Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 10 december 2019
Leestijd: 2 minuten

iOS 13.3 beschikbaar: dit is er nieuw

iOS 13.3 is zojuist door Apple uitgerold naar iPhone-gebruikers. Tegelijkertijd is ook iPadOS 13.3 beschikbaar om te installeren. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem moet bestaande problemen oplossen en introduceert daarnaast ook een aantal nieuwe functies.

De derde grote update van Apple komt snel na de eerdere updates voor iOS. Dat past in het patroon van de nogal vlugge updates die we de afgelopen tijd bij zowel macOS als iOS hebben gezien. Normaliter verschijnt update nummer drie van een nieuwe iOS-versie pas in het voorjaar. Eerder schreven wel al over iOS 13.3 (bèta) en wat je ervan kon verwachten, dus weten we nu wat er nieuw is.

iOS 13.3 lost probleem met multitasking op

De update is voor velen een welkome vernieuwing, want het lijkt erop dat iOS 13.3 een probleem dat tot veel ergernis leidt, gaat aanpakken. Gebruikers melden namelijk dat apps die op de achtergrond open staan soms wel erg snel worden afgesloten. Dit betekent dat apps vaker opnieuw gestart worden en snel multitasken een stuk lastiger is. Irritant voor wie snel tussen apps wil schakelen. In iOS 13.3 lijkt dit probleem te zijn opgelost.

iOS 13.3 multitasking 001
Klik/tap voor groter.

Meer mogelijkheden voor ouders

Ouders krijgen met iOS 13.3 mogelijk meer middelen om het telefoongebruik van hun kinderen te beperken. In Schermtijd kan vanaf de aankomende update bepaald worden met wie kinderen wel en niet contact mogen opnemen en op welke tijden. Geen nachtelijke FaceTime-gesprekken meer met vrienden dus. Die nieuwe functies zijn overigens nog zeker niet perfect.

iOS 13.3 communicatielimieten 001
Klik/tap voor groter.

De nieuwe beperkingen zijn namelijk alleen van toepassing op de apps Telefoon, Berichten en FaceTime van iOS. Beperkingen instellen binnen social media of berichtendiensten zoals WhatsApp, is vooralsnog niet mogelijk. Eerder bleek overigens ook al dat je sommige beperkingen in Schermtijd kinderlijk eenvoudig kunt omzeilen. Het is niet bekend of daar iets aan verandert met iOS 13.3.

Memoji verbergen

Voor velen is het de afgelopen tijd toch een bron van ergernis geweest. Apple besloot onder een sneltoets van het toetsenbord Memoji’s te plaatsen, zodat je die gemakkelijk kunt sturen naar vrienden. Daar blijkt niet iedereen even blij mee. Memoji’s worden vaak per ongeluk aangeklikt. Hoogst irritant voor wie daar last van had.

iOS 13.3 memoji verbergen 001
Klik/tap voor groter.

Apple heeft geluisterd naar de kritiek van gebruikers en introduceert in iOS 13.3 de mogelijkheid om ze te verbergen. Standaard staan de Memoji-stickers nog steeds aan. Via het menu Instellingen > Algemeen > Toetsenborden > Emoji kun je ze nu permanent verbergen.

Meer vernieuwingen in iOS 13.3

Naast bovenstaande verbeteringen zijn er ook enkele kleine wijzingen doorgevoerd. De volgende vernieuwingen vind je ook in iOS 13.3:

  • Nieuw icoon voor de Watch-app. Er wordt nu een Apple Watch Series 5 uitgebeeld.
  • In apps worden URL’s die een .dev of .app domein hebben desgewenst (als Strict Transport Security ingeschakeld is) nu altijd via https benaderd. Voorheen werkte deze instelling niet voor deze domeinnamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.