Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 7 december 2019
Leestijd: 3 minuten

iPhone 11 verzamelt ‘stiekem’ locatiegegevens. Apple legt nu uit waarom.

Eerder deze week ontdekte beveiligingsverslaggever Brian Krebs dat de nieuwste iPhone 11 Pro de locatie van een gebruiker leek te verzenden. Dat gebeurde zelfs wanneer de gebruiker Locatieservices in de instellingen van de telefoon uitschakelde. Dat zou in strijd zijn met het privacybeleid van Apple én de uitdrukkelijke wensen van de gebruiker.

Apple vertelde Krebs dat het “verwacht gedrag” was en dat er geen gevolgen voor de veiligheid waren. Desondanks kon dit de angst voor een locatie-lekkende bug niet wegnemen.

Krebs kwam tot een logische conclusie. “Het lijkt erop dat ze zeggen dat hun iPhones bepaalde systeemservices hebben die je locatie opvragen, ongeacht of je deze instelling voor alle apps en iOS-systeemservices afzonderlijk hebt uitgeschakeld,” schreef hij.

Apple komt eindelijk met een verklaring

Krebs had het niet bij verkeerde eind. De technologiegigant kwam gisteren eindelijk met een verklaring. Dat heeft twee dagen geduurd nadat het artikel van Krebs op meerdere nieuwssites te lezen was en meer dan een halve dag nadat het bedrijf weigerde commentaar te geven op de kwestie.

De nieuwste iPhones – inclusief de iPhone 11 Pro die Krebs gebruikte – worden geleverd met ultrabreedband (UWB)-technologie. Apple zegt dat de iPhone met deze technologie een “ruimtelijk inzicht” krijgt om te begrijpen waar andere UWB-apparaten zich bevinden. Apple maakt nu nog slechts voor één onderdeel gebruik van deze technologie: Gebruikers die draadloos bestanden delen via AirDrop staan nu in volgorde van nabijheid. Men gelooft echter dat de UWB technologie zal worden toegepast in de langverwachte “tag“-locatiefunctie. Die functionaliteit moet echter nog worden aangekondigd.

“UWB-technologie is een industriestandaard die is onderworpen aan internationale wettelijke vereisten. Eén van die vereisten is dat deze op bepaalde locaties moet worden uitgeschakeld,” vertelde een woordvoerder van Apple gisteren. “IOS gebruikt locatieservices om te bepalen of een iPhone zich op zo’n verboden locatie bevindt om UWB uit te schakelen en zo te voldoen aan de voorschriften. Het beheer van de naleving van ultrabreedband en het gebruik van locatiegegevens gebeurt echter volledig op het apparaat zelf. Apple verzamelt geen locatiegegevens van de gebruiker.”

Bevestiging van eerdere ontdekking

De verklaring van Apple lijkt een bevestiging van wat experts tot nu toe hebben ontdekt. Will Strafach, chief executive bij Guardian Firewall en een iOS-beveiligingsexpert, zei in een tweet dat hij het voorval heeft uitgezocht. Strafach toont met zijn analyse aan dat er ‘geen bewijs’ is dat er locatiegegevens naar een externe server worden verzonden.

Apple zei verder dat het een nieuwe speciale schakeloptie voor de functie zal bieden in een komende iOS-update.

Apple had speculaties over locatievoorzieningen kunnen voorkomen

Strafach vroeg zich, net als wij, af waarom Apple de situatie in het begin niet beter had uitgelegd. Het bedrijf had dagen geleden iets kunnen zeggen en onmiddellijk geruchten uit de wereld kunnen helpen met een eenvoudige uitleg. Maar dat deed het niet. Die afwezigheid van uitleg veroorzaakte alleen maar speculatie. De vertraagde reactie van Apple maakte dit dus een veel groter probleem dan het ooit had hoeven zijn. Desondanks bedanken we Krebs voor zijn oplettendheid en het melden van de kwestie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iPhone 11 verzamelt ‘stiekem’ locatiegegevens. Apple legt nu uit waarom.
Sluiten