Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 3 december 2019

Intel voltooit verkoop modemafdeling aan Apple: grote verliezen voor chipmaker

Intel heeft vandaag bekendgemaakt dat de verkoop van de modemafdeling aan Apple zo goed als afgerond is. De chipmaker heeft het grootste gedeelte van de afdeling voor zo’n 1 miljard dollar van de hand gedaan. Met de verkoop komt er een definitief einde aan pogingen van Intel om te concurreren met nieuwe 5G-chips. Intel lijdt verlies met de overname.

Intel leverde jarenlang de chips die in smartphones verantwoordelijk zijn voor netwerkverbindingen aan verschillende fabrikanten. Apple was een van de vaste klanten. Eerder dit jaar maakten de twee bedrijven de overname al bekend. In april kondigde de chipmaker aan dat het niet zou verdergaan met het ontwikkelen van een 5G-chip. Apple moest daarom wel voor Qualcomm kiezen, wat het niet liever niet deed. De twee bedrijven zaten namelijk middenin een juridisch gevecht.

Apple koopt stukje Intel met duidelijk doel

Het zint Apple waarschijnlijk niet zo dat dat ze voor sommige onderdelen afhankelijk zijn van bepaalde leveranciers. Het bedrijf is dan ook al een tijd bezig om zelf modems te ontwikkelen. Tot het zover is moet de iPhone vertrouwen op 5G-modems van externe fabrikanten zoals Qualcomm. De iPhone-maker ontwikkelt essentiële technologieën echter het liefst zelf, en de overname van Intels afdeling sluit op die strategie aan.

Qualcomm 5G chip iPhone 2020
Intel-concurrent Qualcomm levert nog wel 5G-technologie

Intel heeft aangegeven niet helemaal te stoppen met het ontwikkelen van 5G-modems. Voor internet-of-things-apparaten en bijvoorbeeld PC’s wil het bedrijf nog doorgaan. Dat kondigden ze eerder al aan, en is nu nog altijd het plan volgens het persbericht.

Verlies voor chipmaker

Die positieve houding van Intel is niet terug te vinden in een brief aan de handelsautoriteiten van de Verenigde Staten. Die doen momenteel onderzoek naar hoe concurrent Qualcomm zaken doet, en vooral of dat wel eerlijk is. Intel draagt daar aan bij en stelt in de brief dat het weliswaar is gestopt met de ontwikkeling van 5G-modems door de afdeling te verkopen aan Apple, maar stelt daardoor “grote verliezen” te hebben geleden. Er worden “meerdere miljarden” genoemd. Er heeft veel tijd en geld gezeten in onderzoek, waar het bedrijf nu dus nauwelijks van profiteert.

Reageer op artikel:
Intel voltooit verkoop modemafdeling aan Apple: grote verliezen voor chipmaker
Sluiten