iOS 13.3 beschikbaar: dit is er nieuw

Door: Dennis Hoogeveen - 11 reacties
iOS 13.3 header 16x9 bug beloningsprogramma iOS 14
(Afbeelding: Apple / bewerking: OMT/Raymon Mens)

iOS 13.3 is zojuist door Apple uitgerold naar iPhone-gebruikers. Tegelijkertijd is ook iPadOS 13.3 beschikbaar om te installeren. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem moet bestaande problemen oplossen en introduceert daarnaast ook een aantal nieuwe functies.

De derde grote update van Apple komt snel na de eerdere updates voor iOS. Dat past in het patroon van de nogal vlugge updates die we de afgelopen tijd bij zowel macOS als iOS hebben gezien. Normaliter verschijnt update nummer drie van een nieuwe iOS-versie pas in het voorjaar. Eerder schreven wel al over iOS 13.3 (bèta) en wat je ervan kon verwachten, dus weten we nu wat er nieuw is.

iOS 13.3 lost probleem met multitasking op

De update is voor velen een welkome vernieuwing, want het lijkt erop dat iOS 13.3 een probleem dat tot veel ergernis leidt, gaat aanpakken. Gebruikers melden namelijk dat apps die op de achtergrond open staan soms wel erg snel worden afgesloten. Dit betekent dat apps vaker opnieuw gestart worden en snel multitasken een stuk lastiger is. Irritant voor wie snel tussen apps wil schakelen. In iOS 13.3 lijkt dit probleem te zijn opgelost.

iOS 13.3 multitasking 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Meer mogelijkheden voor ouders

Ouders krijgen met iOS 13.3 mogelijk meer middelen om het telefoongebruik van hun kinderen te beperken. In Schermtijd kan vanaf de aankomende update bepaald worden met wie kinderen wel en niet contact mogen opnemen en op welke tijden. Geen nachtelijke FaceTime-gesprekken meer met vrienden dus. Die nieuwe functies zijn overigens nog zeker niet perfect.

iOS 13.3 communicatielimieten 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

De nieuwe beperkingen zijn namelijk alleen van toepassing op de apps Telefoon, Berichten en FaceTime van iOS. Beperkingen instellen binnen social media of berichtendiensten zoals WhatsApp, is vooralsnog niet mogelijk. Eerder bleek overigens ook al dat je sommige beperkingen in Schermtijd kinderlijk eenvoudig kunt omzeilen. Het is niet bekend of daar iets aan verandert met iOS 13.3.

Memoji verbergen

Voor velen is het de afgelopen tijd toch een bron van ergernis geweest. Apple besloot onder een sneltoets van het toetsenbord Memoji’s te plaatsen, zodat je die gemakkelijk kunt sturen naar vrienden. Daar blijkt niet iedereen even blij mee. Memoji’s worden vaak per ongeluk aangeklikt. Hoogst irritant voor wie daar last van had.

iOS 13.3 memoji verbergen 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Apple heeft geluisterd naar de kritiek van gebruikers en introduceert in iOS 13.3 de mogelijkheid om ze te verbergen. Standaard staan de Memoji-stickers nog steeds aan. Via het menu Instellingen > Algemeen > Toetsenborden > Emoji kun je ze nu permanent verbergen.

Meer vernieuwingen in iOS 13.3

Naast bovenstaande verbeteringen zijn er ook enkele kleine wijzingen doorgevoerd. De volgende vernieuwingen vind je ook in iOS 13.3:

 • Nieuw icoon voor de Watch-app. Er wordt nu een Apple Watch Series 5 uitgebeeld.
 • In apps worden URL’s die een .dev of .app domein hebben desgewenst (als Strict Transport Security ingeschakeld is) nu altijd via https benaderd. Voorheen werkte deze instelling niet voor deze domeinnamen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Laribij

  Ook iOS 12 krijgt nog updates. Naar 12.44

 • Profielfoto
  Frans

  Laribij op 10 december 2019 20:12
  Ook iOS 12 krijgt nog updates. Naar 12.44

  Behalve als je een iDevice hebt waar volgens Apple 13 op kan draaien, dan mag je geen updates van 12 installeren, die zijn dan niet beschikbaar.:-(

 • Profielfoto
  koen

  Ga ik updaten, krijgt Ajax een meteen doelpunt tegen. Wanneer komt 13.3.1 uit? ?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ook WatchOS versie 6.1.1 is beschikbaar.

 • Profielfoto
  farl4web

  iPadOS heeft toch geen update gehad? Waarom dan het screenshot van een iPad?

 • Profielfoto
  Jorik

  farl4web op 10 december 2019 22:36
  iPadOS heeft toch geen update gehad? Waarom dan het screenshot van een iPad?

  Bij mij is iPadOS 13.3 wel beschikbaar hoor.

 • Profielfoto
  McPim

  farl4web op 10 december 2019 22:36
  iPadOS heeft toch geen update gehad? Waarom dan het screenshot van een iPad?

  Eerste twee zinnen van het artikel gelezen?

 • Profielfoto
  Shmoo

  TvOS heeft ook een update gekregen. Minimaal.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  goeiedagOS heeft ook een update gehad, maar hij is nog steeds even traag en vol bugs.

   

  ?

 • Profielfoto
  jelle002

  Nog een nieuwe feature: je kunt nu de passcode van screen time resetten via je Apple ID. Wanneer je passcode aanmaakt of wijzigt moet je eerst inloggen met je Apple ID zodat het vis die route gereset kan worden.

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  Denk dat Bluethoot ook beter geworden is.