto
  Bianco

  Wil je privacy, dan moet je geen telefoon nemen. En geen internet. Maar dat is heel lastig tegenwoordig.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Volgens mij is het een storm in een glas water, tenminste als ik het gelinkte Apple Insider stuk goed lees (één na laatste zin). Als je namelijk de schakelaar voor locatievoorzieningen uitzet, dan zal de iPhone de locatiegegevens niet doorgeven. Uitzondering hierop is als je 112 belt.

  Krebs heeft bij alle programma’s en opties het gebruik van locatievoorzieningen uitgezet, maar de (hoofd)schakelaar van locatievoorzieningen aan laten staan. Bij sommige iPhone modellen wordt er dan blijkbaar toch wat gedaan met locatievoorzieningen.

  Wil je dat niet, dan moet je die (hoofd)schakelaar van locatievoorzieningen uitgezetten. Maar zoals in diverse reacties hier wil dat niet zeggen dat niemand weet waar je bent, je laat immers een spoor achter in de logfiles van je telecomaanbieder.