Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Diensten 5 december 2019

Google-baas Sundar Pichai nieuwe CEO van moederbedrijf Alphabet

Larry Page en Sergey Brin, oprichters van Google en moederbedrijf Alphabet, leggen hun functies als CEO en president van dat moederbedrijf neer. Het stokje wordt overgedragen aan Sundar Pichai, de huidige CEO van de zoekmachinegigant.

Dat betekent dat Pichai een dubbele functie bekleedt en zowel CEO is van Google als Alphabet. Page en Brin blijven wel actief in de raad van bestuur en zullen dus niet compleet uit beeld verdwijnen. Ook blijven ze aandeelhouders.

Alphabet loslaten

In een open brief aan het personeel schrijven Page en Brin dat het 21 jaar geleden is sinds de oprichting van Google en dat het bedrijf als ‘jongvolwassen’ beschouwd kan worden. De oprichters laten weten dat het daarom de hoogste tijd is om het stokje helemaal over te dragen aan andere mensen; ze zullen zich niet meer gaan bemoeien met het dagelijkse bestuur.

Google
Klik/tap voor groter

Ondertussen wordt het management van Alphabet versimpeld door Sundar Pichai zowel CEO van Google als het moederbedrijf te maken.

Geen schokkend nieuws

Hoewel de verandering wellicht ingrijpend is, is het geen schokkend nieuws. Zowel Page als Brin zijn amper in het openbaar gezien, spreken weinig tijdens gesprekken met investeerders en laten hun gezicht vrijwel nooit zien tijdens productlanceringen en conferenties. Brin werd wel vaak gezien als het futuristische gezicht van het bedrijf, met zijn ideeën over Google Glass bijvoorbeeld, terwijl Page (de CEO totdat Pichai het overnam) de uitvoerende kant belichaamde.

Google werd in 1998 opgericht. Sindsdien bleven zowel Page als Brin nauw betrokken bij het bedrijf. Zo speelde Page een grote rol in de overname op het besturingssysteem Android in 2005, terwijl Brin ook veel deed op het gebied van autonome auto’s. Sinds de oprichting van Alphabet – in 2015, als overkoepelend bedrijf voor alles dat Google tot leven had gebracht – konden beide oprichters op de achtergrond blijven en Pichai het gezicht van het bedrijf laten worden, als CEO van Google.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google-baas Sundar Pichai nieuwe CEO van moederbedrijf Alphabet
Sluiten