iMac Pro werkt met Pro Display XDR (maar niet optimaal)

Door: Wesley Akkerman - 5 reacties
De nieuwe Mac Pro (klik/tap voor groter).
Afbeelding: OMT / Raymon Mens

De iMac Pro werkt met Apples nieuwe Pro Display XDR, maar vooralsnog blijft die ondersteuning beperkt tot de 5K-resolutie van het scherm. Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat de iMac Pro met de oude Thunderbolt 3-controller van Intel werkt, waardoor 6K niet gehaald wordt.

Vlak na het moment waarop de Apple Pro Display XDR te koop was, ontdekte Stephen Hackett van Relay FM dat de iMac Pro schitterde in afwezigheid op de lijst met ondersteunde apparaten. Daardoor leek het heel even dat het nieuwe scherm van het bedrijf uit Cupertino niet zou werken met de iMac Pro.

iMac Pro werkt toch met Pro Display XDR

Gelukkig hebben we inmiddels een ander antwoord gekregen, dit keer van video-editor Thomas Grove Carter. De beste man demonstreerde op Twitter dat de iMac Pro toch aangesloten kan worden op de Pro Display XDR, maar alleen de maximale resolutie van 5K kan behalen. De reden hiervoor is niet officieel bekend, maar mogelijk heeft het te maken met de hardware in de iMac Pro.

De Apple-computer beschikt namelijk over een oudere versie van Intels ‘Alpine Ridge’ Thunderbolt 3-controller, waardoor de 6K resolutie simpelweg niet behaald kan worden. Dat is technisch gezien nu niet mogelijk: er is niet genoeg bandbreedte aanwezig.

Pro Display XDR met 6K-resolutie

Wil je het nieuwe Apple-scherm toch liever in de 6K-resolutie gebruiken? Dan moet je hem aansluiten op de nieuwe Mac Pro met MPX Module-gpu’s, een 15-inch MacBook Pro uit 2018 of later, een 16-inch MacBook Pro of een iMac uit 2019. Voor zover bekend zijn deze apparaten voorzien van de nieuwere ‘Titan Ridge’ Thunderbolt 3-controller van Intel.

Ook is het zo dat het scherm beelden in 6K kan weergeven wanneer die aangesloten is op een Mac met Thunderbolt 3-poorten, die gekoppeld zijn aan Blackmagic eGPU of Blackmagic eGPU Pro. Die externe, grafische kaarten zijn eveneens voorzien van Titan Ridge.

Macrumors

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Maarten

  ??dan is je ontzettend dure iMac Pro eigenlijk al weer achterhaald

 • Profielfoto
  donut

  Dit is idd een grote tegenvaller voor een iMacPro eigenaar…

  Ook de Nieuwe Mac pro loopt al achter met PCIe 3.0.

  Elke Windows gebruiker koopt nu een PCIe-4.0 moederbord met de laatste AMD Ryzen serie CPU en dedicated PCIe 4.0 nvme geheugen en GPU

  …en is veel goedkoper uit.

  PCIe 4.0 kan twee keer zoveel data doorvoeren als PCIe 3.0

   

 • Profielfoto
  steveb

  Terwijl de gegevens voor PCIe-5.0 al bekend gemaakt worden. 128GB/s
  Het leek me echt de tijd om thunderbolt 4 te introduceren

  https://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2019/05/PCIe-50-Chart.png

 • Profielfoto
  Vanar

  Wat kost die iMac ook alweer? $6000,- voor het instapmodel? Tsssss …..

 • Profielfoto
  Buzz

  Dit is toch geen enkele verrassing voor wie gewoon naar de Tech Specs van de iMac Pro heeft gekeken, lang voordat de Pro Display XDR werd aangekondigd:

  Simultaneously supports full native resolution on the built-in display at 1 billion colors and:
  Two 5120‑by‑2880 (5K) external displays at 60Hz with support for 1 billion colors, or
  Four 3840-by-2160 (4K UHD) external displays at 60Hz with support for 1 billion colors, or
  Four 4096‑by‑2304 (4K) external displays at 60Hz with support for millions of colors

  Geen vermelding van 6K resoluties.