Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 6 december 2019

Instagram wil vanaf nu weten wanneer je geboren bent (en dit is waarom)

Foto-dienst Instagram kondigt aan dat het nieuwe gebruikers voortaan om de geboortedatum zal vragen, in het kader van privacy en de ervaring. Mocht je al een gebruiker zijn van de populaire dienst, dan ben je niet verplicht deze persoonlijke gegevens in te leveren.

Vanaf nu moeten nieuwe gebruikers op Instagram hun geboortedatum invullen. De fotodienst wil hiermee een ervaring bezorgen die bij de leeftijd van de gebruiker past. Dat kan de type content beïnvloeden die gezien wordt, maar zorgt er ook voor dat specifieke privacyinstellingen direct goed ingesteld staan. De geboortedata worden niet weergeven op je profiel en blijven dus verborgen. Bovendien hoeven oude gebruikers geen geboortedatum in te leveren.

Geboortedatum invullen op Instagram

Tot op heden was het voor nieuwe gebruikers dus niet verplicht hun geboortedatum af te geven, behalve op het moment dat ze hun Facebook- en Instagram-profielen willen samenvoegen. Minderjarigen in de Europese Unie waren ook al verplicht dit te doen, zodat de dienst zich kon houden aan GDPR (in Nederland Algemene verordening gegevensbescherming genoemd).

Instagram-logo.

Instagram heeft verder nog een aantal mogelijkheden toegevoegd. Zo kunnen gebruikers voortaan berichten blokkeren van mensen die ze niet volgen. Ook kunnen zakelijke en creatoraccounts een leeftijdsrestrictie hanteren als het gaat om bepaalde posts, zodat sommige mensen die niet te zien krijgen als dat onnodig is om wat voor reden dan ook, schrijft Reuters.

Geboortedata worden niet gecontroleerd

Tegenover Reuters heeft Instagram tevens bevestigd dat de ingevulde geboortedata niet gecontroleerd worden. Het platform gaat ervan uit dat gebruikers dit eerlijk invullen. In de toekomst zou de dienst kunnen gaan leunen op kunstmatige intelligentie om de leeftijd vast te stellen. Op dit moment zouden Instagram-medewerkers een ruwe schatting kunnen maken van de leeftijd van een gebruiker door langs alle reacties met felicitaties te gaan. Daarnaast heeft het bedrijf software middels machine learning getraind om leeftijden in te schatten.

Reageer op artikel:
Instagram wil vanaf nu weten wanneer je geboren bent (en dit is waarom)
Sluiten